Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૬. અઙ્ગુલિમાલસુત્તં

    6. Aṅgulimālasuttaṃ

    ૩૪૭. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ વિજિતે ચોરો અઙ્ગુલિમાલો નામ હોતિ લુદ્દો લોહિતપાણિ હતપહતે નિવિટ્ઠો અદયાપન્નો પાણભૂતેસુ. તેન ગામાપિ અગામા કતા, નિગમાપિ અનિગમા કતા, જનપદાપિ અજનપદા કતા. સો મનુસ્સે વધિત્વા વધિત્વા અઙ્ગુલીનં માલં ધારેતિ. અથ ખો ભગવા પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય સાવત્થિં પિણ્ડાય પાવિસિ. સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો સેનાસનં સંસામેત્વા પત્તચીવરમાદાય યેન ચોરો અઙ્ગુલિમાલો તેનદ્ધાનમગ્ગં પટિપજ્જિ. અદ્દસાસું ખો ગોપાલકા પસુપાલકા કસ્સકા પથાવિનો ભગવન્તં યેન ચોરો અઙ્ગુલિમાલો તેનદ્ધાનમગ્ગપટિપન્નં. દિસ્વાન ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘મા, સમણ, એતં મગ્ગં પટિપજ્જિ. એતસ્મિં, સમણ, મગ્ગે ચોરો અઙ્ગુલિમાલો નામ લુદ્દો લોહિતપાણિ હતપહતે નિવિટ્ઠો અદયાપન્નો પાણભૂતેસુ. તેન ગામાપિ અગામા કતા, નિગમાપિ અનિગમા કતા, જનપદાપિ અજનપદા કતા. સો મનુસ્સે વધિત્વા વધિત્વા અઙ્ગુલીનં માલં ધારેતિ. એતઞ્હિ, સમણ, મગ્ગં દસપિ પુરિસા વીસમ્પિ પુરિસા તિંસમ્પિ પુરિસા ચત્તારીસમ્પિ પુરિસા પઞ્ઞાસમ્પિ પુરિસા સઙ્કરિત્વા સઙ્કરિત્વા 1 પટિપજ્જન્તિ. તેપિ ચોરસ્સ અઙ્ગુલિમાલસ્સ હત્થત્થં ગચ્છન્તી’’તિ. એવં વુત્તે, ભગવા તુણ્હીભૂતો અગમાસિ. દુતિયમ્પિ ખો ગોપાલકા…પે॰… તતિયમ્પિ ખો ગોપાલકા પસુપાલકા કસ્સકા પથાવિનો ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘મા, સમણ, એતં મગ્ગં પટિપજ્જિ, એતસ્મિં સમણ મગ્ગે ચોરો અઙ્ગુલિમાલો નામ લુદ્દો લોહિતપાણિ હતપહતે નિવિટ્ઠો અદયાપન્નો પાણભૂતેસુ, તેન ગામાપિ અગામા કતા, નિગમાપિ અનિગમા કતા, જનપદાપિ અજનપદા કતા. સો મનુસ્સે વધિત્વા વધિત્વા અઙ્ગુલીનં માલં ધારેતિ. એતઞ્હિ સમણ મગ્ગં દસપિ પુરિસા વીસમ્પિ પુરિસા તિંસમ્પિ પુરિસા ચત્તારીસમ્પિ પુરિસા પઞ્ઞાસમ્પિ પુરિસા સઙ્કરિત્વા સઙ્કરિત્વા પટિપજ્જન્તિ. તેપિ ચોરસ્સ અઙ્ગુલિમાલસ્સ હત્થત્થં ગચ્છન્તી’’તિ.

    347. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa vijite coro aṅgulimālo nāma hoti luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya yena coro aṅgulimālo tenaddhānamaggaṃ paṭipajji. Addasāsuṃ kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ yena coro aṅgulimālo tenaddhānamaggapaṭipannaṃ. Disvāna bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā, samaṇa, etaṃ maggaṃ paṭipajji. Etasmiṃ, samaṇa, magge coro aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Etañhi, samaṇa, maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā 2 paṭipajjanti. Tepi corassa aṅgulimālassa hatthatthaṃ gacchantī’’ti. Evaṃ vutte, bhagavā tuṇhībhūto agamāsi. Dutiyampi kho gopālakā…pe… tatiyampi kho gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā, samaṇa, etaṃ maggaṃ paṭipajji, etasmiṃ samaṇa magge coro aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu, tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Etañhi samaṇa maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā paṭipajjanti. Tepi corassa aṅgulimālassa hatthatthaṃ gacchantī’’ti.

    ૩૪૮. અથ ખો ભગવા તુણ્હીભૂતો અગમાસિ. અદ્દસા ખો ચોરો અઙ્ગુલિમાલો ભગવન્તં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાનસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો! ઇમઞ્હિ મગ્ગં દસપિ પુરિસા વીસમ્પિ પુરિસા તિંસમ્પિ પુરિસા ચત્તારીસમ્પિ પુરિસા પઞ્ઞાસમ્પિ પુરિસા સઙ્કરિત્વા સઙ્કરિત્વા પટિપજ્જન્તિ. તેપિ મમ હત્થત્થં ગચ્છન્તિ. અથ ચ પનાયં સમણો એકો અદુતિયો પસય્હ મઞ્ઞે આગચ્છતિ. યંનૂનાહં ઇમં સમણં જીવિતા વોરોપેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો ચોરો અઙ્ગુલિમાલો અસિચમ્મં ગહેત્વા ધનુકલાપં સન્નય્હિત્વા ભગવન્તં પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો અનુબન્ધિ. અથ ખો ભગવા તથારૂપં ઇદ્ધાભિસઙ્ખારં અભિસઙ્ખાસિ 3 યથા ચોરો અઙ્ગુલિમાલો ભગવન્તં પકતિયા ગચ્છન્તં સબ્બથામેન ગચ્છન્તો ન સક્કોતિ સમ્પાપુણિતું. અથ ખો ચોરસ્સ અઙ્ગુલિમાલસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અચ્છરિયં વત, ભો, અબ્ભુતં વત, ભો! અહઞ્હિ પુબ્બે હત્થિમ્પિ ધાવન્તં અનુપતિત્વા ગણ્હામિ, અસ્સમ્પિ ધાવન્તં અનુપતિત્વા ગણ્હામિ, રથમ્પિ ધાવન્તં અનુપતિત્વા ગણ્હામિ, મિગમ્પિ ધાવન્તં અનુપતિત્વા ગણ્હામિ; અથ ચ પનાહં ઇમં સમણં પકતિયા ગચ્છન્તં સબ્બથામેન ગચ્છન્તો ન સક્કોમિ સમ્પાપુણિતુ’’ન્તિ! ઠિતોવ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘તિટ્ઠ, તિટ્ઠ, સમણા’’તિ. ‘‘ઠિતો અહં, અઙ્ગુલિમાલ, ત્વઞ્ચ તિટ્ઠા’’તિ. અથ ખો ચોરસ્સ અઙ્ગુલિમાલસ્સ એતદહોસિ – ‘‘ઇમે ખો સમણા સક્યપુત્તિયા સચ્ચવાદિનો સચ્ચપટિઞ્ઞા. અથ પનાયં સમણો ગચ્છં યેવાહ – ‘ઠિતો અહં, અઙ્ગુલિમાલ, ત્વઞ્ચ તિટ્ઠા’તિ. યંનૂનાહં ઇમં સમણં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ.

    348. Atha kho bhagavā tuṇhībhūto agamāsi. Addasā kho coro aṅgulimālo bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvānassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Imañhi maggaṃ dasapi purisā vīsampi purisā tiṃsampi purisā cattārīsampi purisā paññāsampi purisā saṅkaritvā saṅkaritvā paṭipajjanti. Tepi mama hatthatthaṃ gacchanti. Atha ca panāyaṃ samaṇo eko adutiyo pasayha maññe āgacchati. Yaṃnūnāhaṃ imaṃ samaṇaṃ jīvitā voropeyya’’nti. Atha kho coro aṅgulimālo asicammaṃ gahetvā dhanukalāpaṃ sannayhitvā bhagavantaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhi. Atha kho bhagavā tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi 4 yathā coro aṅgulimālo bhagavantaṃ pakatiyā gacchantaṃ sabbathāmena gacchanto na sakkoti sampāpuṇituṃ. Atha kho corassa aṅgulimālassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ vata, bho, abbhutaṃ vata, bho! Ahañhi pubbe hatthimpi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, assampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, rathampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi, migampi dhāvantaṃ anupatitvā gaṇhāmi; atha ca panāhaṃ imaṃ samaṇaṃ pakatiyā gacchantaṃ sabbathāmena gacchanto na sakkomi sampāpuṇitu’’nti! Ṭhitova bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘tiṭṭha, tiṭṭha, samaṇā’’ti. ‘‘Ṭhito ahaṃ, aṅgulimāla, tvañca tiṭṭhā’’ti. Atha kho corassa aṅgulimālassa etadahosi – ‘‘ime kho samaṇā sakyaputtiyā saccavādino saccapaṭiññā. Atha panāyaṃ samaṇo gacchaṃ yevāha – ‘ṭhito ahaṃ, aṅgulimāla, tvañca tiṭṭhā’ti. Yaṃnūnāhaṃ imaṃ samaṇaṃ puccheyya’’nti.

    ૩૪૯. અથ ખો ચોરો અઙ્ગુલિમાલો ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    349. Atha kho coro aṅgulimālo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘ગચ્છં વદેસિ સમણ ઠિતોમ્હિ,

    ‘‘Gacchaṃ vadesi samaṇa ṭhitomhi,

    મમઞ્ચ બ્રૂસિ ઠિતમટ્ઠિતોતિ;

    Mamañca brūsi ṭhitamaṭṭhitoti;

    પુચ્છામિ તં સમણ એતમત્થં,

    Pucchāmi taṃ samaṇa etamatthaṃ,

    કથં ઠિતો ત્વં અહમટ્ઠિતોમ્હી’’તિ.

    Kathaṃ ṭhito tvaṃ ahamaṭṭhitomhī’’ti.

    ‘‘ઠિતો અહં અઙ્ગુલિમાલ સબ્બદા,

    ‘‘Ṭhito ahaṃ aṅgulimāla sabbadā,

    સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિધાય દણ્ડં;

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ;

    તુવઞ્ચ પાણેસુ અસઞ્ઞતોસિ,

    Tuvañca pāṇesu asaññatosi,

    તસ્મા ઠિતોહં તુવમટ્ઠિતોસી’’તિ.

    Tasmā ṭhitohaṃ tuvamaṭṭhitosī’’ti.

    ‘‘ચિરસ્સં વત મે મહિતો મહેસી,

    ‘‘Cirassaṃ vata me mahito mahesī,

    મહાવનં પાપુણિ સચ્ચવાદી 5;

    Mahāvanaṃ pāpuṇi saccavādī 6;

    સોહં ચરિસ્સામિ પહાય પાપં 7,

    Sohaṃ carissāmi pahāya pāpaṃ 8,

    સુત્વાન ગાથં તવ ધમ્મયુત્તં’’.

    Sutvāna gāthaṃ tava dhammayuttaṃ’’.

    ઇત્વેવ ચોરો અસિમાવુધઞ્ચ,

    Itveva coro asimāvudhañca,

    સોબ્ભે પપાતે નરકે અકિરિ;

    Sobbhe papāte narake akiri;

    અવન્દિ ચોરો સુગતસ્સ પાદે,

    Avandi coro sugatassa pāde,

    તત્થેવ નં પબ્બજ્જં અયાચિ.

    Tattheva naṃ pabbajjaṃ ayāci.

    બુદ્ધો ચ ખો કારુણિકો મહેસિ,

    Buddho ca kho kāruṇiko mahesi,

    યો સત્થા લોકસ્સ સદેવકસ્સ;

    Yo satthā lokassa sadevakassa;

    ‘તમેહિ ભિક્ખૂ’તિ તદા અવોચ,

    ‘Tamehi bhikkhū’ti tadā avoca,

    એસેવ તસ્સ અહુ ભિક્ખુભાવોતિ.

    Eseva tassa ahu bhikkhubhāvoti.

    ૩૫૦. અથ ખો ભગવા આયસ્મતા અઙ્ગુલિમાલેન પચ્છાસમણેન યેન સાવત્થિ તેન ચારિકં પક્કામિ. અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો યેન સાવત્થિ તદવસરિ. તત્ર સુદં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ અન્તેપુરદ્વારે મહાજનકાયો સન્નિપતિત્વા ઉચ્ચાસદ્દો મહાસદ્દો હોતિ – ‘‘ચોરો તે, દેવ, વિજિતે અઙ્ગુલિમાલો નામ લુદ્દો લોહિતપાણિ હતપહતે નિવિટ્ઠો અદયાપન્નો પાણભૂતેસુ. તેન ગામાપિ અગામા કતા, નિગમાપિ અનિગમા કતા, જનપદાપિ અજનપદા કતા. સો મનુસ્સે વધિત્વા વધિત્વા અઙ્ગુલીનં માલં ધારેતિ. તં દેવો પટિસેધેતૂ’’તિ.

    350. Atha kho bhagavā āyasmatā aṅgulimālena pacchāsamaṇena yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Anupubbena cārikaṃ caramāno yena sāvatthi tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena rañño pasenadissa kosalassa antepuradvāre mahājanakāyo sannipatitvā uccāsaddo mahāsaddo hoti – ‘‘coro te, deva, vijite aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Taṃ devo paṭisedhetū’’ti.

    અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો પઞ્ચમત્તેહિ અસ્સસતેહિ સાવત્થિયા નિક્ખમિ દિવા દિવસ્સ. યેન આરામો તેન પાવિસિ. યાવતિકા યાનસ્સ ભૂમિ યાનેન ગન્ત્વા યાના પચ્ચોરોહિત્વા પત્તિકોવ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો રાજાનં પસેનદિં કોસલં ભગવા એતદવોચ – ‘‘કિં નુ તે, મહારાજ, રાજા વા માગધો સેનિયો બિમ્બિસારો કુપિતો વેસાલિકા વા લિચ્છવી અઞ્ઞે વા પટિરાજાનો’’તિ? ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, રાજા માગધો સેનિયો બિમ્બિસારો કુપિતો, નાપિ વેસાલિકા લિચ્છવી, નાપિ અઞ્ઞે પટિરાજાનો. ચોરો મે, ભન્તે, વિજિતે અઙ્ગુલિમાલો નામ લુદ્દો લોહિતપાણિ હતપહતે નિવિટ્ઠો અદયાપન્નો પાણભૂતેસુ. તેન ગામાપિ અગામા કતા, નિગમાપિ અનિગમા કતા, જનપદાપિ અજનપદા કતા. સો મનુસ્સે વધિત્વા વધિત્વા અઙ્ગુલીનં માલં ધારેતિ. તાહં, ભન્તે, પટિસેધિસ્સામી’’તિ. ‘‘સચે પન ત્વં, મહારાજ, અઙ્ગુલિમાલં પસ્સેય્યાસિ કેસમસ્સું ઓહારેત્વા કાસાયાનિ વત્થાનિ અચ્છાદેત્વા અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજિતં, વિરતં પાણાતિપાતા, વિરતં અદિન્નાદાના, વિરતં મુસાવાદા, એકભત્તિકં, બ્રહ્મચારિં, સીલવન્તં, કલ્યાણધમ્મં, કિન્તિ નં કરેય્યાસી’’તિ? ‘‘અભિવાદેય્યામ વા, ભન્તે, પચ્ચુટ્ઠેય્યામ વા આસનેન વા નિમન્તેય્યામ, અભિનિમન્તેય્યામ વા નં ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારેહિ, ધમ્મિકં વા અસ્સ રક્ખાવરણગુત્તિં સંવિદહેય્યામ. કુતો પનસ્સ, ભન્તે, દુસ્સીલસ્સ પાપધમ્મસ્સ એવરૂપો સીલસંયમો ભવિસ્સતી’’તિ?

    Atha kho rājā pasenadi kosalo pañcamattehi assasatehi sāvatthiyā nikkhami divā divassa. Yena ārāmo tena pāvisi. Yāvatikā yānassa bhūmi yānena gantvā yānā paccorohitvā pattikova yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘kiṃ nu te, mahārāja, rājā vā māgadho seniyo bimbisāro kupito vesālikā vā licchavī aññe vā paṭirājāno’’ti? ‘‘Na kho me, bhante, rājā māgadho seniyo bimbisāro kupito, nāpi vesālikā licchavī, nāpi aññe paṭirājāno. Coro me, bhante, vijite aṅgulimālo nāma luddo lohitapāṇi hatapahate niviṭṭho adayāpanno pāṇabhūtesu. Tena gāmāpi agāmā katā, nigamāpi anigamā katā, janapadāpi ajanapadā katā. So manusse vadhitvā vadhitvā aṅgulīnaṃ mālaṃ dhāreti. Tāhaṃ, bhante, paṭisedhissāmī’’ti. ‘‘Sace pana tvaṃ, mahārāja, aṅgulimālaṃ passeyyāsi kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitaṃ, virataṃ pāṇātipātā, virataṃ adinnādānā, virataṃ musāvādā, ekabhattikaṃ, brahmacāriṃ, sīlavantaṃ, kalyāṇadhammaṃ, kinti naṃ kareyyāsī’’ti? ‘‘Abhivādeyyāma vā, bhante, paccuṭṭheyyāma vā āsanena vā nimanteyyāma, abhinimanteyyāma vā naṃ cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārehi, dhammikaṃ vā assa rakkhāvaraṇaguttiṃ saṃvidaheyyāma. Kuto panassa, bhante, dussīlassa pāpadhammassa evarūpo sīlasaṃyamo bhavissatī’’ti?

    તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો હોતિ. અથ ખો ભગવા દક્ખિણં બાહું પગ્ગહેત્વા રાજાનં પસેનદિં કોસલં એતદવોચ – ‘‘એસો, મહારાજ, અઙ્ગુલિમાલો’’તિ. અથ ખો રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ અહુદેવ ભયં, અહુ છમ્ભિતત્તં, અહુ લોમહંસો. અથ ખો ભગવા રાજાનં પસેનદિં કોસલં ભીતં સંવિગ્ગં લોમહટ્ઠજાતં વિદિત્વા રાજાનં પસેનદિં કોસલં એતદવોચ – ‘‘મા ભાયિ, મહારાજ, નત્થિ તે ઇતો ભય’’ન્તિ. અથ ખો રઞ્ઞો પસેનદિસ્સ કોસલસ્સ યં અહોસિ ભયં વા છમ્ભિતત્તં વા લોમહંસો વા સો પટિપ્પસ્સમ્ભિ. અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો યેનાયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં અઙ્ગુલિમાલં એતદવોચ – ‘‘અય્યો નો, ભન્તે, અઙ્ગુલિમાલો’’તિ? ‘‘એવં, મહારાજા’’તિ. ‘‘કથંગોત્તો અય્યસ્સ પિતા, કથંગોત્તા માતા’’તિ? ‘‘ગગ્ગો ખો, મહારાજ, પિતા, મન્તાણી માતા’’તિ. ‘‘અભિરમતુ, ભન્તે, અય્યો ગગ્ગો મન્તાણિપુત્તો. અહમય્યસ્સ ગગ્ગસ્સ મન્તાણિપુત્તસ્સ ઉસ્સુક્કં કરિસ્સામિ ચીવરપિણ્ડપાતસેનાસનગિલાનપ્પચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારાન’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena āyasmā aṅgulimālo bhagavato avidūre nisinno hoti. Atha kho bhagavā dakkhiṇaṃ bāhuṃ paggahetvā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘eso, mahārāja, aṅgulimālo’’ti. Atha kho rañño pasenadissa kosalassa ahudeva bhayaṃ, ahu chambhitattaṃ, ahu lomahaṃso. Atha kho bhagavā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ bhītaṃ saṃviggaṃ lomahaṭṭhajātaṃ viditvā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘mā bhāyi, mahārāja, natthi te ito bhaya’’nti. Atha kho rañño pasenadissa kosalassa yaṃ ahosi bhayaṃ vā chambhitattaṃ vā lomahaṃso vā so paṭippassambhi. Atha kho rājā pasenadi kosalo yenāyasmā aṅgulimālo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ etadavoca – ‘‘ayyo no, bhante, aṅgulimālo’’ti? ‘‘Evaṃ, mahārājā’’ti. ‘‘Kathaṃgotto ayyassa pitā, kathaṃgottā mātā’’ti? ‘‘Gaggo kho, mahārāja, pitā, mantāṇī mātā’’ti. ‘‘Abhiramatu, bhante, ayyo gaggo mantāṇiputto. Ahamayyassa gaggassa mantāṇiputtassa ussukkaṃ karissāmi cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānappaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti.

    ૩૫૧. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો આરઞ્ઞિકો હોતિ પિણ્ડપાતિકો પંસુકૂલિકો તેચીવરિકો. અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો રાજાનં પસેનદિં કોસલં એતદવોચ – ‘‘અલં, મહારાજ, પરિપુણ્ણં મે ચીવર’’ન્તિ. અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો રાજા પસેનદિ કોસલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘અચ્છરિયં, ભન્તે, અબ્ભુતં, ભન્તે! યાવઞ્ચિદં, ભન્તે, ભગવા અદન્તાનં દમેતા, અસન્તાનં સમેતા, અપરિનિબ્બુતાનં પરિનિબ્બાપેતા. યઞ્હિ મયં, ભન્તે, નાસક્ખિમ્હા દણ્ડેનપિ સત્થેનપિ દમેતું સો ભગવતા અદણ્ડેન અસત્થેનેવ 9 દન્તો. હન્દ ચ દાનિ 10 મયં, ભન્તે, ગચ્છામ; બહુકિચ્ચા મયં બહુકરણીયા’’તિ. ‘‘યસ્સદાનિ, મહારાજ, કાલં મઞ્ઞસી’’તિ. અથ ખો રાજા પસેનદિ કોસલો ઉટ્ઠાયાસના ભગવન્તં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા પક્કામિ.

    351. Tena kho pana samayena āyasmā aṅgulimālo āraññiko hoti piṇḍapātiko paṃsukūliko tecīvariko. Atha kho āyasmā aṅgulimālo rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ etadavoca – ‘‘alaṃ, mahārāja, paripuṇṇaṃ me cīvara’’nti. Atha kho rājā pasenadi kosalo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ, bhante! Yāvañcidaṃ, bhante, bhagavā adantānaṃ dametā, asantānaṃ sametā, aparinibbutānaṃ parinibbāpetā. Yañhi mayaṃ, bhante, nāsakkhimhā daṇḍenapi satthenapi dametuṃ so bhagavatā adaṇḍena asattheneva 11 danto. Handa ca dāni 12 mayaṃ, bhante, gacchāma; bahukiccā mayaṃ bahukaraṇīyā’’ti. ‘‘Yassadāni, mahārāja, kālaṃ maññasī’’ti. Atha kho rājā pasenadi kosalo uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.

    અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય સાવત્થિયં પિણ્ડાય પાવિસિ. અદ્દસા ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો સાવત્થિયં સપદાનં પિણ્ડાય ચરમાનો અઞ્ઞતરં ઇત્થિં મૂળ્હગબ્ભં વિઘાતગબ્ભં 13. દિસ્વાનસ્સ એતદહોસિ – ‘‘કિલિસ્સન્તિ વત, ભો, સત્તા; કિલિસ્સન્તિ વત, ભો, સત્તા’’તિ! અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા પચ્છાભત્તં પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ઇધાહં, ભન્તે, પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય સાવત્થિં પિણ્ડાય પાવિસિં. અદ્દસં ખો અહં, ભન્તે, સાવત્થિયં સપદાનં પિણ્ડાય ચરમાનો અઞ્ઞતરં ઇત્થિં મૂળ્હગબ્ભં વિઘાતગબ્ભં’’. દિસ્વાન મય્હં એતદહોસિ – ‘‘કિલિસ્સન્તિ વત , ભો, સત્તા; કિલિસ્સન્તિ વત, ભો, સત્તા’’તિ!

    Atha kho āyasmā aṅgulimālo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiyaṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho āyasmā aṅgulimālo sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno aññataraṃ itthiṃ mūḷhagabbhaṃ vighātagabbhaṃ 14. Disvānassa etadahosi – ‘‘kilissanti vata, bho, sattā; kilissanti vata, bho, sattā’’ti! Atha kho āyasmā aṅgulimālo sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā aṅgulimālo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idhāhaṃ, bhante, pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisiṃ. Addasaṃ kho ahaṃ, bhante, sāvatthiyaṃ sapadānaṃ piṇḍāya caramāno aññataraṃ itthiṃ mūḷhagabbhaṃ vighātagabbhaṃ’’. Disvāna mayhaṃ etadahosi – ‘‘kilissanti vata , bho, sattā; kilissanti vata, bho, sattā’’ti!

    ‘‘તેન હિ ત્વં, અઙ્ગુલિમાલ, યેન સા ઇત્થી તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ઇત્થિં એવં વદેહિ – ‘યતોહં, ભગિનિ, જાતો 15 નાભિજાનામિ સઞ્ચિચ્ચ પાણં જીવિતા વોરોપેતા, તેન સચ્ચેન સોત્થિ તે હોતુ, સોત્થિ ગબ્ભસ્સા’’’તિ.

    ‘‘Tena hi tvaṃ, aṅgulimāla, yena sā itthī tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ evaṃ vadehi – ‘yatohaṃ, bhagini, jāto 16 nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’’ti.

    ‘‘સો હિ નૂન મે, ભન્તે, સમ્પજાનમુસાવાદો ભવિસ્સતિ. મયા હિ, ભન્તે, બહૂ સઞ્ચિચ્ચ પાણા જીવિતા વોરોપિતા’’તિ. ‘‘તેન હિ ત્વં, અઙ્ગુલિમાલ, યેન સા ઇત્થી તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ઇત્થિં એવં વદેહિ – ‘યતોહં, ભગિનિ, અરિયાય જાતિયા જાતો, નાભિજાનામિ સઞ્ચિચ્ચ પાણં જીવિતા વોરોપેતા, તેન સચ્ચેન સોત્થિ તે હોતુ, સોત્થિ ગબ્ભસ્સા’’’તિ.

    ‘‘So hi nūna me, bhante, sampajānamusāvādo bhavissati. Mayā hi, bhante, bahū sañcicca pāṇā jīvitā voropitā’’ti. ‘‘Tena hi tvaṃ, aṅgulimāla, yena sā itthī tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ evaṃ vadehi – ‘yatohaṃ, bhagini, ariyāya jātiyā jāto, nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’’ti.

    ‘‘એવં, ભન્તે’’તિ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો ભગવતો પટિસ્સુત્વા યેન સા ઇત્થી તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ઇત્થિં એતદવોચ – ‘‘યતોહં, ભગિનિ, અરિયાય જાતિયા જાતો, નાભિજાનામિ સઞ્ચિચ્ચ પાણં જીવિતા વોરોપેતા, તેન સચ્ચેન સોત્થિ તે હોતુ, સોત્થિ ગબ્ભસ્સા’’તિ. અથ ખ્વાસ્સા ઇત્થિયા સોત્થિ અહોસિ, સોત્થિ ગબ્ભસ્સ.

    ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā aṅgulimālo bhagavato paṭissutvā yena sā itthī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ etadavoca – ‘‘yatohaṃ, bhagini, ariyāya jātiyā jāto, nābhijānāmi sañcicca pāṇaṃ jīvitā voropetā, tena saccena sotthi te hotu, sotthi gabbhassā’’ti. Atha khvāssā itthiyā sotthi ahosi, sotthi gabbhassa.

    અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો એકો વૂપકટ્ઠો અપ્પમત્તો આતાપી પહિતત્તો વિહરન્તો નચિરસ્સેવ – યસ્સત્થાય કુલપુત્તા સમ્મદેવ અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજન્તિ તદનુત્તરં – બ્રહ્મચરિયપરિયોસાનં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહાસિ. ‘ખીણા જાતિ વુસિતં બ્રહ્મચરિયં, કતં કરણીયં, નાપરં ઇત્થત્તાયા’તિ અબ્ભઞ્ઞાસિ. અઞ્ઞતરો ખો પનાયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો અરહતં અહોસિ.

    Atha kho āyasmā aṅgulimālo eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto nacirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti tadanuttaraṃ – brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘Khīṇā jāti vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti abbhaññāsi. Aññataro kho panāyasmā aṅgulimālo arahataṃ ahosi.

    ૩૫૨. અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય સાવત્થિં પિણ્ડાય પાવિસિ. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞેનપિ લેડ્ડુ ખિત્તો આયસ્મતો અઙ્ગુલિમાલસ્સ કાયે નિપતતિ, અઞ્ઞેનપિ દણ્ડો ખિત્તો આયસ્મતો અઙ્ગુલિમાલસ્સ કાયે નિપતતિ, અઞ્ઞેનપિ સક્ખરા ખિત્તા આયસ્મતો અઙ્ગુલિમાલસ્સ કાયે નિપતતિ. અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો ભિન્નેન સીસેન, લોહિતેન ગળન્તેન, ભિન્નેન પત્તેન, વિપ્ફાલિતાય સઙ્ઘાટિયા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ. અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં અઙ્ગુલિમાલં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાન આયસ્મન્તં અઙ્ગુલિમાલં એતદવોચ – ‘‘અધિવાસેહિ ત્વં, બ્રાહ્મણ, અધિવાસેહિ ત્વં, બ્રાહ્મણ. યસ્સ ખો ત્વં, બ્રાહ્મણ, કમ્મસ્સ વિપાકેન બહૂનિ વસ્સાનિ બહૂનિ વસ્સસતાનિ બહૂનિ વસ્સસહસ્સાનિ નિરયે પચ્ચેય્યાસિ તસ્સ ત્વં, બ્રાહ્મણ, કમ્મસ્સ વિપાકં દિટ્ઠેવ ધમ્મે પટિસંવેદેસી’’તિ. અથ ખો આયસ્મા અઙ્ગુલિમાલો રહોગતો પટિસલ્લીનો વિમુત્તિસુખં પટિસંવેદિ; તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    352. Atha kho āyasmā aṅgulimālo pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Tena kho pana samayena aññenapi leḍḍu khitto āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati, aññenapi daṇḍo khitto āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati, aññenapi sakkharā khittā āyasmato aṅgulimālassa kāye nipatati. Atha kho āyasmā aṅgulimālo bhinnena sīsena, lohitena gaḷantena, bhinnena pattena, vipphālitāya saṅghāṭiyā yena bhagavā tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna āyasmantaṃ aṅgulimālaṃ etadavoca – ‘‘adhivāsehi tvaṃ, brāhmaṇa, adhivāsehi tvaṃ, brāhmaṇa. Yassa kho tvaṃ, brāhmaṇa, kammassa vipākena bahūni vassāni bahūni vassasatāni bahūni vassasahassāni niraye pacceyyāsi tassa tvaṃ, brāhmaṇa, kammassa vipākaṃ diṭṭheva dhamme paṭisaṃvedesī’’ti. Atha kho āyasmā aṅgulimālo rahogato paṭisallīno vimuttisukhaṃ paṭisaṃvedi; tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘યો પુબ્બેવ 17 પમજ્જિત્વા, પચ્છા સો નપ્પમજ્જતિ;

    ‘‘Yo pubbeva 18 pamajjitvā, pacchā so nappamajjati;

    સોમં 19 લોકં પભાસેતિ, અબ્ભા મુત્તોવ ચન્દિમા.

    Somaṃ 20 lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘યસ્સ પાપં કતં કમ્મં, કુસલેન પિધીયતિ 21;

    ‘‘Yassa pāpaṃ kataṃ kammaṃ, kusalena pidhīyati 22;

    સોમં લોકં પભાસેતિ, અબ્ભા મુત્તોવ ચન્દિમા.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘યો હવે દહરો ભિક્ખુ, યુઞ્જતિ બુદ્ધસાસને;

    ‘‘Yo have daharo bhikkhu, yuñjati buddhasāsane;

    સોમં લોકં પભાસેતિ, અબ્ભા મુત્તોવ ચન્દિમા.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    ‘‘દિસા હિ મે ધમ્મકથં સુણન્તુ,

    ‘‘Disā hi me dhammakathaṃ suṇantu,

    દિસા હિ મે યુઞ્જન્તુ બુદ્ધસાસને;

    Disā hi me yuñjantu buddhasāsane;

    દિસા હિ મે તે મનુજા ભજન્તુ,

    Disā hi me te manujā bhajantu,

    યે ધમ્મમેવાદપયન્તિ સન્તો.

    Ye dhammamevādapayanti santo.

    ‘‘દિસા હિ મે ખન્તિવાદાનં, અવિરોધપ્પસંસીનં;

    ‘‘Disā hi me khantivādānaṃ, avirodhappasaṃsīnaṃ;

    સુણન્તુ ધમ્મં કાલેન, તઞ્ચ અનુવિધીયન્તુ.

    Suṇantu dhammaṃ kālena, tañca anuvidhīyantu.

    ‘‘ન હિ જાતુ સો મમં હિંસે, અઞ્ઞં વા પન કિઞ્ચિ નં 23;

    ‘‘Na hi jātu so mamaṃ hiṃse, aññaṃ vā pana kiñci naṃ 24;

    પપ્પુય્ય પરમં સન્તિં, રક્ખેય્ય તસથાવરે.

    Pappuyya paramaṃ santiṃ, rakkheyya tasathāvare.

    ‘‘ઉદકઞ્હિ નયન્તિ નેત્તિકા, ઉસુકારા નમયન્તિ 25 તેજનં;

    ‘‘Udakañhi nayanti nettikā, usukārā namayanti 26 tejanaṃ;

    દારું નમયન્તિ તચ્છકા, અત્તાનં દમયન્તિ પણ્ડિતા.

    Dāruṃ namayanti tacchakā, attānaṃ damayanti paṇḍitā.

    ‘‘દણ્ડેનેકે દમયન્તિ, અઙ્કુસેહિ કસાહિ ચ;

    ‘‘Daṇḍeneke damayanti, aṅkusehi kasāhi ca;

    અદણ્ડેન અસત્થેન, અહં દન્તોમ્હિ તાદિના.

    Adaṇḍena asatthena, ahaṃ dantomhi tādinā.

    ‘‘અહિંસકોતિ મે નામં, હિંસકસ્સ પુરે સતો;

    ‘‘Ahiṃsakoti me nāmaṃ, hiṃsakassa pure sato;

    અજ્જાહં સચ્ચનામોમ્હિ, ન નં હિંસામિ કિઞ્ચિ નં 27.

    Ajjāhaṃ saccanāmomhi, na naṃ hiṃsāmi kiñci naṃ 28.

    ‘‘ચોરો અહં પુરે આસિં, અઙ્ગુલિમાલોતિ વિસ્સુતો;

    ‘‘Coro ahaṃ pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    વુય્હમાનો મહોઘેન, બુદ્ધં સરણમાગમં.

    Vuyhamāno mahoghena, buddhaṃ saraṇamāgamaṃ.

    ‘‘લોહિતપાણિ પુરે આસિં, અઙ્ગુલિમાલોતિ વિસ્સુતો;

    ‘‘Lohitapāṇi pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    સરણગમનં પસ્સ, ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    Saraṇagamanaṃ passa, bhavanetti samūhatā.

    ‘‘તાદિસં કમ્મં કત્વાન, બહું દુગ્ગતિગામિનં;

    ‘‘Tādisaṃ kammaṃ katvāna, bahuṃ duggatigāminaṃ;

    ફુટ્ઠો કમ્મવિપાકેન, અણણો ભુઞ્જામિ ભોજનં.

    Phuṭṭho kammavipākena, aṇaṇo bhuñjāmi bhojanaṃ.

    ‘‘પમાદમનુયુઞ્જન્તિ, બાલા દુમ્મેધિનો જના;

    ‘‘Pamādamanuyuñjanti, bālā dummedhino janā;

    અપ્પમાદઞ્ચ મેધાવી, ધનં સેટ્ઠંવ રક્ખતિ.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    ‘‘મા પમાદમનુયુઞ્જેથ, મા કામરતિ સન્થવં;

    ‘‘Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmarati santhavaṃ;

    અપ્પમત્તો હિ ઝાયન્તો, પપ્પોતિ વિપુલં 29 સુખં.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti vipulaṃ 30 sukhaṃ.

    ‘‘સ્વાગતં 31 નાપગતં 32, નયિદં દુમ્મન્તિતં મમ;

    ‘‘Svāgataṃ 33 nāpagataṃ 34, nayidaṃ dummantitaṃ mama;

    સંવિભત્તેસુ 35 ધમ્મેસુ, યં સેટ્ઠં તદુપાગમં.

    Saṃvibhattesu 36 dhammesu, yaṃ seṭṭhaṃ tadupāgamaṃ.

    ‘‘સ્વાગતં નાપગતં, નયિદં દુમ્મન્તિતં મમ;

    ‘‘Svāgataṃ nāpagataṃ, nayidaṃ dummantitaṃ mama;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્ત્ન્ત્તિ.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’ntntti.

    અઙ્ગુલિમાલસુત્તં નિટ્ઠિતં છટ્ઠં.

    Aṅgulimālasuttaṃ niṭṭhitaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. સંહરિત્વા સંહરિત્વા (સી॰ પી॰), સઙ્ગરિત્વા (સ્યા॰ કં॰)
    2. saṃharitvā saṃharitvā (sī. pī.), saṅgaritvā (syā. kaṃ.)
    3. અભિસઙ્ખારેસિ (સ્યા॰ કં॰ ક॰)
    4. abhisaṅkhāresi (syā. kaṃ. ka.)
    5. મહાવનં સમણોયં પચ્ચુપાદિ (સી॰), મહાવનં સમણ પચ્ચુપાદિ (સ્યા॰ કં॰)
    6. mahāvanaṃ samaṇoyaṃ paccupādi (sī.), mahāvanaṃ samaṇa paccupādi (syā. kaṃ.)
    7. સોહં ચિરસ્સાપિ પહાસ્સં પાપં (સી॰), સોહં ચરિસ્સામિ પજહિસ્સં પાપં (સ્યા॰ કં॰)
    8. sohaṃ cirassāpi pahāssaṃ pāpaṃ (sī.), sohaṃ carissāmi pajahissaṃ pāpaṃ (syā. kaṃ.)
    9. અસત્થેન (સ્યા॰ કં॰)
    10. હન્દ દાનિ (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    11. asatthena (syā. kaṃ.)
    12. handa dāni (syā. kaṃ. pī.)
    13. વિસાતગબ્ભં (સ્યા॰ કં॰ પી॰ ક॰)
    14. visātagabbhaṃ (syā. kaṃ. pī. ka.)
    15. ભગિનિ જાતિયા જાતો (સી॰)
    16. bhagini jātiyā jāto (sī.)
    17. યો ચ પુબ્બે (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    18. yo ca pubbe (sī. syā. kaṃ. pī.)
    19. સો ઇમં (સી॰)
    20. so imaṃ (sī.)
    21. પિથીયતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    22. pithīyati (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. કઞ્ચિ નં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰), કઞ્ચનં (?)
    24. kañci naṃ (sī. syā. kaṃ. pī.), kañcanaṃ (?)
    25. દમયન્તિ (ક॰)
    26. damayanti (ka.)
    27. કઞ્ચિ નં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰), કઞ્ચનં (?)
    28. kañci naṃ (sī. syā. kaṃ. pī.), kañcanaṃ (?)
    29. પરમં (ક॰)
    30. paramaṃ (ka.)
    31. સાગતં (સી॰ પી॰)
    32. નામ સગતં (ક॰)
    33. sāgataṃ (sī. pī.)
    34. nāma sagataṃ (ka.)
    35. સુવિભત્તેસુ (સ્યા॰ કં॰), સવિભત્તેસુ (સી॰ ક॰), પટિભત્તેસુ (પી॰)
    36. suvibhattesu (syā. kaṃ.), savibhattesu (sī. ka.), paṭibhattesu (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. અઙ્ગુલિમાલસુત્તવણ્ણના • 6. Aṅgulimālasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૬. અઙ્ગુલિમાલસુત્તવણ્ણના • 6. Aṅgulimālasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact