Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૪. અનુમોદનવત્તકથા

    4. Anumodanavattakathā

    ૩૬૨. ઇદ્ધં અહોસીતિ એત્થ ઇધધાતુયા વડ્ઢનત્થં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘સમ્પન્નં અહોસી’’તિ. સઙ્ઘત્થેરે નિસિન્નેતિ સમ્બન્ધો. અનુથેરે અનુમોદનત્થાય નિસિન્નેતિ યોજના. સઙ્ઘત્થેરેન અજ્ઝિટ્ઠેપીતિ સમ્બન્ધો. અનુમોદકો વદતીતિ સમ્બન્ધો. અનુ પુનપ્પુનં, પચ્છા વા દાયકે ધમ્મકથાય મોદેતીતિ અનુમોદકો. ‘‘ગચ્છથા’’તિ સચે વદતિ અનુમોદકોતિ યોજના. તસ્સાતિ અનુમોદકસ્સ. મનુસ્સા કારેન્તીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘એકેના’’તિ પદં ‘‘કારેન્તી’’તિ પદે કારિતકમ્મં. તસ્સાતિ કારિતભિક્ખુસ્સ. અનુમોદનતોતિ અનુમોદનકારણા. ઉપનિસિન્નકથાતિ ઉપસમીપે નિસિન્નાનં કથિયતિ એતાયાતિ ઉપનિસિન્નકથા. અનુમોદનાયાતિ અનુમોદનત્થાય. અજ્ઝિટ્ઠોવાતિ સયં અજ્ઝિટ્ઠો એવ. એત્થાતિ અનુમોદનવત્થુસ્મિં. ‘‘સઞ્જાતવચ્ચો’’તિ ઇમિના વચ્ચો સઞ્જાતો ઇમસ્સાતિ વચ્ચિતોતિ કત્વા સઞ્જાતત્થે ઇત પચ્ચયોતિ દસ્સેતિ.

    362.Iddhaṃ ahosīti ettha idhadhātuyā vaḍḍhanatthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘sampannaṃ ahosī’’ti. Saṅghatthere nisinneti sambandho. Anuthere anumodanatthāya nisinneti yojanā. Saṅghattherena ajjhiṭṭhepīti sambandho. Anumodako vadatīti sambandho. Anu punappunaṃ, pacchā vā dāyake dhammakathāya modetīti anumodako. ‘‘Gacchathā’’ti sace vadati anumodakoti yojanā. Tassāti anumodakassa. Manussā kārentīti sambandho. ‘‘Ekenā’’ti padaṃ ‘‘kārentī’’ti pade kāritakammaṃ. Tassāti kāritabhikkhussa. Anumodanatoti anumodanakāraṇā. Upanisinnakathāti upasamīpe nisinnānaṃ kathiyati etāyāti upanisinnakathā. Anumodanāyāti anumodanatthāya. Ajjhiṭṭhovāti sayaṃ ajjhiṭṭho eva. Etthāti anumodanavatthusmiṃ. ‘‘Sañjātavacco’’ti iminā vacco sañjāto imassāti vaccitoti katvā sañjātatthe ita paccayoti dasseti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૪. અનુમોદનવત્તકથા • 4. Anumodanavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / અનુમોદનવત્તકથા • Anumodanavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અનુમોદનવત્તકથાવણ્ણના • Anumodanavattakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact