Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૫. અનુસોતસુત્તવણ્ણના
5. Anusotasuttavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમે અનુસોતં ગચ્છતીતિ અનુસોતગામી. કિલેસસોતસ્સ પચ્ચનીકપટિપત્તિયા પટિસોતં ગચ્છતીતિ પટિસોતગામી. ઠિતત્તોતિ ઠિતસભાવો. તિણ્ણોતિ ઓઘં તરિત્વા ઠિતો. પારઙ્ગતોતિ પરતીરં ગતો. થલે તિટ્ઠતીતિ નિબ્બાનથલે તિટ્ઠતિ. બ્રાહ્મણોતિ સેટ્ઠો નિદ્દોસો. ઇધાતિ ઇમસ્મિં લોકે. કામે ચ પટિસેવતીતિ કિલેસકામેહિ વત્થુકામે પટિસેવતિ. પાપઞ્ચ કમ્મં કરોતીતિ પાપઞ્ચ પાણાતિપાતાદિકમ્મં કરોતિ. પાપઞ્ચ કમ્મં ન કરોતીતિ પઞ્ચવેરકમ્મં ન કરોતિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, ઠિતત્તોતિ અયં અનાગામી પુગ્ગલો તસ્મા લોકા પુન પટિસન્ધિવસેન અનાગમનતો ઠિતત્તો નામ.
5. Pañcame anusotaṃ gacchatīti anusotagāmī. Kilesasotassa paccanīkapaṭipattiyā paṭisotaṃ gacchatīti paṭisotagāmī. Ṭhitattoti ṭhitasabhāvo. Tiṇṇoti oghaṃ taritvā ṭhito. Pāraṅgatoti paratīraṃ gato. Thale tiṭṭhatīti nibbānathale tiṭṭhati. Brāhmaṇoti seṭṭho niddoso. Idhāti imasmiṃ loke. Kāme ca paṭisevatīti kilesakāmehi vatthukāme paṭisevati. Pāpañca kammaṃ karotīti pāpañca pāṇātipātādikammaṃ karoti. Pāpañca kammaṃ na karotīti pañcaverakammaṃ na karoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ṭhitattoti ayaṃ anāgāmī puggalo tasmā lokā puna paṭisandhivasena anāgamanato ṭhitatto nāma.
તણ્હાધિપન્નાતિ તણ્હાય અધિપન્ના અજ્ઝોત્થટા, તણ્હં વા અધિપન્ના અજ્ઝોગાળ્હા. પરિપુણ્ણસેખોતિ સિક્ખાપારિપૂરિયા ઠિતો. અપરિહાનધમ્મોતિ અપરિહીનસભાવો. ચેતોવસિપ્પત્તોતિ ચિત્તવસીભાવં પત્તો. એવરૂપો ખીણાસવો હોતિ, ઇધ પન અનાગામી કથિતો. સમાહિતિન્દ્રિયોતિ સમાહિતછળિન્દ્રિયો. પરોપરાતિ પરોવરા ઉત્તમલામકા, કુસલાકુસલાતિ અત્થો. સમેચ્ચાતિ ઞાણેન સમાગન્ત્વા. વિધૂપિતાતિ વિદ્ધંસિતા ઝાપિતા વા. વુસિતબ્રહ્મચરિયોતિ મગ્ગબ્રહ્મચરિયં વસિત્વા ઠિતો. લોકન્તગૂતિ તિવિધસ્સાપિ લોકસ્સ અન્તં ગતો. પારગતોતિ છહાકારેહિ પારગતો. ઇધ ખીણાસવોવ કથિતો. ઇતિ સુત્તેપિ ગાથાસુપિ વટ્ટવિવટ્ટમેવ કથિતં.
Taṇhādhipannāti taṇhāya adhipannā ajjhotthaṭā, taṇhaṃ vā adhipannā ajjhogāḷhā. Paripuṇṇasekhoti sikkhāpāripūriyā ṭhito. Aparihānadhammoti aparihīnasabhāvo. Cetovasippattoti cittavasībhāvaṃ patto. Evarūpo khīṇāsavo hoti, idha pana anāgāmī kathito. Samāhitindriyoti samāhitachaḷindriyo. Paroparāti parovarā uttamalāmakā, kusalākusalāti attho. Sameccāti ñāṇena samāgantvā. Vidhūpitāti viddhaṃsitā jhāpitā vā. Vusitabrahmacariyoti maggabrahmacariyaṃ vasitvā ṭhito. Lokantagūti tividhassāpi lokassa antaṃ gato. Pāragatoti chahākārehi pāragato. Idha khīṇāsavova kathito. Iti suttepi gāthāsupi vaṭṭavivaṭṭameva kathitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. અનુસોતસુત્તં • 5. Anusotasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫. અનુસોતસુત્તવણ્ણના • 5. Anusotasuttavaṇṇanā