Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૯. રતનવગ્ગો

    9. Ratanavaggo

    ૧. અન્તેપુરસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Antepurasikkhāpadavaṇṇanā

    અનિક્ખન્તરાજકે અનિગ્ગતરતનકેતિ એત્થ ‘‘સયનિઘરે’’તિ પાઠસેસો દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘અનિક્ખન્તો રાજા ઇતો’’તિઆદિ. તત્થ ઇતોતિ સયનિઘરતો. સયનિઘરેતિ સયનીયઘરે. યત્થ રઞ્ઞો સયનં પઞ્ઞત્તં હોતિ, અન્તમસો સાણિપાકારપરિક્ખિત્તમ્પિ, તસ્મિન્તિ વુત્તં હોતિ. રતિજનનટ્ઠેન રતનં, હત્થિઆદિ. ઇધ પન ઇત્થિરતનં અધિપ્પેતન્તિ આહ ‘‘રતનં વુચ્ચતિ મહેસી’’તિ.

    Anikkhantarājake aniggataratanaketi ettha ‘‘sayanighare’’ti pāṭhaseso daṭṭhabboti āha ‘‘anikkhanto rājā ito’’tiādi. Tattha itoti sayanigharato. Sayanighareti sayanīyaghare. Yattha rañño sayanaṃ paññattaṃ hoti, antamaso sāṇipākāraparikkhittampi, tasminti vuttaṃ hoti. Ratijananaṭṭhena ratanaṃ, hatthiādi. Idha pana itthiratanaṃ adhippetanti āha ‘‘ratanaṃ vuccati mahesī’’ti.

    ઉભોસૂતિ રાજમહેસીસુ. કિરિયાકિરિયન્તિ એત્થ ઇન્દખીલાતિક્કમો કિરિયં, અપ્પટિસંવિદિતં અકિરિયન્તિ દટ્ઠબ્બં.

    Ubhosūti rājamahesīsu. Kiriyākiriyanti ettha indakhīlātikkamo kiriyaṃ, appaṭisaṃviditaṃ akiriyanti daṭṭhabbaṃ.

    અન્તેપુરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Antepurasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact