Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya

    ૫. અનુમાનસુત્તં

    5. Anumānasuttaṃ

    ૧૮૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો ભગ્ગેસુ વિહરતિ સુસુમારગિરે 1 ભેસકળાવને મિગદાયે. તત્ર ખો આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘આવુસો, ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘આવુસો’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મતો મહામોગ્ગલ્લાનસ્સ પચ્ચસ્સોસું. આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો એતદવોચ –

    181. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā mahāmoggallāno bhaggesu viharati susumāragire 2 bhesakaḷāvane migadāye. Tatra kho āyasmā mahāmoggallāno bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso, bhikkhavo’’ti. ‘‘Āvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato mahāmoggallānassa paccassosuṃ. Āyasmā mahāmoggallāno etadavoca –

    ‘‘પવારેતિ ચેપિ, આવુસો, ભિક્ખુ – ‘વદન્તુ મં આયસ્મન્તો, વચનીયોમ્હિ આયસ્મન્તેહી’તિ, સો ચ હોતિ દુબ્બચો, દોવચસ્સકરણેહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો, અક્ખમો અપ્પદક્ખિણગ્ગાહી અનુસાસનિં, અથ ખો નં સબ્રહ્મચારી ન ચેવ વત્તબ્બં મઞ્ઞન્તિ, ન ચ અનુસાસિતબ્બં મઞ્ઞન્તિ, ન ચ તસ્મિં પુગ્ગલે વિસ્સાસં આપજ્જિતબ્બં મઞ્ઞન્તિ.

    ‘‘Pavāreti cepi, āvuso, bhikkhu – ‘vadantu maṃ āyasmanto, vacanīyomhi āyasmantehī’ti, so ca hoti dubbaco, dovacassakaraṇehi dhammehi samannāgato, akkhamo appadakkhiṇaggāhī anusāsaniṃ, atha kho naṃ sabrahmacārī na ceva vattabbaṃ maññanti, na ca anusāsitabbaṃ maññanti, na ca tasmiṃ puggale vissāsaṃ āpajjitabbaṃ maññanti.

    ‘‘કતમે ચાવુસો, દોવચસ્સકરણા ધમ્મા? ઇધાવુસો, ભિક્ખુ પાપિચ્છો હોતિ, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ પાપિચ્છો હોતિ, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Katame cāvuso, dovacassakaraṇā dhammā? Idhāvuso, bhikkhu pāpiccho hoti, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato. Yampāvuso, bhikkhu pāpiccho hoti, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અત્તુક્કંસકો હોતિ પરવમ્ભી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અત્તુક્કંસકો હોતિ પરવમ્ભી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu attukkaṃsako hoti paravambhī. Yampāvuso, bhikkhu attukkaṃsako hoti paravambhī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધાભિભૂતો. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધાભિભૂતો – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhābhibhūto. Yampāvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhābhibhūto – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો , ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધહેતુ ઉપનાહી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધહેતુ ઉપનાહી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso , bhikkhu kodhano hoti kodhahetu upanāhī. Yampāvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhahetu upanāhī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધહેતુ અભિસઙ્ગી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધહેતુ અભિસઙ્ગી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhahetu abhisaṅgī. Yampāvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhahetu abhisaṅgī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધસામન્તા 3 વાચં નિચ્છારેતા. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ કોધનો હોતિ કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhasāmantā 4 vācaṃ nicchāretā. Yampāvuso, bhikkhu kodhano hoti kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો 5 ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરતિ – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito 6 codakena codakaṃ paṭippharati. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ paṭippharati – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં અપસાદેતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં અપસાદેતિ – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ apasādeti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ apasādeti – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં , આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેતિ – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ , āvuso, bhikkhu codito codakena codakassa paccāropeti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakassa paccāropeti – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ, બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ, બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena aññenaññaṃ paṭicarati, bahiddhā kathaṃ apanāmeti, kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena aññenaññaṃ paṭicarati, bahiddhā kathaṃ apanāmeti, kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અપદાને ન સમ્પાયતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અપદાને ન સમ્પાયતિ – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena apadāne na sampāyati. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena apadāne na sampāyati – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ મક્ખી હોતિ પળાસી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ મક્ખી હોતિ પળાસી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu makkhī hoti paḷāsī. Yampāvuso, bhikkhu makkhī hoti paḷāsī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ઇસ્સુકી હોતિ મચ્છરી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ઇસ્સુકી હોતિ મચ્છરી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu issukī hoti maccharī. Yampāvuso, bhikkhu issukī hoti maccharī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ સઠો હોતિ માયાવી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ સઠો હોતિ માયાવી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu saṭho hoti māyāvī. Yampāvuso, bhikkhu saṭho hoti māyāvī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ થદ્ધો હોતિ અતિમાની. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ થદ્ધો હોતિ અતિમાની – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu thaddho hoti atimānī. Yampāvuso, bhikkhu thaddho hoti atimānī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ સન્દિટ્ઠિપરામાસી હોતિ આધાનગ્ગાહી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ સન્દિટ્ઠિપરામાસી હોતિ આધાનગ્ગાહી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી – અયમ્પિ ધમ્મો દોવચસ્સકરણો. ઇમે વુચ્ચન્તાવુસો, દોવચસ્સકરણા ધમ્મા.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sandiṭṭhiparāmāsī hoti ādhānaggāhī duppaṭinissaggī. Yampāvuso, bhikkhu sandiṭṭhiparāmāsī hoti ādhānaggāhī duppaṭinissaggī – ayampi dhammo dovacassakaraṇo. Ime vuccantāvuso, dovacassakaraṇā dhammā.

    ૧૮૨. ‘‘નો ચેપિ, આવુસો, ભિક્ખુ પવારેતિ – ‘વદન્તુ મં આયસ્મન્તો, વચનીયોમ્હિ આયસ્મન્તેહી’તિ, સો ચ હોતિ સુવચો, સોવચસ્સકરણેહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો, ખમો પદક્ખિણગ્ગાહી અનુસાસનિં, અથ ખો નં સબ્રહ્મચારી વત્તબ્બઞ્ચેવ મઞ્ઞન્તિ, અનુસાસિતબ્બઞ્ચ મઞ્ઞન્તિ, તસ્મિઞ્ચ પુગ્ગલે વિસ્સાસં આપજ્જિતબ્બં મઞ્ઞન્તિ.

    182. ‘‘No cepi, āvuso, bhikkhu pavāreti – ‘vadantu maṃ āyasmanto, vacanīyomhi āyasmantehī’ti, so ca hoti suvaco, sovacassakaraṇehi dhammehi samannāgato, khamo padakkhiṇaggāhī anusāsaniṃ, atha kho naṃ sabrahmacārī vattabbañceva maññanti, anusāsitabbañca maññanti, tasmiñca puggale vissāsaṃ āpajjitabbaṃ maññanti.

    ‘‘કતમે ચાવુસો, સોવચસ્સકરણા ધમ્મા? ઇધાવુસો, ભિક્ખુ ન પાપિચ્છો હોતિ, ન પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ન પાપિચ્છો હોતિ ન પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Katame cāvuso, sovacassakaraṇā dhammā? Idhāvuso, bhikkhu na pāpiccho hoti, na pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato. Yampāvuso, bhikkhu na pāpiccho hoti na pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અનત્તુક્કંસકો હોતિ અપરવમ્ભી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અનત્તુક્કંસકો હોતિ અપરવમ્ભી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu anattukkaṃsako hoti aparavambhī. Yampāvuso, bhikkhu anattukkaṃsako hoti aparavambhī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધાભિભૂતો. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધાભિભૂતો – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhābhibhūto. Yampāvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhābhibhūto – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધહેતુ ઉપનાહી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધહેતુ ઉપનાહી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhahetu upanāhī. Yampāvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhahetu upanāhī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધહેતુ અભિસઙ્ગી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધહેતુ અભિસઙ્ગી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhahetu abhisaṅgī. Yampāvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhahetu abhisaṅgī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા. યમ્પાવુસો , ભિક્ખુ ન કોધનો હોતિ ન કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu na kodhano hoti na kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā. Yampāvuso , bhikkhu na kodhano hoti na kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં નપ્પટિપ્ફરતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં નપ્પટિપ્ફરતિ – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો .

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ nappaṭippharati. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ nappaṭippharati – ayampi dhammo sovacassakaraṇo .

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં ન અપસાદેતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં ન અપસાદેતિ – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ na apasādeti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakaṃ na apasādeti – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ ન પચ્ચારોપેતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ ન પચ્ચારોપેતિ – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena codakassa na paccāropeti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena codakassa na paccāropeti – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ, ન બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, ન કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન ન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ, ન બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, ન કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena na aññenaññaṃ paṭicarati, na bahiddhā kathaṃ apanāmeti, na kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena na aññenaññaṃ paṭicarati, na bahiddhā kathaṃ apanāmeti, na kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અપદાને સમ્પાયતિ. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ ચોદિતો ચોદકેન અપદાને સમ્પાયતિ – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu codito codakena apadāne sampāyati. Yampāvuso, bhikkhu codito codakena apadāne sampāyati – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અમક્ખી હોતિ અપળાસી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અમક્ખી હોતિ અપળાસી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu amakkhī hoti apaḷāsī. Yampāvuso, bhikkhu amakkhī hoti apaḷāsī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અનિસ્સુકી હોતિ અમચ્છરી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અનિસ્સુકી હોતિ અમચ્છરી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu anissukī hoti amaccharī. Yampāvuso, bhikkhu anissukī hoti amaccharī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અસઠો હોતિ અમાયાવી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અસઠો હોતિ અમાયાવી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu asaṭho hoti amāyāvī. Yampāvuso, bhikkhu asaṭho hoti amāyāvī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અત્થદ્ધો હોતિ અનતિમાની. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અત્થદ્ધો હોતિ અનતિમાની – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu atthaddho hoti anatimānī. Yampāvuso, bhikkhu atthaddho hoti anatimānī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ અસન્દિટ્ઠિપરામાસી હોતિ અનાધાનગ્ગાહી સુપ્પટિનિસ્સગ્ગી. યમ્પાવુસો, ભિક્ખુ અસન્દિટ્ઠિપરામાસી હોતિ, અનાધાનગ્ગાહી સુપ્પટિનિસ્સગ્ગી – અયમ્પિ ધમ્મો સોવચસ્સકરણો. ઇમે વુચ્ચન્તાવુસો, સોવચસ્સકરણા ધમ્મા.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu asandiṭṭhiparāmāsī hoti anādhānaggāhī suppaṭinissaggī. Yampāvuso, bhikkhu asandiṭṭhiparāmāsī hoti, anādhānaggāhī suppaṭinissaggī – ayampi dhammo sovacassakaraṇo. Ime vuccantāvuso, sovacassakaraṇā dhammā.

    ૧૮૩. ‘‘તત્રાવુસો , ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં અનુમિનિતબ્બં 7 – ‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો પાપિચ્છો, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં પાપિચ્છો પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ન પાપિચ્છો ભવિસ્સામિ, ન પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    183. ‘‘Tatrāvuso , bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ anuminitabbaṃ 8 – ‘yo khvāyaṃ puggalo pāpiccho, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ pāpiccho pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘na pāpiccho bhavissāmi, na pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો અત્તુક્કંસકો પરવમ્ભી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં અત્તુક્કંસકો પરવમ્ભી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અનત્તુક્કંસકો ભવિસ્સામિ અપરવમ્ભી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo attukkaṃsako paravambhī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ attukkaṃsako paravambhī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘anattukkaṃsako bhavissāmi aparavambhī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો કોધનો કોધાભિભૂતો, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો. અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં કોધનો કોધાભિભૂતો, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ન કોધનો ભવિસ્સામિ ન કોધાભિભૂતો’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo kodhano kodhābhibhūto, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo. Ahañceva kho panassaṃ kodhano kodhābhibhūto, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘na kodhano bhavissāmi na kodhābhibhūto’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો કોધનો કોધહેતુ ઉપનાહી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં કોધનો કોધહેતુ ઉપનાહી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ન કોધનો ભવિસ્સામિ ન કોધહેતુ ઉપનાહી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo kodhano kodhahetu upanāhī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ kodhano kodhahetu upanāhī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘na kodhano bhavissāmi na kodhahetu upanāhī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો કોધનો કોધહેતુ અભિસઙ્ગી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં કોધનો કોધહેતુ અભિસઙ્ગી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ન કોધનો ભવિસ્સામિ ન કોધહેતુ અભિસઙ્ગી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo kodhano kodhahetu abhisaṅgī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ kodhano kodhahetu abhisaṅgī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘na kodhano bhavissāmi na kodhahetu abhisaṅgī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો કોધનો કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં કોધનો કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ન કોધનો ભવિસ્સામિ ન કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo kodhano kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ kodhano kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘na kodhano bhavissāmi na kodhasāmantā vācaṃ nicchāressāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરતિ, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પન ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરેય્યં , અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં નપ્પટિપ્ફરિસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo codito codakena codakaṃ paṭippharati, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho pana codito codakena codakaṃ paṭipphareyyaṃ , ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘codito codakena codakaṃ nappaṭippharissāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં અપસાદેતિ, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પન ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં અપસાદેય્યં, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં ન અપસાદેસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo codito codakena codakaṃ apasādeti, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho pana codito codakena codakaṃ apasādeyyaṃ, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘codito codakena codakaṃ na apasādessāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેતિ, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પન ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેય્યં, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ ન પચ્ચારોપેસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo codito codakena codakassa paccāropeti, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho pana codito codakena codakassa paccāropeyyaṃ, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘codito codakena codakassa na paccāropessāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ચોદિતો ચોદકેન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરતિ, બહિદ્ધા કથં અપનામેતિ, કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરોતિ, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પન ચોદિતો ચોદકેન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરેય્યં, બહિદ્ધા કથં અપનામેય્યં , કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરેય્યં, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ચોદિતો ચોદકેન ન અઞ્ઞેનઞ્ઞં પટિચરિસ્સામિ, ન બહિદ્ધા કથં અપનામેસ્સામિ, ન કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાતુકરિસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo codito codakena aññenaññaṃ paṭicarati, bahiddhā kathaṃ apanāmeti, kopañca dosañca appaccayañca pātukaroti, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho pana codito codakena aññenaññaṃ paṭicareyyaṃ, bahiddhā kathaṃ apanāmeyyaṃ , kopañca dosañca appaccayañca pātukareyyaṃ, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘codito codakena na aññenaññaṃ paṭicarissāmi, na bahiddhā kathaṃ apanāmessāmi, na kopañca dosañca appaccayañca pātukarissāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ચોદિતો ચોદકેન અપદાને ન સમ્પાયતિ, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પન ચોદિતો ચોદકેન અપદાને ન સમ્પાયેય્યં, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘ચોદિતો ચોદકેન અપદાને સમ્પાયિસ્સામી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo codito codakena apadāne na sampāyati, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho pana codito codakena apadāne na sampāyeyyaṃ, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘codito codakena apadāne sampāyissāmī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો મક્ખી પળાસી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં મક્ખી પળાસી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અમક્ખી ભવિસ્સામિ અપળાસી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo makkhī paḷāsī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ makkhī paḷāsī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘amakkhī bhavissāmi apaḷāsī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો ઇસ્સુકી મચ્છરી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં ઇસ્સુકી મચ્છરી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અનિસ્સુકી ભવિસ્સામિ અમચ્છરી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo issukī maccharī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ issukī maccharī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘anissukī bhavissāmi amaccharī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો સઠો માયાવી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં સઠો માયાવી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અસઠો ભવિસ્સામિ અમાયાવી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo saṭho māyāvī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ saṭho māyāvī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘asaṭho bhavissāmi amāyāvī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો થદ્ધો અતિમાની, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં થદ્ધો અતિમાની, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અત્થદ્ધો ભવિસ્સામિ અનતિમાની’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo thaddho atimānī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ thaddho atimānī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘atthaddho bhavissāmi anatimānī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ‘‘‘યો ખ્વાયં પુગ્ગલો સન્દિટ્ઠિપરામાસી આધાનગ્ગાહી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, અયં મે પુગ્ગલો અપ્પિયો અમનાપો; અહઞ્ચેવ ખો પનસ્સં સન્દિટ્ઠિપરામાસી આધાનગ્ગાહી દુપ્પટિનિસ્સગ્ગી, અહંપાસ્સં પરેસં અપ્પિયો અમનાપો’તિ. એવં જાનન્તેનાવુસો, ભિક્ખુના ‘અસન્દિટ્ઠિપરામાસી ભવિસ્સામિ અનાધાનગ્ગાહી સુપ્પટિનિસ્સગ્ગી’તિ ચિત્તં ઉપ્પાદેતબ્બં.

    ‘‘‘Yo khvāyaṃ puggalo sandiṭṭhiparāmāsī ādhānaggāhī duppaṭinissaggī, ayaṃ me puggalo appiyo amanāpo; ahañceva kho panassaṃ sandiṭṭhiparāmāsī ādhānaggāhī duppaṭinissaggī, ahaṃpāssaṃ paresaṃ appiyo amanāpo’ti. Evaṃ jānantenāvuso, bhikkhunā ‘asandiṭṭhiparāmāsī bhavissāmi anādhānaggāhī suppaṭinissaggī’ti cittaṃ uppādetabbaṃ.

    ૧૮૪. ‘‘તત્રાવુસો , ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ પાપિચ્છો, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો’તિ? સચે, આવુસો , ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘પાપિચ્છો ખોમ્હિ, પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ન ખોમ્હિ પાપિચ્છો, ન પાપિકાનં ઇચ્છાનં વસં ગતો’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    184. ‘‘Tatrāvuso , bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi pāpiccho, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato’ti? Sace, āvuso , bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘pāpiccho khomhi, pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘na khomhi pāpiccho, na pāpikānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ અત્તુક્કંસકો પરવમ્ભી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અત્તુક્કંસકો ખોમ્હિ પરવમ્ભી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘અનત્તુક્કંસકો ખોમ્હિ અપરવમ્ભી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi attukkaṃsako paravambhī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘attukkaṃsako khomhi paravambhī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘anattukkaṃsako khomhi aparavambhī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ કોધનો કોધાભિભૂતો’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘કોધનો ખોમ્હિ કોધાભિભૂતો’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ન ખોમ્હિ કોધનો કોધાભિભૂતો’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi kodhano kodhābhibhūto’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘kodhano khomhi kodhābhibhūto’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘na khomhi kodhano kodhābhibhūto’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ કોધનો કોધહેતુ ઉપનાહી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ ‘કોધનો ખોમ્હિ કોધહેતુ ઉપનાહી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ ‘ન ખોમ્હિ કોધનો કોધહેતુ ઉપનાહી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi kodhano kodhahetu upanāhī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti ‘kodhano khomhi kodhahetu upanāhī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti ‘na khomhi kodhano kodhahetu upanāhī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ કોધનો કોધહેતુ અભિસઙ્ગી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘કોધનો ખોમ્હિ કોધહેતુ અભિસઙ્ગી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ન ખોમ્હિ કોધનો કોધહેતુ અભિસઙ્ગી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi kodhano kodhahetu abhisaṅgī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘kodhano khomhi kodhahetu abhisaṅgī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘na khomhi kodhano kodhahetu abhisaṅgī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ કોધનો કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘કોધનો ખોમ્હિ કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ન ખોમ્હિ કોધનો કોધસામન્તા વાચં નિચ્છારેતા’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi kodhano kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘kodhano khomhi kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘na khomhi kodhano kodhasāmantā vācaṃ nicchāretā’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરામી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકં પટિપ્ફરામી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકં નપ્પટિપ્ફરામી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi codito codakena codakaṃ paṭippharāmī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti ‘codito khomhi codakena codakaṃ paṭippharāmī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘codito khomhi codakena codakaṃ nappaṭippharāmī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકં અપસાદેમી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકં અપસાદેમી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકં ન અપસાદેમી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi codito codakena codakaṃ apasādemī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti ‘codito khomhi codakena codakaṃ apasādemī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘codito khomhi codakena codakaṃ na apasādemī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.

    ‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુના અત્તનાવ અત્તાનં એવં પચ્ચવેક્ખિતબ્બં – ‘કિં નુ ખોમ્હિ ચોદિતો ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેમી’તિ? સચે, આવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકસ્સ પચ્ચારોપેમી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેસંયેવ પાપકાનં અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય વાયમિતબ્બં. સચે પનાવુસો, ભિક્ખુ પચ્ચવેક્ખમાનો એવં જાનાતિ – ‘ચોદિતો ખોમ્હિ ચોદકેન ચોદકસ્સ ન પચ્ચારોપેમી’તિ, તેનાવુસો, ભિક્ખુના તેનેવ પીતિપામોજ્જેન વિહાતબ્બં અહોરત્તાનુસિક્ખિના કુસલેસુ ધમ્મેસુ.

    ‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhunā attanāva attānaṃ evaṃ paccavekkhitabbaṃ – ‘kiṃ nu khomhi codito codakena codakassa paccāropemī’ti? Sace, āvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘codito khomhi codakena codakassa paccāropemī’ti, tenāvuso, bhikkhunā tesaṃyeva pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya vāyamitabbaṃ. Sace panāvuso, bhikkhu paccavekkhamāno evaṃ jānāti – ‘codito khomhi codakena codakassa na paccāropemī’ti, tenāvuso, bhikkhunā teneva pītipāmojjena vihātabbaṃ ahorattānusikkhinā kusalesu dhammesu.
