Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    7. (அபர)-கோ³தமத்தே²ரகா³தா²

    7. (Apara)-gotamattheragāthā

    587.

    587.

    ‘‘விஜானெய்ய ஸகங் அத்த²ங், அவலோகெய்யாத² பாவசனங்;

    ‘‘Vijāneyya sakaṃ atthaṃ, avalokeyyātha pāvacanaṃ;

    யஞ்செத்த² அஸ்ஸ பதிரூபங், ஸாமஞ்ஞங் அஜ்ஜு²பக³தஸ்ஸ.

    Yañcettha assa patirūpaṃ, sāmaññaṃ ajjhupagatassa.

    588.

    588.

    ‘‘மித்தங் இத⁴ ச கல்யாணங், ஸிக்கா² விபுலங் ஸமாதா³னங்;

    ‘‘Mittaṃ idha ca kalyāṇaṃ, sikkhā vipulaṃ samādānaṃ;

    ஸுஸ்ஸூஸா ச க³ரூனங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Sussūsā ca garūnaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    589.

    589.

    ‘‘பு³த்³தே⁴ஸு ஸகா³ரவதா, த⁴ம்மே அபசிதி யதா²பூ⁴தங்;

    ‘‘Buddhesu sagāravatā, dhamme apaciti yathābhūtaṃ;

    ஸங்கே⁴ ச சித்திகாரோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Saṅghe ca cittikāro, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    590.

    590.

    ‘‘ஆசாரகோ³சரே யுத்தோ, ஆஜீவோ ஸோதி⁴தோ அகா³ரய்ஹோ;

    ‘‘Ācāragocare yutto, ājīvo sodhito agārayho;

    சித்தஸ்ஸ ச ஸண்ட²பனங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Cittassa ca saṇṭhapanaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    591.

    591.

    ‘‘சாரித்தங் அத² வாரித்தங், இரியாபதி²யங் பஸாத³னியங்;

    ‘‘Cārittaṃ atha vārittaṃ, iriyāpathiyaṃ pasādaniyaṃ;

    அதி⁴சித்தே ச ஆயோகோ³, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Adhicitte ca āyogo, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    592.

    592.

    ‘‘ஆரஞ்ஞகானி ஸேனாஸனானி, பந்தானி அப்பஸத்³தா³னி;

    ‘‘Āraññakāni senāsanāni, pantāni appasaddāni;

    ப⁴ஜிதப்³பா³னி முனினா, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Bhajitabbāni muninā, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    593.

    593.

    ‘‘ஸீலஞ்ச பா³ஹுஸச்சஞ்ச, த⁴ம்மானங் பவிசயோ யதா²பூ⁴தங்;

    ‘‘Sīlañca bāhusaccañca, dhammānaṃ pavicayo yathābhūtaṃ;

    ஸச்சானங் அபி⁴ஸமயோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Saccānaṃ abhisamayo, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    594.

    594.

    ‘‘பா⁴வெய்ய ச அனிச்சந்தி, அனத்தஸஞ்ஞங் அஸுப⁴ஸஞ்ஞஞ்ச;

    ‘‘Bhāveyya ca aniccanti, anattasaññaṃ asubhasaññañca;

    லோகம்ஹி ச அனபி⁴ரதிங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Lokamhi ca anabhiratiṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    595.

    595.

    ‘‘பா⁴வெய்ய ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³, இத்³தி⁴பாதா³னி இந்த்³ரியானி ப³லானி;

    ‘‘Bhāveyya ca bojjhaṅge, iddhipādāni indriyāni balāni;

    அட்ட²ங்க³மக்³க³மரியங், ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூபங்.

    Aṭṭhaṅgamaggamariyaṃ, etaṃ samaṇassa patirūpaṃ.

    596.

    596.

    ‘‘தண்ஹங் பஜஹெய்ய முனி, ஸமூலகே ஆஸவே பதா³லெய்ய;

    ‘‘Taṇhaṃ pajaheyya muni, samūlake āsave padāleyya;

    விஹரெய்ய விப்பமுத்தோ, ஏதங் ஸமணஸ்ஸ பதிரூப’’ந்தி.

    Vihareyya vippamutto, etaṃ samaṇassa patirūpa’’nti.

    … கோ³தமோ தே²ரோ….

    … Gotamo thero….

    த³ஸகனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Dasakanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    காளுதா³யீ ச ஸோ தே²ரோ, ஏகவிஹாரீ ச கப்பினோ;

    Kāḷudāyī ca so thero, ekavihārī ca kappino;

    சூளபந்த²கோ கப்போ ச, உபஸேனோ ச கோ³தமோ;

    Cūḷapanthako kappo ca, upaseno ca gotamo;

    ஸத்திமே த³ஸகே தே²ரா, கா³தா²யோ செத்த² ஸத்ததீதி.

    Sattime dasake therā, gāthāyo cettha sattatīti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 7. (அபர)-கோ³தமத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 7. (Apara)-gotamattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact