Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā

    અનિયતકથાવણ્ણના

    Aniyatakathāvaṇṇanā

    ૫૪૨-૩. ઇદાનિ સઙ્ઘાદિસેસકથાનન્તરં અનિયતકથં દસ્સેતુમાહ ‘‘રહોનિસજ્જસ્સાદેના’’તિઆદિ. રહસિ નિસજ્જા રહોનિસજ્જા, તસ્સા અસ્સાદો રહોનિસજ્જસ્સાદો, તેન રહોનિસજ્જસ્સાદેન, મેથુનધમ્મસન્નિસ્સિતેન કિલેસેનાતિ અત્થો. વુત્તઞ્હિ અટ્ઠકથાયં ‘‘રહોનિસજ્જસ્સાદોતિ મેથુનધમ્મસન્નિસ્સિતકિલેસો વુચ્ચતી’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૪૫૧). ‘‘રહો નામ ચક્ખુસ્સ રહો સોતસ્સ રહો. ચક્ખુસ્સ રહો નામ ન સક્કા હોતિ અક્ખિં વા નિખણિયમાને ભમુકં વા ઉક્ખિપિયમાને સીસં વા ઉક્ખિપિયમાને પસ્સિતું. સોતસ્સ રહો નામ ન સક્કા હોતિ પકતિકથા સોતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૪૫) પદભાજને વુત્તરહેસુ ચક્ખુસ્સ રહો એવ ઇધાધિપ્પેતો. યથાહ અટ્ઠકથાયં ‘‘કિઞ્ચાપિ પાળિયં ‘સોતસ્સ રહો’તિ આગતં, ચક્ખુસ્સ રહેનેવ પન પરિચ્છેદો વેદિતબ્બો’’તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૪૪૪-૪૪૫).

    542-3. Idāni saṅghādisesakathānantaraṃ aniyatakathaṃ dassetumāha ‘‘rahonisajjassādenā’’tiādi. Rahasi nisajjā rahonisajjā, tassā assādo rahonisajjassādo, tena rahonisajjassādena, methunadhammasannissitena kilesenāti attho. Vuttañhi aṭṭhakathāyaṃ ‘‘rahonisajjassādoti methunadhammasannissitakileso vuccatī’’ti (pārā. aṭṭha. 2.451). ‘‘Raho nāma cakkhussa raho sotassa raho. Cakkhussa raho nāma na sakkā hoti akkhiṃ vā nikhaṇiyamāne bhamukaṃ vā ukkhipiyamāne sīsaṃ vā ukkhipiyamāne passituṃ. Sotassa raho nāma na sakkā hoti pakatikathā sotu’’nti (pārā. 445) padabhājane vuttarahesu cakkhussa raho eva idhādhippeto. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘kiñcāpi pāḷiyaṃ ‘sotassa raho’ti āgataṃ, cakkhussa raheneva pana paricchedo veditabbo’’ti (pārā. aṭṭha. 2.444-445).

    ચક્ખુસ્સ રહત્તા ‘‘પટિચ્છન્ન’’ન્તિ ઇમમ્પિ પટિચ્છન્નત્તા એવ ‘‘અલંકમ્મનિય’’ન્તિ ઇમમ્પિ સઙ્ગણ્હાતિ. નિસજ્જસદ્દોપાદાનેન ‘‘આસને’’તિ ઇદમ્પિ ગહિતમેવ. ‘‘માતુગામસ્સ સન્તિકં ગન્તુકામો’’તિ ઇમિના ‘‘માતુગામેન સદ્ધિ’’ન્તિ ઇદમ્પિ ગહિતમેવ. એવં સામત્થિયા લબ્ભમાનપદોપાદાનેન યો પન ભિક્ખુ માતુગામેન સદ્ધિં એકો એકાય રહો પટિચ્છન્ને આસને અલંકમ્મનિયે નિસજ્જસ્સાદેનાતિ વુત્તં હોતિ. ચક્ખુસ્સ રહભાવેન કુટ્ટાદિપટિચ્છન્ને તેનેવ મેથુનસેવનકમ્મસ્સ અનુરૂપે આસને તદહુજાતાયપિ મનુસ્સિત્થિયા સહ નિસજ્જસ્સાદરાગેન સમન્નાગતો હુત્વાતિ અત્થો. એત્થ ‘‘માતુગામસ્સા’’તિ તદહુજાતમ્પિ ઇત્થિં ગણ્હાતીતિ કુતો લબ્ભતીતિ? ‘‘માતુગામો નામ મનુસ્સિત્થી, ન યક્ખી, ન પેતી, ન તિરચ્છાનગતા, અન્તમસો તદહુજાતાપિ દારિકા, પગેવ મહત્તરી’’તિ (પારા॰ ૪૪૫) પદભાજનતો લબ્ભતિ.

    Cakkhussa rahattā ‘‘paṭicchanna’’nti imampi paṭicchannattā eva ‘‘alaṃkammaniya’’nti imampi saṅgaṇhāti. Nisajjasaddopādānena ‘‘āsane’’ti idampi gahitameva. ‘‘Mātugāmassa santikaṃ gantukāmo’’ti iminā ‘‘mātugāmena saddhi’’nti idampi gahitameva. Evaṃ sāmatthiyā labbhamānapadopādānena yo pana bhikkhu mātugāmena saddhiṃ eko ekāya raho paṭicchanne āsane alaṃkammaniye nisajjassādenāti vuttaṃ hoti. Cakkhussa rahabhāvena kuṭṭādipaṭicchanne teneva methunasevanakammassa anurūpe āsane tadahujātāyapi manussitthiyā saha nisajjassādarāgena samannāgato hutvāti attho. Ettha ‘‘mātugāmassā’’ti tadahujātampi itthiṃ gaṇhātīti kuto labbhatīti? ‘‘Mātugāmo nāma manussitthī, na yakkhī, na petī, na tiracchānagatā, antamaso tadahujātāpi dārikā, pageva mahattarī’’ti (pārā. 445) padabhājanato labbhati.

    ‘‘નિવાસેતી’’તિ ઇમિના ‘‘કાયબન્ધનં બન્ધતિ, ચીવરં પારુપતી’’તિ ઇદં લક્ખીયતિ. સબ્બત્થાતિ યથાવુત્તં પયોગતો પુબ્બાપરપયોગે સઙ્ગણ્હાતિ. તેનેવ ‘‘પયોગે ચ પયોગે ચા’’તિ વિચ્છાપયોગો કતો. નિસીદતો ચસ્સ દુક્કટન્તિ યોજના. ‘‘ઉભિન્નમ્પિ નિસજ્જાય પાચિત્તિય’’ન્તિ વક્ખમાનત્તા દુક્કટં સન્ધાય એકકસ્સ નિસીદતોતિ ગહેતબ્બં.

    ‘‘Nivāsetī’’ti iminā ‘‘kāyabandhanaṃ bandhati, cīvaraṃ pārupatī’’ti idaṃ lakkhīyati. Sabbatthāti yathāvuttaṃ payogato pubbāparapayoge saṅgaṇhāti. Teneva ‘‘payoge ca payoge cā’’ti vicchāpayogo kato. Nisīdato cassa dukkaṭanti yojanā. ‘‘Ubhinnampi nisajjāya pācittiya’’nti vakkhamānattā dukkaṭaṃ sandhāya ekakassa nisīdatoti gahetabbaṃ.

    ૫૪૪. નિસજ્જાય ઉભિન્નમ્પીતિ એત્થ ‘‘સકિ’’ન્તિ સેસો, ઉભિન્નં નિસજ્જાપૂરણવસેન અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ પુરે વા પચ્છા વા એકક્ખણે વા માતુગામસ્સ વા ભિક્ખુસ્સ વા એકવારં નિસજ્જાયાતિ વુત્તં હોતિ. વુત્તઞ્હેતં પાળિયં ‘‘માતુગામે નિસિન્ને ભિક્ખુ ઉપનિસિન્નો વા હોતી’’તિઆદિ (પારા॰ ૪૪૫). હોતિ પાચિત્તિયન્તિ યોજના. પયોગગણનાય ચ હોન્તિ પાચિત્તિયાનીતિ ગહેતબ્બં, માતુગામસ્સ વા ભિક્ખુનો વા ઉભિન્નં વા ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પુનપ્પુનં ઉપનિસીદનપયોગગણનાય ચાતિ અત્થો. ‘‘આપત્તીહિપિ તીહિપી’’તિ વક્ખમાનત્તા પાચિત્તિયગ્ગહણં પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસાનં ઉપલક્ખણં હોતિ, તીસુ એકં હોતીતિ વુત્તં હોતિ. એત્થ ‘‘પયોગગણનાયા’’તિ ઇદં પારાજિકાય ન લબ્ભતિ એકપયોગેનેવ સિજ્ઝનતો. કાયસંસગ્ગસઙ્ઘાદિસેસો, પન સરીરતો પુનપ્પુનં વિયુજ્જિત્વા ફુસનેન પાચિત્તિયઞ્ચ યથાવુત્તનયેનેવ લબ્ભતિ.

    544.Nisajjāyaubhinnampīti ettha ‘‘saki’’nti seso, ubhinnaṃ nisajjāpūraṇavasena aññamaññassa pure vā pacchā vā ekakkhaṇe vā mātugāmassa vā bhikkhussa vā ekavāraṃ nisajjāyāti vuttaṃ hoti. Vuttañhetaṃ pāḷiyaṃ ‘‘mātugāme nisinne bhikkhu upanisinno vā hotī’’tiādi (pārā. 445). Hoti pācittiyanti yojanā. Payogagaṇanāya ca honti pācittiyānīti gahetabbaṃ, mātugāmassa vā bhikkhuno vā ubhinnaṃ vā uṭṭhāyuṭṭhāya punappunaṃ upanisīdanapayogagaṇanāya cāti attho. ‘‘Āpattīhipi tīhipī’’ti vakkhamānattā pācittiyaggahaṇaṃ pārājikasaṅghādisesānaṃ upalakkhaṇaṃ hoti, tīsu ekaṃ hotīti vuttaṃ hoti. Ettha ‘‘payogagaṇanāyā’’ti idaṃ pārājikāya na labbhati ekapayogeneva sijjhanato. Kāyasaṃsaggasaṅghādiseso, pana sarīrato punappunaṃ viyujjitvā phusanena pācittiyañca yathāvuttanayeneva labbhati.

    બહૂસુપિ માતુગામેસુ બહુકાનિ પાચિત્તિયાનિ હોન્તીતિ યોજના. બહૂસુ માતુગામેસુ નિસિન્નેસુ નિસિન્નાનં ગણનાય એકેનેવ પયોગેન બહૂનિ પાચિત્તિયાનિ ચ સઙ્ઘાદિસેસા ચ હોન્તિ. ‘‘પયોગગણનાય ચા’’તિ ઇમસ્સ એત્થાપિ યુજ્જમાનત્તા તાસુ વિસું વિસું ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પુનપ્પુનં નિસીદન્તીસુ, સયઞ્ચ ઉટ્ઠાયુટ્ઠાય પુનપ્પુનં નિસીદતો તાસં ગણનાય આપજ્જિતબ્બાપત્તિયો પયોગગણનાય ચ બહૂ હોન્તીતિ ઇદં લબ્ભતિ. એત્થાપિ પન પારાજિકં ન લબ્ભતિ, સઙ્ઘાદિસેસો, પાચિત્તિયઞ્ચ લબ્ભતિ.

    Bahūsupi mātugāmesu bahukāni pācittiyāni hontīti yojanā. Bahūsu mātugāmesu nisinnesu nisinnānaṃ gaṇanāya ekeneva payogena bahūni pācittiyāni ca saṅghādisesā ca honti. ‘‘Payogagaṇanāya cā’’ti imassa etthāpi yujjamānattā tāsu visuṃ visuṃ uṭṭhāyuṭṭhāya punappunaṃ nisīdantīsu, sayañca uṭṭhāyuṭṭhāya punappunaṃ nisīdato tāsaṃ gaṇanāya āpajjitabbāpattiyo payogagaṇanāya ca bahū hontīti idaṃ labbhati. Etthāpi pana pārājikaṃ na labbhati, saṅghādiseso, pācittiyañca labbhati.

    ૫૪૫. સમીપે ઠિતોપિ અન્ધો અનાપત્તિં ન કરોતીતિ સોતસ્સ રહભાવે અસતિપિ પધાનભૂતસ્સ ‘‘ચક્ખુસ્સ રહો’’તિ ઇમસ્સ અઙ્ગસ્સ વિજ્જમાનત્તા વુત્તં ‘‘અન્તોદ્વાદસહત્થકે’’તિ, ઇમિના સવનૂપચારે વિજ્જમાનેપીતિ વુત્તં હોતિ. ઇત્થીનં તુ સતમ્પિ ચ ન કરોતિ અનાપત્તિન્તિ યોજના, વિઞ્ઞુનો પુરિસસ્સ અસન્નિહિતભાવેનાતિ અધિપ્પાયો. ‘‘ઇત્થીનમ્પિ સતમ્પિ ચા’’તિ લિખન્તિ, તતોપિ અયમેવ પાઠો સુન્દરો. પિ-સદ્દો વા તુ-સદ્દત્થે દટ્ઠબ્બો.

    545. Samīpe ṭhitopi andho anāpattiṃ na karotīti sotassa rahabhāve asatipi padhānabhūtassa ‘‘cakkhussa raho’’ti imassa aṅgassa vijjamānattā vuttaṃ ‘‘antodvādasahatthake’’ti, iminā savanūpacāre vijjamānepīti vuttaṃ hoti. Itthīnaṃ tu satampi ca na karoti anāpattinti yojanā, viññuno purisassa asannihitabhāvenāti adhippāyo. ‘‘Itthīnampi satampi cā’’ti likhanti, tatopi ayameva pāṭho sundaro. Pi-saddo vā tu-saddatthe daṭṭhabbo.

    ૫૪૬. નિપજ્જિત્વાતિ એત્થ ‘‘સમીપે’’તિ સેસો, ‘‘નિદ્દાયન્તોપી’’તિ એતસ્સ વિસેસકેન ‘‘નિપજ્જિત્વા’’તિ ઇમિના નિસીદિત્વા નિદ્દાયન્તોતિ ઇમસ્સ નિવત્તિતત્તા સમીપે નિસીદિત્વા નિદ્દાયન્તોપિ અનન્ધો મનુસ્સપુરિસો અનાપત્તિં કરોતીતિ લબ્ભતિ. ‘‘કેવલ’’ન્તિ વિસેસનેન બલવનિદ્દૂપગતો ગહિતોતિ તથા અહુત્વા અન્તરન્તરા આપન્નાપન્ને વિનિચ્છિનિત્વા પવત્તમાનાય કપિનિદ્દાય નિદ્દાયન્તોપિ અનાપત્તિં કરોતીતિ અયમત્થો લબ્ભતિ. ‘‘પિહિતદ્વારગબ્ભસ્સા’’તિ વત્તબ્બે મજ્ઝપદલોપીસમાસવસેન ‘‘પિહિતગબ્ભસ્સા’’તિ વુત્તં. ‘‘દ્વારે’’તિ ઇમિના દ્વારેકદેસભૂતં ઉમ્મારં વા તંસમીપં વા ઉપચારેન વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. સચે ગબ્ભો પિહિતદ્વારો ન હોતિ, અનાપત્તીતિ બ્યતિરેકતો દસ્સિતં.

    546.Nipajjitvāti ettha ‘‘samīpe’’ti seso, ‘‘niddāyantopī’’ti etassa visesakena ‘‘nipajjitvā’’ti iminā nisīditvā niddāyantoti imassa nivattitattā samīpe nisīditvā niddāyantopi anandho manussapuriso anāpattiṃ karotīti labbhati. ‘‘Kevala’’nti visesanena balavaniddūpagato gahitoti tathā ahutvā antarantarā āpannāpanne vinicchinitvā pavattamānāya kapiniddāya niddāyantopi anāpattiṃ karotīti ayamattho labbhati. ‘‘Pihitadvāragabbhassā’’ti vattabbe majjhapadalopīsamāsavasena ‘‘pihitagabbhassā’’ti vuttaṃ. ‘‘Dvāre’’ti iminā dvārekadesabhūtaṃ ummāraṃ vā taṃsamīpaṃ vā upacārena vuttanti daṭṭhabbaṃ. Sace gabbho pihitadvāro na hoti, anāpattīti byatirekato dassitaṃ.

    ૫૪૭. ઇમસ્મિં અનિયતસિક્ખાપદે પાળિયં અનાપત્તિવારે અસતિપિ ‘‘યો પન ભિક્ખુ માતુગામેન સદ્ધિં રહો પટિચ્છન્ને આસને નિસજ્જં કપ્પેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ (પાચિ॰ ૨૮૫) પઞ્ચમસ્સ અચેલકવગ્ગસ્સ ચતુત્થસિક્ખાપદે અનાપત્તિવારે ‘‘અનાપત્તિ યો કોચિ વિઞ્ઞૂ પુરિસો દુતિયો હોતિ, તિટ્ઠતિ ન નિસીદતિ, અરહોપેક્ખો, અઞ્ઞવિહિતો નિસીદતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ આદિકમ્મિકસ્સા’’તિ (પાચિ॰ ૨૮૮) વુત્તે અનાપત્તિવારે સઙ્ગહેતુમાહ ‘‘અનન્ધે સતી’’તિઆદિ. ‘‘એતસ્સ સમીપે’’તિ પકરણતો લબ્ભતિ. ઇધ પુલ્લિઙ્ગનિદ્દેસેન પુરિસો લબ્ભતિ, ‘‘તેનાપિ અબાલેન ભવિતબ્બં, મનુસ્સજાતિકેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ ઇદઞ્ચ ‘‘વિઞ્ઞુસ્મિ’’ન્તિ ઇમિના લબ્ભતિ. અન્ધસદિસનિદ્દૂપગતપટિપક્ખવાચિઅનન્ધપદેન ‘‘અનિદ્દાયન્તે’’તિ લબ્ભતિ, મનાપામનાપં જાનન્તે અનિદ્દાયન્તે મનુસ્સપુરિસે દસ્સનૂપચારસ્સ અન્તો વિજ્જમાનેતિ અત્થો.

    547. Imasmiṃ aniyatasikkhāpade pāḷiyaṃ anāpattivāre asatipi ‘‘yo pana bhikkhu mātugāmena saddhiṃ raho paṭicchanne āsane nisajjaṃ kappeyya, pācittiya’’nti (pāci. 285) pañcamassa acelakavaggassa catutthasikkhāpade anāpattivāre ‘‘anāpatti yo koci viññū puriso dutiyo hoti, tiṭṭhati na nisīdati, arahopekkho, aññavihito nisīdati, ummattakassa ādikammikassā’’ti (pāci. 288) vutte anāpattivāre saṅgahetumāha ‘‘anandhe satī’’tiādi. ‘‘Etassa samīpe’’ti pakaraṇato labbhati. Idha pulliṅganiddesena puriso labbhati, ‘‘tenāpi abālena bhavitabbaṃ, manussajātikena bhavitabba’’nti idañca ‘‘viññusmi’’nti iminā labbhati. Andhasadisaniddūpagatapaṭipakkhavācianandhapadena ‘‘aniddāyante’’ti labbhati, manāpāmanāpaṃ jānante aniddāyante manussapurise dassanūpacārassa anto vijjamāneti attho.

    ‘‘નિસજ્જપચ્ચયા દોસો નત્થી’’તિ ઇમિના સમ્બન્ધો, એવરૂપે રહો આસને માતુગામેન સદ્ધિં નિસિન્નપચ્ચયા આપત્તિ નત્થીતિ અત્થો. ‘‘ઠિતસ્સા’’તિ ઇમિનાપિ તદેવ પદં યોજેતબ્બં. વિઞ્ઞુમ્હિ પટિબલે મનુસ્સપુરિસે અસન્નિહિતેપિ તથાવિધે રહો આસને માતુગામે આસને નિસિન્નેપિ સયાનેપિ ઠિતેપિ સયં ઠિતસ્સ નિસજ્જાય અભાવા તપ્પચ્ચયા આપત્તિ ન હોતીતિ અત્થો. અરહસઞ્ઞિનો નિસજ્જપચ્ચયા દોસો નત્થીતિ રહો આસને માતુગામેન સદ્ધિં નિસજ્જન્તસ્સાપિ ‘‘રહો’’તિ સઞ્ઞારહિતસ્સ નિસીદતો નિસજ્જપચ્ચયા અનાપત્તીતિ અત્થો. વિક્ખિત્તચેતસો નિસજ્જપચ્ચયા દોસો નત્થીતિ યોજના.

    ‘‘Nisajjapaccayā doso natthī’’ti iminā sambandho, evarūpe raho āsane mātugāmena saddhiṃ nisinnapaccayā āpatti natthīti attho. ‘‘Ṭhitassā’’ti imināpi tadeva padaṃ yojetabbaṃ. Viññumhi paṭibale manussapurise asannihitepi tathāvidhe raho āsane mātugāme āsane nisinnepi sayānepi ṭhitepi sayaṃ ṭhitassa nisajjāya abhāvā tappaccayā āpatti na hotīti attho. Arahasaññino nisajjapaccayā doso natthīti raho āsane mātugāmena saddhiṃ nisajjantassāpi ‘‘raho’’ti saññārahitassa nisīdato nisajjapaccayā anāpattīti attho. Vikkhittacetaso nisajjapaccayā doso natthīti yojanā.

    ૫૪૮. એત્તાવતા પાચિત્તિયાપત્તિમત્તતો અનાપત્તિપ્પકારં દસ્સેત્વા ઇદાનિ ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ અનિયતવોહારહેતુભૂતાહિ તીહિ આપત્તીહિ અનાપત્તિપકારં દસ્સેતુમાહ ‘‘ન દોસો’’તિઆદિ. આપત્તીહિપિ તીહિપીતિ ‘‘નિસજ્જં ભિક્ખુ પટિજાનમાનો તિણ્ણં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન કારેતબ્બો પારાજિકેન વા સઙ્ઘાદિસેસેન વા પાચિત્તિયેન વા’’તિ (પારા॰ ૪૪૪) પાળિયં વુત્તાહિ ‘‘પઠમપારાજિકાપત્તિકાયસંસગ્ગસઙ્ઘાદિસેસાપત્તિપાચિત્તિયાપત્તી’’તિ ઇમાહિ તીહિપિ આપત્તીહીતિ વુત્તં હોતીતિ.

    548. Ettāvatā pācittiyāpattimattato anāpattippakāraṃ dassetvā idāni imassa sikkhāpadassa aniyatavohārahetubhūtāhi tīhi āpattīhi anāpattipakāraṃ dassetumāha ‘‘na doso’’tiādi. Āpattīhipi tīhipīti ‘‘nisajjaṃ bhikkhu paṭijānamāno tiṇṇaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabbo pārājikena vā saṅghādisesena vā pācittiyena vā’’ti (pārā. 444) pāḷiyaṃ vuttāhi ‘‘paṭhamapārājikāpattikāyasaṃsaggasaṅghādisesāpattipācittiyāpattī’’ti imāhi tīhipi āpattīhīti vuttaṃ hotīti.

    પઠમાનિયતકથાવણ્ણના.

    Paṭhamāniyatakathāvaṇṇanā.

    ૫૪૯. વત્તબ્બભાવેનાધિકતદુતિયાનિયતવિનિચ્છયતો પઠમાનિયતે વુત્તવિનિચ્છયેહિ સમં વિનિચ્છયં પહાય તત્થ અવુત્તં ઇમસ્સેવ વિનિચ્છયવિસેસં દસ્સેતુમાહ ‘‘અનન્ધા’’તિઆદિ. ઇધ દુટ્ઠુલ્લવાચાસઙ્ઘાદિસેસસ્સાપિ ગહિતત્તા તતો અનાપત્તિકરં દસ્સેતું ‘‘અબધિરો’’તિ વુત્તં. અનન્ધો અબધિરોતિ ‘‘પુરિસો’’તિ ઇદં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘ઇત્થી’’તિ ઇદં સન્ધાય ‘‘અનન્ધાબધિરા’’તિ ગહેતબ્બં. એવમુપરિપિ. તેનાપિ સવનૂપચારન્તોગધેન ભવિતબ્બન્તિ દસ્સેતું ‘‘અન્તોદ્વાદસહત્થટ્ઠો’’તિ વુત્તં.

    549. Vattabbabhāvenādhikatadutiyāniyatavinicchayato paṭhamāniyate vuttavinicchayehi samaṃ vinicchayaṃ pahāya tattha avuttaṃ imasseva vinicchayavisesaṃ dassetumāha ‘‘anandhā’’tiādi. Idha duṭṭhullavācāsaṅghādisesassāpi gahitattā tato anāpattikaraṃ dassetuṃ ‘‘abadhiro’’ti vuttaṃ. Anandho abadhiroti ‘‘puriso’’ti idaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Itthī’’ti idaṃ sandhāya ‘‘anandhābadhirā’’ti gahetabbaṃ. Evamuparipi. Tenāpi savanūpacārantogadhena bhavitabbanti dassetuṃ ‘‘antodvādasahatthaṭṭho’’ti vuttaṃ.

    ૫૫૦. ‘‘અન્ધો અબધિરો અનાપત્તિં ન કરોતી’’તિ ઇદં કાયસંસગ્ગસઙ્ઘાદિસેસં સન્ધાય વુત્તં. ‘‘બધિરો વાપિ ચક્ખુમા, ન કરોતિ અનાપત્તિ’’ન્તિ ઇદં પન દુટ્ઠુલ્લવાચાસઙ્ઘાદિસેસં સન્ધાય વુત્તન્તિ એવમેત્થ સન્ધાય ભાસિતત્થો વેદિતબ્બો.

    550.‘‘Andho abadhiro anāpattiṃ na karotī’’ti idaṃ kāyasaṃsaggasaṅghādisesaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Badhiro vāpi cakkhumā, na karoti anāpatti’’nti idaṃ pana duṭṭhullavācāsaṅghādisesaṃ sandhāya vuttanti evamettha sandhāya bhāsitattho veditabbo.

    પુરિમાનિયતકથાય અવુત્તવિસેસસ્સ દુતિયાનિયતકથાય વત્તુમિચ્છિતત્તા અયમ્પિ વિસેસો ઇધ વત્તબ્બો. કોયં વિસેસો, યો ઇધ વત્તબ્બોતિ ચે? તત્થ ‘‘પટિચ્છન્ને આસને અલંકમ્મનિયે’’તિ (પારા॰ ૪૪૪) વુત્તં આસનઙ્ગદ્વયં ઇધ ‘‘ન હેવ ખો પન પટિચ્છન્નં આસનં હોતિ નાલંકમ્મનિય’’ન્તિ (પારા॰ ૪૫૩) નિસેધેત્વા ‘‘અલઞ્ચ ખો હોતિ માતુગામં દુટ્ઠુલ્લાહિ વાચાહિ ઓભાસિતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૫૩) ઇદં અપુબ્બઙ્ગં વુત્તં. તત્ર માતુગામોતિ અન્તમસો તદહુજાતાપિ દારિકા ગહિતા, ઇધ ‘‘માતુગામો નામ મનુસ્સિત્થી, ન યક્ખી, ન પેતી, ન તિરચ્છાનગતા, વિઞ્ઞૂ પટિબલા સુભાસિતદુબ્ભાસિતં દુટ્ઠુલ્લાદુટ્ઠુલ્લં આજાનિતુ’’ન્તિ (પારા॰ ૪૫૪) વિઞ્ઞૂ પટિબલો માતુગામોવ વુત્તો. તત્થ ‘‘પારાજિકેન વા સઙ્ઘાદિસેસેન વા પાચિત્તિયેન વા’’તિ (પારા॰ ૪૪૪) તિસ્સો આપત્તિયો વુત્તા, ઇધ ‘‘નિસજ્જં ભિક્ખુ પટિજાનમાનો દ્વિન્નં ધમ્માનં અઞ્ઞતરેન કારેતબ્બો સઙ્ઘાદિસેસેન વા પાચિત્તિયેન વા’’તિ (પારા॰ ૪૫૩) દ્વેયેવ આપત્તિયો વુત્તા. સઙ્ઘાદિસેસેસુ ચ તત્થ ‘‘સા ચે એવં વદેય્ય ‘અય્યો મયા દિટ્ઠો નિસિન્નો માતુગામેન સદ્ધિં કાયસંસગ્ગં સમાપજ્જન્તો’તિ, સો ચ તં પટિજાનાતિ, આપત્તિયા કારેતબ્બો’’તિ (પારા॰ ૪૪૮) કાયસંસગ્ગસઙ્ઘાદિસેસોવ વુત્તો, ઇધ સો ચ વુત્તો, ‘‘સા ચે એવં વદેય્ય ‘અય્યસ્સ મયા સુતં નિસિન્નસ્સ માતુગામં દુટ્ઠુલ્લાહિ વાચાહિ ઓભાસેન્તસ્સા’તિ, સો ચ તં પટિજાનાતિ, આપત્તિયા કારેતબ્બો’’તિ (પારા॰ ૪૫૫) દુટ્ઠુલ્લવાચાસઙ્ઘાદિસેસો ચ વુત્તો. એત્તકો ઉભિન્નમનિયતાનં વિસેસો.

    Purimāniyatakathāya avuttavisesassa dutiyāniyatakathāya vattumicchitattā ayampi viseso idha vattabbo. Koyaṃ viseso, yo idha vattabboti ce? Tattha ‘‘paṭicchanne āsane alaṃkammaniye’’ti (pārā. 444) vuttaṃ āsanaṅgadvayaṃ idha ‘‘na heva kho pana paṭicchannaṃ āsanaṃ hoti nālaṃkammaniya’’nti (pārā. 453) nisedhetvā ‘‘alañca kho hoti mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāsitu’’nti (pārā. 453) idaṃ apubbaṅgaṃ vuttaṃ. Tatra mātugāmoti antamaso tadahujātāpi dārikā gahitā, idha ‘‘mātugāmo nāma manussitthī, na yakkhī, na petī, na tiracchānagatā, viññū paṭibalā subhāsitadubbhāsitaṃ duṭṭhullāduṭṭhullaṃ ājānitu’’nti (pārā. 454) viññū paṭibalo mātugāmova vutto. Tattha ‘‘pārājikena vā saṅghādisesena vā pācittiyena vā’’ti (pārā. 444) tisso āpattiyo vuttā, idha ‘‘nisajjaṃ bhikkhu paṭijānamāno dvinnaṃ dhammānaṃ aññatarena kāretabbo saṅghādisesena vā pācittiyena vā’’ti (pārā. 453) dveyeva āpattiyo vuttā. Saṅghādisesesu ca tattha ‘‘sā ce evaṃ vadeyya ‘ayyo mayā diṭṭho nisinno mātugāmena saddhiṃ kāyasaṃsaggaṃ samāpajjanto’ti, so ca taṃ paṭijānāti, āpattiyā kāretabbo’’ti (pārā. 448) kāyasaṃsaggasaṅghādisesova vutto, idha so ca vutto, ‘‘sā ce evaṃ vadeyya ‘ayyassa mayā sutaṃ nisinnassa mātugāmaṃ duṭṭhullāhi vācāhi obhāsentassā’ti, so ca taṃ paṭijānāti, āpattiyā kāretabbo’’ti (pārā. 455) duṭṭhullavācāsaṅghādiseso ca vutto. Ettako ubhinnamaniyatānaṃ viseso.

    અયં કસ્મા ન વુત્તોતિ? અયં સમ્બોધવત્થુવિસેસો વત્તુમિચ્છિતો પન અટ્ઠકથાગતવિનિચ્છયવિસેસતોતિ તસ્મા ન વુત્તોતિ દટ્ઠબ્બો. તિસમુટ્ઠાનમેવિદં કાયચિત્તવાચાચિત્તકાયવાચાચિત્તવસેન તીણિ સમુટ્ઠાનાનિ એતસ્સાતિ કત્વા.

    Ayaṃ kasmā na vuttoti? Ayaṃ sambodhavatthuviseso vattumicchito pana aṭṭhakathāgatavinicchayavisesatoti tasmā na vuttoti daṭṭhabbo. Tisamuṭṭhānamevidaṃ kāyacittavācācittakāyavācācittavasena tīṇi samuṭṭhānāni etassāti katvā.

    ઇમેહિપિ દ્વીહિ અનિયતસિક્ખાપદેહિ સિક્ખાપદન્તરેસુ પઞ્ઞત્તાયેવ આપત્તિયો, અનાપત્તિયો ચ દસ્સિતા, ન કોચિ આપત્તિવિસેસો વુત્તો, તસ્મા કિમેતેસં વચનેનાતિ? વુચ્ચતે – વિનયવિનિચ્છયલક્ખણં ઠપેતું ભગવતા ઉપ્પન્ને વત્થુમ્હિ દ્વે અનિયતા પઞ્ઞત્તા. કથં? એવરૂપાયપિ સદ્ધેય્યવચનાય ઉપાસિકાય વુચ્ચમાનો પટિજાનમાનોવ આપત્તિયા કારેતબ્બો, ન અપ્પટિજાનમાનો, તસ્મા ‘‘યાય કાયચિ આપત્તિયા યેન કેનચિ ચોદિતે પટિઞ્ઞાતકરણંયેવઙ્ગં કાતબ્બ’’ન્તિ ઇમેહિ સિક્ખાપદેહિ વિનિચ્છયલક્ખણં ઠપિતન્તિ વેદિતબ્બં. અથ કસ્મા ભિક્ખુનીનં અનિયતં ન વુત્તન્તિ? ઇદમેવ લક્ખણં સબ્બત્થ અનુગતન્તિ ન વુત્તં.

    Imehipi dvīhi aniyatasikkhāpadehi sikkhāpadantaresu paññattāyeva āpattiyo, anāpattiyo ca dassitā, na koci āpattiviseso vutto, tasmā kimetesaṃ vacanenāti? Vuccate – vinayavinicchayalakkhaṇaṃ ṭhapetuṃ bhagavatā uppanne vatthumhi dve aniyatā paññattā. Kathaṃ? Evarūpāyapi saddheyyavacanāya upāsikāya vuccamāno paṭijānamānova āpattiyā kāretabbo, na appaṭijānamāno, tasmā ‘‘yāya kāyaci āpattiyā yena kenaci codite paṭiññātakaraṇaṃyevaṅgaṃ kātabba’’nti imehi sikkhāpadehi vinicchayalakkhaṇaṃ ṭhapitanti veditabbaṃ. Atha kasmā bhikkhunīnaṃ aniyataṃ na vuttanti? Idameva lakkhaṇaṃ sabbattha anugatanti na vuttaṃ.

    દુતિયાનિયતકથાવણ્ણના.

    Dutiyāniyatakathāvaṇṇanā.

    ઇતિ વિનયત્થસારસન્દીપનિયા

    Iti vinayatthasārasandīpaniyā

    વિનયવિનિચ્છયવણ્ણનાય

    Vinayavinicchayavaṇṇanāya

    અનિયતકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aniyatakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact