Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
૨૪. અઞ્જનીનિદ્દેસવણ્ણના
24. Añjanīniddesavaṇṇanā
૧૮૨. વટ્ટા વા અટ્ઠસોળસંસા વા મટ્ઠા અઞ્જની વટ્ટતીતિ યોજના. અટ્ઠ ચ સોળસ ચ અંસા કોણા યસ્સા સાતિ વિગ્ગહો. સોળસંસપદેસવિભત્તાય અટ્ઠંસાસુતિયા અટ્ઠંસપદેસવિભત્તા ચતુરંસાપિ સામત્થિયા ગય્હતીતિ ઞાતબ્બં. ‘‘ઉજુકમેવ પન ચતુરંસાવા’’તિ હિ અટ્ઠકથાયં (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૮૫) વુત્તં. અઞ્જનીતિ અઞ્જનનાળિ. મૂલે તિસ્સોપિ લેખા વટ્ટન્તીતિ યોજના. મૂલેતિ બુન્દે, હેટ્ઠતોતિ વુત્તં હોતિ. લેખાતિ વટ્ટલેખા. બન્ધિતું ગીવાયં એકા એવ લેખા વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. બન્ધિતુન્તિ પિધાનબન્ધનત્થં.
182. Vaṭṭā vā aṭṭhasoḷasaṃsā vā maṭṭhā añjanī vaṭṭatīti yojanā. Aṭṭha ca soḷasa ca aṃsā koṇā yassā sāti viggaho. Soḷasaṃsapadesavibhattāya aṭṭhaṃsāsutiyā aṭṭhaṃsapadesavibhattā caturaṃsāpi sāmatthiyā gayhatīti ñātabbaṃ. ‘‘Ujukameva pana caturaṃsāvā’’ti hi aṭṭhakathāyaṃ (pārā. aṭṭha. 1.85) vuttaṃ. Añjanīti añjananāḷi. Mūle tissopi lekhā vaṭṭantīti yojanā. Mūleti bunde, heṭṭhatoti vuttaṃ hoti. Lekhāti vaṭṭalekhā. Bandhituṃ gīvāyaṃ ekā eva lekhā vaṭṭatīti sambandho. Bandhitunti pidhānabandhanatthaṃ.
૧૮૩. યં કિઞ્ચિ રૂપન્તિ ઇત્થિરૂપાદિ યં કિઞ્ચિ રૂપં. માલાદિકમ્મન્તિ માલાકમ્મં લતાકમ્મં. અડ્ઢચન્દાદીતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન અગ્ઘિયાદિકં ગહિતં. એત્થાતિ અઞ્જનિયં.
183.Yaṃ kiñci rūpanti itthirūpādi yaṃ kiñci rūpaṃ. Mālādikammanti mālākammaṃ latākammaṃ. Aḍḍhacandādīti ettha ādi-saddena agghiyādikaṃ gahitaṃ. Etthāti añjaniyaṃ.
૧૮૪. થવિકાતિ અઞ્જનિથવિકા. સિપાટીતિ ખુરસિપાટિકા. સલાકાપિ અચિત્તકા લબ્ભાતિ સમ્બન્ધો. સલાકાતિ અઞ્જનિસલાકા. નત્થિ ચિત્તમેતિસ્સાતિ અચિત્તકા. તાદિસં પન લભિત્વા ઉપાહનાયો વિય નાસેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બં.
184.Thavikāti añjanithavikā. Sipāṭīti khurasipāṭikā. Salākāpi acittakā labbhāti sambandho. Salākāti añjanisalākā. Natthi cittametissāti acittakā. Tādisaṃ pana labhitvā upāhanāyo viya nāsetvā paribhuñjitabbaṃ.
૧૮૫. અટ્ઠિ-સદ્દેન મનુસ્સટ્ઠિં ઠપેત્વા યં કિઞ્ચિ અટ્ઠિ ગહિતં.
185.Aṭṭhi-saddena manussaṭṭhiṃ ṭhapetvā yaṃ kiñci aṭṭhi gahitaṃ.
૧૮૬. ધૂમનેત્તાતિ ધૂમનાળિકા, નિસ્સ આ-કારાદેસવસેન વુત્તં. સત્થકદણ્ડાનીતિ સત્થદણ્ડા . નત્થું દેન્તિ એતાયાતિ નત્થુદાના. અનિયમેન હિ નદાદિતો વા ઈ. તેહિ સઙ્ખનાભિઆદીહિ નિબ્બત્તા તમ્મયા.
186.Dhūmanettāti dhūmanāḷikā, nissa ā-kārādesavasena vuttaṃ. Satthakadaṇḍānīti satthadaṇḍā . Natthuṃ denti etāyāti natthudānā. Aniyamena hi nadādito vā ī. Tehi saṅkhanābhiādīhi nibbattā tammayā.
અઞ્જનીનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Añjanīniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.