Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. આનેઞ્જસુત્તવણ્ણના

    4. Āneñjasuttavaṇṇanā

    ૧૧૭. ચતુત્થે તદસ્સાદેતીતિ તં ઝાનં અસ્સાદેતિ. તં નિકામેતીતિ તદેવ પત્થેતિ. તેન ચ વિત્તિં આપજ્જતીતિ તેન ઝાનેન તુટ્ઠિં આપજ્જતિ. તત્ર ઠિતોતિ તસ્મિં ઝાને ઠિતો. તદધિમુત્તોતિ તત્થેવ અધિમુત્તો. તબ્બહુલવિહારીતિ તેન બહુલં વિહરન્તો. સહબ્યતં ઉપપજ્જતીતિ સહભાવં ઉપપજ્જતિ, તસ્મિં દેવલોકે નિબ્બત્તતીતિ અત્થો . નિરયમ્પિ ગચ્છતીતિઆદિ નિરયાદીહિ અવિપ્પમુત્તત્તા અપરપરિયાયવસેન તત્થ ગમનં સન્ધાય વુત્તં. ન હિ તસ્સ ઉપચારજ્ઝાનતો બલવતરં અકુસલં અત્થિ, યેન અનન્તરં અપાયે નિબ્બત્તેય્ય. ભગવતો પન સાવકોતિ સોતાપન્નસકદાગામિઅનાગામીનં અઞ્ઞતરો. તસ્મિંયેવ ભવેતિ તત્થેવ અરૂપભવે. પરિનિબ્બાયતીતિ અપ્પચ્ચયપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બાયતિ. અધિપ્પયાસોતિ અધિકપ્પયોગો. સેસમેત્થ વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં. ઇમસ્મિં પન સુત્તે પુથુજ્જનસ્સ ઉપપત્તિજ્ઝાનં કથિતં, અરિયસાવકસ્સ તદેવ ઉપપત્તિજ્ઝાનઞ્ચ વિપસ્સનાપાદકજ્ઝાનઞ્ચ કથિતં.

    117. Catutthe tadassādetīti taṃ jhānaṃ assādeti. Taṃ nikāmetīti tadeva pattheti. Tena ca vittiṃ āpajjatīti tena jhānena tuṭṭhiṃ āpajjati. Tatra ṭhitoti tasmiṃ jhāne ṭhito. Tadadhimuttoti tattheva adhimutto. Tabbahulavihārīti tena bahulaṃ viharanto. Sahabyataṃ upapajjatīti sahabhāvaṃ upapajjati, tasmiṃ devaloke nibbattatīti attho . Nirayampi gacchatītiādi nirayādīhi avippamuttattā aparapariyāyavasena tattha gamanaṃ sandhāya vuttaṃ. Na hi tassa upacārajjhānato balavataraṃ akusalaṃ atthi, yena anantaraṃ apāye nibbatteyya. Bhagavato pana sāvakoti sotāpannasakadāgāmianāgāmīnaṃ aññataro. Tasmiṃyeva bhaveti tattheva arūpabhave. Parinibbāyatīti appaccayaparinibbānena parinibbāyati. Adhippayāsoti adhikappayogo. Sesamettha vuttanayeneva veditabbaṃ. Imasmiṃ pana sutte puthujjanassa upapattijjhānaṃ kathitaṃ, ariyasāvakassa tadeva upapattijjhānañca vipassanāpādakajjhānañca kathitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૪. આનેઞ્જસુત્તં • 4. Āneñjasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪. આનેઞ્જસુત્તવણ્ણના • 4. Āneñjasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact