Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૮. અનેકવણ્ણવિમાનવત્થુ

    8. Anekavaṇṇavimānavatthu

    ૧૧૯૯.

    1199.

    ‘‘અનેકવણ્ણં દરસોકનાસનં, વિમાનમારુય્હ અનેકચિત્તં;

    ‘‘Anekavaṇṇaṃ darasokanāsanaṃ, vimānamāruyha anekacittaṃ;

    પરિવારિતો અચ્છરાસઙ્ગણેન, સુનિમ્મિતો ભૂતપતીવ મોદસિ.

    Parivārito accharāsaṅgaṇena, sunimmito bhūtapatīva modasi.

    ૧૨૦૦.

    1200.

    ‘‘સમસ્સમો નત્થિ કુતો પનુત્તરો 1, યસેન પુઞ્ઞેન ચ ઇદ્ધિયા ચ;

    ‘‘Samassamo natthi kuto panuttaro 2, yasena puññena ca iddhiyā ca;

    સબ્બે ચ દેવા તિદસગણા સમેચ્ચ, તં તં નમસ્સન્તિ સસિંવ દેવા;

    Sabbe ca devā tidasagaṇā samecca, taṃ taṃ namassanti sasiṃva devā;

    ઇમા ચ તે અચ્છરાયો સમન્તતો, નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ પમોદયન્તિ.

    Imā ca te accharāyo samantato, naccanti gāyanti pamodayanti.

    ૧૨૦૧.

    1201.

    ‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો, મનુસ્સભૂતો કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૨૦૨.

    1202.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૧૨૦૩.

    1203.

    ‘‘અહં ભદન્તે અહુવાસિ પુબ્બે, સુમેધનામસ્સ જિનસ્સ સાવકો;

    ‘‘Ahaṃ bhadante ahuvāsi pubbe, sumedhanāmassa jinassa sāvako;

    પુથુજ્જનો અનનુબોધોહમસ્મિ 3, સો સત્ત વસ્સાનિ પરિબ્બજિસ્સહં 4.

    Puthujjano ananubodhohamasmi 5, so satta vassāni paribbajissahaṃ 6.

    ૧૨૦૪.

    1204.

    ‘‘સોહં સુમેધસ્સ જિનસ્સ સત્થુનો, પરિનિબ્બુતસ્સોઘતિણ્ણસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Sohaṃ sumedhassa jinassa satthuno, parinibbutassoghatiṇṇassa tādino;

    રતનુચ્ચયં હેમજાલેન છન્નં, વન્દિત્વા થૂપસ્મિં મનં પસાદયિં.

    Ratanuccayaṃ hemajālena channaṃ, vanditvā thūpasmiṃ manaṃ pasādayiṃ.

    ૧૨૦૫.

    1205.

    ‘‘ન માસિ દાનં ન ચ મત્થિ દાતું, પરે ચ ખો તત્થ સમાદપેસિં;

    ‘‘Na māsi dānaṃ na ca matthi dātuṃ, pare ca kho tattha samādapesiṃ;

    પૂજેથ નં પૂજનીયસ્સ 7 ધાતું, એવં કિર સગ્ગમિતો ગમિસ્સથ.

    Pūjetha naṃ pūjanīyassa 8 dhātuṃ, evaṃ kira saggamito gamissatha.

    ૧૨૦૬.

    1206.

    ‘‘તદેવ કમ્મં કુસલં કતં મયા, સુખઞ્ચ દિબ્બં અનુભોમિ અત્તના;

    ‘‘Tadeva kammaṃ kusalaṃ kataṃ mayā, sukhañca dibbaṃ anubhomi attanā;

    મોદામહં તિદસગણસ્સ મજ્ઝે, ન તસ્સ પુઞ્ઞસ્સ ખયમ્પિ અજ્ઝગ’’ન્તિ.

    Modāmahaṃ tidasagaṇassa majjhe, na tassa puññassa khayampi ajjhaga’’nti.

    અનેકવણ્ણવિમાનં અટ્ઠમં.

    Anekavaṇṇavimānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ઉત્તરિ (ક॰)
    2. uttari (ka.)
    3. અનવબોધોહમસ્મિં (સી॰), અનનુબોધોહમાસિં (?)
    4. પબ્બજિસ્સહં (સ્યા॰ ક॰), પબ્બજિસાહં (પી॰)
    5. anavabodhohamasmiṃ (sī.), ananubodhohamāsiṃ (?)
    6. pabbajissahaṃ (syā. ka.), pabbajisāhaṃ (pī.)
    7. પૂજનેય્યસ્સ (સ્યા॰ ક॰)
    8. pūjaneyyassa (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૮. અનેકવણ્ણવિમાનવણ્ણના • 8. Anekavaṇṇavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact