Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
અનુપઞ્ઞત્તિવણ્ણના
Anupaññattivaṇṇanā
તિરચ્છાનેસુ ગતાયાતિ તિરચ્છાનેસુ ઉપ્પન્નાય. યસ્મા તિરચ્છાનગતા નામ અતિખુદ્દકાપિ હોન્તિ, યેસં મગ્ગેસુ તિલફલમત્તમ્પિ પવેસનં નપ્પહોતિ, તસ્મા ન સબ્બાવ તિરચ્છાનગતિત્થિયો પારાજિકવત્થુભૂતાતિ પવેસનપ્પહોનકવસેન લબ્ભમાનકતિરચ્છાનગતિત્થિયો પરિચ્છિન્દિત્વા દસ્સેન્તો ‘‘પારાજિકવત્થુભૂતા એવ ચેત્થા’’તિઆદિમાહ. અપદાનં અહિમચ્છાતિઆદિગાથા પારાજિકવત્થૂનં હેટ્ઠિમપરિચ્છેદદસ્સનત્થં પોરાણેહિ ઠપિતા. તત્થ અહીતિ જાતિનિદ્દેસેન સબ્બાપિ સપ્પજાતિ સઙ્ગહિતાતિ આહ – ‘‘અહિગ્ગહણેન…પે॰… દીઘજાતિ સઙ્ગહિતા’’તિ. તત્થ ગોનસાતિ સપ્પવિસેસા, યેસં પિટ્ઠીસુ મહન્તાનિ મણ્ડલાનિ સન્દિસ્સન્તિ. મચ્છગ્ગહણં ઓદકજાતિયા ઉપલક્ખણપદન્તિ આહ – ‘‘મચ્છગ્ગહણેન…પે॰… ઓદકજાતિ સઙ્ગહિતા’’તિ. તેનેવ મણ્ડૂકકચ્છપાનં સપાદકત્તેપિ ઓદકજાતિકત્તા સઙ્ગહો કતો.
Tiracchānesu gatāyāti tiracchānesu uppannāya. Yasmā tiracchānagatā nāma atikhuddakāpi honti, yesaṃ maggesu tilaphalamattampi pavesanaṃ nappahoti, tasmā na sabbāva tiracchānagatitthiyo pārājikavatthubhūtāti pavesanappahonakavasena labbhamānakatiracchānagatitthiyo paricchinditvā dassento ‘‘pārājikavatthubhūtā eva cetthā’’tiādimāha. Apadānaṃ ahimacchātiādigāthā pārājikavatthūnaṃ heṭṭhimaparicchedadassanatthaṃ porāṇehi ṭhapitā. Tattha ahīti jātiniddesena sabbāpi sappajāti saṅgahitāti āha – ‘‘ahiggahaṇena…pe… dīghajāti saṅgahitā’’ti. Tattha gonasāti sappavisesā, yesaṃ piṭṭhīsu mahantāni maṇḍalāni sandissanti. Macchaggahaṇaṃ odakajātiyā upalakkhaṇapadanti āha – ‘‘macchaggahaṇena…pe… odakajāti saṅgahitā’’ti. Teneva maṇḍūkakacchapānaṃ sapādakattepi odakajātikattā saṅgaho kato.
મુખસણ્ઠાનન્તિ ઓટ્ઠચમ્મસણ્ઠાનં. વણસઙ્ખેપં ગચ્છતીતિ વણસઙ્ગહં ગચ્છતિ નવસુ વણમુખેસુ સઙ્ગહિતત્તાતિ અધિપ્પાયો. વણે થુલ્લચ્ચયઞ્ચ ‘‘અમગ્ગેન અમગ્ગં પવેસેતિ, આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સા’’તિ ઇમસ્સ વસેન વેદિતબ્બં. તસ્મિઞ્હિ સુત્તે દ્વીસુ સમ્ભિન્નવણેસુ એકેન વણેન પવેસેત્વા દુતિયેન નીહરન્તસ્સ થુલ્લચ્ચયં વુત્તં. વક્ખતિ ચ ‘‘ઇમસ્સ સુત્તસ્સ અનુલોમવસેન સબ્બત્થ વણસઙ્ખેપે થુલ્લચ્ચયં વેદિતબ્બ’’ન્તિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૧.૬૬). કુક્કુટિગ્ગહણમ્પિ સબ્બાય પક્ખિજાતિયા ઉપલક્ખણપદન્તિ આહ – ‘‘કુક્કુટિગ્ગહણેન…પે॰… પક્ખિજાતિ સઙ્ગહિતા’’તિ. મજ્જારિગ્ગહણમ્પિ ચતુપ્પદજાતિયા ઉપલક્ખણપદન્તિ દટ્ઠબ્બં. તેનાહ – ‘‘મજ્જારિગ્ગહણેન…પે॰… ચતુપ્પદજાતિ સઙ્ગહિતા’’તિ. રુક્ખસુનખા નામ કલન્દકાતિપિ વદન્તિ. મઙ્ગુસાતિ નઙ્ગુલા.
Mukhasaṇṭhānanti oṭṭhacammasaṇṭhānaṃ. Vaṇasaṅkhepaṃ gacchatīti vaṇasaṅgahaṃ gacchati navasu vaṇamukhesu saṅgahitattāti adhippāyo. Vaṇe thullaccayañca ‘‘amaggena amaggaṃ paveseti, āpatti thullaccayassā’’ti imassa vasena veditabbaṃ. Tasmiñhi sutte dvīsu sambhinnavaṇesu ekena vaṇena pavesetvā dutiyena nīharantassa thullaccayaṃ vuttaṃ. Vakkhati ca ‘‘imassa suttassa anulomavasena sabbattha vaṇasaṅkhepe thullaccayaṃ veditabba’’nti (pārā. aṭṭha. 1.66). Kukkuṭiggahaṇampi sabbāya pakkhijātiyā upalakkhaṇapadanti āha – ‘‘kukkuṭiggahaṇena…pe… pakkhijāti saṅgahitā’’ti. Majjāriggahaṇampi catuppadajātiyā upalakkhaṇapadanti daṭṭhabbaṃ. Tenāha – ‘‘majjāriggahaṇena…pe… catuppadajāti saṅgahitā’’ti. Rukkhasunakhā nāma kalandakātipi vadanti. Maṅgusāti naṅgulā.
પરાજિત-સદ્દો ઉપસગ્ગસ્સ વુદ્ધિં કત્વા ત-કારસ્સ ચ ક-કારં કત્વા પારાજિકોતિ નિદ્દિટ્ઠોતિ આહ ‘‘પારાજિકોતિ પરાજિતો’’તિ. ‘‘કત્થચિ આપત્તીતિ ‘પારાજિકેન ધમ્મેન અનુદ્ધંસેય્યા’તિઆદીસુ (પારા॰ ૩૮૪, ૩૯૧), કત્થચિ સિક્ખાપદન્તિ ઇદં પન દિસ્વા જાનિતબ્બ’’ન્તિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં. પરાજયતીતિ પારાજિકં, પારાજિકાતિ ચ કત્તુસાધનેન પારાજિક-સદ્દેન સિક્ખાપદં આપત્તિ ચ વુચ્ચતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યો તં અતિક્કમતી’’તિઆદિ. પુગ્ગલો પન કમ્મસાધનેન પારાજિક-સદ્દેન વુચ્ચતીતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પુગ્ગલો યસ્મા પરાજિતો’’તિઆદિ.
Parājita-saddo upasaggassa vuddhiṃ katvā ta-kārassa ca ka-kāraṃ katvā pārājikoti niddiṭṭhoti āha ‘‘pārājikoti parājito’’ti. ‘‘Katthaci āpattīti ‘pārājikena dhammena anuddhaṃseyyā’tiādīsu (pārā. 384, 391), katthaci sikkhāpadanti idaṃ pana disvā jānitabba’’nti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Parājayatīti pārājikaṃ, pārājikāti ca kattusādhanena pārājika-saddena sikkhāpadaṃ āpatti ca vuccatīti dassento āha ‘‘yo taṃ atikkamatī’’tiādi. Puggalo pana kammasādhanena pārājika-saddena vuccatīti dassento āha ‘‘puggalo yasmā parājito’’tiādi.
એતમેવ હિ અત્થં સન્ધાયાતિ ‘‘તં આપત્તિં આપન્નો પુગ્ગલો પરાજિતો હોતિ પરાજયમાપન્નો’’તિ એતમત્થં સન્ધાય. ચુતો પરદ્ધોતિઆદિના હિ તં આપત્તિં આપન્નપુગ્ગલો ચુતો હોતિ પરાજિતો પરાજયં આપન્નોતિ અયમત્થો વિઞ્ઞાયતિ, ન પન પુગ્ગલો પારાજિકો નામ હોતીતિ એતમત્થં સન્ધાયાતિ એવમત્થો ગહેતબ્બો. ન હિ પરિવારેપિ ગાથા પુગ્ગલવુત્તિપારાજિકસદ્દનિબ્બચનદસ્સનત્થં વુત્તા આપત્તિવુત્તીનં પારાજિકા-દિસદ્દાનં નિબ્બચનવિભાગપ્પસઙ્ગે વુત્તત્તા. અયઞ્હિ પરિવારગાથાય અત્થો (પરિ॰ અટ્ઠ॰ ૩૩૯) – યદિદં પુગ્ગલાપત્તિસિક્ખાપદપારાજિકેસુ આપત્તિપારાજિકં નામ વુત્તં, તં આપજ્જન્તો પુગ્ગલો યસ્મા પરાજિતો પરાજયમાપન્નો સદ્ધમા ચુતો પરદ્ધો ભટ્ઠો નિરઙ્કતો ચ હોતિ, અનીહટે તસ્મિં પુગ્ગલે પુન ઉપોસથપવારણાદિભેદો સંવાસો નત્થિ, તેનેતં ઇતિ વુચ્ચતિ તેન કારણેન એતં આપત્તિપારાજિકં ઇતિ વુચ્ચતીતિ. અયં પનેત્થ સઙ્ખેપત્થો – યસ્મા પરાજિતો હોતિ એતેન, તસ્મા એતં પારાજિકન્તિ વુચ્ચતીતિ. પરિભટ્ઠોતિ સાસનતો ભટ્ઠો, પરિહીનોતિ અત્થો. છિન્નોતિ અન્તરા ખણ્ડિતો.
Etameva hi atthaṃ sandhāyāti ‘‘taṃ āpattiṃ āpanno puggalo parājito hoti parājayamāpanno’’ti etamatthaṃ sandhāya. Cuto paraddhotiādinā hi taṃ āpattiṃ āpannapuggalo cuto hoti parājito parājayaṃ āpannoti ayamattho viññāyati, na pana puggalo pārājiko nāma hotīti etamatthaṃ sandhāyāti evamattho gahetabbo. Na hi parivārepi gāthā puggalavuttipārājikasaddanibbacanadassanatthaṃ vuttā āpattivuttīnaṃ pārājikā-disaddānaṃ nibbacanavibhāgappasaṅge vuttattā. Ayañhi parivāragāthāya attho (pari. aṭṭha. 339) – yadidaṃ puggalāpattisikkhāpadapārājikesu āpattipārājikaṃ nāma vuttaṃ, taṃ āpajjanto puggalo yasmā parājito parājayamāpanno saddhamā cuto paraddho bhaṭṭho niraṅkato ca hoti, anīhaṭe tasmiṃ puggale puna uposathapavāraṇādibhedo saṃvāso natthi, tenetaṃ iti vuccati tena kāraṇena etaṃ āpattipārājikaṃ iti vuccatīti. Ayaṃ panettha saṅkhepattho – yasmā parājito hoti etena, tasmā etaṃ pārājikanti vuccatīti. Paribhaṭṭhoti sāsanato bhaṭṭho, parihīnoti attho. Chinnoti antarā khaṇḍito.
સદ્ધિં યોજનાયાતિ પદયોજનાય સદ્ધિં. ચતુબ્બિધં સઙ્ઘકમ્મન્તિ અપલોકનાદિવસેન ચતુબ્બિધં કમ્મં. સીમાપરિચ્છિન્નેહીતિ એકસીમાપરિયાપન્નેહિ. પકતત્તા નામ પારાજિકં અનાપન્ના અનુક્ખિત્તા ચ. પઞ્ચવિધોપીતિ નિદાનુદ્દેસાદિવસેન પઞ્ચવિધોપિ. નહાપિતપુબ્બકાનં વિય ઓધિસઅનુઞ્ઞાતં ઠપેત્વા અવસેસં સબ્બમ્પિ સિક્ખાપદં સબ્બેહિપિ લજ્જીપુગ્ગલેહિ અનતિક્કમનીયત્તા વુત્તં ‘‘સબ્બેહિપિ લજ્જીપુગ્ગલેહિ સમં સિક્ખિતબ્બભાવતો’’તિ. સમન્તિ સદ્ધિં, એકપ્પહારેન વા. સિક્ખિતબ્બભાવતોતિ અનતિક્કમનવસેન ઉગ્ગહપરિપુચ્છાદિના ચ સિક્ખિતબ્બભાવતો. સામઞ્ઞસિક્ખાપદેસુ ‘‘ઇદં તયા ન સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ એવં અબહિકાતબ્બતો ‘‘ન એકોપિ તતો બહિદ્ધા સન્દિસ્સતી’’તિ વુત્તં. યં તં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો.
Saddhiṃ yojanāyāti padayojanāya saddhiṃ. Catubbidhaṃ saṅghakammanti apalokanādivasena catubbidhaṃ kammaṃ. Sīmāparicchinnehīti ekasīmāpariyāpannehi. Pakatattā nāma pārājikaṃ anāpannā anukkhittā ca. Pañcavidhopīti nidānuddesādivasena pañcavidhopi. Nahāpitapubbakānaṃ viya odhisaanuññātaṃ ṭhapetvā avasesaṃ sabbampi sikkhāpadaṃ sabbehipi lajjīpuggalehi anatikkamanīyattā vuttaṃ ‘‘sabbehipi lajjīpuggalehi samaṃ sikkhitabbabhāvato’’ti. Samanti saddhiṃ, ekappahārena vā. Sikkhitabbabhāvatoti anatikkamanavasena uggahaparipucchādinā ca sikkhitabbabhāvato. Sāmaññasikkhāpadesu ‘‘idaṃ tayā na sikkhitabba’’nti evaṃ abahikātabbato ‘‘na ekopi tato bahiddhā sandissatī’’ti vuttaṃ. Yaṃ taṃ vuttanti sambandho.
૫૬. ન કેવલં ઇત્થિયા એવ નિમિત્તં પારાજિકવત્થૂતિ ઇમિના કેવલં ઇત્થિયા એવ નિમિત્તં પારાજિકવત્થુ ન હોતિ, અથ ખો ઉભતોબ્યઞ્જનકપણ્ડકપુરિસાનમ્પિ નિમિત્તં પારાજિકવત્થૂતિ દસ્સેતિ. ન ચ મનુસ્સિત્થિયા એવાતિ ઇમિના પન મનુસ્સિત્થિયા એવ નિમિત્તં પારાજિકવત્થુ ન હોતિ, અમનુસ્સિત્થિતિરચ્છાનગતિત્થિઅમનુસ્સુભતોબ્યઞ્જનકાદીનમ્પિ નિમિત્તં પારાજિકવત્થૂતિ દસ્સેતિ. ‘‘વત્થુમેવ ન હોતીતિ અમનુસ્સિત્થિપસઙ્ગેન આગતં સુવણ્ણરજતાદિમયં પટિક્ખિપતી’’તિ તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તં, તં યુત્તં વિય ન દિસ્સતિ. ન હિ ઇતો પુબ્બે અમનુસ્સિત્થિગ્ગહણં કતં અત્થિ, યેન તપ્પસઙ્ગો સિયા. ઇદાનેવ હિ ‘‘તિસ્સો ઇત્થિયો’’તિઆદિના અમનુસ્સિત્થિગ્ગહણં કતં, ન ચ અમનુસ્સિત્થિગ્ગહણેન સુવણ્ણરજતાદિમયાનં પસઙ્ગો યુત્તો. મનુસ્સામનુસ્સતિરચ્છાનજાતિવસેન તિવિધા કત્વા પારાજિકવત્થુભૂતસત્તાનં નિદ્દેસેન સુવણ્ણરજતાદિમયાનં પસઙ્ગસ્સ નિવત્તિતત્તા. તથા હિ ઇત્થિપુરિસાદીસુ મનુસ્સામનુસ્સાદીસુ વા કઞ્ચિ અનામસિત્વા અવિસેસેન ‘‘મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્યા’’તિ એત્તકમેવ માતિકાયં વુત્તં. તસ્સ પદભાજને ચ ‘‘પટિસેવતિ નામા’’તિ માતિકં પદં ઉદ્ધરિત્વા ‘‘યો નિમિત્તેન નિમિત્તં અઙ્ગજાતેન અઙ્ગજાતં અન્તમસો તિલફલમત્તમ્પિ પવેસેતિ, એસો પટિસેવતિ નામા’’તિ પટિસેવનાકારોવ દસ્સિતો, ન પન પારાજિકવત્થુભૂતનિમિત્તનિસ્સયા મનુસ્સામનુસ્સતિરચ્છાનગતા ઇત્થિપુરિસપણ્ડકઉભતોબ્યઞ્જનકા નિયમેત્વા દસ્સિતા, તસ્મા ‘‘ઇત્થિયા એવ નુ ખો નિમિત્તં પારાજિકવત્થુ, ઉદાહુ અઞ્ઞેસમ્પી’’તિ એવમાદિ સન્દેહો સિયા, નિમિત્તવોહારો ચ સુવણ્ણરજતાદિમયરૂપકેસુ ચ લબ્ભતિયેવ. તેનેવ વિનીતવત્થૂસુ (પારા॰ ૭૧) ‘‘લેપચિત્તસ્સ નિમિત્તં અઙ્ગજાતેન છુપિ, દારુધીતલિકાય નિમિત્તં અઙ્ગજાતેન છુપી’’તિ વુત્તં, તસ્મા નિમિત્તસામઞ્ઞતો ‘‘સુવણ્ણરજતાદિમયાનમ્પિ નિમિત્તં પારાજિકવત્થુ હોતિ, ન હોતી’’તિ કસ્સચિ આસઙ્કા સિયા. તેનેવ ‘‘લેપચિત્તાદિવત્થૂસુ તસ્સ કુક્કુચ્ચં અહોસી’’તિ વુત્તં. તસ્મા તદાસઙ્કાનિવત્તનત્થં પારાજિકવત્થુભૂતસત્તનિયમનત્થઞ્ચ જાતિવસેન મનુસ્સામનુસ્સાદિતો તિધા કત્વા પારાજિકવત્થુભૂતે સત્તે ભગવા વિભજિત્વા દસ્સેતિ, તસ્મા ‘‘વત્થુમેવ ન હોતી’’તિ નિમિત્તસામઞ્ઞતો પસઙ્ગાગતં સુવણ્ણરજતાદિમયાનં નિમિત્તં પટિક્ખિપતીતિ વત્તબ્બં.
56.Na kevalaṃ itthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthūti iminā kevalaṃ itthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthu na hoti, atha kho ubhatobyañjanakapaṇḍakapurisānampi nimittaṃ pārājikavatthūti dasseti. Na ca manussitthiyā evāti iminā pana manussitthiyā eva nimittaṃ pārājikavatthu na hoti, amanussitthitiracchānagatitthiamanussubhatobyañjanakādīnampi nimittaṃ pārājikavatthūti dasseti. ‘‘Vatthumeva na hotīti amanussitthipasaṅgena āgataṃ suvaṇṇarajatādimayaṃ paṭikkhipatī’’ti tīsupi gaṇṭhipadesu vuttaṃ, taṃ yuttaṃ viya na dissati. Na hi ito pubbe amanussitthiggahaṇaṃ kataṃ atthi, yena tappasaṅgo siyā. Idāneva hi ‘‘tisso itthiyo’’tiādinā amanussitthiggahaṇaṃ kataṃ, na ca amanussitthiggahaṇena suvaṇṇarajatādimayānaṃ pasaṅgo yutto. Manussāmanussatiracchānajātivasena tividhā katvā pārājikavatthubhūtasattānaṃ niddesena suvaṇṇarajatādimayānaṃ pasaṅgassa nivattitattā. Tathā hi itthipurisādīsu manussāmanussādīsu vā kañci anāmasitvā avisesena ‘‘methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti ettakameva mātikāyaṃ vuttaṃ. Tassa padabhājane ca ‘‘paṭisevati nāmā’’ti mātikaṃ padaṃ uddharitvā ‘‘yo nimittena nimittaṃ aṅgajātena aṅgajātaṃ antamaso tilaphalamattampi paveseti, eso paṭisevati nāmā’’ti paṭisevanākārova dassito, na pana pārājikavatthubhūtanimittanissayā manussāmanussatiracchānagatā itthipurisapaṇḍakaubhatobyañjanakā niyametvā dassitā, tasmā ‘‘itthiyā eva nu kho nimittaṃ pārājikavatthu, udāhu aññesampī’’ti evamādi sandeho siyā, nimittavohāro ca suvaṇṇarajatādimayarūpakesu ca labbhatiyeva. Teneva vinītavatthūsu (pārā. 71) ‘‘lepacittassa nimittaṃ aṅgajātena chupi, dārudhītalikāya nimittaṃ aṅgajātena chupī’’ti vuttaṃ, tasmā nimittasāmaññato ‘‘suvaṇṇarajatādimayānampi nimittaṃ pārājikavatthu hoti, na hotī’’ti kassaci āsaṅkā siyā. Teneva ‘‘lepacittādivatthūsu tassa kukkuccaṃ ahosī’’ti vuttaṃ. Tasmā tadāsaṅkānivattanatthaṃ pārājikavatthubhūtasattaniyamanatthañca jātivasena manussāmanussādito tidhā katvā pārājikavatthubhūte satte bhagavā vibhajitvā dasseti, tasmā ‘‘vatthumeva na hotī’’ti nimittasāmaññato pasaṅgāgataṃ suvaṇṇarajatādimayānaṃ nimittaṃ paṭikkhipatīti vattabbaṃ.
તયો મગ્ગેતિ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનન્તિ આહ ‘‘તીસુ મગ્ગેસૂતિ અત્થો વેદિતબ્બો’’તિ. એવં સબ્બત્થાતિ ઇમિના ‘‘દ્વે મગ્ગે’’તિ એત્થાપિ દ્વીસુ મગ્ગેસૂતિ અત્થો વેદિતબ્બોતિ અતિદિસ્સતિ.
Tayo maggeti bhummatthe upayogavacananti āha ‘‘tīsu maggesūti attho veditabbo’’ti. Evaṃ sabbatthāti iminā ‘‘dve magge’’ti etthāpi dvīsu maggesūti attho veditabboti atidissati.
અનુપઞ્ઞત્તિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anupaññattivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુપઞ્ઞત્તિવણ્ણના • Anupaññattivaṇṇanā