Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૧૦. અનુરુદ્ધમહાવિતક્કસુત્તવણ્ણના
10. Anuruddhamahāvitakkasuttavaṇṇanā
૩૦. દસમે અપ્પિચ્છસ્સાતિ ન ઇચ્છસ્સ. અભાવત્થો હેત્થ અપ્પસદ્દો ‘‘અપ્પડંસમકસવાતાતપા’’તિઆદીસુ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૧) વિય. પચ્ચયેસુ અપ્પિચ્છો પચ્ચયપ્પિચ્છો, ચીવરાદિપચ્ચયેસુ ઇચ્છારહિતો. અધિગમપ્પિચ્છોતિ ઝાનાદિઅધિગમવિભાવને ઇચ્છારહિતો . પરિયત્તિઅપ્પિચ્છોતિ પરિયત્તિયં બાહુસચ્ચવિભાવને ઇચ્છારહિતો. ધુતઙ્ગપ્પિચ્છોતિ ધુતઙ્ગેસુ અપ્પિચ્છો ધુતઙ્ગભાવવિભાવને ઇચ્છારહિતો. સન્તગુણનિગુહનેનાતિ અત્તનિ સંવિજ્જમાનાનં ઝાનાદિગુણાનઞ્ચેવ બાહુસચ્ચગુણસ્સ ધુતઙ્ગગુણસ્સ ચ નિગુહનેન છાદનેન. સમ્પજ્જતીતિ નિપ્ફજ્જતિ સિજ્ઝતિ. નો મહિચ્છસ્સાતિ મહતિયા ઇચ્છાય સમન્નાગતસ્સ નો સમ્પજ્જતિ અનુધમ્મસ્સપિ અનિપ્ફજ્જનતો. પવિવિત્તસ્સાતિ પકારેહિ વિવિત્તસ્સ. તેનાહ ‘‘કાયચિત્તઉપધિવિવેકેહિ વિવિત્તસ્સા’’તિ. આરમ્ભવત્થુવસેનાતિ ભાવનાભિયોગવસેન એકીભાવોવ કાયવિવેકોતિ અધિપ્પેતો, ન ગણસઙ્ગણિકાભાવમત્તન્તિ દસ્સેતિ. કમ્મન્તિ યોગકમ્મં.
30. Dasame appicchassāti na icchassa. Abhāvattho hettha appasaddo ‘‘appaḍaṃsamakasavātātapā’’tiādīsu (a. ni. 10.11) viya. Paccayesu appiccho paccayappiccho, cīvarādipaccayesu icchārahito. Adhigamappicchoti jhānādiadhigamavibhāvane icchārahito . Pariyattiappicchoti pariyattiyaṃ bāhusaccavibhāvane icchārahito. Dhutaṅgappicchoti dhutaṅgesu appiccho dhutaṅgabhāvavibhāvane icchārahito. Santaguṇaniguhanenāti attani saṃvijjamānānaṃ jhānādiguṇānañceva bāhusaccaguṇassa dhutaṅgaguṇassa ca niguhanena chādanena. Sampajjatīti nipphajjati sijjhati. No mahicchassāti mahatiyā icchāya samannāgatassa no sampajjati anudhammassapi anipphajjanato. Pavivittassāti pakārehi vivittassa. Tenāha ‘‘kāyacittaupadhivivekehi vivittassā’’ti. Ārambhavatthuvasenāti bhāvanābhiyogavasena ekībhāvova kāyavivekoti adhippeto, na gaṇasaṅgaṇikābhāvamattanti dasseti. Kammanti yogakammaṃ.
સત્તેહિ કિલેસેહિ ચ સઙ્ગણનં સમોધાનં સઙ્ગણિકા, સા આરમિતબ્બટ્ઠેન આરામો એતસ્સાતિ સઙ્ગણિકારામો, તસ્સ. તેનાહ ‘‘ગણસઙ્ગણિકાય ચેવા’’તિઆદિ. આરદ્ધવીરિયસ્સાતિ પગ્ગહિતવીરિયસ્સ. તઞ્ચ ખો ઉપધિવિવેકે નિન્નતાવસેન ‘‘અયં ધમ્મો’’તિ વચનતો. એસ નયો ઇતરેસુપિ. વિવટ્ટનિસ્સિતંયેવ હિ સમાધાનં ઇધાધિપ્પેતં, તથા પઞ્ઞાપિ. કમ્મસ્સ-કતપઞ્ઞાય હિ ઠિતો કમ્મવસેન ભવેસુ નાનપ્પકારો અનત્થોતિ જાનન્તો કમ્મક્ખયકરં ઞાણં અભિપત્થેતિ, તદત્થઞ્ચ ઉસ્સાહં કરોતિ. માનાદયો સત્તસન્તાનં સંસારે પપઞ્ચેન્તિ વિત્થારેન્તીતિ પપઞ્ચાતિ આહ ‘‘તણ્હામાનદિટ્ઠિપપઞ્ચરહિતત્તા’’તિઆદિ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Sattehi kilesehi ca saṅgaṇanaṃ samodhānaṃ saṅgaṇikā, sā āramitabbaṭṭhena ārāmo etassāti saṅgaṇikārāmo, tassa. Tenāha ‘‘gaṇasaṅgaṇikāya cevā’’tiādi. Āraddhavīriyassāti paggahitavīriyassa. Tañca kho upadhiviveke ninnatāvasena ‘‘ayaṃ dhammo’’ti vacanato. Esa nayo itaresupi. Vivaṭṭanissitaṃyeva hi samādhānaṃ idhādhippetaṃ, tathā paññāpi. Kammassa-katapaññāya hi ṭhito kammavasena bhavesu nānappakāro anatthoti jānanto kammakkhayakaraṃ ñāṇaṃ abhipattheti, tadatthañca ussāhaṃ karoti. Mānādayo sattasantānaṃ saṃsāre papañcenti vitthārentīti papañcāti āha ‘‘taṇhāmānadiṭṭhipapañcarahitattā’’tiādi. Sesamettha suviññeyyameva.
અનુરુદ્ધમહાવિતક્કસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anuruddhamahāvitakkasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
ગહપતિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gahapativaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. અનુરુદ્ધમહાવિતક્કસુત્તં • 10. Anuruddhamahāvitakkasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અનુરુદ્ધમહાવિતક્કસુત્તવણ્ણના • 10. Anuruddhamahāvitakkasuttavaṇṇanā