Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૨૩. અનોલોકિયનિદ્દેસવણ્ણના

    23. Anolokiyaniddesavaṇṇanā

    ૧૮૧. સારત્તોતિ સંરત્તો, સઞ્જાતરાગચિત્તોતિ અત્થો. ઇત્થિયાતિ તદહુજાતાયપિ પટસતનિવત્થાય અનોકાસુપનિજ્ઝાયને અન્તમસો તિરચ્છાનગતાનમ્પિ દુક્કટમેવ. ભિક્ખાદાયિયાતિ ઉપલક્ખણમત્તં, ઇત્થી વા હોતુ પુરિસો વા, ભિક્ખાદાનસમયે અસારત્તેનાપિ મુખં ન ઉલ્લોકેતબ્બં. ઉજ્ઝાનં લામકતો સંચિન્તનં, કોપો, તત્થ સઞ્ઞા અસ્સાતિ ઉજ્ઝાનસઞ્ઞી. ઇધ પન ગિલાનોપિ ન મુચ્ચતિ. આદાસે ઉદકપત્તેતિ ઇમિના સેસેસુ કંસપત્તાદીસુ કઞ્જિયાદીસુ ચ મુખનિમિત્તં પઞ્ઞાયતિ, તેસં સઙ્ગહો. ‘‘સઞ્છવિ નુ ખો મે વણ્ણો, નો, જિણ્ણો નુ ખોમ્હિ, નો’’તિ પન ઓલોકેતું વટ્ટતિ. અસ્સાતિ ભિક્ખુનો.

    181.Sārattoti saṃratto, sañjātarāgacittoti attho. Itthiyāti tadahujātāyapi paṭasatanivatthāya anokāsupanijjhāyane antamaso tiracchānagatānampi dukkaṭameva. Bhikkhādāyiyāti upalakkhaṇamattaṃ, itthī vā hotu puriso vā, bhikkhādānasamaye asārattenāpi mukhaṃ na ulloketabbaṃ. Ujjhānaṃ lāmakato saṃcintanaṃ, kopo, tattha saññā assāti ujjhānasaññī. Idha pana gilānopi na muccati. Ādāse udakapatteti iminā sesesu kaṃsapattādīsu kañjiyādīsu ca mukhanimittaṃ paññāyati, tesaṃ saṅgaho. ‘‘Sañchavi nu kho me vaṇṇo, no, jiṇṇo nu khomhi, no’’ti pana oloketuṃ vaṭṭati. Assāti bhikkhuno.

    અનોલોકિયનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anolokiyaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact