Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૮. અનવસેસસિક્ખાપદપઞ્હો
8. Anavasesasikkhāpadapañho
૮. ‘‘ભન્તે નાગસેન, યે તે અહેસું તિકિચ્છકાનં પુબ્બકા આચરિયા સેય્યથિદં, નારદો ધમ્મન્તરી 1 અઙ્ગિરસો કપિલો કણ્ડરગ્ગિ સામો અતુલો પુબ્બકચ્ચાયનો, સબ્બેપેતે આચરિયા સકિં યેવ રોગુપ્પત્તિઞ્ચ નિદાનઞ્ચ સભાવઞ્ચ સમુટ્ઠાનઞ્ચ તિકિચ્છઞ્ચ કિરિયઞ્ચ સિદ્ધાસિદ્ધઞ્ચ સબ્બં તં 2 નિરવસેસં જાનિત્વા ‘ઇમસ્મિં કાયે એત્તકા રોગા ઉપ્પજ્જિસ્સન્તી’તિ એકપ્પહારેન કલાપગ્ગાહં કરિત્વા સુત્તં બન્ધિંસુ, અસબ્બઞ્ઞુનો એતે સબ્બે, કિસ્સ પન તથાગતો સબ્બઞ્ઞૂ સમાનો અનાગતં કિરિયં બુદ્ધઞાણેન જાનિત્વા ‘એત્તકે નામ વત્થુસ્મિં એત્તકં નામ સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેતબ્બં ભવિસ્સતી’તિ પરિચ્છિન્દિત્વા અનવસેસતો સિક્ખાપદં ન પઞ્ઞપેસિ, ઉપ્પન્નુપ્પન્ને વત્થુસ્મિં અયસે પાકટે દોસે વિત્થારિકે પુથુગતે ઉજ્ઝાયન્તેસુ મનુસ્સેસુ તસ્મિં તસ્મિં કાલે સાવકાનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેસી’’તિ?
8. ‘‘Bhante nāgasena, ye te ahesuṃ tikicchakānaṃ pubbakā ācariyā seyyathidaṃ, nārado dhammantarī 3 aṅgiraso kapilo kaṇḍaraggi sāmo atulo pubbakaccāyano, sabbepete ācariyā sakiṃ yeva roguppattiñca nidānañca sabhāvañca samuṭṭhānañca tikicchañca kiriyañca siddhāsiddhañca sabbaṃ taṃ 4 niravasesaṃ jānitvā ‘imasmiṃ kāye ettakā rogā uppajjissantī’ti ekappahārena kalāpaggāhaṃ karitvā suttaṃ bandhiṃsu, asabbaññuno ete sabbe, kissa pana tathāgato sabbaññū samāno anāgataṃ kiriyaṃ buddhañāṇena jānitvā ‘ettake nāma vatthusmiṃ ettakaṃ nāma sikkhāpadaṃ paññapetabbaṃ bhavissatī’ti paricchinditvā anavasesato sikkhāpadaṃ na paññapesi, uppannuppanne vatthusmiṃ ayase pākaṭe dose vitthārike puthugate ujjhāyantesu manussesu tasmiṃ tasmiṃ kāle sāvakānaṃ sikkhāpadaṃ paññapesī’’ti?
‘‘ઞાતમેતં, મહારાજ, તથાગતસ્સ ‘ઇમસ્મિં સમયે ઇમેસુ મનુસ્સેસુ સાધિકં દિયડ્ઢસિક્ખાપદસતં પઞ્ઞપેતબ્બં ભવિસ્સતી’તિ, અપિ ચ તથાગતસ્સ એવં અહોસિ ‘સચે ખો અહં સાધિકં દિયડ્ઢસિક્ખાપદસતં એકપ્પહારં પઞ્ઞપેસ્સામિ, મહાજનો સન્તાસમાપજ્જિસ્સતિ ‘બહુકં ઇધ રક્ખિતબ્બં, દુક્કરં વત ભો સમણસ્સ ગોતમસ્સ સાસને પબ્બજિતુ’ન્તિ, પબ્બજિતુકામાપિ ન પબ્બજિસ્સન્તિ, વચનઞ્ચ મે ન સદ્દહિસ્સન્તિ, અસદ્દહન્તા તે મનુસ્સા અપાયગામિનો ભવિસ્સન્ન-તિ ઉપ્પન્નુપ્પન્ને વત્થુસ્મિં ધમ્મદેસનાય વિઞ્ઞાપેત્વા પાકટે દોસે સિક્ખાપદં પઞ્ઞપેસ્સામી’’’તિ. ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધાનં, અબ્ભુતં, ભન્તે નાગસેન, બુદ્ધાનં, યાવ મહન્તં તથાગતસ્સ સબ્બઞ્ઞુતઞાણં, એવમેતં, ભન્તે નાગસેન, સુનિદ્દિટ્ઠો એસો અત્થો તથાગતેન, ‘બહુકં ઇધ સિક્ખિતબ્બ’ન્તિ સુત્વા સત્તાનં સન્તાસો ઉપ્પજ્જેય્ય, એકોપિ જિનસાસને ન પબ્બજેય્ય, એવમેતં તથા સમ્પટિચ્છામી’’તિ.
‘‘Ñātametaṃ, mahārāja, tathāgatassa ‘imasmiṃ samaye imesu manussesu sādhikaṃ diyaḍḍhasikkhāpadasataṃ paññapetabbaṃ bhavissatī’ti, api ca tathāgatassa evaṃ ahosi ‘sace kho ahaṃ sādhikaṃ diyaḍḍhasikkhāpadasataṃ ekappahāraṃ paññapessāmi, mahājano santāsamāpajjissati ‘bahukaṃ idha rakkhitabbaṃ, dukkaraṃ vata bho samaṇassa gotamassa sāsane pabbajitu’nti, pabbajitukāmāpi na pabbajissanti, vacanañca me na saddahissanti, asaddahantā te manussā apāyagāmino bhavissanna-ti uppannuppanne vatthusmiṃ dhammadesanāya viññāpetvā pākaṭe dose sikkhāpadaṃ paññapessāmī’’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, bhante nāgasena, buddhānaṃ, abbhutaṃ, bhante nāgasena, buddhānaṃ, yāva mahantaṃ tathāgatassa sabbaññutañāṇaṃ, evametaṃ, bhante nāgasena, suniddiṭṭho eso attho tathāgatena, ‘bahukaṃ idha sikkhitabba’nti sutvā sattānaṃ santāso uppajjeyya, ekopi jinasāsane na pabbajeyya, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.
અનવસેસસિક્ખાપદપઞ્હો અટ્ઠમો.
Anavasesasikkhāpadapañho aṭṭhamo.
Footnotes: