Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૮-૯. અનુત્તરિયસુત્તાદિવણ્ણના

    8-9. Anuttariyasuttādivaṇṇanā

    ૮-૯. અટ્ઠમે અનુત્તરિયાનીતિ અઞ્ઞેન ઉત્તરિતરેન રહિતાનિ નિરુત્તરાનિ. દસ્સનાનુત્તરિયન્તિ રૂપદસ્સનેસુ અનુત્તરં. એસ નયો સબ્બપદેસુ . હત્થિરતનાદીનઞ્હિ દસ્સનં ન દસ્સનાનુત્તરિયં, નિવિટ્ઠસદ્ધસ્સ પન નિવિટ્ઠપેમવસેન દસબલસ્સ વા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ વા કસિણઅસુભનિમિત્તાદીનં વા અઞ્ઞતરસ્સ દસ્સનં દસ્સનાનુત્તરિયં નામ. ખત્તિયાદીનં ગુણકથાસવનં ન સવનાનુત્તરિયં, નિવિટ્ઠસદ્ધસ્સ પન નિવિટ્ઠપેમવસેન તિણ્ણં વા રતનાનં ગુણકથાસવનં તેપિટકબુદ્ધવચનસવનં વા સવનાનુત્તરિયં નામ. મણિરતનાદીનં લાભો ન લાભાનુત્તરિયં, સત્તવિધઅરિયધનલાભો પન લાભાનુત્તરિયં નામ. હત્થિસિપ્પાદિસિક્ખનં ન સિક્ખાનુત્તરિયં, સિક્ખાત્તયસ્સ પૂરણં પન સિક્ખાનુત્તરિયં નામ. ખત્તિયાદીનં પારિચરિયા ન પારિચરિયાનુત્તરિયં, તિણ્ણં પન રતનાનં પારિચરિયા પારિચરિયાનુત્તરિયં નામ. ખત્તિયાદીનં ગુણાનુસ્સરણં ન અનુસ્સતાનુત્તરિયં, તિણ્ણં પન રતનાનં ગુણાનુસ્સરણં અનુસ્સતાનુત્તરિયં નામ. ઇતિ ઇમાનિ છ અનુત્તરિયાનિ લોકિયલોકુત્તરાનિ કથિતાનિ. નવમે બુદ્ધાનુસ્સતીતિ બુદ્ધગુણારમ્મણા સતિ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો.

    8-9. Aṭṭhame anuttariyānīti aññena uttaritarena rahitāni niruttarāni. Dassanānuttariyanti rūpadassanesu anuttaraṃ. Esa nayo sabbapadesu . Hatthiratanādīnañhi dassanaṃ na dassanānuttariyaṃ, niviṭṭhasaddhassa pana niviṭṭhapemavasena dasabalassa vā bhikkhusaṅghassa vā kasiṇaasubhanimittādīnaṃ vā aññatarassa dassanaṃ dassanānuttariyaṃ nāma. Khattiyādīnaṃ guṇakathāsavanaṃ na savanānuttariyaṃ, niviṭṭhasaddhassa pana niviṭṭhapemavasena tiṇṇaṃ vā ratanānaṃ guṇakathāsavanaṃ tepiṭakabuddhavacanasavanaṃ vā savanānuttariyaṃ nāma. Maṇiratanādīnaṃ lābho na lābhānuttariyaṃ, sattavidhaariyadhanalābho pana lābhānuttariyaṃ nāma. Hatthisippādisikkhanaṃ na sikkhānuttariyaṃ, sikkhāttayassa pūraṇaṃ pana sikkhānuttariyaṃ nāma. Khattiyādīnaṃ pāricariyā na pāricariyānuttariyaṃ, tiṇṇaṃ pana ratanānaṃ pāricariyā pāricariyānuttariyaṃ nāma. Khattiyādīnaṃ guṇānussaraṇaṃ na anussatānuttariyaṃ, tiṇṇaṃ pana ratanānaṃ guṇānussaraṇaṃ anussatānuttariyaṃ nāma. Iti imāni cha anuttariyāni lokiyalokuttarāni kathitāni. Navame buddhānussatīti buddhaguṇārammaṇā sati. Sesapadesupi eseva nayo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
    ૮. અનુત્તરિયસુત્તં • 8. Anuttariyasuttaṃ
    ૯. અનુસ્સતિટ્ઠાનસુત્તં • 9. Anussatiṭṭhānasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)
    ૮. અનુત્તરિયસુત્તવણ્ણના • 8. Anuttariyasuttavaṇṇanā
    ૯. અનુસ્સતિટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના • 9. Anussatiṭṭhānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact