Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૫. અનુસોતસુત્તવણ્ણના

    5. Anusotasuttavaṇṇanā

    . પઞ્ચમે અનુસોતં ગચ્છતીતિ સંસારસોતસ્સ અનુકૂલભાવેન ગચ્છતિ. પચ્ચનીકપટિપત્તિયાતિ સંસારસોતસ્સ પટિકૂલવસેન પવત્તનિબ્બિદાનુપસ્સનાદિપટિપત્તિયા . ઠિતસભાવોતિ અચલપ્પસાદાદિસમન્નાગમેન ઠિતસભાવો. અનાગામી હિ અસ્સદ્ધિયેહિ કામરાગબ્યાપાદેહિ અકમ્પનિયચિત્તતાય તમ્હા લોકા અનાવત્તિધમ્મતાય ચ ઠિતસભાવો નામ. ઓઘં તરિત્વાતિ કામોઘાદિચતુબ્બિધં ઓઘં અતિક્કમિત્વા. પરતીરં ગતોતિ નિબ્બાનપારં ગતો. બ્રાહ્મણોતિ બાહિતપાપતાય બ્રાહ્મણોતિ સઙ્ખં ગતો ખીણાસવો. તેનાહ ‘‘સેટ્ઠો નિદ્દોસો’’તિ. પઞ્ચવેરકમ્મન્તિ પાણાતિપાતાદિપઞ્ચદુચ્ચરિતં. સહાપિ દુક્ખેન સહાપિ દોમનસ્સેનાતિ કિલેસપરિયુટ્ઠાને સતિ ઉપ્પન્નેન દુક્ખદોમનસ્સેન સદ્ધિમ્પિ. પરિપુણ્ણન્તિ તિસ્સન્નં સિક્ખાનં એકાયપિ અનૂનં. પરિસુદ્ધન્તિ નિરુપક્કિલેસં. બ્રહ્મચરિયન્તિ સેટ્ઠચરિયં. ઇમિના વારેન સોતાપન્નસકદાગામિનો કથિતા. કિં પન તે રુદન્તા બ્રહ્મચરિયં ચરન્તીતિ? આમ, કિલેસરોદનેન રોદન્તા ચરન્તિ નામ, સીલસમ્પન્નો પુથુજ્જનભિક્ખુ એત્થેવ સઙ્ગહિતો.

    5. Pañcame anusotaṃ gacchatīti saṃsārasotassa anukūlabhāvena gacchati. Paccanīkapaṭipattiyāti saṃsārasotassa paṭikūlavasena pavattanibbidānupassanādipaṭipattiyā . Ṭhitasabhāvoti acalappasādādisamannāgamena ṭhitasabhāvo. Anāgāmī hi assaddhiyehi kāmarāgabyāpādehi akampaniyacittatāya tamhā lokā anāvattidhammatāya ca ṭhitasabhāvo nāma. Oghaṃ taritvāti kāmoghādicatubbidhaṃ oghaṃ atikkamitvā. Paratīraṃ gatoti nibbānapāraṃ gato. Brāhmaṇoti bāhitapāpatāya brāhmaṇoti saṅkhaṃ gato khīṇāsavo. Tenāha ‘‘seṭṭho niddoso’’ti. Pañcaverakammanti pāṇātipātādipañcaduccaritaṃ. Sahāpi dukkhena sahāpi domanassenāti kilesapariyuṭṭhāne sati uppannena dukkhadomanassena saddhimpi. Paripuṇṇanti tissannaṃ sikkhānaṃ ekāyapi anūnaṃ. Parisuddhanti nirupakkilesaṃ. Brahmacariyanti seṭṭhacariyaṃ. Iminā vārena sotāpannasakadāgāmino kathitā. Kiṃ pana te rudantā brahmacariyaṃ carantīti? Āma, kilesarodanena rodantā caranti nāma, sīlasampanno puthujjanabhikkhu ettheva saṅgahito.

    ચેતોવિમુત્તિન્તિ ફલસમાધિં. પઞ્ઞાવિમુત્તિન્તિ ફલઞાણં. છહાકારેહિ પારગતોતિ અભિઞ્ઞાપારગૂ, પરિઞ્ઞાપારગૂ, ભાવનાપારગૂ, પહાનપારગૂ, સચ્છિકિરિયાપારગૂ, સમાપત્તિપારગૂતિ એવં છહિ આકારેહિ સબ્બધમ્માનં પારં પરિયોસાનં ગતો. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Cetovimuttinti phalasamādhiṃ. Paññāvimuttinti phalañāṇaṃ. Chahākārehi pāragatoti abhiññāpāragū, pariññāpāragū, bhāvanāpāragū, pahānapāragū, sacchikiriyāpāragū, samāpattipāragūti evaṃ chahi ākārehi sabbadhammānaṃ pāraṃ pariyosānaṃ gato. Sesamettha suviññeyyameva.

    અનુસોતસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anusotasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. અનુસોતસુત્તં • 5. Anusotasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અનુસોતસુત્તવણ્ણના • 5. Anusotasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact