Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    3. அபரா உத்தமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    3. Aparā uttamātherīgāthāvaṇṇanā

    யே இமே ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³திஆதி³கா அபராய உத்தமாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ப³ந்து⁴மதீனக³ரே குலதா³ஸீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸா ஏகதி³வஸங் ஸத்து² ஸாவகங் ஏகங் கீ²ணாஸவத்தே²ரங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா தீணி மோத³கானி அதா³ஸி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸலஜனபதே³ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தா ஜனபத³சாரிகங் சரந்தஸ்ஸ ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.2.30-36) –

    Ye ime satta bojjhaṅgātiādikā aparāya uttamāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī vipassissa bhagavato kāle bandhumatīnagare kuladāsī hutvā nibbatti. Sā ekadivasaṃ satthu sāvakaṃ ekaṃ khīṇāsavattheraṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pasannamānasā tīṇi modakāni adāsi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde kosalajanapade aññatarasmiṃ brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā viññutaṃ pattā janapadacārikaṃ carantassa satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā pabbajitvā nacirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.2.30-36) –

    ‘‘நக³ரே ப³ந்து⁴மதியா, கும்ப⁴தா³ஸீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Nagare bandhumatiyā, kumbhadāsī ahosahaṃ;

    மம பா⁴க³ங் க³ஹெத்வான, க³ச்ச²ங் உத³கஹாரிகா.

    Mama bhāgaṃ gahetvāna, gacchaṃ udakahārikā.

    ‘‘பந்த²ம்ஹி ஸமணங் தி³ஸ்வா, ஸந்தசித்தங் ஸமாஹிதங்;

    ‘‘Panthamhi samaṇaṃ disvā, santacittaṃ samāhitaṃ;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, மோத³கே தீணிதா³ஸஹங்.

    Pasannacittā sumanā, modake tīṇidāsahaṃ.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஏகனவுதிகப்பானி, வினிபாதங் ந க³ச்ச²ஹங்.

    Ekanavutikappāni, vinipātaṃ na gacchahaṃ.

    ‘‘ஸம்பத்தி தங் கரித்வான, ஸப்³ப³ங் அனுப⁴விங் அஹங்;

    ‘‘Sampatti taṃ karitvāna, sabbaṃ anubhaviṃ ahaṃ;

    மோத³கே தீணி த³த்வான, பத்தாஹங் அசலங் பத³ங்.

    Modake tīṇi datvāna, pattāhaṃ acalaṃ padaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –

    Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –

    45.

    45.

    ‘‘யே இமே ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, மக்³கா³ நிப்³பா³னபத்தியா;

    ‘‘Ye ime satta bojjhaṅgā, maggā nibbānapattiyā;

    பா⁴விதா தே மயா ஸப்³பே³, யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதா.

    Bhāvitā te mayā sabbe, yathā buddhena desitā.

    46.

    46.

    ‘‘ஸுஞ்ஞதஸ்ஸானிமித்தஸ்ஸ, லாபி⁴னீஹங் யதி³ச்ச²கங்;

    ‘‘Suññatassānimittassa, lābhinīhaṃ yadicchakaṃ;

    ஓரஸா தீ⁴தா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, நிப்³பா³னாபி⁴ரதா ஸதா³.

    Orasā dhītā buddhassa, nibbānābhiratā sadā.

    47.

    47.

    ‘‘ஸப்³பே³ காமா ஸமுச்சி²ன்னா, யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸா;

    ‘‘Sabbe kāmā samucchinnā, ye dibbā ye ca mānusā;

    விக்கீ²ணோ ஜாதிஸங்ஸாரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி. –

    Vikkhīṇo jātisaṃsāro, natthi dāni punabbhavo’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² ஸுஞ்ஞதஸ்ஸானிமித்தஸ்ஸ, லாபி⁴னீஹங் யதி³ச்ச²கந்தி ஸுஞ்ஞதஸமாபத்தியா ச அனிமித்தஸமாபத்தியா ச அஹங் யதி³ச்ச²கங் லாபி⁴னீ, தத்த² யங் யங் ஸமாபஜ்ஜிதுங் இச்சா²மி யத்த² யத்த² யதா³ யதா³, தங் தங் தத்த² தத்த² ததா³ ததா³ ஸமாபஜ்ஜித்வா விஹராமீதி அத்தோ². யதி³பி ஹி ஸுஞ்ஞதாப்பணிஹிதாதி³னாமகஸ்ஸ யஸ்ஸ கஸ்ஸசிபி மக்³க³ஸ்ஸ ஸுஞ்ஞதாதி³பே⁴த³ங் திவித⁴ம்பி ப²லங் ஸம்ப⁴வதி. அயங் பன தே²ரீ ஸுஞ்ஞதானிமித்தஸமாபத்தியோவ ஸமாபஜ்ஜதி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸுஞ்ஞதஸ்ஸானிமித்தஸ்ஸ, லாபி⁴னீஹங் யதி³ச்ச²க’’ந்தி. யேபு⁴ய்யவஸேன வா ஏதங் வுத்தங். நித³ஸ்ஸனமத்தமேதந்தி அபரே.

    Tattha suññatassānimittassa, lābhinīhaṃ yadicchakanti suññatasamāpattiyā ca animittasamāpattiyā ca ahaṃ yadicchakaṃ lābhinī, tattha yaṃ yaṃ samāpajjituṃ icchāmi yattha yattha yadā yadā, taṃ taṃ tattha tattha tadā tadā samāpajjitvā viharāmīti attho. Yadipi hi suññatāppaṇihitādināmakassa yassa kassacipi maggassa suññatādibhedaṃ tividhampi phalaṃ sambhavati. Ayaṃ pana therī suññatānimittasamāpattiyova samāpajjati. Tena vuttaṃ – ‘‘suññatassānimittassa, lābhinīhaṃ yadicchaka’’nti. Yebhuyyavasena vā etaṃ vuttaṃ. Nidassanamattametanti apare.

    யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸாதி யே தே³வலோகபரியாபன்னா யே ச மனுஸ்ஸலோகபரியாபன்னா வத்து²காமா, தே ஸப்³பே³பி தப்படிப³த்³த⁴ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன மயா ஸம்மதே³வ உச்சி²ன்னா, அபரிபோ⁴கா³ரஹா கதா . வுத்தஞ்ஹி – ‘‘அப⁴ப்³போ³, ஆவுஸோ, கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² காமே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங். ஸெய்யதா²பி புப்³பே³ அகா³ரியபூ⁴தோ’’தி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Ye dibbā ye ca mānusāti ye devalokapariyāpannā ye ca manussalokapariyāpannā vatthukāmā, te sabbepi tappaṭibaddhachandarāgappahānena mayā sammadeva ucchinnā, aparibhogārahā katā . Vuttañhi – ‘‘abhabbo, āvuso, khīṇāsavo bhikkhu kāme paribhuñjituṃ. Seyyathāpi pubbe agāriyabhūto’’ti. Sesaṃ vuttanayameva.

    அபரா உத்தமாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aparā uttamātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 3. அபராஉத்தமாதே²ரீகா³தா² • 3. Aparāuttamātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact