Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૫. સોળસકનિપાતો

    15. Soḷasakanipāto

    ૧. અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞત્થેરગાથા

    1. Aññāsikoṇḍaññattheragāthā

    ૬૭૩.

    673.

    ‘‘એસ ભિય્યો પસીદામિ, સુત્વા ધમ્મં મહારસં;

    ‘‘Esa bhiyyo pasīdāmi, sutvā dhammaṃ mahārasaṃ;

    વિરાગો દેસિતો ધમ્મો, અનુપાદાય સબ્બસો.

    Virāgo desito dhammo, anupādāya sabbaso.

    ૬૭૪.

    674.

    ‘‘બહૂનિ લોકે ચિત્રાનિ, અસ્મિં પથવિમણ્ડલે;

    ‘‘Bahūni loke citrāni, asmiṃ pathavimaṇḍale;

    મથેન્તિ મઞ્ઞે સઙ્કપ્પં, સુભં રાગૂપસંહિતં.

    Mathenti maññe saṅkappaṃ, subhaṃ rāgūpasaṃhitaṃ.

    ૬૭૫.

    675.

    ‘‘રજમુહતઞ્ચ વાતેન, યથા મેઘોપસમ્મયે;

    ‘‘Rajamuhatañca vātena, yathā meghopasammaye;

    એવં સમ્મન્તિ સઙ્કપ્પા, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ.

    Evaṃ sammanti saṅkappā, yadā paññāya passati.

    ૬૭૬.

    676.

    1 ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    2 ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccāti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૬૭૭ .

    677.

    3 ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ

    4 ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhāti, yadā paññāya passati

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૬૭૮.

    678.

    5 ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તાતિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    6 ‘‘Sabbe dhammā anattāti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૬૭૯.

    679.

    ‘‘બુદ્ધાનુબુદ્ધો યો થેરો, કોણ્ડઞ્ઞો તિબ્બનિક્કમો;

    ‘‘Buddhānubuddho yo thero, koṇḍañño tibbanikkamo;

    પહીનજાતિમરણો, બ્રહ્મચરિયસ્સ કેવલી.

    Pahīnajātimaraṇo, brahmacariyassa kevalī.

    ૬૮૦.

    680.

    ‘‘ઓઘપાસો દળ્હખિલો 7, પબ્બતો દુપ્પદાલયો;

    ‘‘Oghapāso daḷhakhilo 8, pabbato duppadālayo;

    છેત્વા ખિલઞ્ચ પાસઞ્ચ, સેલં ભેત્વાન 9 દુબ્ભિદં;

    Chetvā khilañca pāsañca, selaṃ bhetvāna 10 dubbhidaṃ;

    તિણ્ણો પારઙ્ગતો ઝાયી, મુત્તો સો મારબન્ધના.

    Tiṇṇo pāraṅgato jhāyī, mutto so mārabandhanā.

    ૬૮૧.

    681.

    ‘‘ઉદ્ધતો ચપલો ભિક્ખુ, મિત્તે આગમ્મ પાપકે;

    ‘‘Uddhato capalo bhikkhu, mitte āgamma pāpake;

    સંસીદતિ મહોઘસ્મિં, ઊમિયા પટિકુજ્જિતો.

    Saṃsīdati mahoghasmiṃ, ūmiyā paṭikujjito.

    ૬૮૨.

    682.

    ‘‘અનુદ્ધતો અચપલો, નિપકો સંવુતિન્દ્રિયો;

    ‘‘Anuddhato acapalo, nipako saṃvutindriyo;

    કલ્યાણમિત્તો મેધાવી, દુક્ખસ્સન્તકરો સિયા.

    Kalyāṇamitto medhāvī, dukkhassantakaro siyā.

    ૬૮૩.

    683.

    ‘‘કાલપબ્બઙ્ગસઙ્કાસો, કિસો ધમનિસન્થતો;

    ‘‘Kālapabbaṅgasaṅkāso, kiso dhamanisanthato;

    મત્તઞ્ઞૂ અન્નપાનસ્મિં, અદીનમનસો નરો.

    Mattaññū annapānasmiṃ, adīnamanaso naro.

    ૬૮૪.

    684.

    ‘‘ફુટ્ઠો ડંસેહિ મકસેહિ, અરઞ્ઞસ્મિં બ્રહાવને;

    ‘‘Phuṭṭho ḍaṃsehi makasehi, araññasmiṃ brahāvane;

    નાગો સઙ્ગામસીસેવ, સતો તત્રાધિવાસયે.

    Nāgo saṅgāmasīseva, sato tatrādhivāsaye.

    ૬૮૫.

    685.

    ‘‘નાભિનન્દામિ મરણં…પે॰… નિબ્બિસં ભતકો યથા.

    ‘‘Nābhinandāmi maraṇaṃ…pe… nibbisaṃ bhatako yathā.

    ૬૮૬.

    686.

    ‘‘નાભિનન્દામિ મરણં…પે॰… સમ્પજાનાએ પતિસ્સતો.

    ‘‘Nābhinandāmi maraṇaṃ…pe… sampajānāe patissato.

    ૬૮૭.

    687.

    ‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા…પે॰… ભવનેત્તિ સમૂહતા.

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā…pe… bhavanetti samūhatā.

    ૬૮૮.

    688.

    ‘‘યસ્સ ચત્થાય પબ્બજિતો, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassa catthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, કિં મે સદ્ધિવિહારિના’’તિ.

    So me attho anuppatto, kiṃ me saddhivihārinā’’ti.

    … અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞો 11 થેરો….

    … Aññāsikoṇḍañño 12 thero….







    Footnotes:
    1. ધ॰ પ॰ ૨૭૭ ધમ્મપદે
    2. dha. pa. 277 dhammapade
    3. ધ॰ પ॰ ૨૭૮ ધમ્મપદે
    4. dha. pa. 278 dhammapade
    5. ધ॰ પ॰ ૨૭૯ ધમ્મપદે
    6. dha. pa. 279 dhammapade
    7. દળ્હો ખિલો (સ્યા॰ ક॰)
    8. daḷho khilo (syā. ka.)
    9. છેત્વાન (ક॰)
    10. chetvāna (ka.)
    11. અઞ્ઞાકોણ્ડઞ્ઞો (સી॰ સ્યા॰)
    12. aññākoṇḍañño (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. અઞ્ઞાસિકોણ્ડઞ્ઞત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Aññāsikoṇḍaññattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact