Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૨૪. અઞ્જનીનિદ્દેસવણ્ણના
24. Añjanīniddesavaṇṇanā
૧૮૨. વટ્ટા વા અટ્ઠસોળસંસા વા મટ્ઠા પુપ્ફલતાદીહિ અચિત્તકા અઞ્જની વટ્ટતીતિ અત્થો. તિસ્સોપિ વટ્ટન્તિ, એકાય વા દ્વીસુ વા કથા એવ નત્થીતિ અધિપ્પાયો. લેખાતિ વટ્ટલેખા. બન્ધિતુન્તિ પિધાનકબન્ધનત્થં.
182. Vaṭṭā vā aṭṭhasoḷasaṃsā vā maṭṭhā pupphalatādīhi acittakā añjanī vaṭṭatīti attho. Tissopi vaṭṭanti, ekāya vā dvīsu vā kathā eva natthīti adhippāyo. Lekhāti vaṭṭalekhā. Bandhitunti pidhānakabandhanatthaṃ.
૧૮૩. રૂપન્તિ સકુણરૂપાદિ. યદિ ચ એદિસં અઞ્ઞેહિ કતં લભતિ, ઘંસિત્વા વા છિન્દિત્વા વા યથા વા ન પઞ્ઞાયતિ, તથા સુત્તેન વેઠેત્વા વળઞ્જેતબ્બં.
183.Rūpanti sakuṇarūpādi. Yadi ca edisaṃ aññehi kataṃ labhati, ghaṃsitvā vā chinditvā vā yathā vā na paññāyati, tathā suttena veṭhetvā vaḷañjetabbaṃ.
૧૮૪. થવિકાતિ અઞ્જનિથવિકા. અઞ્જનિસલાકાપિ લબ્ભતીતિ સમ્બન્ધો.
184.Thavikāti añjanithavikā. Añjanisalākāpi labbhatīti sambandho.
૧૮૫-૬. અટ્ઠીતિ (મહાવ॰ ૨૬૬; મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૬૪) મનુસ્સટ્ઠિં ઠપેત્વા અવસેસટ્ઠિ. વિસાણદન્તેસુ અકપ્પિયં નામ નત્થિ. આમલકકક્કાદીહિ કતા ફલમયા. તમ્મયાતિ ઇધ વુત્તેહેવ નિબ્બત્તા. અઞ્જનીવિનિચ્છયો.
185-6.Aṭṭhīti (mahāva. 266; mahāva. aṭṭha. 264) manussaṭṭhiṃ ṭhapetvā avasesaṭṭhi. Visāṇadantesu akappiyaṃ nāma natthi. Āmalakakakkādīhi katā phalamayā. Tammayāti idha vutteheva nibbattā. Añjanīvinicchayo.
અઞ્જનીનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Añjanīniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.