Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. અનુરુદ્ધસુત્તવણ્ણના
6. Anuruddhasuttavaṇṇanā
૪૬. છટ્ઠે યેનાયસ્મા અનુરુદ્ધોતિ તા કિર દેવતા અત્તનો સમ્પત્તિં ઓલોકેત્વા ‘‘કિં નુ ખો નિસ્સાય અયં સમ્પત્તિ અમ્હેહિ લદ્ધા’’તિ આવજ્જમાના થેરં દિસ્વા ‘‘મયં અમ્હાકં અય્યસ્સ પુબ્બે ચક્કવત્તિરજ્જં કરોન્તસ્સ પાદપરિચારિકા હુત્વા તેન દિન્નોવાદે ઠત્વા ઇમં સમ્પત્તિં લભિમ્હ, ગચ્છામ થેરં આનેત્વા ઇમં સમ્પત્તિં અનુભવિસ્સામા’’તિ દિવા યેનાયસ્મા અનુરુદ્ધો તેનુપસઙ્કમિંસુ. તીસુ ઠાનેસૂતિ તીસુ કારણેસુ. ઠાનસો પટિલભામાતિ ખણેનેવ લભામ. સરન્તિ વચનસદ્દં વા ગીતસદ્દં વા આભરણસદ્દં વા. પીતા અસ્સૂતિઆદીનિ નીલા તાવ જાતા, પીતા ભવિતું ન સક્ખિસ્સન્તીતિઆદિના નયેન ચિન્તેત્વા વિતક્કેતિ. તાપિ ‘‘ઇદાનિ અય્યો અમ્હાકં પીતભાવં ઇચ્છતિ, ઇદાનિ લોહિતભાવ’’ન્તિ તાદિસાવ અહેસું.
46. Chaṭṭhe yenāyasmā anuruddhoti tā kira devatā attano sampattiṃ oloketvā ‘‘kiṃ nu kho nissāya ayaṃ sampatti amhehi laddhā’’ti āvajjamānā theraṃ disvā ‘‘mayaṃ amhākaṃ ayyassa pubbe cakkavattirajjaṃ karontassa pādaparicārikā hutvā tena dinnovāde ṭhatvā imaṃ sampattiṃ labhimha, gacchāma theraṃ ānetvā imaṃ sampattiṃ anubhavissāmā’’ti divā yenāyasmā anuruddho tenupasaṅkamiṃsu. Tīsu ṭhānesūti tīsu kāraṇesu. Ṭhānaso paṭilabhāmāti khaṇeneva labhāma. Saranti vacanasaddaṃ vā gītasaddaṃ vā ābharaṇasaddaṃ vā. Pītā assūtiādīni nīlā tāva jātā, pītā bhavituṃ na sakkhissantītiādinā nayena cintetvā vitakketi. Tāpi ‘‘idāni ayyo amhākaṃ pītabhāvaṃ icchati, idāni lohitabhāva’’nti tādisāva ahesuṃ.
અચ્છરં વાદેસીતિ પાણિતલં વાદેસિ. પઞ્ચઙ્ગિકસ્સાતિ આતતં, વિતતં, આતતવિતતં, ઘનં, સુસિરન્તિ ઇમેહિ પઞ્ચહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતસ્સ. તત્થ આતતં નામ ચમ્મપરિયોનદ્ધેસુ ભેરિઆદીસુ એકતલતૂરિયં, વિતતં નામ ઉભયતલં, આતતવિતતં નામ સબ્બસો પરિયોનદ્ધં, સુસિરં વંસાદિ, ઘનં સમ્માદિ. સુવિનીતસ્સાતિ આકડ્ઢનસિથિલકરણાદીહિ સમુચ્છિતસ્સ. સુપ્પટિપતાળિતસ્સાતિ પમાણે ઠિતભાવજાનનત્થં સુટ્ઠુ પટિપતાળિતસ્સ. કુસલેહિ સુસમન્નાહતસ્સાતિ યે વાદેતું કુસલા છેકા, તેહિ વાદિતસ્સ. વગ્ગૂતિ છેકો સુન્દરો. રજનીયોતિ રઞ્જેતું સમત્થો. કમનીયોતિ કામેતબ્બયુત્તો. ખમનીયોતિ વા પાઠો, દિવસમ્પિ સુય્યમાનો ખમતેવ, ન નિબ્બિન્દતીતિ અત્થો. મદનીયોતિ માનમદપુરિસમદજનનો. ઇન્દ્રિયાનિ ઓક્ખિપીતિ ‘‘અસારુપ્પં ઇમા દેવતા કરોન્તી’’તિ ઇન્દ્રિયાનિ હેટ્ઠા ખિપિ, ન અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા ઓલોકેસિ. ન ખ્વય્યો અનુરુદ્ધો સાદિયતીતિ ‘‘મયં નચ્ચામ ગાયામ, અય્યો પન અનુરુદ્ધો ન ખો સાદિયતિ, અક્ખીનિ ઉમ્મીલેત્વા ન ઓલોકેતિ, કિં મયં નચ્ચિત્વા વા ગાયિત્વા વા કરિસ્સામા’’તિ તત્થેવ અન્તરધાયિંસુ. યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમીતિ તાસં દેવતાનં આનુભાવં દિસ્વા ‘‘કતિહિ નુ ખો ધમ્મેહિ સમન્નાગતો માતુગામો મનાપકાયિકે દેવલોકે નિબ્બત્તતી’’તિ ઇમમત્થં પુચ્છિતું ઉપસઙ્કમિ.
Accharaṃ vādesīti pāṇitalaṃ vādesi. Pañcaṅgikassāti ātataṃ, vitataṃ, ātatavitataṃ, ghanaṃ, susiranti imehi pañcahi aṅgehi samannāgatassa. Tattha ātataṃ nāma cammapariyonaddhesu bheriādīsu ekatalatūriyaṃ, vitataṃ nāma ubhayatalaṃ, ātatavitataṃ nāma sabbaso pariyonaddhaṃ, susiraṃ vaṃsādi, ghanaṃ sammādi. Suvinītassāti ākaḍḍhanasithilakaraṇādīhi samucchitassa. Suppaṭipatāḷitassāti pamāṇe ṭhitabhāvajānanatthaṃ suṭṭhu paṭipatāḷitassa. Kusalehi susamannāhatassāti ye vādetuṃ kusalā chekā, tehi vāditassa. Vaggūti cheko sundaro. Rajanīyoti rañjetuṃ samattho. Kamanīyoti kāmetabbayutto. Khamanīyoti vā pāṭho, divasampi suyyamāno khamateva, na nibbindatīti attho. Madanīyoti mānamadapurisamadajanano. Indriyāni okkhipīti ‘‘asāruppaṃ imā devatā karontī’’ti indriyāni heṭṭhā khipi, na akkhīni ummīletvā olokesi. Na khvayyo anuruddho sādiyatīti ‘‘mayaṃ naccāma gāyāma, ayyo pana anuruddho na kho sādiyati, akkhīni ummīletvā na oloketi, kiṃ mayaṃ naccitvā vā gāyitvā vā karissāmā’’ti tattheva antaradhāyiṃsu. Yena bhagavā tenupasaṅkamīti tāsaṃ devatānaṃ ānubhāvaṃ disvā ‘‘katihi nu kho dhammehi samannāgato mātugāmo manāpakāyike devaloke nibbattatī’’ti imamatthaṃ pucchituṃ upasaṅkami.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. અનુરુદ્ધસુત્તં • 6. Anuruddhasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૮. સંખિત્તૂપોસથસુત્તાદિવણ્ણના • 1-8. Saṃkhittūposathasuttādivaṇṇanā