Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. અનિચ્ચાનુપસ્સીસુત્તવણ્ણના
6. Aniccānupassīsuttavaṇṇanā
૧૬. છટ્ઠે અનિચ્ચાતિ એવં પઞ્ઞાય ફરન્તો અનુપસ્સતીતિ અનિચ્ચાનુપસ્સી. અનિચ્ચાતિ એવં સઞ્ઞા અસ્સાતિ અનિચ્ચસઞ્ઞી. અનિચ્ચાતિ એવં ઞાણેન પટિસંવેદિતા અસ્સાતિ અનિચ્ચપટિસંવેદી. સતતન્તિ સબ્બકાલં. સમિતન્તિ યથા પુરિમચિત્તેન પચ્છિમચિત્તં સમિતં સમુપગતં ઘટ્ટિતં હોતિ, એવં. અબ્બોકિણ્ણન્તિ નિરન્તરં અઞ્ઞેન ચેતસા અસંમિસ્સં. ચેતસા અધિમુચ્ચમાનોતિ ચિત્તેન સન્નિટ્ઠાપયમાનો. પઞ્ઞાય પરિયોગાહમાનોતિ વિપસ્સનાઞાણેન અનુપવિસમાનો.
16. Chaṭṭhe aniccāti evaṃ paññāya pharanto anupassatīti aniccānupassī. Aniccāti evaṃ saññā assāti aniccasaññī. Aniccāti evaṃ ñāṇena paṭisaṃveditā assāti aniccapaṭisaṃvedī. Satatanti sabbakālaṃ. Samitanti yathā purimacittena pacchimacittaṃ samitaṃ samupagataṃ ghaṭṭitaṃ hoti, evaṃ. Abbokiṇṇanti nirantaraṃ aññena cetasā asaṃmissaṃ. Cetasā adhimuccamānoti cittena sanniṭṭhāpayamāno. Paññāya pariyogāhamānoti vipassanāñāṇena anupavisamāno.
અપુબ્બં અચરિમન્તિ અપુરે અપચ્છા એકક્ખણેયેવ. ઇધ સમસીસી કથિતો. સો ચતુબ્બિધો હોતિ રોગસમસીસી, વેદનાસમસીસી, ઇરિયાપથસમસીસી, જીવિતસમસીસીતિ. તત્થ યસ્સ અઞ્ઞતરેન રોગેન ફુટ્ઠસ્સ સતો રોગવૂપસમો ચ આસવક્ખયો ચ એકપ્પહારેનેવ હોતિ, અયં રોગસમસીસી નામ. યસ્સ પન અઞ્ઞતરં વેદનં વેદયતો વેદનાવૂપસમો ચ આસવક્ખયો ચ એકપ્પહારેનેવ હોતિ, અયં વેદનાસમસીસી નામ. યસ્સ પન ઠાનાદીસુ ઇરિયાપથેસુ અઞ્ઞતરસમઙ્ગિનો વિપસ્સન્તસ્સ ઇરિયાપથસ્સ પરિયોસાનઞ્ચ આસવક્ખયો ચ એકપ્પહારેનેવ હોતિ, અયં ઇરિયાપથસમસીસી નામ. યસ્સ પન ઉપક્કમતો વા સરસતો વા જીવિતપરિયાદાનઞ્ચ આસવક્ખયો ચ એકપ્પહારેનેવ હોતિ, અયં જીવિતસમસીસી નામ. અયમિધ અધિપ્પેતો. તત્થ કિઞ્ચાપિ આસવપરિયાદાનં મગ્ગચિત્તેન, જીવિતપરિયાદાનં ચુતિચિત્તેન હોતીતિ ઉભિન્નં એકક્ખણે સમ્ભવો નામ નત્થિ. યસ્મા પનસ્સ આસવેસુ ખીણમત્તેસુ પચ્ચવેક્ખણવારાનન્તરમેવ જીવિતપરિયાદાનં ગચ્છતિ, અન્તરં ન પઞ્ઞાયતિ, તસ્મા એવં વુત્તં.
Apubbaṃ acarimanti apure apacchā ekakkhaṇeyeva. Idha samasīsī kathito. So catubbidho hoti rogasamasīsī, vedanāsamasīsī, iriyāpathasamasīsī, jīvitasamasīsīti. Tattha yassa aññatarena rogena phuṭṭhassa sato rogavūpasamo ca āsavakkhayo ca ekappahāreneva hoti, ayaṃ rogasamasīsī nāma. Yassa pana aññataraṃ vedanaṃ vedayato vedanāvūpasamo ca āsavakkhayo ca ekappahāreneva hoti, ayaṃ vedanāsamasīsī nāma. Yassa pana ṭhānādīsu iriyāpathesu aññatarasamaṅgino vipassantassa iriyāpathassa pariyosānañca āsavakkhayo ca ekappahāreneva hoti, ayaṃ iriyāpathasamasīsī nāma. Yassa pana upakkamato vā sarasato vā jīvitapariyādānañca āsavakkhayo ca ekappahāreneva hoti, ayaṃ jīvitasamasīsī nāma. Ayamidha adhippeto. Tattha kiñcāpi āsavapariyādānaṃ maggacittena, jīvitapariyādānaṃ cuticittena hotīti ubhinnaṃ ekakkhaṇe sambhavo nāma natthi. Yasmā panassa āsavesu khīṇamattesu paccavekkhaṇavārānantarameva jīvitapariyādānaṃ gacchati, antaraṃ na paññāyati, tasmā evaṃ vuttaṃ.
અન્તરાપરિનિબ્બાયીતિ યો પઞ્ચસુ સુદ્ધાવાસેસુ યત્થ કત્થચિ ઉપ્પન્નો નિબ્બત્તક્ખણે વા થોકં અતિક્કમિત્વા વા વેમજ્ઝે ઠત્વા વા અરહત્તં પાપુણાતિ, તસ્સેતં નામં. ઉપહચ્ચપરિનિબ્બાયીતિ યો તત્થેવ આયુવેમજ્ઝં અતિક્કમિત્વા અરહત્તં પાપુણાતિ. અસઙ્ખારપરિનિબ્બાયીતિ યો તેસંયેવ પુગ્ગલાનં અસઙ્ખારેનેવ અપ્પયોગેન કિલેસે ખેપેતિ. સસઙ્ખારપરિનિબ્બાયીતિ યો સસઙ્ખારેન સપ્પયોગેન કિલેસે ખેપેતિ. ઉદ્ધંસોતો અકનિટ્ઠગામીતિ યો હેટ્ઠા ચતૂસુ સુદ્ધાવાસેસુ યત્થ કત્થચિ નિબ્બત્તિત્વા તતો ચુતો અનુપુબ્બેન અકનિટ્ઠે ઉપ્પજ્જિત્વા અરહત્તં પાપુણાતિ.
Antarāparinibbāyīti yo pañcasu suddhāvāsesu yattha katthaci uppanno nibbattakkhaṇe vā thokaṃ atikkamitvā vā vemajjhe ṭhatvā vā arahattaṃ pāpuṇāti, tassetaṃ nāmaṃ. Upahaccaparinibbāyīti yo tattheva āyuvemajjhaṃ atikkamitvā arahattaṃ pāpuṇāti. Asaṅkhāraparinibbāyīti yo tesaṃyeva puggalānaṃ asaṅkhāreneva appayogena kilese khepeti. Sasaṅkhāraparinibbāyīti yo sasaṅkhārena sappayogena kilese khepeti. Uddhaṃsoto akaniṭṭhagāmīti yo heṭṭhā catūsu suddhāvāsesu yattha katthaci nibbattitvā tato cuto anupubbena akaniṭṭhe uppajjitvā arahattaṃ pāpuṇāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. અનિચ્ચાનુપસ્સીસુત્તં • 6. Aniccānupassīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬-૯. અનિચ્ચાનુપસ્સીસુત્તાદિવણ્ણના • 6-9. Aniccānupassīsuttādivaṇṇanā