Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    અપલોકનકમ્મકથાવણ્ણના

    Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    ૪૯૫-૪૯૬. કાયસમ્ભોગસામગ્ગીતિ સહસેય્યપટિગ્ગહણાદિ. સો રતોતિ સુભે રતો. સુટ્ઠુ ઓરતોતિ વા સોરતો. નિવાતવુત્તીતિ નીચવુત્તિ. પટિસઙ્ખાતિ પટિસઙ્ખાય ઞાણેન ઉપપરિક્ખિત્વા. યં તં અવન્દિયકમ્મં અનુઞ્ઞાતન્તિ સમ્બન્ધો. ઇમસ્સ અપલોકનકમ્મસ્સ ઠાનં હોતીતિ એવમ્પિ અપલોકનકમ્મં પવત્તતીતિ અત્થો. કમ્મમેવ લક્ખણન્તિ કમ્મલક્ખણં. ઓસારણનિસ્સારણભણ્ડુકમ્માદયો વિય કમ્મઞ્ચ હુત્વા અઞ્ઞઞ્ચ નામં ન લભતિ, કમ્મમેવ હુત્વા ઉપલક્ખીયતીતિ ‘‘કમ્મલક્ખણ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. એતમ્પિ કમ્મલક્ખણમેવાતિ વુત્તકમ્મલક્ખણં દસ્સેતું ‘‘અચ્છિન્નચીવરજિણ્ણચીવરનટ્ઠચીવરાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ઇણપલિબોધમ્પીતિ ઇણમેવ પલિબોધો ઇણપલિબોધો, તમ્પિ દાતું વટ્ટતિ. સચે તાદિસં ભિક્ખું ઇણાયિકા પલિબુન્ધન્તિ, તત્રુપ્પાદતોપિ તસ્સ ઇણં સોધેતું વટ્ટતીતિ અધિપ્પાયો.

    495-496.Kāyasambhogasāmaggīti sahaseyyapaṭiggahaṇādi. So ratoti subhe rato. Suṭṭhu oratoti vā sorato. Nivātavuttīti nīcavutti. Paṭisaṅkhāti paṭisaṅkhāya ñāṇena upaparikkhitvā. Yaṃ taṃ avandiyakammaṃ anuññātanti sambandho. Imassa apalokanakammassa ṭhānaṃ hotīti evampi apalokanakammaṃ pavattatīti attho. Kammameva lakkhaṇanti kammalakkhaṇaṃ. Osāraṇanissāraṇabhaṇḍukammādayo viya kammañca hutvā aññañca nāmaṃ na labhati, kammameva hutvā upalakkhīyatīti ‘‘kammalakkhaṇa’’nti vuccati. Etampi kammalakkhaṇamevāti vuttakammalakkhaṇaṃ dassetuṃ ‘‘acchinnacīvarajiṇṇacīvaranaṭṭhacīvarāna’’ntiādi vuttaṃ. Iṇapalibodhampīti iṇameva palibodho iṇapalibodho, tampi dātuṃ vaṭṭati. Sace tādisaṃ bhikkhuṃ iṇāyikā palibundhanti, tatruppādatopi tassa iṇaṃ sodhetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo.

    છત્તં વા વેદિકં વાતિ એત્થ વેદિકાતિ ચેતિયસ્સ ઉપરિ ચતુરસ્સચયો વુચ્ચતિ. છત્તન્તિ તતો ઉદ્ધં વલયાનિ દસ્સેત્વા કતો અગ્ગચયો વુચ્ચતિ. ચેતિયસ્સ ઉપનિક્ખેપતોતિ ચેતિયે નવકમ્મત્તાય ઉપનિક્ખિત્તતો, ચેતિયસન્તકતોતિ વુત્તં હોતિ. અઞ્ઞા કતિકા કાતબ્બાતિ પુરિમકતિકાય અસઙ્ગહિતત્તા વુત્તં. તેહીતિ યેસં પુગ્ગલિકટ્ઠાને તિટ્ઠન્તિ, તેહિ. દસભાગન્તિ દસમભાગં. તત્થાતિ તસ્મિં વિહારે. મૂલેતિ પુબ્બે. ‘‘ઇતો પટ્ઠાય ભાજેત્વા ખાદન્તૂ’’તિ વચનેનેવ યથાસુખં પરિભોગો પટિક્ખિત્તો હોતીતિ આહ ‘‘પુરિમકતિકા પટિપ્પસ્સમ્ભતી’’તિ.

    Chattaṃ vā vedikaṃ vāti ettha vedikāti cetiyassa upari caturassacayo vuccati. Chattanti tato uddhaṃ valayāni dassetvā kato aggacayo vuccati. Cetiyassa upanikkhepatoti cetiye navakammattāya upanikkhittato, cetiyasantakatoti vuttaṃ hoti. Aññā katikā kātabbāti purimakatikāya asaṅgahitattā vuttaṃ. Tehīti yesaṃ puggalikaṭṭhāne tiṭṭhanti, tehi. Dasabhāganti dasamabhāgaṃ. Tatthāti tasmiṃ vihāre. Mūleti pubbe. ‘‘Ito paṭṭhāya bhājetvā khādantū’’ti vacaneneva yathāsukhaṃ paribhogo paṭikkhitto hotīti āha ‘‘purimakatikā paṭippassambhatī’’ti.

    અનુવિચરિત્વાતિ પચ્છતો પચ્છતો ગન્ત્વા. અપચ્ચાસીસન્તેનાતિ તેસં સન્તિકા

    Anuvicaritvāti pacchato pacchato gantvā. Apaccāsīsantenāti tesaṃ santikā

    પચ્ચયં અપચ્ચાસીસન્તેન. મૂલભાગન્તિ વુત્તમેવત્થં વિભાવેતિ ‘‘દસભાગમત્ત’’ન્તિ. અકતાવાસં વા કત્વાતિ તતો ઉપ્પન્નઆયેન કત્વા. જગ્ગિતકાલે ચ ન વારેતબ્બાતિ જગ્ગિતાનં પુપ્ફફલભરિતકાલે ન વારેતબ્બા. જગ્ગનકાલેતિ જગ્ગિતું આરદ્ધકાલે. ઞત્તિકમ્મટ્ઠાનભેદેતિ ઞત્તિકમ્મસ્સ ઠાનભેદે.

    Paccayaṃ apaccāsīsantena. Mūlabhāganti vuttamevatthaṃ vibhāveti ‘‘dasabhāgamatta’’nti. Akatāvāsaṃ vā katvāti tato uppannaāyena katvā. Jaggitakāle ca na vāretabbāti jaggitānaṃ pupphaphalabharitakāle na vāretabbā. Jagganakāleti jaggituṃ āraddhakāle. Ñattikammaṭṭhānabhedeti ñattikammassa ṭhānabhede.

    કમ્મવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kammavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. કમ્મવગ્ગો • 1. Kammavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અપલોકનકમ્મકથા • Apalokanakammakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અપલોકનકમ્મકથાવણ્ણના • Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અપલોકનકમ્મકથાવણ્ણના • Apalokanakammakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અપલોકનકમ્મકથા • Apalokanakammakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact