Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૧૦. અનુત્તરિયસુત્તવણ્ણના

    10. Anuttariyasuttavaṇṇanā

    ૩૦. દસમે નિહીનન્તિ લામકં, કિલિટ્ઠં વા. ગામવાસિકાનન્તિ બાલાનં. પુથુજ્જનાનં ઇદન્તિ પોથુજ્જનિકં. તેનાહ ‘‘પુથુજ્જનાનં સન્તક’’ન્તિ, પુથુજ્જનેહિ સેવિતબ્બત્તા તેસં સન્તકન્તિ વુત્તં હોતિ. અનરિયન્તિ ન નિદ્દોસં. નિદ્દોસટ્ઠો હિ અરિયટ્ઠો. તેનાહ ‘‘ન ઉત્તમં ન પરિસુદ્ધ’’ન્તિ. અરિયેહિ વા ન સેવિતબ્બન્તિ અનરિયં. અનત્થસંહિતન્તિ દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકાદિવિવિધવિપુલાનત્થસહિતં. તાદિસઞ્ચ અત્થસન્નિસ્સિતં ન હોતીતિ આહ ‘‘ન અત્થસન્નિસ્સિત’’ન્તિ. ન વટ્ટે નિબ્બિન્દનત્થાયાતિ ચતુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનાભાવતો. અસતિ પન વટ્ટે નિબ્બિદાય વિરાગાદીનં અસમ્ભવોયેવાતિ આહ ‘‘ન વિરાગાયા’’તિઆદિ.

    30. Dasame nihīnanti lāmakaṃ, kiliṭṭhaṃ vā. Gāmavāsikānanti bālānaṃ. Puthujjanānaṃ idanti pothujjanikaṃ. Tenāha ‘‘puthujjanānaṃ santaka’’nti, puthujjanehi sevitabbattā tesaṃ santakanti vuttaṃ hoti. Anariyanti na niddosaṃ. Niddosaṭṭho hi ariyaṭṭho. Tenāha ‘‘na uttamaṃ na parisuddha’’nti. Ariyehi vā na sevitabbanti anariyaṃ. Anatthasaṃhitanti diṭṭhadhammikasamparāyikādivividhavipulānatthasahitaṃ. Tādisañca atthasannissitaṃ na hotīti āha ‘‘na atthasannissita’’nti. Na vaṭṭe nibbindanatthāyāti catusaccakammaṭṭhānābhāvato. Asati pana vaṭṭe nibbidāya virāgādīnaṃ asambhavoyevāti āha ‘‘na virāgāyā’’tiādi.

    અનુત્તમં અનુત્તરિયન્તિ આહ ‘‘એતં અનુત્તર’’ન્તિ. હત્થિસ્મિન્તિ નિમિત્તત્થે ભુમ્મન્તિ આહ ‘‘હત્થિનિમિત્તં સિક્ખિતબ્બ’’ન્તિ. હત્થિવિસયત્તા હત્થિસન્નિસ્સિતત્તા ચ હત્થિસિપ્પં ‘‘હત્થી’’તિ ગહેત્વા ‘‘હત્થિસ્મિમ્પિ સિક્ખતી’’તિ વુત્તં. તસ્મા હત્થિસિપ્પે સિક્ખતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો.

    Anuttamaṃ anuttariyanti āha ‘‘etaṃ anuttara’’nti. Hatthisminti nimittatthe bhummanti āha ‘‘hatthinimittaṃ sikkhitabba’’nti. Hatthivisayattā hatthisannissitattā ca hatthisippaṃ ‘‘hatthī’’ti gahetvā ‘‘hatthismimpi sikkhatī’’ti vuttaṃ. Tasmā hatthisippe sikkhatīti evamettha attho daṭṭhabbo. Sesapadesupi eseva nayo.

    લિઙ્ગબ્યત્તયેન વિભત્તિબ્યત્તયેન પારિચરિયેતિ વુત્તન્તિ આહ ‘‘પારિચરિયાય પચ્ચુપટ્ઠિતા’’તિ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    Liṅgabyattayena vibhattibyattayena pāricariyeti vuttanti āha ‘‘pāricariyāya paccupaṭṭhitā’’ti. Sesamettha suviññeyyameva.

    અનુત્તરિયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anuttariyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    અનુત્તરિયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anuttariyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. અનુત્તરિયસુત્તં • 10. Anuttariyasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અનુત્તરિયસુત્તવણ્ણના • 10. Anuttariyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact