Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૪. અનુમાનવગ્ગો

    4. Anumānavaggo

    ૧. અનુમાનપઞ્હો

    1. Anumānapañho

    . અથ ખો મિલિન્દો રાજા યેનાયસ્મા નાગસેનો તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં નાગસેનં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ, એકમન્તં નિસિન્નો ખો મિલિન્દો રાજા ઞાતુકામો સોતુકામો ધારેતુકામો ઞાણાલોકં દટ્ઠુકામો અઞ્ઞાણં ભિન્દિતુકામો ઞાણાલોકં ઉપ્પાદેતુકામો અવિજ્જન્ધકારં નાસેતુકામો અધિમત્તં ધિતિઞ્ચ ઉસ્સાહઞ્ચ સતિઞ્ચ સમ્પજઞ્ઞઞ્ચ ઉપટ્ઠપેત્વા આયસ્મન્તં નાગસેનં એતદવોચ ‘‘ભન્તે નાગસેન, કિં પન બુદ્ધો તયા દિટ્ઠો’’તિ. ‘‘ન હિ, મહારાજા’’તિ. ‘‘કિં પન તે આચરિયેહિ બુદ્ધો દિટ્ઠો’’તિ? ‘‘ન હિ, મહારાજા’’તિ. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ન કિર તયા બુદ્ધો દિટ્ઠો, નાપિ કિર તે આચરિયેહિ બુદ્ધો દિટ્ઠો, તેન હિ, ભન્તે નાગસેન, નત્થિ બુદ્ધો, ન હેત્થ બુદ્ધો પઞ્ઞાયતી’’તિ.

    1. Atha kho milindo rājā yenāyasmā nāgaseno tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ nāgasenaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi, ekamantaṃ nisinno kho milindo rājā ñātukāmo sotukāmo dhāretukāmo ñāṇālokaṃ daṭṭhukāmo aññāṇaṃ bhinditukāmo ñāṇālokaṃ uppādetukāmo avijjandhakāraṃ nāsetukāmo adhimattaṃ dhitiñca ussāhañca satiñca sampajaññañca upaṭṭhapetvā āyasmantaṃ nāgasenaṃ etadavoca ‘‘bhante nāgasena, kiṃ pana buddho tayā diṭṭho’’ti. ‘‘Na hi, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃ pana te ācariyehi buddho diṭṭho’’ti? ‘‘Na hi, mahārājā’’ti. ‘‘Bhante nāgasena, na kira tayā buddho diṭṭho, nāpi kira te ācariyehi buddho diṭṭho, tena hi, bhante nāgasena, natthi buddho, na hettha buddho paññāyatī’’ti.

    ‘‘અત્થિ પન તે, મહારાજ, પુબ્બકા ખત્તિયા, યે તે તવ ખત્તિયવંસસ્સ પુબ્બઙ્ગમા’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે. કો સંસયો, અત્થિ પુબ્બકા ખત્તિયા, યે મમ ખત્તિયવંસસ્સ પુબ્બઙ્ગમા’’તિ. ‘‘દિટ્ઠપુબ્બા તયા, મહારાજ, પુબ્બકા ખત્તિયા’’તિ? ‘‘ન હિ ભન્તે’’તિ. ‘‘યે પન તં, મહારાજ, અનુસાસન્તિ પુરોહિતા સેનાપતિનો અક્ખદસ્સા મહામત્તા, તેહિ પુબ્બકા ખત્તિયા દિટ્ઠપુબ્બા’’તિ? ‘‘ન હિ ભન્તે’’તિ. ‘‘યદિ પન તે, મહારાજ, પુબ્બકા ખત્તિયા ન દિટ્ઠા, નાપિ કિર તે અનુસાસકેહિ પુબ્બકા ખત્તિયા દિટ્ઠા, તેન હિ નત્થિ પુબ્બકા ખત્તિયા, ન હેત્થ પુબ્બકા ખત્તિયા પઞ્ઞાયન્તી’’તિ.

    ‘‘Atthi pana te, mahārāja, pubbakā khattiyā, ye te tava khattiyavaṃsassa pubbaṅgamā’’ti? ‘‘Āma, bhante. Ko saṃsayo, atthi pubbakā khattiyā, ye mama khattiyavaṃsassa pubbaṅgamā’’ti. ‘‘Diṭṭhapubbā tayā, mahārāja, pubbakā khattiyā’’ti? ‘‘Na hi bhante’’ti. ‘‘Ye pana taṃ, mahārāja, anusāsanti purohitā senāpatino akkhadassā mahāmattā, tehi pubbakā khattiyā diṭṭhapubbā’’ti? ‘‘Na hi bhante’’ti. ‘‘Yadi pana te, mahārāja, pubbakā khattiyā na diṭṭhā, nāpi kira te anusāsakehi pubbakā khattiyā diṭṭhā, tena hi natthi pubbakā khattiyā, na hettha pubbakā khattiyā paññāyantī’’ti.

    ‘‘દિસ્સન્તિ, ભન્તે નાગસેન, પુબ્બકાનં ખત્તિયાનં અનુભૂતાનિ પરિભોગભણ્ડાનિ. સેય્યથિદં, સેતચ્છત્તં ઉણ્હીસં પાદુકા વાલબીજની ખગ્ગરતનં મહારહાનિ ચ સયનાનિ. યેહિ મયં જાનેય્યામ સદ્દહેય્યામ ‘અત્થિ પુબ્બકા ખત્તિયા’તિ. ‘‘એવમેવ ખો, મહારાજ, મયમ્પેતં ભગવન્તં જાનેય્યામ સદ્દહેય્યામ. અત્થિ તં કારણં, યેન મયં કારણેન જાનેય્યામ સદ્દહેય્યામ ‘અત્થિ સો ભગવા’તિ. કતમં તં કારણં? અત્થિ ખો, મહારાજ, તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન અનુભૂતાનિ પરિભોગભણ્ડાનિ. સેય્યથિદં, ચત્તારો સતિપટ્ઠાના ચત્તારો સમ્મપ્પધાના ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ પઞ્ચ બલાનિ સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, યેહિ સદેવકો લોકો જાનાતિ સદ્દહતિ ‘અત્થિ સો ભગવા’તિ. ઇમિના, મહારાજ, કારણેન ઇમિના હેતુના ઇમિના નયેન ઇમિના અનુમાનેન ઞાતબ્બો ‘અત્થિ સો ભગવા’તિ.

    ‘‘Dissanti, bhante nāgasena, pubbakānaṃ khattiyānaṃ anubhūtāni paribhogabhaṇḍāni. Seyyathidaṃ, setacchattaṃ uṇhīsaṃ pādukā vālabījanī khaggaratanaṃ mahārahāni ca sayanāni. Yehi mayaṃ jāneyyāma saddaheyyāma ‘atthi pubbakā khattiyā’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, mayampetaṃ bhagavantaṃ jāneyyāma saddaheyyāma. Atthi taṃ kāraṇaṃ, yena mayaṃ kāraṇena jāneyyāma saddaheyyāma ‘atthi so bhagavā’ti. Katamaṃ taṃ kāraṇaṃ? Atthi kho, mahārāja, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena anubhūtāni paribhogabhaṇḍāni. Seyyathidaṃ, cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā cattāro iddhipādā pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, yehi sadevako loko jānāti saddahati ‘atthi so bhagavā’ti. Iminā, mahārāja, kāraṇena iminā hetunā iminā nayena iminā anumānena ñātabbo ‘atthi so bhagavā’ti.

    ‘‘‘બહૂ જને તારયિત્વા, નિબ્બુતો ઉપધિક્ખયે;

    ‘‘‘Bahū jane tārayitvā, nibbuto upadhikkhaye;

    અનુમાનેન ઞાતબ્બં, અત્થિ સો દ્વિપદુત્તમો’’’તિ.

    Anumānena ñātabbaṃ, atthi so dvipaduttamo’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, નગરવડ્ઢકી નગરં માપેતુકામો પઠમં તાવ સમં અનુન્નતમનોનતં અસક્ખરપાસાણં નિરુપદ્દવમનવજ્જં રમણીયં ભૂમિભાગં અનુવિલોકેત્વા યં તત્થ વિસમં, તં સમં કારાપેત્વા ખાણુકણ્ટકં વિસોધાપેત્વા તત્થ નગરં માપેય્ય સોભનં વિભત્તં ભાગસો મિતં ઉક્કિણ્ણપરિખાપાકારં દળ્હગોપુરટ્ટાલકોટ્ટકં પુથુચચ્ચરચતુક્કસન્ધિસિઙ્ઘાટકં સુચિસમતલરાજમગ્ગં સુવિભત્તઅન્તરાપણં આરામુય્યાનતળાકપોક્ખરણિઉદપાનસમ્પન્નં બહુવિધદેવટ્ઠાનપ્પટિમણ્ડિતં સબ્બદોસવિરહિતં, સો તસ્મિં નગરે સબ્બથા વેપુલ્લત્તં પત્તે અઞ્ઞં દેસં ઉપગચ્છેય્ય, અથ તં નગરં અપરેન સમયેન ઇદ્ધં ભવેય્ય ફીતં સુભિક્ખં ખેમં સમિદ્ધં સિવં અનીતિકં નિરુપદ્દવં નાનાજનસમાકુલં, પુથૂ ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા સુદ્દા હત્થારોહા અસ્સારોહા રથિકા પત્તિકા ધનુગ્ગહા થરુગ્ગહા ચેલકા ચલકા પિણ્ડદાયકા ઉગ્ગા રાજપુત્તા પક્ખન્દિનો મહાનાગા સૂરા વમ્મિનો યોધિનો દાસિકપુત્તા ભટિપુત્તા 1 મલ્લકા ગણકા આળારિકા સૂદા કપ્પકા નહાપકા ચુન્દા માલાકારા સુવણ્ણકારા સજ્ઝુકારા સીસકારા તિપુકારા લોહકારા વટ્ટકારા અયોકારા મણિકારા પેસકારા કુમ્ભકારા વેણુકારા લોણકારા ચમ્મકારા રથકારા દન્તકારા રજ્જુકારા કોચ્છકારા સુત્તકારા વિલીવકારા ધનુકારા જિયકારા ઉસુકારા ચિત્તકારા રઙ્ગકારા રજકા તન્તવાયા તુન્નવાયા હેરઞ્ઞિકા દુસ્સિકા ગન્ધિકા તિણહારકા કટ્ઠહારકા ભતકા પણ્ણિકા ફલિકા 2 મૂલિકા ઓદનિકા પૂવિકા મચ્છિકા મંસિકા મજ્જિકા નટકા નચ્ચકા લઙ્ઘકા ઇન્દજાલિકા વેતાલિકા મલ્લા છવડાહકા પુપ્ફછડ્ડકા વેના નેસાદા ગણિકા લાસિકા કુમ્ભદાસિયો સક્કયવનચીનવિલાતા ઉજ્જેનકા ભારુકચ્છકા કાસિકોસલા પરન્તકા માગધકા સાકેતકા સોરેય્યકા 3 પાવેય્યકા કોટુમ્બરમાથુરકા અલસન્દકસ્મીરગન્ધારા તં નગરં વાસાય ઉપગતા નાનાવિસયિનો જના નવં સુવિભત્તં અદોસમનવજ્જં રમણીયં તં નગરં પસ્સિત્વા અનુમાનેન જાનન્તિ ‘છેકો વત ભો સો નગરવડ્ઢકી, યો ઇમસ્સ નગરસ્સ માપેતા’તિ. એવમેવ ખો, મહારાજ, સો ભગવા અસમો અસમસમો અપ્પટિસમો અસદિસો અતુલો અસઙ્ખ્યેયો અપ્પમેય્યો અપરિમેય્યો અમિતગુણો ગુણપારમિપ્પત્તો અનન્તધિતિ અનન્તતેજો અનન્તવીરિયો અનન્તબલો બુદ્ધબલપારમિં ગતો સસેનમારં પરાજેત્વા દિટ્ઠિજાલં પદાલેત્વા અવિજ્જં ખેપેત્વા વિજ્જં ઉપ્પાદેત્વા ધમ્મુક્કં ધારયિત્વા સબ્બઞ્ઞુતં પાપુણિત્વા વિજિતસઙ્ગામો ધમ્મનગરં માપેસિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, nagaravaḍḍhakī nagaraṃ māpetukāmo paṭhamaṃ tāva samaṃ anunnatamanonataṃ asakkharapāsāṇaṃ nirupaddavamanavajjaṃ ramaṇīyaṃ bhūmibhāgaṃ anuviloketvā yaṃ tattha visamaṃ, taṃ samaṃ kārāpetvā khāṇukaṇṭakaṃ visodhāpetvā tattha nagaraṃ māpeyya sobhanaṃ vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ ukkiṇṇaparikhāpākāraṃ daḷhagopuraṭṭālakoṭṭakaṃ puthucaccaracatukkasandhisiṅghāṭakaṃ sucisamatalarājamaggaṃ suvibhattaantarāpaṇaṃ ārāmuyyānataḷākapokkharaṇiudapānasampannaṃ bahuvidhadevaṭṭhānappaṭimaṇḍitaṃ sabbadosavirahitaṃ, so tasmiṃ nagare sabbathā vepullattaṃ patte aññaṃ desaṃ upagaccheyya, atha taṃ nagaraṃ aparena samayena iddhaṃ bhaveyya phītaṃ subhikkhaṃ khemaṃ samiddhaṃ sivaṃ anītikaṃ nirupaddavaṃ nānājanasamākulaṃ, puthū khattiyā brāhmaṇā vessā suddā hatthārohā assārohā rathikā pattikā dhanuggahā tharuggahā celakā calakā piṇḍadāyakā uggā rājaputtā pakkhandino mahānāgā sūrā vammino yodhino dāsikaputtā bhaṭiputtā 4 mallakā gaṇakā āḷārikā sūdā kappakā nahāpakā cundā mālākārā suvaṇṇakārā sajjhukārā sīsakārā tipukārā lohakārā vaṭṭakārā ayokārā maṇikārā pesakārā kumbhakārā veṇukārā loṇakārā cammakārā rathakārā dantakārā rajjukārā kocchakārā suttakārā vilīvakārā dhanukārā jiyakārā usukārā cittakārā raṅgakārā rajakā tantavāyā tunnavāyā heraññikā dussikā gandhikā tiṇahārakā kaṭṭhahārakā bhatakā paṇṇikā phalikā 5 mūlikā odanikā pūvikā macchikā maṃsikā majjikā naṭakā naccakā laṅghakā indajālikā vetālikā mallā chavaḍāhakā pupphachaḍḍakā venā nesādā gaṇikā lāsikā kumbhadāsiyo sakkayavanacīnavilātā ujjenakā bhārukacchakā kāsikosalā parantakā māgadhakā sāketakā soreyyakā 6 pāveyyakā koṭumbaramāthurakā alasandakasmīragandhārā taṃ nagaraṃ vāsāya upagatā nānāvisayino janā navaṃ suvibhattaṃ adosamanavajjaṃ ramaṇīyaṃ taṃ nagaraṃ passitvā anumānena jānanti ‘cheko vata bho so nagaravaḍḍhakī, yo imassa nagarassa māpetā’ti. Evameva kho, mahārāja, so bhagavā asamo asamasamo appaṭisamo asadiso atulo asaṅkhyeyo appameyyo aparimeyyo amitaguṇo guṇapāramippatto anantadhiti anantatejo anantavīriyo anantabalo buddhabalapāramiṃ gato sasenamāraṃ parājetvā diṭṭhijālaṃ padāletvā avijjaṃ khepetvā vijjaṃ uppādetvā dhammukkaṃ dhārayitvā sabbaññutaṃ pāpuṇitvā vijitasaṅgāmo dhammanagaraṃ māpesi.

    ‘‘ભગવતો ખો, મહારાજ, ધમ્મનગરં સીલપાકારં હિરિપરિખં ઞાણદ્વારકોટ્ઠકં વીરિયઅટ્ટાલકં સદ્ધાએસિકં સતિદોવારિકં પઞ્ઞાપાસાદં સુત્તન્તચચ્ચરં અભિધમ્મસિઙ્ઘાટકં વિનયવિનિચ્છયં સતિપટ્ઠાનવીથિકં, તસ્સ ખો પન, મહારાજ, સતિપટ્ઠાનવીથિયં એવરૂપા આપણા પસારિતા હોન્તિ. સેય્યથીદં, પુપ્ફાપણં ગન્ધાપણં ફલાપણં અગદાપણં ઓસધાપણં અમતાપણં રતનાપણં સબ્બાપણ’’ન્તિ.

    ‘‘Bhagavato kho, mahārāja, dhammanagaraṃ sīlapākāraṃ hiriparikhaṃ ñāṇadvārakoṭṭhakaṃ vīriyaaṭṭālakaṃ saddhāesikaṃ satidovārikaṃ paññāpāsādaṃ suttantacaccaraṃ abhidhammasiṅghāṭakaṃ vinayavinicchayaṃ satipaṭṭhānavīthikaṃ, tassa kho pana, mahārāja, satipaṭṭhānavīthiyaṃ evarūpā āpaṇā pasāritā honti. Seyyathīdaṃ, pupphāpaṇaṃ gandhāpaṇaṃ phalāpaṇaṃ agadāpaṇaṃ osadhāpaṇaṃ amatāpaṇaṃ ratanāpaṇaṃ sabbāpaṇa’’nti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો પુપ્ફાપણ’’ન્તિ? ‘‘અત્થિ ખો પન, મહારાજ, તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન આરમ્મણવિભત્તિયો અક્ખાતા. સેય્યથીદં, અનિચ્ચસઞ્ઞા દુક્ખસઞ્ઞા અનત્તસઞ્ઞા અસુભસઞ્ઞા આદીનવસઞ્ઞા પહાનસઞ્ઞા વિરાગસઞ્ઞા નિરોધસઞ્ઞા સબ્બલોકે અનભિરતિસઞ્ઞા સબ્બસઙ્ખારેસુ અનિચ્ચસઞ્ઞા આનાપાનસ્સતિ ઉદ્ધુમાતકસઞ્ઞા વિનીલકસઞ્ઞા વિપુબ્બકસઞ્ઞા વિચ્છિદ્દકસઞ્ઞા વિક્ખાયિતકસઞ્ઞા વિક્ખિત્તકસઞ્ઞા હતવિક્ખિત્તકસઞ્ઞા લોહિતકસઞ્ઞા પુળવકસઞ્ઞા અટ્ઠિકસઞ્ઞા મેત્તાસઞ્ઞા કરુણાસઞ્ઞા મુદિતાસઞ્ઞા ઉપેક્ખાસઞ્ઞા મરણાનુસ્સતિ કાયગતાસતિ, ઇમે ખો, મહારાજ, બુદ્ધેન ભગવતા આરમ્મણવિભત્તિયો અક્ખાતા. તત્થ યો કોચિ જરામરણા મુચ્ચિતુકામો, સો તેસુ અઞ્ઞતરં આરમ્મણં ગણ્હાતિ, તેન આરમ્મણેન રાગા વિમુચ્ચતિ, દોસા વિમુચ્ચતિ, મોહા વિમુચ્ચતિ, માનતો વિમુચ્ચતિ, દિટ્ઠિતો વિમુચ્ચતિ, સંસારં તરતિ, તણ્હાસોતં નિવારેતિ, તિવિધં મલં વિસોધેતિ, સબ્બકિલેસે ઉપહન્ત્વા અમલં વિરજં સુદ્ધં પણ્ડરં અજાતિં અજરં અમરં સુખં સીતિભૂતં અભયં નગરુત્તમં નિબ્બાનનગરં પવિસિત્વા અરહત્તે ચિત્તં વિમોચેતિ, ઇદં વુચ્ચતિ મહારાજ ‘ભગવતો પુપ્ફાપણ’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato pupphāpaṇa’’nti? ‘‘Atthi kho pana, mahārāja, tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena ārammaṇavibhattiyo akkhātā. Seyyathīdaṃ, aniccasaññā dukkhasaññā anattasaññā asubhasaññā ādīnavasaññā pahānasaññā virāgasaññā nirodhasaññā sabbaloke anabhiratisaññā sabbasaṅkhāresu aniccasaññā ānāpānassati uddhumātakasaññā vinīlakasaññā vipubbakasaññā vicchiddakasaññā vikkhāyitakasaññā vikkhittakasaññā hatavikkhittakasaññā lohitakasaññā puḷavakasaññā aṭṭhikasaññā mettāsaññā karuṇāsaññā muditāsaññā upekkhāsaññā maraṇānussati kāyagatāsati, ime kho, mahārāja, buddhena bhagavatā ārammaṇavibhattiyo akkhātā. Tattha yo koci jarāmaraṇā muccitukāmo, so tesu aññataraṃ ārammaṇaṃ gaṇhāti, tena ārammaṇena rāgā vimuccati, dosā vimuccati, mohā vimuccati, mānato vimuccati, diṭṭhito vimuccati, saṃsāraṃ tarati, taṇhāsotaṃ nivāreti, tividhaṃ malaṃ visodheti, sabbakilese upahantvā amalaṃ virajaṃ suddhaṃ paṇḍaraṃ ajātiṃ ajaraṃ amaraṃ sukhaṃ sītibhūtaṃ abhayaṃ nagaruttamaṃ nibbānanagaraṃ pavisitvā arahatte cittaṃ vimoceti, idaṃ vuccati mahārāja ‘bhagavato pupphāpaṇa’nti.

    ‘‘‘કમ્મમૂલં ગહેત્વાન, આપણં ઉપગચ્છથ;

    ‘‘‘Kammamūlaṃ gahetvāna, āpaṇaṃ upagacchatha;

    આરમ્મણં કિણિત્વાન, તતો મુચ્ચથ મુત્તિયા’’’તિ.

    Ārammaṇaṃ kiṇitvāna, tato muccatha muttiyā’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો ગન્ધાપણ’’ન્તિ? ‘‘અત્થિ ખો પન, મહારાજ, તેન ભગવતા સીલવિભત્તિયો અક્ખાતા, યેન સીલગન્ધેન અનુલિત્તા ભગવતો પુત્તા સદેવકં લોકં સીલગન્ધેન ધૂપેન્તિ સમ્પધૂપેન્તિ, દિસમ્પિ અનુદિસમ્પિ અનુવાતમ્પિ પટિવાતમ્પિ વાયન્તિ અતિવાયન્તિ, ફરિત્વા તિટ્ઠન્તિ. કતમા તા સીલવિભત્તિયો? સરણસીલં પઞ્ચઙ્ગસીલં અટ્ઠઙ્ગસીલં દસઙ્ગસીલં પઞ્ચુદ્દેસપરિયાપન્નં પાતિમોક્ખસંવરસીલં. ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો ગન્ધાપણ’ન્તિ. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન –

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato gandhāpaṇa’’nti? ‘‘Atthi kho pana, mahārāja, tena bhagavatā sīlavibhattiyo akkhātā, yena sīlagandhena anulittā bhagavato puttā sadevakaṃ lokaṃ sīlagandhena dhūpenti sampadhūpenti, disampi anudisampi anuvātampi paṭivātampi vāyanti ativāyanti, pharitvā tiṭṭhanti. Katamā tā sīlavibhattiyo? Saraṇasīlaṃ pañcaṅgasīlaṃ aṭṭhaṅgasīlaṃ dasaṅgasīlaṃ pañcuddesapariyāpannaṃ pātimokkhasaṃvarasīlaṃ. Idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato gandhāpaṇa’nti. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena –

    ‘‘‘ન પુપ્ફગન્ધો પટિવાતમેતિ, ન ચન્દનં તગ્ગરમલ્લિકા વા;

    ‘‘‘Na pupphagandho paṭivātameti, na candanaṃ taggaramallikā vā;

    સતઞ્ચ ગન્ધો પટિવાતમેતિ, સબ્બા દિસા સપ્પુરિસો પવાયતિ 7.

    Satañca gandho paṭivātameti, sabbā disā sappuriso pavāyati 8.

    ‘‘‘ચન્દનં તગરં વાપિ, ઉપ્પલં અથ વસ્સિકી;

    ‘‘‘Candanaṃ tagaraṃ vāpi, uppalaṃ atha vassikī;

    એતેસં ગન્ધજાતાનં, સીલગન્ધો અનુત્તરો.

    Etesaṃ gandhajātānaṃ, sīlagandho anuttaro.

    ‘‘‘અપ્પમત્તો અયં ગન્ધો, ય્વાયં તગરચન્દનં;

    ‘‘‘Appamatto ayaṃ gandho, yvāyaṃ tagaracandanaṃ;

    યો ચ સીલવતં ગન્ધો, વાતિ દેવેસુ ઉત્તમો’’’તિ.

    Yo ca sīlavataṃ gandho, vāti devesu uttamo’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો ફલાપણ’’ન્તિ? ‘‘ફલાનિ ખો, મહારાજ, ભગવતા અક્ખાતાનિ. સેય્યથીદં, સોતાપત્તિફલં સકદાગામિફલં અનાગામિફલં અરહત્તફલં સુઞ્ઞતફલસમાપત્તિ અનિમિત્તફલસમાપત્તિ અપ્પણિહિતફલસમાપત્તિ . તત્થ યો કોચિ યં ફલં ઇચ્છતિ, સો કમ્મમૂલં દત્વા પત્થિતં ફલં કિણાતિ. યદિ સોતાપત્તિફલં, યદિ સકદાગામિફલં, યદિ અનાગામિફલં, યદિ અરહત્તફલં, યદિ સુઞ્ઞતફલસમાપત્તિં, યદિ અનિમિત્તફલસમાપત્તિં, યદિ અપ્પણિહિતફલસમાપત્તિં. યથા, મહારાજ, કસ્સચિ પુરિસસ્સ ધુવફલો અમ્બો ભવેય્ય, સો ન તાવ તતો ફલાનિ પાતેતિ, યાવ કયિકા ન આગચ્છન્તિ, અનુપ્પત્તે પન કયિકે મૂલં ગહેત્વા એવં આચિક્ખતિ ‘અમ્ભો પુરિસ એસો ખો ધુવફલો અમ્બો, તતો યં ઇચ્છસિ, એત્તકં ફલં ગણ્હાહિ સલાટુકં વા દોવિલં વા કેસિકં વા આમં વા પક્કં વા’તિ, સો તેન અત્તના દિન્નમૂલેન યદિ સલાટુકં ઇચ્છતિ, સલાટુકં ગણ્હાતિ, યદિ દોવિલં ઇચ્છતિ, દોવિલં ગણ્હાતિ, યદિ કેસિકં ઇચ્છતિ, કેસિકં ગણ્હાતિ, યદિ આમકં ઇચ્છતિ, આમકં ગણ્હાતિ, યદિ પક્કં ઇચ્છતિ, પક્કં ગણ્હાતિ. એવમેવ ખો, મહારાજ, યો યં ફલં ઇચ્છતિ, સો કમ્મમૂલં દત્વા પત્થિતં ફલં ગણ્હાતિ, યદિ સોતાપત્તિફલં…પે॰… યદિ અપ્પણિહિતફલસમાપત્તિં, ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો ફલાપણ’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato phalāpaṇa’’nti? ‘‘Phalāni kho, mahārāja, bhagavatā akkhātāni. Seyyathīdaṃ, sotāpattiphalaṃ sakadāgāmiphalaṃ anāgāmiphalaṃ arahattaphalaṃ suññataphalasamāpatti animittaphalasamāpatti appaṇihitaphalasamāpatti . Tattha yo koci yaṃ phalaṃ icchati, so kammamūlaṃ datvā patthitaṃ phalaṃ kiṇāti. Yadi sotāpattiphalaṃ, yadi sakadāgāmiphalaṃ, yadi anāgāmiphalaṃ, yadi arahattaphalaṃ, yadi suññataphalasamāpattiṃ, yadi animittaphalasamāpattiṃ, yadi appaṇihitaphalasamāpattiṃ. Yathā, mahārāja, kassaci purisassa dhuvaphalo ambo bhaveyya, so na tāva tato phalāni pāteti, yāva kayikā na āgacchanti, anuppatte pana kayike mūlaṃ gahetvā evaṃ ācikkhati ‘ambho purisa eso kho dhuvaphalo ambo, tato yaṃ icchasi, ettakaṃ phalaṃ gaṇhāhi salāṭukaṃ vā dovilaṃ vā kesikaṃ vā āmaṃ vā pakkaṃ vā’ti, so tena attanā dinnamūlena yadi salāṭukaṃ icchati, salāṭukaṃ gaṇhāti, yadi dovilaṃ icchati, dovilaṃ gaṇhāti, yadi kesikaṃ icchati, kesikaṃ gaṇhāti, yadi āmakaṃ icchati, āmakaṃ gaṇhāti, yadi pakkaṃ icchati, pakkaṃ gaṇhāti. Evameva kho, mahārāja, yo yaṃ phalaṃ icchati, so kammamūlaṃ datvā patthitaṃ phalaṃ gaṇhāti, yadi sotāpattiphalaṃ…pe… yadi appaṇihitaphalasamāpattiṃ, idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato phalāpaṇa’nti.

    ‘‘‘કમ્મમૂલં જના દત્વા, ગણ્હન્તિ અમતમ્ફલં;

    ‘‘‘Kammamūlaṃ janā datvā, gaṇhanti amatamphalaṃ;

    તેન તે સુખિતા હોન્તિ, યે કીતા અમતપ્ફલ’’’ન્તિ.

    Tena te sukhitā honti, ye kītā amatapphala’’’nti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો અગદાપણ’’ન્તિ? ‘‘અગદાનિ ખો, મહારાજ, ભગવતા અક્ખાતાનિ, યેહિ અગદેહિ સો ભગવા સદેવકં લોકં કિલેસવિસતો પરિમોચેતિ. કતમાનિ પન તાનિ અગદાનિ? યાનિમાનિ, મહારાજ, ભગવતા ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ અક્ખાતાનિ. સેય્યથીદં, દુક્ખં અરિયસચ્ચં દુક્ખસમુદયં અરિયસચ્ચં દુક્ખનિરોધં અરિયસચ્ચં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા અરિયસચ્ચં, તત્થ યે કેચિ અઞ્ઞાપેક્ખા ચતુસચ્ચં ધમ્મં સુણન્તિ, તે જાતિયા પરિમુચ્ચન્તિ , જરાય પરિમુચ્ચન્તિ, મરણા પરિમુચ્ચન્તિ, સોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસેહિ પરિમુચ્ચન્તિ, ઇદં વુચ્ચતિ મહારાજ ‘ભગવતો અગદાપણ’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato agadāpaṇa’’nti? ‘‘Agadāni kho, mahārāja, bhagavatā akkhātāni, yehi agadehi so bhagavā sadevakaṃ lokaṃ kilesavisato parimoceti. Katamāni pana tāni agadāni? Yānimāni, mahārāja, bhagavatā cattāri ariyasaccāni akkhātāni. Seyyathīdaṃ, dukkhaṃ ariyasaccaṃ dukkhasamudayaṃ ariyasaccaṃ dukkhanirodhaṃ ariyasaccaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā ariyasaccaṃ, tattha ye keci aññāpekkhā catusaccaṃ dhammaṃ suṇanti, te jātiyā parimuccanti , jarāya parimuccanti, maraṇā parimuccanti, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi parimuccanti, idaṃ vuccati mahārāja ‘bhagavato agadāpaṇa’nti.

    ‘‘‘યે કેચિ અગદા લોકે 9, વિસાનં પટિબાહકા;

    ‘‘‘Ye keci agadā loke 10, visānaṃ paṭibāhakā;

    ધમ્માગદસમં નત્થિ, એતં પિવથ ભિક્ખવો’’’તિ.

    Dhammāgadasamaṃ natthi, etaṃ pivatha bhikkhavo’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો ઓસધાપણ’’ન્તિ? ‘‘ઓસધાનિ ખો, મહારાજ, ભગવતા અક્ખાતાનિ, યેહિ ઓસધેહિ સો ભગવા દેવમનુસ્સે તિકિચ્છતિ. સેય્યથીદં, ચત્તારો સતિપટ્ઠાના ચત્તારો સમ્મપ્પધાના ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ પઞ્ચ બલાનિ સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, એતેહિ ઓસધેહિ ભગવા મિચ્છાદિટ્ઠિં વિરેચેતિ, મિચ્છાસઙ્કપ્પં વિરેચેતિ, મિચ્છાવાચં વિરેચેતિ, મિચ્છાકમ્મન્તં વિરેચેતિ, મિચ્છાઆજીવં વિરેચેતિ, મિચ્છાવાયામં વિરેચેતિ, મિચ્છાસતિં વિરેચેતિ, મિચ્છાસમાધિં વિરેચેતિ, લોભવમનં કારેતિ, દોસવમનં કારેતિ, મોહવમનં કારેતિ, માનવમનં કારેતિ, દિટ્ઠિવમનં કારેતિ, વિચિકિચ્છાવમનં કારેતિ, ઉદ્ધચ્ચવમનં કારેતિ, થિનમિદ્ધવમનં કારેતિ, અહિરિકાનોત્તપ્પવમનં કારેતિ, સબ્બકિલેસવમનં કારેતિ, ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો ઓસધાપણ’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato osadhāpaṇa’’nti? ‘‘Osadhāni kho, mahārāja, bhagavatā akkhātāni, yehi osadhehi so bhagavā devamanusse tikicchati. Seyyathīdaṃ, cattāro satipaṭṭhānā cattāro sammappadhānā cattāro iddhipādā pañcindriyāni pañca balāni satta bojjhaṅgā ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, etehi osadhehi bhagavā micchādiṭṭhiṃ vireceti, micchāsaṅkappaṃ vireceti, micchāvācaṃ vireceti, micchākammantaṃ vireceti, micchāājīvaṃ vireceti, micchāvāyāmaṃ vireceti, micchāsatiṃ vireceti, micchāsamādhiṃ vireceti, lobhavamanaṃ kāreti, dosavamanaṃ kāreti, mohavamanaṃ kāreti, mānavamanaṃ kāreti, diṭṭhivamanaṃ kāreti, vicikicchāvamanaṃ kāreti, uddhaccavamanaṃ kāreti, thinamiddhavamanaṃ kāreti, ahirikānottappavamanaṃ kāreti, sabbakilesavamanaṃ kāreti, idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato osadhāpaṇa’nti.

    ‘‘‘યે કેચિ ઓસધા લોકે, વિજ્જન્તિ વિવિધા બહૂ;

    ‘‘‘Ye keci osadhā loke, vijjanti vividhā bahū;

    ધમ્મોસધસમં નત્થિ, એતં પિવથ ભિક્ખવો.

    Dhammosadhasamaṃ natthi, etaṃ pivatha bhikkhavo.

    ‘‘‘ધમ્મોસધં પિવિત્વાન, અજરામરણા સિયું;

    ‘‘‘Dhammosadhaṃ pivitvāna, ajarāmaraṇā siyuṃ;

    ભાવયિત્વા ચ પસ્સિત્વા, નિબ્બુતા ઉપધિક્ખયે’’’તિ.

    Bhāvayitvā ca passitvā, nibbutā upadhikkhaye’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો અમતાપણ’’ન્તિ? ‘‘અમતં ખો, મહારાજ, ભગવતા અક્ખાતં, યેન અમતેન સો ભગવા સદેવકં લોકં અભિસિઞ્ચિ , યેન અમતેન અભિસિત્તા દેવમનુસ્સા જાતિજરાબ્યાધિમરણસોકપરિદેવદુક્ખદોમનસ્સુપાયાસેહિ પરિમુચ્ચિંસુ. કતમં તં અમતં? યદિદં કાયગતાસતિ. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન ‘અમતં તે, ભિક્ખવે, પરિભુઞ્જન્તિ, યે કાયગતાસતિં પરિભુઞ્જન્તી’તિ. ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો અમતાપણ’ન્તિ.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato amatāpaṇa’’nti? ‘‘Amataṃ kho, mahārāja, bhagavatā akkhātaṃ, yena amatena so bhagavā sadevakaṃ lokaṃ abhisiñci , yena amatena abhisittā devamanussā jātijarābyādhimaraṇasokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi parimucciṃsu. Katamaṃ taṃ amataṃ? Yadidaṃ kāyagatāsati. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena ‘amataṃ te, bhikkhave, paribhuñjanti, ye kāyagatāsatiṃ paribhuñjantī’ti. Idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato amatāpaṇa’nti.

    ‘‘‘બ્યાધિતં જનતં દિસ્વા, અમતાપણં પસારયિ;

    ‘‘‘Byādhitaṃ janataṃ disvā, amatāpaṇaṃ pasārayi;

    કમ્મેન તં કિણિત્વાન, અમતં આદેથ ભિક્ખવો’’’તિ.

    Kammena taṃ kiṇitvāna, amataṃ ādetha bhikkhavo’’’ti.

    ‘‘ભન્તે નાગસેન, કતમં બુદ્ધસ્સ ભગવતો રતનાપણ’’ન્તિ? ‘‘રતનાનિ ખો, મહારાજ, ભગવતા અક્ખાતાનિ, યેહિ રતનેહિ વિભૂસિતા ભગવતો પુત્તા સદેવકં લોકં વિરોચન્તિ ઓભાસેન્તિ પભાસેન્તિ જલન્તિ પજ્જલન્તિ ઉદ્ધં અધો તિરિયં આલોકં દસ્સેન્તિ. કતમાનિ તાનિ રતનાનિ? સીલરતનં સમાધિરતનં પઞ્ઞારતનં વિમુત્તિરતનં વિમુત્તિઞાણદસ્સનરતનં પટિસમ્ભિદારતનં બોજ્ઝઙ્ગરતનં.

    ‘‘Bhante nāgasena, katamaṃ buddhassa bhagavato ratanāpaṇa’’nti? ‘‘Ratanāni kho, mahārāja, bhagavatā akkhātāni, yehi ratanehi vibhūsitā bhagavato puttā sadevakaṃ lokaṃ virocanti obhāsenti pabhāsenti jalanti pajjalanti uddhaṃ adho tiriyaṃ ālokaṃ dassenti. Katamāni tāni ratanāni? Sīlaratanaṃ samādhiratanaṃ paññāratanaṃ vimuttiratanaṃ vimuttiñāṇadassanaratanaṃ paṭisambhidāratanaṃ bojjhaṅgaratanaṃ.

    ‘‘કતમં, મહારાજ, ભગવતો સીલરતનં? પાતિમોક્ખસંવરસીલં ઇન્દ્રિયસંવરસીલં આજીવપારિસુદ્ધિસીલં પચ્ચયસન્નિસ્સિતસીલં ચૂળસીલં મજ્ઝિમસીલં મહાસીલં મગ્ગસીલં ફલસીલં. સીલરતનેન ખો, મહારાજ, વિભૂસિતસ્સ પુગ્ગલસ્સ સદેવકો લોકો સમારકો સબ્રહ્મકો સસ્સમણબ્રાહ્મણી પજા પિહયતિ પત્થેતિ, સીલરતનપિળન્ધો ખો, મહારાજ, ભિક્ખુ દિસમ્પિ અનુદિસમ્પિ ઉદ્ધમ્પિ અધોપિ તિરિયમ્પિ વિરોચતિ અતિવિરોચતિ 11, હેટ્ઠતો અવીચિં ઉપરિતો ભવગ્ગં ઉપાદાય એત્થન્તરે સબ્બરતનાનિ અતિક્કમિત્વા 12 અભિભવિત્વા અજ્ઝોત્થરિત્વા તિટ્ઠતિ, એવરૂપાનિ ખો, મહારાજ, સીલરતનાનિ ભગવતો રતનાપણે પસારિતાનિ, ઇદં વુચ્ચતિ મહારાજ ‘ભગવતો સીલરતન’ન્તિ.

    ‘‘Katamaṃ, mahārāja, bhagavato sīlaratanaṃ? Pātimokkhasaṃvarasīlaṃ indriyasaṃvarasīlaṃ ājīvapārisuddhisīlaṃ paccayasannissitasīlaṃ cūḷasīlaṃ majjhimasīlaṃ mahāsīlaṃ maggasīlaṃ phalasīlaṃ. Sīlaratanena kho, mahārāja, vibhūsitassa puggalassa sadevako loko samārako sabrahmako sassamaṇabrāhmaṇī pajā pihayati pattheti, sīlaratanapiḷandho kho, mahārāja, bhikkhu disampi anudisampi uddhampi adhopi tiriyampi virocati ativirocati 13, heṭṭhato avīciṃ uparito bhavaggaṃ upādāya etthantare sabbaratanāni atikkamitvā 14 abhibhavitvā ajjhottharitvā tiṭṭhati, evarūpāni kho, mahārāja, sīlaratanāni bhagavato ratanāpaṇe pasāritāni, idaṃ vuccati mahārāja ‘bhagavato sīlaratana’nti.

    ‘‘‘એવરૂપાનિ સીલાનિ, સન્તિ બુદ્ધસ્સ આપણે;

    ‘‘‘Evarūpāni sīlāni, santi buddhassa āpaṇe;

    કમ્મેન તં કિણિત્વાન, રતનં વો પિળન્ધથા’તિ.

    Kammena taṃ kiṇitvāna, ratanaṃ vo piḷandhathā’ti.

    ‘‘કતમં, મહારાજ, ભગવતો સમાધિરતનં? સવિતક્કસવિચારો સમાધિ, અવિતક્કવિચારમત્તો સમાધિ, અવિતક્કઅવિચારો સમાધિ, સુઞ્ઞતો સમાધિ, અનિમિત્તો સમાધિ, અપ્પણિહિતો સમાધિ. સમાધિરતનં ખો, મહારાજ, પિળન્ધસ્સ ભિક્ખુનો યે તે કામવિતક્કબ્યાપાદવિતક્કવિહિંસાવિતક્કમાનુદ્ધચ્ચદિટ્ઠિવિચિકિચ્છાકિલેસવત્થૂનિ વિવિધાનિ ચ કુવિતક્કાનિ, તે સબ્બે સમાધિં આસજ્જ વિકિરન્તિ વિધમન્તિ વિદ્ધંસન્તિ ન સણ્ઠન્તિ 15 ન ઉપલિમ્પન્તિ 16. યથા, મહારાજ, વારિ પોક્ખરપત્તે વિકિરતિ વિધમતિ વિદ્ધંસતિ ન સણ્ઠાતિ ન ઉપલિમ્પતિ. તં કિસ્સ હેતુ? પરિસુદ્ધત્તા પદુમસ્સ. એવમેવ ખો, મહારાજ, સમાધિરતનં પિળન્ધસ્સ ભિક્ખુનો યે તે કામવિતક્કબ્યાપાદવિતક્કવિહિંસાવિતક્કમાનુદ્ધચ્ચ દિટ્ઠિવિચિકિચ્છાકિલેસવત્થૂનિ વિવિધાનિ ચ કુવિતક્કાનિ, તે સબ્બે સમાધિં આસજ્જ વિકિરન્તિ વિધમન્તિ વિદ્ધંસન્તિ ન સણ્ઠન્તિ ન ઉપલિમ્પન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? પરિસુદ્ધત્તા સમાધિસ્સ. ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો સમાધિરતન’ન્તિ, એવરૂપાનિ ખો, મહારાજ, સમાધિરતનાનિ ભગવતો રતનાપણે પસારિતાનિ.

    ‘‘Katamaṃ, mahārāja, bhagavato samādhiratanaṃ? Savitakkasavicāro samādhi, avitakkavicāramatto samādhi, avitakkaavicāro samādhi, suññato samādhi, animitto samādhi, appaṇihito samādhi. Samādhiratanaṃ kho, mahārāja, piḷandhassa bhikkhuno ye te kāmavitakkabyāpādavitakkavihiṃsāvitakkamānuddhaccadiṭṭhivicikicchākilesavatthūni vividhāni ca kuvitakkāni, te sabbe samādhiṃ āsajja vikiranti vidhamanti viddhaṃsanti na saṇṭhanti 17 na upalimpanti 18. Yathā, mahārāja, vāri pokkharapatte vikirati vidhamati viddhaṃsati na saṇṭhāti na upalimpati. Taṃ kissa hetu? Parisuddhattā padumassa. Evameva kho, mahārāja, samādhiratanaṃ piḷandhassa bhikkhuno ye te kāmavitakkabyāpādavitakkavihiṃsāvitakkamānuddhacca diṭṭhivicikicchākilesavatthūni vividhāni ca kuvitakkāni, te sabbe samādhiṃ āsajja vikiranti vidhamanti viddhaṃsanti na saṇṭhanti na upalimpanti. Taṃ kissa hetu? Parisuddhattā samādhissa. Idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato samādhiratana’nti, evarūpāni kho, mahārāja, samādhiratanāni bhagavato ratanāpaṇe pasāritāni.

    ‘‘‘સમાધિરતનમાલસ્સ , કુવિતક્કા ન જાયરે;

    ‘‘‘Samādhiratanamālassa , kuvitakkā na jāyare;

    ન ચ વિક્ખિપતે ચિત્તં, એતં તુમ્હે પિળન્ધથા’તિ.

    Na ca vikkhipate cittaṃ, etaṃ tumhe piḷandhathā’ti.

    ‘‘કતમં, મહારાજ, ભગવતો પઞ્ઞારતનં? યાય, મહારાજ, પઞ્ઞાય અરિયસાવકો ‘ઇદં કુસલ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘ઇદં અકુસલ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘ઇદં સાવજ્જં, ઇદં અનવજ્જં, ઇદં સેવિતબ્બં, ઇદં ન સેવિતબ્બં, ઇદં હીનં, ઇદં પણીતં, ઇદં કણ્હં, ઇદં સુક્કં, ઇદં કણ્હસુક્કસપ્પટિભાગ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યથાભૂતં પજાનાતિ. ઇદં વુચ્ચતિ મહારાજ ‘ભગવતો પઞ્ઞારતન’ન્તિ.

    ‘‘Katamaṃ, mahārāja, bhagavato paññāratanaṃ? Yāya, mahārāja, paññāya ariyasāvako ‘idaṃ kusala’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘idaṃ akusala’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘idaṃ sāvajjaṃ, idaṃ anavajjaṃ, idaṃ sevitabbaṃ, idaṃ na sevitabbaṃ, idaṃ hīnaṃ, idaṃ paṇītaṃ, idaṃ kaṇhaṃ, idaṃ sukkaṃ, idaṃ kaṇhasukkasappaṭibhāga’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘idaṃ dukkha’nti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yathābhūtaṃ pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yathābhūtaṃ pajānāti. Idaṃ vuccati mahārāja ‘bhagavato paññāratana’nti.

    ‘‘‘પઞ્ઞારતનમાલસ્સ, ન ચિરં વત્તતે ભવો;

    ‘‘‘Paññāratanamālassa, na ciraṃ vattate bhavo;

    ખિપ્પં ફસ્સેતિ 19 અમતં, ન ચ સો રોચતે ભવે’તિ.

    Khippaṃ phasseti 20 amataṃ, na ca so rocate bhave’ti.

    ‘‘કતમં , મહારાજ, ભગવતો વિમુત્તિરતનં’’? ‘‘વિમુત્તિરતનં 21 ખો, મહારાજ, અરહત્તં વુચ્ચતિ, અરહત્તં પત્તો ખો, મહારાજ, ભિક્ખુ ‘વિમુત્તિરતનં પિળન્ધો’તિ વુચ્ચતિ. યથા, મહારાજ, પુરિસો મુત્તાકલાપમણિકલાપપવાળકલાપાભરણપ્પટિમણ્ડિતો 22 અગલુતગરતાલીસકલોહિતચન્દનાનુલિત્તગત્તો નાગપુન્નાગસાલસલળચમ્પકયૂથિકાતિમુત્તકપાટલુપ્પલવસ્સિકમલ્લિકાવિચિત્તો સેસજને અતિક્કમિત્વા વિરોચતિ અતિવિરોચતિ ઓભાસતિ પભાસતિ સમ્પભાસતિ જલતિ પજ્જલતિ અભિભવતિ અજ્ઝોત્થરતિ માલાગન્ધરતનાભરણેહિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, અરહત્તં પત્તો ખીણાસવો વિમુત્તિરતનપિળન્ધો ઉપાદાયુપાદાય વિમુત્તાનં ભિક્ખૂનં અતિક્કમિત્વા સમતિક્કમિત્વા વિરોચતિ અતિવિરોચતિ ઓભાસતિ પભાસતિ સમ્પભાસતિ જલતિ પજ્જલતિ અભિભવતિ અજ્ઝોત્થરતિ વિમુત્તિયા. તં કિસ્સ હેતુ? અગ્ગં, મહારાજ, એતં પિળન્ધનં સબ્બપિળન્ધનાનં, યદિદં વિમુત્તિપિળન્ધનં. ઇદં વુચ્ચતિ, મહારાજ, ‘ભગવતો વિમુત્તિરતન’ન્તિ.

    ‘‘Katamaṃ , mahārāja, bhagavato vimuttiratanaṃ’’? ‘‘Vimuttiratanaṃ 23 kho, mahārāja, arahattaṃ vuccati, arahattaṃ patto kho, mahārāja, bhikkhu ‘vimuttiratanaṃ piḷandho’ti vuccati. Yathā, mahārāja, puriso muttākalāpamaṇikalāpapavāḷakalāpābharaṇappaṭimaṇḍito 24 agalutagaratālīsakalohitacandanānulittagatto nāgapunnāgasālasalaḷacampakayūthikātimuttakapāṭaluppalavassikamallikāvicitto sesajane atikkamitvā virocati ativirocati obhāsati pabhāsati sampabhāsati jalati pajjalati abhibhavati ajjhottharati mālāgandharatanābharaṇehi, evameva kho, mahārāja, arahattaṃ patto khīṇāsavo vimuttiratanapiḷandho upādāyupādāya vimuttānaṃ bhikkhūnaṃ atikkamitvā samatikkamitvā virocati ativirocati obhāsati pabhāsati sampabhāsati jalati pajjalati abhibhavati ajjhottharati vimuttiyā. Taṃ kissa hetu? Aggaṃ, mahārāja, etaṃ piḷandhanaṃ sabbapiḷandhanānaṃ, yadidaṃ vimuttipiḷandhanaṃ. Idaṃ vuccati, mahārāja, ‘bhagavato vimuttiratana’nti.

    ‘‘‘મણિમાલાધરં ગેહ, જનો 25 સામિં ઉદિક્ખતિ;

    ‘‘‘Maṇimālādharaṃ geha, jano 26 sāmiṃ udikkhati;

    વિમુત્તિરતનમાલન્તુ, ઉદિક્ખન્તિ સદેવકા’તિ.

    Vimuttiratanamālantu, udikkhanti sadevakā’ti.

    ‘‘કતમં મહારાજ, ભગવતો વિમુત્તિઞાણદસ્સનરતનં? પચ્ચવેક્ખણઞાણં, મહારાજ, ભગવતો વિમુત્તિઞાણદસ્સનરતનન્તિ વુચ્ચતિ, યેન ઞાણેન અરિયસાવકો મગ્ગફલનિબ્બાનાનિ પહીનકિલેસાવસિટ્ઠકિલેસે ચ પચ્ચવેક્ખતિ.

    ‘‘Katamaṃ mahārāja, bhagavato vimuttiñāṇadassanaratanaṃ? Paccavekkhaṇañāṇaṃ, mahārāja, bhagavato vimuttiñāṇadassanaratananti vuccati, yena ñāṇena ariyasāvako maggaphalanibbānāni pahīnakilesāvasiṭṭhakilese ca paccavekkhati.

    ‘‘‘યે ઞાણેન બુજ્ઝન્તિ, અરિયા કતકિચ્ચતં;

    ‘‘‘Ye ñāṇena bujjhanti, ariyā katakiccataṃ;

    તં ઞાણરતનં લદ્ધું, વાયમેથ જિનોરસા’તિ.

    Taṃ ñāṇaratanaṃ laddhuṃ, vāyametha jinorasā’ti.

    ‘‘કતમં, મહારાજ, ભગવતો પટિસમ્ભિદારતનં? ચતસ્સો ખો, મહારાજ, પટિસમ્ભિદાયો અત્થપટિસમ્ભિદા ધમ્મપટિસમ્ભિદા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદા પટિભાનપટિસમ્ભિદાતિ. ઇમેહિ ખો, મહારાજ, ચતૂહિ પટિસમ્ભિદારતનેહિ સમલઙ્કતો ભિક્ખુ યં યં પરિસં ઉપસઙ્કમતિ, યદિ ખત્તિયપરિસં, યદિ બ્રાહ્મણપરિસં, યદિ ગહપતિપરિસં, યદિ સમણપરિસં, વિસારદો ઉપસઙ્કમતિ અમઙ્કુભૂતો અભીરુ અચ્છમ્ભી અનુત્રાસી વિગતલોમહંસો પરિસં ઉપસઙ્કમતિ.

    ‘‘Katamaṃ, mahārāja, bhagavato paṭisambhidāratanaṃ? Catasso kho, mahārāja, paṭisambhidāyo atthapaṭisambhidā dhammapaṭisambhidā niruttipaṭisambhidā paṭibhānapaṭisambhidāti. Imehi kho, mahārāja, catūhi paṭisambhidāratanehi samalaṅkato bhikkhu yaṃ yaṃ parisaṃ upasaṅkamati, yadi khattiyaparisaṃ, yadi brāhmaṇaparisaṃ, yadi gahapatiparisaṃ, yadi samaṇaparisaṃ, visārado upasaṅkamati amaṅkubhūto abhīru acchambhī anutrāsī vigatalomahaṃso parisaṃ upasaṅkamati.

    ‘‘યથા, મહારાજ, યોધો સઙ્ગામસૂરો સન્નદ્ધપઞ્ચાવુધો અચ્છમ્ભિતો 27 સઙ્ગામં ઓતરતિ, ‘સચે અમિત્તા દૂરે ભવિસ્સન્તિ ઉસુના પાતયિસ્સામિ, તતો ઓરતો ભવિસ્સન્તિ સત્તિયા પહરિસ્સામિ, તતો ઓરતો ભવિસ્સન્તિ કણયેન પહરિસ્સામિ, ઉપગતં સન્તં મણ્ડલગ્ગેન દ્વિધા છિન્દિસ્સામિ, કાયૂપગતં છુરિકાય વિનિવિજ્ઝિસ્સામી’તિ 28, એવમેવ ખો, મહારાજ, ચતુપટિસમ્ભિદારતનમણ્ડિતો ભિક્ખુ અચ્છમ્ભિતો પરિસં ઉપસઙ્કમતિ. યો કોચિ મં અત્થપટિસમ્ભિદે પઞ્હં પુચ્છિસ્સતિ, તસ્સ અત્થેન અત્થં કથયિસ્સામિ, કારણેન કારણં કથયિસ્સામિ, હેતુના હેતું કથયિસ્સામિ, નયેન નયં કથયિસ્સામિ, નિસ્સંસયં કરિસ્સામિ, વિમતિં વિવેચેસ્સામિ, તોસયિસ્સામિ પઞ્હવેય્યાકરણેન.
