Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૯. અનુસ્સતિટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના
9. Anussatiṭṭhānasuttavaṇṇanā
૯. નવમે અનુસ્સતિયો એવ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકાદિહિતસુખાનં કારણભાવતો ઠાનાનીતિ અનુસ્સતિટ્ઠાનાનિ. બુદ્ધગુણારમ્મણા સતીતિ યથા બુદ્ધાનુસ્સતિ વિસેસાધિગમસ્સ ઠાનં હોતિ, એવં ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા’’તિઆદિના બુદ્ધગુણે આરબ્ભે ઉપ્પન્ના સતિ. એવં અનુસ્સરતો હિ પીતિ ઉપ્પજ્જતિ, સો તં પીતિં ખયતો વયતો પટ્ઠપેત્વા અરહત્તં પાપુણાતિ. ઉપચારકમ્મટ્ઠાનં નામેતં ગિહીનમ્પિ લબ્ભતિ. ઉપચારકમ્મટ્ઠાનન્તિ ચ પચ્ચક્ખતો ઉપચારજ્ઝાનાવહં કમ્મટ્ઠાનપરમ્પરાય સમ્મસનં યાવ અરહત્તા લોકિયલોકુત્તરવિસેસાવહં. એસ નયો સબ્બત્થ.
9. Navame anussatiyo eva diṭṭhadhammikasamparāyikādihitasukhānaṃ kāraṇabhāvato ṭhānānīti anussatiṭṭhānāni. Buddhaguṇārammaṇā satīti yathā buddhānussati visesādhigamassa ṭhānaṃ hoti, evaṃ ‘‘itipi so bhagavā’’tiādinā buddhaguṇe ārabbhe uppannā sati. Evaṃ anussarato hi pīti uppajjati, so taṃ pītiṃ khayato vayato paṭṭhapetvā arahattaṃ pāpuṇāti. Upacārakammaṭṭhānaṃ nāmetaṃ gihīnampi labbhati. Upacārakammaṭṭhānanti ca paccakkhato upacārajjhānāvahaṃ kammaṭṭhānaparamparāya sammasanaṃ yāva arahattā lokiyalokuttaravisesāvahaṃ. Esa nayo sabbattha.
અનુસ્સતિટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Anussatiṭṭhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. અનુસ્સતિટ્ઠાનસુત્તં • 9. Anussatiṭṭhānasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮-૯. અનુત્તરિયસુત્તાદિવણ્ણના • 8-9. Anuttariyasuttādivaṇṇanā