Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ચૂળસઙ્ગામો

    Cūḷasaṅgāmo

    ૧. અનુવિજ્જકસ્સપટિપત્તિ

    1. Anuvijjakassapaṭipatti

    ૩૬૫. 1 સઙ્ગામાવચરે ભિક્ખુના સઙ્ઘં ઉપસઙ્કમન્તેન નીચચિત્તેન સઙ્ઘો ઉપસઙ્કમિતબ્બો રજોહરણસમેન ચિત્તેન; આસનકુસલેન ભવિતબ્બં નિસજ્જકુસલેન; થેરે ભિક્ખૂ અનુપખજ્જન્તેન, નવે ભિક્ખૂ આસનેન અપ્પટિબાહન્તેન, યથાપતિરૂપે આસને નિસીદિતબ્બં; અનાનાકથિકેન ભવિતબ્બં અતિરચ્છાનકથિકેન; સામં વા ધમ્મો ભાસિતબ્બો પરો વા અજ્ઝેસિતબ્બો અરિયો વા તુણ્હીભાવો નાતિમઞ્ઞિતબ્બો.

    365.2 Saṅgāmāvacare bhikkhunā saṅghaṃ upasaṅkamantena nīcacittena saṅgho upasaṅkamitabbo rajoharaṇasamena cittena; āsanakusalena bhavitabbaṃ nisajjakusalena; there bhikkhū anupakhajjantena, nave bhikkhū āsanena appaṭibāhantena, yathāpatirūpe āsane nisīditabbaṃ; anānākathikena bhavitabbaṃ atiracchānakathikena; sāmaṃ vā dhammo bhāsitabbo paro vā ajjhesitabbo ariyo vā tuṇhībhāvo nātimaññitabbo.

    સઙ્ઘેન અનુમતેન પુગ્ગલેન અનુવિજ્જકેન અનુવિજ્જિતુકામેન ન ઉપજ્ઝાયો પુચ્છિતબ્બો, ન આચરિયો પુચ્છિતબ્બો, ન સદ્ધિવિહારિકો પુચ્છિતબ્બો, ન અન્તેવાસિકો પુચ્છિતબ્બો, ન સમાનુપજ્ઝાયકો પુચ્છિતબ્બો, ન સમાનાચરિયકો પુચ્છિતબ્બો, ન જાતિ પુચ્છિતબ્બા, ન નામં પુચ્છિતબ્બં, ન ગોત્તં પુચ્છિતબ્બં, ન આગમો પુચ્છિતબ્બો, ન કુલપદેસો પુચ્છિતબ્બો, ન જાતિભૂમિ પુચ્છિતબ્બા. તં કિં કારણા? અત્રસ્સ પેમં વા દોસો વા. પેમે વા સતિ દોસે વા, છન્દાપિ ગચ્છેય્ય દોસાપિ ગચ્છેય્ય મોહાપિ ગચ્છેય્ય ભયાપિ ગચ્છેય્ય.

    Saṅghena anumatena puggalena anuvijjakena anuvijjitukāmena na upajjhāyo pucchitabbo, na ācariyo pucchitabbo, na saddhivihāriko pucchitabbo, na antevāsiko pucchitabbo, na samānupajjhāyako pucchitabbo, na samānācariyako pucchitabbo, na jāti pucchitabbā, na nāmaṃ pucchitabbaṃ, na gottaṃ pucchitabbaṃ, na āgamo pucchitabbo, na kulapadeso pucchitabbo, na jātibhūmi pucchitabbā. Taṃ kiṃ kāraṇā? Atrassa pemaṃ vā doso vā. Peme vā sati dose vā, chandāpi gaccheyya dosāpi gaccheyya mohāpi gaccheyya bhayāpi gaccheyya.

    સઙ્ઘેન અનુમતેન પુગ્ગલેન અનુવિજ્જકેન અનુવિજ્જિતુકામેન સઙ્ઘગરુકેન ભવિતબ્બં નો પુગ્ગલગરુકેન, સદ્ધમ્મગરુકેન ભવિતબ્બં નો આમિસગરુકેન, અત્થવસિકેન ભવિતબ્બં નો પરિસકપ્પિકેન, કાલેન અનુવિજ્જિતબ્બં નો અકાલેન, ભૂતેન અનુવિજ્જિતબ્બં નો અભૂતેન, સણ્હેન અનુવિજ્જિતબ્બં નો ફરુસેન, અત્થસંહિતેન અનુવિજ્જિતબ્બં નો અનત્થસંહિતેન, મેત્તાચિત્તેન અનુવિજ્જિતબ્બં નો દોસન્તરેન, ન ઉપકણ્ણકજપ્પિના ભવિતબ્બં, ન જિમ્હં પેક્ખિતબ્બં, ન અક્ખિ નિખણિતબ્બં, ન ભમુકં ઉક્ખિપિતબ્બં, ન સીસં ઉક્ખિપિતબ્બં, ન હત્થવિકારો કાતબ્બો, ન હત્થમુદ્દા દસ્સેતબ્બા.

    Saṅghena anumatena puggalena anuvijjakena anuvijjitukāmena saṅghagarukena bhavitabbaṃ no puggalagarukena, saddhammagarukena bhavitabbaṃ no āmisagarukena, atthavasikena bhavitabbaṃ no parisakappikena, kālena anuvijjitabbaṃ no akālena, bhūtena anuvijjitabbaṃ no abhūtena, saṇhena anuvijjitabbaṃ no pharusena, atthasaṃhitena anuvijjitabbaṃ no anatthasaṃhitena, mettācittena anuvijjitabbaṃ no dosantarena, na upakaṇṇakajappinā bhavitabbaṃ, na jimhaṃ pekkhitabbaṃ, na akkhi nikhaṇitabbaṃ, na bhamukaṃ ukkhipitabbaṃ, na sīsaṃ ukkhipitabbaṃ, na hatthavikāro kātabbo, na hatthamuddā dassetabbā.

    આસનકુસલેન ભવિતબ્બં નિસજ્જકુસલેન, યુગમત્તં પેક્ખન્તેન અત્થં અનુવિધિયન્તેન સકે આસને નિસીદિતબ્બં, ન ચ આસના વુટ્ઠાતબ્બં , ન વીતિહાતબ્બં, ન કુમ્મગ્ગો સેવિતબ્બો, ન બાહાવિક્ખેપકં 3 ભણિતબ્બં, અતુરિતેન ભવિતબ્બં અસાહસિકેન, અચણ્ડિકતેન ભવિતબ્બં વચનક્ખમે , મેત્તાચિત્તેન ભવિતબ્બં હિતાનુકમ્પિના, કારુણિકેન ભવિતબ્બં હિતપરિસક્કિના, અસમ્ફપ્પલાપિના ભવિતબ્બં પરિયન્તભાણિના, અવેરવસિકેન ભવિતબ્બં અનસુરુત્તેન, અત્તા પરિગ્ગહેતબ્બો, પરો પરિગ્ગહેતબ્બો, ચોદકો પરિગ્ગહેતબ્બો, ચુદિતકો પરિગ્ગહેતબ્બો, અધમ્મચોદકો પરિગ્ગહેતબ્બો, અધમ્મચુદિતકો પરિગ્ગહેતબ્બો, ધમ્મચોદકો પરિગ્ગહેતબ્બો, ધમ્મચુદિતકો પરિગ્ગહેતબ્બો, વુત્તં અહાપેન્તેન અવુત્તં અપકાસેન્તેન ઓતિણ્ણાનિ પદબ્યઞ્જનાનિ સાધુકં પરિગ્ગહેત્વા પરો પટિપુચ્છિત્વા યથા પટિઞ્ઞાય કારેતબ્બો, મન્દો હાસેતબ્બો 4, ભીરૂ અસ્સાસેતબ્બો, ચણ્ડો નિસેધેતબ્બો, અસુચિ વિભાવેતબ્બો, ઉજુમદ્દવેન ન છન્દાગતિં ગન્તબ્બં, ન દોસાગતિં ગન્તબ્બં, ન મોહાગતિં ગન્તબ્બં, ન ભયાગતિં ગન્તબ્બં, મજ્ઝત્તેન ભવિતબ્બં ધમ્મેસુ ચ પુગ્ગલેસુ ચ. એવઞ્ચ પન અનુવિજ્જકો અનુવિજ્જમાનો સત્થુ ચેવ સાસનકરો હોતિ, વિઞ્ઞૂનઞ્ચ સબ્રહ્મચારીનં પિયો ચ હોતિ મનાપો ચ ગરુ ચ ભાવનીયો ચ.

    Āsanakusalena bhavitabbaṃ nisajjakusalena, yugamattaṃ pekkhantena atthaṃ anuvidhiyantena sake āsane nisīditabbaṃ, na ca āsanā vuṭṭhātabbaṃ , na vītihātabbaṃ, na kummaggo sevitabbo, na bāhāvikkhepakaṃ 5 bhaṇitabbaṃ, aturitena bhavitabbaṃ asāhasikena, acaṇḍikatena bhavitabbaṃ vacanakkhame , mettācittena bhavitabbaṃ hitānukampinā, kāruṇikena bhavitabbaṃ hitaparisakkinā, asamphappalāpinā bhavitabbaṃ pariyantabhāṇinā, averavasikena bhavitabbaṃ anasuruttena, attā pariggahetabbo, paro pariggahetabbo, codako pariggahetabbo, cuditako pariggahetabbo, adhammacodako pariggahetabbo, adhammacuditako pariggahetabbo, dhammacodako pariggahetabbo, dhammacuditako pariggahetabbo, vuttaṃ ahāpentena avuttaṃ apakāsentena otiṇṇāni padabyañjanāni sādhukaṃ pariggahetvā paro paṭipucchitvā yathā paṭiññāya kāretabbo, mando hāsetabbo 6, bhīrū assāsetabbo, caṇḍo nisedhetabbo, asuci vibhāvetabbo, ujumaddavena na chandāgatiṃ gantabbaṃ, na dosāgatiṃ gantabbaṃ, na mohāgatiṃ gantabbaṃ, na bhayāgatiṃ gantabbaṃ, majjhattena bhavitabbaṃ dhammesu ca puggalesu ca. Evañca pana anuvijjako anuvijjamāno satthu ceva sāsanakaro hoti, viññūnañca sabrahmacārīnaṃ piyo ca hoti manāpo ca garu ca bhāvanīyo ca.

    ૩૬૬. સુત્તં સંસન્દનત્થાય, ઓપમ્મં નિદસ્સનત્થાય, અત્થો વિઞ્ઞાપનત્થાય, પટિપુચ્છા ઠપનત્થાય, ઓકાસકમ્મં ચોદનત્થાય, ચોદના સારણત્થાય, સારણા સવચનીયત્થાય, સવચનીયં પલિબોધત્થાય, પલિબોધો વિનિચ્છયત્થાય, વિનિચ્છયો સન્તીરણત્થાય, સન્તીરણં ઠાનાઠાનગમનત્થાય, ઠાનાઠાનગમનં દુમ્મઙ્કૂનં પુગ્ગલાનં નિગ્ગહત્થાય, પેસલાનં ભિક્ખૂનં સમ્પગ્ગહત્થાય, સઙ્ઘો સમ્પરિગ્ગહસમ્પટિચ્છનત્થાય, સઙ્ઘેન અનુમતા પુગ્ગલા પચ્ચેકટ્ઠાયિનો અવિસંવાદકટ્ઠાયિનો.

    366. Suttaṃ saṃsandanatthāya, opammaṃ nidassanatthāya, attho viññāpanatthāya, paṭipucchā ṭhapanatthāya, okāsakammaṃ codanatthāya, codanā sāraṇatthāya, sāraṇā savacanīyatthāya, savacanīyaṃ palibodhatthāya, palibodho vinicchayatthāya, vinicchayo santīraṇatthāya, santīraṇaṃ ṭhānāṭhānagamanatthāya, ṭhānāṭhānagamanaṃ dummaṅkūnaṃ puggalānaṃ niggahatthāya, pesalānaṃ bhikkhūnaṃ sampaggahatthāya, saṅgho sampariggahasampaṭicchanatthāya, saṅghena anumatā puggalā paccekaṭṭhāyino avisaṃvādakaṭṭhāyino.

    વિનયો સંવરત્થાય, સંવરો અવિપ્પટિસારત્થાય, અવિપ્પટિસારો પામુજ્જત્થાય, પામુજ્જં પીતત્થાય, પીતિ પસ્સદ્ધત્થાય, પસ્સદ્ધિ સુખત્થાય, સુખં સમાધત્થાય, સમાધિ યથાભૂતઞાણદસ્સનત્થાય, યથાભૂતઞાણદસ્સનં નિબ્બિદત્થાય, નિબ્બિદા વિરાગત્થાય, વિરાગો વિમુત્તત્થાય, વિમુત્તિ વિમુત્તિઞાણદસ્સનત્થાય, વિમુત્તિઞાણદસ્સનં અનુપાદાપરિનિબ્બાનત્થાય. એતદત્થા કથા, એતદત્થા મન્તના, એતદત્થા ઉપનિસા, એતદત્થં સોતાવધાનં – યદિદં અનુપાદાચિત્તસ્સ વિમોક્ખોતિ.

    Vinayo saṃvaratthāya, saṃvaro avippaṭisāratthāya, avippaṭisāro pāmujjatthāya, pāmujjaṃ pītatthāya, pīti passaddhatthāya, passaddhi sukhatthāya, sukhaṃ samādhatthāya, samādhi yathābhūtañāṇadassanatthāya, yathābhūtañāṇadassanaṃ nibbidatthāya, nibbidā virāgatthāya, virāgo vimuttatthāya, vimutti vimuttiñāṇadassanatthāya, vimuttiñāṇadassanaṃ anupādāparinibbānatthāya. Etadatthā kathā, etadatthā mantanā, etadatthā upanisā, etadatthaṃ sotāvadhānaṃ – yadidaṃ anupādācittassa vimokkhoti.

    ૩૬૭.

    367.

    અનુયોગવત્તં નિસામય, કુસલેન બુદ્ધિમતા કતં;

    Anuyogavattaṃ nisāmaya, kusalena buddhimatā kataṃ;

    સુવુત્તં સિક્ખાપદાનુલોમિકં, ગતિં ન નાસેન્તો સમ્પરાયિકં.

    Suvuttaṃ sikkhāpadānulomikaṃ, gatiṃ na nāsento samparāyikaṃ.

    વત્થું વિપત્તિં આપત્તિં, નિદાનં આકારઅકોવિદો;

    Vatthuṃ vipattiṃ āpattiṃ, nidānaṃ ākāraakovido;

    પુબ્બાપરં ન જાનાતિ, કતાકતં સમેન ચ.

    Pubbāparaṃ na jānāti, katākataṃ samena ca.

    કમ્મઞ્ચ અધિકરણઞ્ચ, સમથે ચાપિ અકોવિદો;

    Kammañca adhikaraṇañca, samathe cāpi akovido;

    રત્તો દુટ્ઠો ચ મૂળ્હો ચ, ભયા મોહા ચ ગચ્છતિ.

    Ratto duṭṭho ca mūḷho ca, bhayā mohā ca gacchati.

    ન ચ સઞ્ઞત્તિકુસલો, નિજ્ઝત્તિયા ચ અકોવિદો;

    Na ca saññattikusalo, nijjhattiyā ca akovido;

    લદ્ધપક્ખો અહિરિકો, કણ્હકમ્મો અનાદરો;

    Laddhapakkho ahiriko, kaṇhakammo anādaro;

    સ વે 7 તાદિસકો ભિક્ખુ, અપ્પટિક્ખોતિ વુચ્ચતિ.

    Sa ve 8 tādisako bhikkhu, appaṭikkhoti vuccati.

    વત્થું વિપત્તિં આપત્તિં, નિદાનં આકારકોવિદો;

    Vatthuṃ vipattiṃ āpattiṃ, nidānaṃ ākārakovido;

    પુબ્બાપરઞ્ચ જાનાતિ, કતાકતં સમેન ચ.

    Pubbāparañca jānāti, katākataṃ samena ca.

    કમ્મઞ્ચ અધિકરણઞ્ચ, સમથે ચાપિ કોવિદો;

    Kammañca adhikaraṇañca, samathe cāpi kovido;

    અરત્તો અદુટ્ઠો અમૂળ્હો, ભયા મોહા ન ગચ્છતિ.

    Aratto aduṭṭho amūḷho, bhayā mohā na gacchati.

    સઞ્ઞત્તિયા ચ કુસલો, નિજ્ઝત્તિયા ચ કોવિદો;

    Saññattiyā ca kusalo, nijjhattiyā ca kovido;

    લદ્ધપક્ખો હિરિમનો, સુક્કકમ્મો સગારવો;

    Laddhapakkho hirimano, sukkakammo sagāravo;

    સ વે તાદિસકો ભિક્ખુ, સપ્પટિક્ખોતિ વુચ્ચતીતિ.

    Sa ve tādisako bhikkhu, sappaṭikkhoti vuccatīti.

    ચૂળસઙ્ગામો નિટ્ઠિતો.

    Cūḷasaṅgāmo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નીચચિત્તેન પુચ્છેય્ય, ગરુ સઙ્ઘે ન પુગ્ગલે;

    Nīcacittena puccheyya, garu saṅghe na puggale;

    સુત્તં સંસન્દનત્થાય, વિનયાનુગ્ગહેન ચ;

    Suttaṃ saṃsandanatthāya, vinayānuggahena ca;

    ઉદ્દાનં ચૂળસઙ્ગામે, એકુદ્દેસો 9 ઇદં કતન્તિ.

    Uddānaṃ cūḷasaṅgāme, ekuddeso 10 idaṃ katanti.







    Footnotes:
    1. પરિ॰ ૪૨૧
    2. pari. 421
    3. ન વાચા વિક્ખેપકં (સ્યા॰)
    4. વેપો પહાસેતબ્બો (સ્યા॰)
    5. na vācā vikkhepakaṃ (syā.)
    6. vepo pahāsetabbo (syā.)
    7. સચે (ક॰)
    8. sace (ka.)
    9. એકુદ્દેસં (સી॰ સ્યા॰)
    10. ekuddesaṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ગામદ્વયવણ્ણના • Saṅgāmadvayavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનુવિજ્જકસ્સપટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassapaṭipattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અનુવિજ્જકસ્સ પટિપત્તિવણ્ણના • Anuvijjakassa paṭipattivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact