Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૪. મહાવગ્ગો

    4. Mahāvaggo

    ૧-૨. અનુપુબ્બવિહારસુત્તાદિવણ્ણના

    1-2. Anupubbavihārasuttādivaṇṇanā

    ૩૨-૩૩. ચતુત્થસ્સ પઠમે અનુપુબ્બવિહારાતિ અનુપટિપાટિયા સમાપજ્જિતબ્બવિહારા. દુતિયે યત્થ કામા નિરુજ્ઝન્તીતિ યસ્મિં ઠાને કામા વૂપસમ્મન્તિ. નિરોધેત્વાતિ અપ્પટિવત્તે કત્વા. નિચ્છાતાતિ તણ્હાદિટ્ઠિચ્છાતાનં અભાવેન નિચ્છાતા. નિબ્બુતાતિ અત્તપરિતાપનકિલેસાનં અભાવેન નિબ્બુતા. તિણ્ણાતિ કામતો તિણ્ણા. પારંગતાતિ કામે પારં ગતા. તદઙ્ગેનાતિ તેન ઝાનઙ્ગેન. એત્થ કામા નિરુજ્ઝન્તીતિ એત્થ પઠમજ્ઝાને કામા નિરુજ્ઝન્તિ. તે ચાતિ યે પઠમજ્ઝાનં સમાપજ્જન્તિ, તે કામે નિરોધેત્વા નિરોધેત્વા વિહરન્તિ નામ. પઞ્જલિકોતિ પગ્ગહિતઅઞ્જલિકો હુત્વા. પયિરુપાસેય્યાતિ ઉપટ્ઠાપેય્ય. ઇમિના ઉપાયેન સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો.

    32-33. Catutthassa paṭhame anupubbavihārāti anupaṭipāṭiyā samāpajjitabbavihārā. Dutiye yattha kāmā nirujjhantīti yasmiṃ ṭhāne kāmā vūpasammanti. Nirodhetvāti appaṭivatte katvā. Nicchātāti taṇhādiṭṭhicchātānaṃ abhāvena nicchātā. Nibbutāti attaparitāpanakilesānaṃ abhāvena nibbutā. Tiṇṇāti kāmato tiṇṇā. Pāraṃgatāti kāme pāraṃ gatā. Tadaṅgenāti tena jhānaṅgena. Etthakāmā nirujjhantīti ettha paṭhamajjhāne kāmā nirujjhanti. Te cāti ye paṭhamajjhānaṃ samāpajjanti, te kāme nirodhetvā nirodhetvā viharanti nāma. Pañjalikoti paggahitaañjaliko hutvā. Payirupāseyyāti upaṭṭhāpeyya. Iminā upāyena sabbattha attho veditabbo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૧. અનુપુબ્બવિહારસુત્તં • 1. Anupubbavihārasuttaṃ
    ૨. અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તિસુત્તં • 2. Anupubbavihārasamāpattisuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)
    ૧. અનુપુબ્બવિહારસુત્તવણ્ણના • 1. Anupubbavihārasuttavaṇṇanā
    ૨-૩. અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તિસુત્તાદિવણ્ણના • 2-3. Anupubbavihārasamāpattisuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact