Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૫૫. અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થુકથા
55. Anupajjhāyakādivatthukathā
૧૧૭. તેન ખો પન સમયેનાતિ એત્થ તસદ્દસ્સ અનિયમનિદ્દેસભાવં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેન સમયેના’’તિ. સિક્ખાપદં અપઞ્ઞત્તં હોતીતિ ‘‘ન ભિક્ખવે અનુપજ્ઝાયકો ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિ સિક્ખાપદં અપઞ્ઞત્તં હોતિ. ‘‘ઉપજ્ઝાયવિરહિત’’ન્તિ ઇમિના અનુપજ્ઝાયકન્તિ એત્થ અકારસ્સ વિરહત્થં દસ્સેતિ. ઉપજ્ઝાયવિરહિતં ઉપસમ્પદાપેક્ખન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘એવ’’ન્તિઆદિના દોસં દસ્સેતિ. ઉપજ્ઝં અગાહાપેત્વાતિ ‘‘ઉપજ્ઝાયો મે ભન્તે હોહી’’તિ (મહાવ॰ ૬૫; મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૬૪) ઉપજ્ઝં અગાહાપેત્વા. ઉપસમ્પાદેન્તસ્સ કારકસઙ્ઘસ્સાતિ યોજના. કમ્મં પનાતિ ઉપસમ્પદકમ્મં પન. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના ઉપસમ્પાદેન્તસ્સ આપત્તિ, કમ્મં પન ન કુપ્પતીતિ વચનં અતિદિસતિ.
117.Tena kho pana samayenāti ettha tasaddassa aniyamaniddesabhāvaṃ dassento āha ‘‘yena samayenā’’ti. Sikkhāpadaṃ apaññattaṃ hotīti ‘‘na bhikkhave anupajjhāyako upasampādetabbo’’ti sikkhāpadaṃ apaññattaṃ hoti. ‘‘Upajjhāyavirahita’’nti iminā anupajjhāyakanti ettha akārassa virahatthaṃ dasseti. Upajjhāyavirahitaṃ upasampadāpekkhanti sambandho. ‘‘Eva’’ntiādinā dosaṃ dasseti. Upajjhaṃ agāhāpetvāti ‘‘upajjhāyo me bhante hohī’’ti (mahāva. 65; mahāva. aṭṭha. 64) upajjhaṃ agāhāpetvā. Upasampādentassa kārakasaṅghassāti yojanā. Kammaṃ panāti upasampadakammaṃ pana. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā upasampādentassa āpatti, kammaṃ pana na kuppatīti vacanaṃ atidisati.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૫૫. અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થૂનિ • 55. Anupajjhāyakādivatthūni
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થુકથા • Anupajjhāyakādivatthukathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુપજ્ઝાયકાદિવત્થુકથાવણ્ણના • Anupajjhāyakādivatthukathāvaṇṇanā