Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi |
૯. અનુરુદ્ધત્થેરગાથા
9. Anuruddhattheragāthā
૮૯૨.
892.
‘‘પહાય માતાપિતરો, ભગિની ઞાતિભાતરો;
‘‘Pahāya mātāpitaro, bhaginī ñātibhātaro;
પઞ્ચ કામગુણે હિત્વા, અનુરુદ્ધોવ ઝાયતુ.
Pañca kāmaguṇe hitvā, anuruddhova jhāyatu.
૮૯૩.
893.
‘‘સમેતો નચ્ચગીતેહિ, સમ્મતાળપ્પબોધનો;
‘‘Sameto naccagītehi, sammatāḷappabodhano;
૮૯૪.
894.
‘‘એતઞ્ચ સમતિક્કમ્મ, રતો બુદ્ધસ્સ સાસને;
‘‘Etañca samatikkamma, rato buddhassa sāsane;
સબ્બોઘં સમતિક્કમ્મ, અનુરુદ્ધોવ ઝાયતિ.
Sabboghaṃ samatikkamma, anuruddhova jhāyati.
૮૯૫.
895.
‘‘રૂપા સદ્દા રસા ગન્ધા, ફોટ્ઠબ્બા ચ મનોરમા;
‘‘Rūpā saddā rasā gandhā, phoṭṭhabbā ca manoramā;
એતે ચ સમતિક્કમ્મ, અનુરુદ્ધોવ ઝાયતિ.
Ete ca samatikkamma, anuruddhova jhāyati.
૮૯૬.
896.
‘‘પિણ્ડપાતપટિક્કન્તો, એકો અદુતિયો મુનિ;
‘‘Piṇḍapātapaṭikkanto, eko adutiyo muni;
એસતિ પંસુકૂલાનિ, અનુરુદ્ધો અનાસવો.
Esati paṃsukūlāni, anuruddho anāsavo.
૮૯૭.
897.
‘‘વિચિની અગ્ગહી ધોવિ, રજયી ધારયી મુનિ;
‘‘Vicinī aggahī dhovi, rajayī dhārayī muni;
પંસુકૂલાનિ મતિમા, અનુરુદ્ધો અનાસવો.
Paṃsukūlāni matimā, anuruddho anāsavo.
૮૯૮.
898.
‘‘મહિચ્છો ચ અસન્તુટ્ઠો, સંસટ્ઠો યો ચ ઉદ્ધતો;
‘‘Mahiccho ca asantuṭṭho, saṃsaṭṭho yo ca uddhato;
તસ્સ ધમ્મા ઇમે હોન્તિ, પાપકા સંકિલેસિકા.
Tassa dhammā ime honti, pāpakā saṃkilesikā.
૮૯૯.
899.
‘‘સતો ચ હોતિ અપ્પિચ્છો, સન્તુટ્ઠો અવિઘાતવા;
‘‘Sato ca hoti appiccho, santuṭṭho avighātavā;
પવિવેકરતો વિત્તો, નિચ્ચમારદ્ધવીરિયો.
Pavivekarato vitto, niccamāraddhavīriyo.
૯૦૦.
900.
‘‘તસ્સ ધમ્મા ઇમે હોન્તિ, કુસલા બોધિપક્ખિકા;
‘‘Tassa dhammā ime honti, kusalā bodhipakkhikā;
અનાસવો ચ સો હોતિ, ઇતિ વુત્તં મહેસિના.
Anāsavo ca so hoti, iti vuttaṃ mahesinā.
૯૦૧.
901.
‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, સત્થા લોકે અનુત્તરો;
‘‘Mama saṅkappamaññāya, satthā loke anuttaro;
મનોમયેન કાયેન, ઇદ્ધિયા ઉપસઙ્કમિ.
Manomayena kāyena, iddhiyā upasaṅkami.
૯૦૨.
902.
‘‘યદા મે અહુ સઙ્કપ્પો, તતો ઉત્તરિ દેસયિ;
‘‘Yadā me ahu saṅkappo, tato uttari desayi;
નિપ્પપઞ્ચરતો બુદ્ધો, નિપ્પપઞ્ચમદેસયિ.
Nippapañcarato buddho, nippapañcamadesayi.
૯૦૩.
903.
‘‘તસ્સાહં ધમ્મમઞ્ઞાય, વિહાસિં સાસને રતો;
‘‘Tassāhaṃ dhammamaññāya, vihāsiṃ sāsane rato;
તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
૯૦૪.
904.
‘‘પઞ્ચપઞ્ઞાસવસ્સાનિ , યતો નેસજ્જિકો અહં;
‘‘Pañcapaññāsavassāni , yato nesajjiko ahaṃ;
પઞ્ચવીસતિવસ્સાનિ, યતો મિદ્ધં સમૂહતં.
Pañcavīsativassāni, yato middhaṃ samūhataṃ.
૯૦૫.
905.
અનેજો સન્તિમારબ્ભ, ચક્ખુમા પરિનિબ્બુતો.
Anejo santimārabbha, cakkhumā parinibbuto.
૯૦૬.
906.
પજ્જોતસ્સેવ નિબ્બાનં, વિમોક્ખો ચેતસો અહુ.
Pajjotasseva nibbānaṃ, vimokkho cetaso ahu.
૯૦૭.
907.
‘‘એતે પચ્છિમકા દાનિ, મુનિનો ફસ્સપઞ્ચમા;
‘‘Ete pacchimakā dāni, munino phassapañcamā;
નાઞ્ઞે ધમ્મા ભવિસ્સન્તિ, સમ્બુદ્ધે પરિનિબ્બુતે.
Nāññe dhammā bhavissanti, sambuddhe parinibbute.
૯૦૮.
908.
‘‘નત્થિ દાનિ પુનાવાસો, દેવકાયસ્મિ જાલિનિ;
‘‘Natthi dāni punāvāso, devakāyasmi jālini;
વિક્ખીણો જાતિસંસારો, નત્થિ દાનિ પુનબ્ભવો.
Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavo.
૯૦૯.
909.
‘‘યસ્સ મુહુત્તેન સહસ્સધા, લોકો સંવિદિતો સબ્રહ્મકપ્પો;
‘‘Yassa muhuttena sahassadhā, loko saṃvidito sabrahmakappo;
વસી ઇદ્ધિગુણે ચુતૂપપાતે, કાલે પસ્સતિ દેવતા સ ભિક્ખુ 7.
Vasī iddhiguṇe cutūpapāte, kāle passati devatā sa bhikkhu 8.
૯૧૦.
910.
સમણં પટિપાદેસિં, ઉપરિટ્ઠં યસસ્સિનં.
Samaṇaṃ paṭipādesiṃ, upariṭṭhaṃ yasassinaṃ.
૯૧૧.
911.
‘‘સોમ્હિ સક્યકુલે જાતો, અનુરુદ્ધોતિ મં વિદૂ;
‘‘Somhi sakyakule jāto, anuruddhoti maṃ vidū;
ઉપેતો નચ્ચગીતેહિ, સમ્મતાળપ્પબોધનો.
Upeto naccagītehi, sammatāḷappabodhano.
૯૧૨.
912.
‘‘અથદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, સત્થારં અકુતોભયં;
‘‘Athaddasāsiṃ sambuddhaṃ, satthāraṃ akutobhayaṃ;
તસ્મિં ચિત્તં પસાદેત્વા, પબ્બજિં અનગારિયં.
Tasmiṃ cittaṃ pasādetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
૯૧૩.
913.
‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, યત્થ મે વુસિતં પુરે;
‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, yattha me vusitaṃ pure;
૯૧૪.
914.
‘‘સત્તક્ખત્તું મનુસ્સિન્દો, અહં રજ્જમકારયિં;
‘‘Sattakkhattuṃ manussindo, ahaṃ rajjamakārayiṃ;
ચાતુરન્તો વિજિતાવી, જમ્બુસણ્ડસ્સ ઇસ્સરો;
Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa issaro;
અદણ્ડેન અસત્થેન, ધમ્મેન અનુસાસયિં.
Adaṇḍena asatthena, dhammena anusāsayiṃ.
૯૧૫.
915.
‘‘ઇતો સત્ત તતો સત્ત, સંસારાનિ ચતુદ્દસ;
‘‘Ito satta tato satta, saṃsārāni catuddasa;
નિવાસમભિજાનિસ્સં, દેવલોકે ઠિતા તદા.
Nivāsamabhijānissaṃ, devaloke ṭhitā tadā.
૯૧૬.
916.
‘‘પઞ્ચઙ્ગિકે સમાધિમ્હિ, સન્તે એકોદિભાવિતે;
‘‘Pañcaṅgike samādhimhi, sante ekodibhāvite;
પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધમ્હિ, દિબ્બચક્ખુ વિસુજ્ઝિ મે.
Paṭippassaddhiladdhamhi, dibbacakkhu visujjhi me.
૯૧૭.
917.
‘‘ચુતૂપપાતં જાનામિ, સત્તાનં આગતિં ગતિં;
‘‘Cutūpapātaṃ jānāmi, sattānaṃ āgatiṃ gatiṃ;
ઇત્થભાવઞ્ઞથાભાવં, ઝાને પઞ્ચઙ્ગિકે ઠિતો.
Itthabhāvaññathābhāvaṃ, jhāne pañcaṅgike ṭhito.
૯૧૮.
918.
‘‘પરિચિણ્ણો મયા સત્થા…પે॰… ભવનેત્તિ સમૂહતા.
‘‘Pariciṇṇo mayā satthā…pe… bhavanetti samūhatā.
૯૧૯.
919.
‘‘વજ્જીનં વેળુવગામે, અહં જીવિતસઙ્ખયા;
‘‘Vajjīnaṃ veḷuvagāme, ahaṃ jīvitasaṅkhayā;
હેટ્ઠતો વેળુગુમ્બસ્મિં, નિબ્બાયિસ્સં અનાસવો’’તિ.
Heṭṭhato veḷugumbasmiṃ, nibbāyissaṃ anāsavo’’ti.
… અનુરુદ્ધો થેરો….
… Anuruddho thero….
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૯. અનુરુદ્ધત્થેરગાથાવણ્ણના • 9. Anuruddhattheragāthāvaṇṇanā