Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    8. அங்கு³லிமாலத்தே²ரகா³தா²

    8. Aṅgulimālattheragāthā

    866.

    866.

    ‘‘க³ச்ச²ங் வதே³ஸி ஸமண ‘ட்டி²தொம்ஹி’, மமஞ்ச ப்³ரூஸி டி²தமட்டி²தோதி;

    ‘‘Gacchaṃ vadesi samaṇa ‘ṭṭhitomhi’, mamañca brūsi ṭhitamaṭṭhitoti;

    புச்சா²மி தங் ஸமண ஏதமத்த²ங், ‘கத²ங் டி²தோ த்வங் அஹமட்டி²தொம்ஹி’’’.

    Pucchāmi taṃ samaṇa etamatthaṃ, ‘kathaṃ ṭhito tvaṃ ahamaṭṭhitomhi’’’.

    867.

    867.

    ‘‘டி²தோ அஹங் அங்கு³லிமால ஸப்³ப³தா³, ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங்;

    ‘‘Ṭhito ahaṃ aṅgulimāla sabbadā, sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ;

    துவஞ்ச பாணேஸு அஸஞ்ஞதோஸி, தஸ்மா டி²தோஹங் துவமட்டி²தோஸி’’.

    Tuvañca pāṇesu asaññatosi, tasmā ṭhitohaṃ tuvamaṭṭhitosi’’.

    868.

    868.

    ‘‘சிரஸ்ஸங் வத மே மஹிதோ மஹேஸீ, மஹாவனங் ஸமணோ பச்சபாதி³ 1;

    ‘‘Cirassaṃ vata me mahito mahesī, mahāvanaṃ samaṇo paccapādi 2;

    ஸோஹங் சஜிஸ்ஸாமி ஸஹஸ்ஸபாபங், ஸுத்வான கா³த²ங் தவ த⁴ம்மயுத்தங்’’.

    Sohaṃ cajissāmi sahassapāpaṃ, sutvāna gāthaṃ tava dhammayuttaṃ’’.

    869.

    869.

    இச்சேவ சோரோ அஸிமாவுத⁴ஞ்ச, ஸொப்³பே⁴ பபாதே நரகே அன்வகாஸி 3;

    Icceva coro asimāvudhañca, sobbhe papāte narake anvakāsi 4;

    அவந்தி³ சோரோ ஸுக³தஸ்ஸ பாதே³, தத்தே²வ பப்³ப³ஜ்ஜமயாசி பு³த்³த⁴ங்.

    Avandi coro sugatassa pāde, tattheva pabbajjamayāci buddhaṃ.

    870.

    870.

    பு³த்³தோ⁴ ச கோ² காருணிகோ மஹேஸி, யோ ஸத்தா² லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ;

    Buddho ca kho kāruṇiko mahesi, yo satthā lokassa sadevakassa;

    ‘தமேஹி பி⁴க்கூ²’தி ததா³ அவோச, ஏஸேவ தஸ்ஸ அஹு பி⁴க்கு²பா⁴வோ.

    ‘Tamehi bhikkhū’ti tadā avoca, eseva tassa ahu bhikkhubhāvo.

    871.

    871.

    ‘‘யோ ச புப்³பே³ பமஜ்ஜித்வா, பச்சா² ஸோ நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Yo ca pubbe pamajjitvā, pacchā so nappamajjati;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    872.

    872.

    ‘‘யஸ்ஸ பாபங் கதங் கம்மங், குஸலேன பிதீ⁴யதி 5;

    ‘‘Yassa pāpaṃ kataṃ kammaṃ, kusalena pidhīyati 6;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    873.

    873.

    ‘‘யோ ஹவே த³ஹரோ பி⁴க்கு², யுஞ்ஜதி பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘Yo have daharo bhikkhu, yuñjati buddhasāsane;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    874.

    874.

    7 ‘‘தி³ஸாபி மே த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்து, தி³ஸாபி மே யுஞ்ஜந்து பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    8 ‘‘Disāpi me dhammakathaṃ suṇantu, disāpi me yuñjantu buddhasāsane;

    தி³ஸாபி மே தே மனுஜே ப⁴ஜந்து, யே த⁴ம்மமேவாத³பயந்தி ஸந்தோ.

    Disāpi me te manuje bhajantu, ye dhammamevādapayanti santo.

    875.

    875.

    ‘‘தி³ஸா ஹி மே க²ந்திவாதா³னங், அவிரோத⁴ப்பஸங்ஸினங்;

    ‘‘Disā hi me khantivādānaṃ, avirodhappasaṃsinaṃ;

    ஸுணந்து த⁴ம்மங் காலேன, தஞ்ச அனுவிதீ⁴யந்து.

    Suṇantu dhammaṃ kālena, tañca anuvidhīyantu.

    876.

    876.

    ‘‘ந ஹி ஜாது ஸோ மமங் ஹிங்ஸே, அஞ்ஞங் வா பன கிஞ்சனங் 9;

    ‘‘Na hi jātu so mamaṃ hiṃse, aññaṃ vā pana kiñcanaṃ 10;

    பப்புய்ய பரமங் ஸந்திங், ரக்கெ²ய்ய தஸதா²வரே.

    Pappuyya paramaṃ santiṃ, rakkheyya tasathāvare.

    877.

    877.

    11 ‘‘உத³கஞ்ஹி நயந்தி நெத்திகா, உஸுகாரா நமயந்தி 12 தேஜனங்;

    13 ‘‘Udakañhi nayanti nettikā, usukārā namayanti 14 tejanaṃ;

    தா³ருங் நமயந்தி 15 தச்ச²கா, அத்தானங் த³மயந்தி பண்டி³தா.

    Dāruṃ namayanti 16 tacchakā, attānaṃ damayanti paṇḍitā.

    878.

    878.

    ‘‘த³ண்டே³னேகே த³மயந்தி, அங்குஸேபி⁴ கஸாஹி ச;

    ‘‘Daṇḍeneke damayanti, aṅkusebhi kasāhi ca;

    அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன, அஹங் த³ந்தொம்ஹி தாதி³னா.

    Adaṇḍena asatthena, ahaṃ dantomhi tādinā.

    879.

    879.

    ‘‘‘அஹிங்ஸகோ’தி மே நாமங், ஹிங்ஸகஸ்ஸ புரே ஸதோ;

    ‘‘‘Ahiṃsako’ti me nāmaṃ, hiṃsakassa pure sato;

    அஜ்ஜாஹங் ஸச்சனாமொம்ஹி, ந நங் ஹிங்ஸாமி கிஞ்சனங் 17.

    Ajjāhaṃ saccanāmomhi, na naṃ hiṃsāmi kiñcanaṃ 18.

    880.

    880.

    ‘‘சோரோ அஹங் புரே ஆஸிங், அங்கு³லிமாலோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Coro ahaṃ pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    வுய்ஹமானோ மஹோகே⁴ன, பு³த்³த⁴ங் ஸரணமாக³மங்.

    Vuyhamāno mahoghena, buddhaṃ saraṇamāgamaṃ.

    881.

    881.

    ‘‘லோஹிதபாணி புரே ஆஸிங், அங்கு³லிமாலோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Lohitapāṇi pure āsiṃ, aṅgulimāloti vissuto;

    ஸரணக³மனங் பஸ்ஸ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Saraṇagamanaṃ passa, bhavanetti samūhatā.

    882.

    882.

    ‘‘தாதி³ஸங் கம்மங் கத்வான, ப³ஹுங் து³க்³க³திகா³மினங்;

    ‘‘Tādisaṃ kammaṃ katvāna, bahuṃ duggatigāminaṃ;

    பு²ட்டோ² கம்மவிபாகேன, அனணோ பு⁴ஞ்ஜாமி போ⁴ஜனங்.

    Phuṭṭho kammavipākena, anaṇo bhuñjāmi bhojanaṃ.

    883.

    883.

    ‘‘பமாத³மனுயுஞ்ஜந்தி, பா³லா து³ம்மேதி⁴னோ ஜனா;

    ‘‘Pamādamanuyuñjanti, bālā dummedhino janā;

    அப்பமாத³ஞ்ச மேதா⁴வீ, த⁴னங் ஸெட்ட²ங்வ ரக்க²தி.

    Appamādañca medhāvī, dhanaṃ seṭṭhaṃva rakkhati.

    884.

    884.

    ‘‘மா பமாத³மனுயுஞ்ஜேத², மா காமரதிஸந்த²வங் 19;

    ‘‘Mā pamādamanuyuñjetha, mā kāmaratisanthavaṃ 20;

    அப்பமத்தோ ஹி ஜா²யந்தோ, பப்போதி பரமங் ஸுக²ங்.

    Appamatto hi jhāyanto, pappoti paramaṃ sukhaṃ.

    885.

    885.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் நாபக³தங், நேதங் து³ம்மந்திதங் மம;

    ‘‘Svāgataṃ nāpagataṃ, netaṃ dummantitaṃ mama;

    ஸவிப⁴த்தேஸு த⁴ம்மேஸு, யங் ஸெட்ட²ங் தது³பாக³மங்.

    Savibhattesu dhammesu, yaṃ seṭṭhaṃ tadupāgamaṃ.

    886.

    886.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் நாபக³தங், நேதங் து³ம்மந்திதங் மம;

    ‘‘Svāgataṃ nāpagataṃ, netaṃ dummantitaṃ mama;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    887.

    887.

    ‘‘அரஞ்ஞே ருக்க²மூலே வா, பப்³ப³தேஸு கு³ஹாஸு வா;

    ‘‘Araññe rukkhamūle vā, pabbatesu guhāsu vā;

    தத்த² தத்தே²வ அட்டா²ஸிங், உப்³பி³க்³க³மனஸோ ததா³.

    Tattha tattheva aṭṭhāsiṃ, ubbiggamanaso tadā.

    888.

    888.

    ‘‘ஸுக²ங் ஸயாமி டா²யாமி, ஸுக²ங் கப்பேமி ஜீவிதங்;

    ‘‘Sukhaṃ sayāmi ṭhāyāmi, sukhaṃ kappemi jīvitaṃ;

    அஹத்த²பாஸோ மாரஸ்ஸ, அஹோ ஸத்தா²னுகம்பிதோ.

    Ahatthapāso mārassa, aho satthānukampito.

    889.

    889.

    ‘‘ப்³ரஹ்மஜச்சோ புரே ஆஸிங், உதி³ச்சோ உப⁴தோ அஹு;

    ‘‘Brahmajacco pure āsiṃ, udicco ubhato ahu;

    ஸோஜ்ஜ புத்தோ ஸுக³தஸ்ஸ, த⁴ம்மராஜஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sojja putto sugatassa, dhammarājassa satthuno.

    890.

    890.

    ‘‘வீததண்ஹோ அனாதா³னோ, கு³த்தத்³வாரோ ஸுஸங்வுதோ;

    ‘‘Vītataṇho anādāno, guttadvāro susaṃvuto;

    அக⁴மூலங் வதி⁴த்வான, பத்தோ மே ஆஸவக்க²யோ.

    Aghamūlaṃ vadhitvāna, patto me āsavakkhayo.

    891.

    891.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா’’தி.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā’’ti.

    … அங்கு³லிமாலோ தே²ரோ….

    … Aṅgulimālo thero….







    Footnotes:
    1. பச்சுபாதி³ (ஸப்³ப³த்த²)
    2. paccupādi (sabbattha)
    3. அகிரி (ம॰ நி॰ 2.349)
    4. akiri (ma. ni. 2.349)
    5. பிதீ²யதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. pithīyati (sī. syā.)
    7. தி³ஸா ஹி (ஸ்யா॰ க॰, ம॰ நி॰ 2.352)
    8. disā hi (syā. ka., ma. ni. 2.352)
    9. கஞ்சினங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கஞ்சனங் (?)
    10. kañcinaṃ (sī. syā.), kañcanaṃ (?)
    11. தே²ரகா³॰ 19
    12. த³மயந்தி (க॰)
    13. theragā. 19
    14. damayanti (ka.)
    15. த³மயந்தி (க॰)
    16. damayanti (ka.)
    17. கஞ்சினங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கஞ்சனங் (?)
    18. kañcinaṃ (sī. syā.), kañcanaṃ (?)
    19. ஸந்த⁴வங் (க॰)
    20. sandhavaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 8. அங்கு³லிமாலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 8. Aṅgulimālattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact