Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૫. અનુતપ્પિયસુત્તં
5. Anutappiyasuttaṃ
૧૫. તત્ર ખો આયસ્મા સારિપુત્તો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘તથા તથાવુસો, ભિક્ખુ વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનુતપ્પા હોતિ. કથઞ્ચાવુસો, ભિક્ખુ તથા તથા વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનુતપ્પા હોતિ?
15. Tatra kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘tathā tathāvuso, bhikkhu vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti. Kathañcāvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti?
‘‘ઇધાવુસો, ભિક્ખુ કમ્મારામો હોતિ કમ્મરતો કમ્મારામતં અનુયુત્તો, ભસ્સારામો હોતિ…પે॰… નિદ્દારામો હોતિ… સઙ્ગણિકારામો હોતિ… સંસગ્ગારામો હોતિ… પપઞ્ચારામો હોતિ પપઞ્ચરતો પપઞ્ચારામતં અનુયુત્તો. એવં ખો, આવુસો, ભિક્ખુ તથા તથા વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનુતપ્પા હોતિ . અયં વુચ્ચતાવુસો – ‘ભિક્ખુ સક્કાયાભિરતો નપ્પજહાસિ સક્કાયં સમ્મા દુક્ખસ્સ અન્તકિરિયાય’’’.
‘‘Idhāvuso, bhikkhu kammārāmo hoti kammarato kammārāmataṃ anuyutto, bhassārāmo hoti…pe… niddārāmo hoti… saṅgaṇikārāmo hoti… saṃsaggārāmo hoti… papañcārāmo hoti papañcarato papañcārāmataṃ anuyutto. Evaṃ kho, āvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā anutappā hoti . Ayaṃ vuccatāvuso – ‘bhikkhu sakkāyābhirato nappajahāsi sakkāyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāya’’’.
‘‘તથા તથાવુસો, ભિક્ખુ વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનનુતપ્પા હોતિ. કથઞ્ચાવુસો, ભિક્ખુ તથા તથા વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનનુતપ્પા હોતિ?
‘‘Tathā tathāvuso, bhikkhu vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti. Kathañcāvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti?
‘‘ઇધાવુસો, ભિક્ખુ ન કમ્મારામો હોતિ ન કમ્મરતો ન કમ્મારામતં અનુયુત્તો, ન ભસ્સારામો હોતિ…પે॰… ન નિદ્દારામો હોતિ… ન સઙ્ગણિકારામો હોતિ… ન સંસગ્ગારામો હોતિ… ન પપઞ્ચારામો હોતિ ન પપઞ્ચરતો ન પપઞ્ચારામતં અનુયુત્તો. એવં ખો, આવુસો, ભિક્ખુ તથા તથા વિહારં કપ્પેતિ યથા યથાસ્સ વિહારં કપ્પયતો કાલકિરિયા અનનુતપ્પા હોતિ. અયં વુચ્ચતાવુસો – ‘ભિક્ખુ નિબ્બાનાભિરતો પજહાસિ સક્કાયં સમ્મા દુક્ખસ્સ અન્તકિરિયાયા’’’તિ.
‘‘Idhāvuso, bhikkhu na kammārāmo hoti na kammarato na kammārāmataṃ anuyutto, na bhassārāmo hoti…pe… na niddārāmo hoti… na saṅgaṇikārāmo hoti… na saṃsaggārāmo hoti… na papañcārāmo hoti na papañcarato na papañcārāmataṃ anuyutto. Evaṃ kho, āvuso, bhikkhu tathā tathā vihāraṃ kappeti yathā yathāssa vihāraṃ kappayato kālakiriyā ananutappā hoti. Ayaṃ vuccatāvuso – ‘bhikkhu nibbānābhirato pajahāsi sakkāyaṃ sammā dukkhassa antakiriyāyā’’’ti.
‘‘યો પપઞ્ચમનુયુત્તો, પપઞ્ચાભિરતો મગો;
‘‘Yo papañcamanuyutto, papañcābhirato mago;
વિરાધયી સો નિબ્બાનં, યોગક્ખેમં અનુત્તરં.
Virādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttaraṃ.
‘‘યો ચ પપઞ્ચં હિત્વાન, નિપ્પપઞ્ચપદે રતો;
‘‘Yo ca papañcaṃ hitvāna, nippapañcapade rato;
આરાધયી સો નિબ્બાનં, યોગક્ખેમં અનુત્તર’’ન્તિ. પઞ્ચમં;
Ārādhayī so nibbānaṃ, yogakkhemaṃ anuttara’’nti. pañcamaṃ;
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૫. અનુતપ્પિયસુત્તવણ્ણના • 5. Anutappiyasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૫. ભદ્દકસુત્તાદિવણ્ણના • 4-5. Bhaddakasuttādivaṇṇanā