Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૧૮. અપરઅચ્છરાસઙ્ઘાતવગ્ગવણ્ણના

    18. Aparaaccharāsaṅghātavaggavaṇṇanā

    ૩૮૨. ઇદમ્પિ સુત્તન્તિ એત્થ પિ-સદ્દો હેટ્ઠા વુત્તચૂળચ્છરાસઙ્ઘાતસુત્તં સમ્પિણ્ડેતિ. ચૂળચ્છરાસઙ્ઘાતસુત્તે અપ્પનં અપ્પત્તાય મેત્તાય તાવમહન્તો વિપાકો દસ્સિતો, કિમઙ્ગં પન ઇમિસ્સા અપ્પનાપ્પત્તાય મેત્તાયાતિ દસ્સેતું – ‘‘અપ્પનાપ્પત્તાય હી’’તિઆદિમાહ. વિપાકકથાયેવ નત્થીતિ વિપાકે કથાયેવ નત્થિ, અયમેવ વા પાઠો. ગણનાનુપુબ્બતાતિ ગણનાનુપુબ્બતાય. પઠમં ઉપ્પન્નન્તિપિ પઠમં, પઠમં સમાપજ્જતીતિ ઇદં પન ન એકન્તલક્ખણં. ચિણ્ણવસીભાવો હિ અટ્ઠસમાપત્તિલાભી આદિતો પટ્ઠાય મત્થકં પાપેન્તોપિ સમાપજ્જિતું સક્કોતિ, મત્થકતો પટ્ઠાય આદિં પાપેન્તોપિ, અન્તરન્તરા ઓક્કન્તોપિ સમાપજ્જિતું સક્કોતિ એવ. પુબ્બુપ્પત્તિયટ્ઠેન પન પઠમં નામ હોતિ. વિભઙ્ગેતિ ઝાનવિભઙ્ગે. વિપસ્સનં કયિરમાનં લક્ખણૂપનિજ્ઝાનકિચ્ચં મગ્ગેન સિજ્ઝતિ તગ્ગતસમ્મોહવિદ્ધંસનતો . અપિચ વિપસ્સનાય લક્ખણૂપનિજ્ઝાનં મગ્ગેન ઉપ્પન્નેન સિજ્ઝતિ ઇતરથા પરિવત્તનતો, તસ્મા મગ્ગો લક્ખણૂપનિજ્ઝાનં, ન અનિચ્ચાદિલક્ખણાનં આરમ્મણકરણતો. યથા ફલં નિબ્બાનસ્સ અસઙ્ખતલક્ખણં આરમ્મણકરણવસેન ઉપનિજ્ઝાયતિ, એવં મગ્ગોપિ. એવમ્પિસ્સ લક્ખણૂપનિજ્ઝાનતં વેદિતબ્બં. વત્તબ્બમેવ નત્થિ અરિત્તજ્ઝાનતાય. સેસં વિસેસં, અરિત્તજ્ઝાના એવાતિ અત્થો.

    382.Idampisuttanti ettha pi-saddo heṭṭhā vuttacūḷaccharāsaṅghātasuttaṃ sampiṇḍeti. Cūḷaccharāsaṅghātasutte appanaṃ appattāya mettāya tāvamahanto vipāko dassito, kimaṅgaṃ pana imissā appanāppattāya mettāyāti dassetuṃ – ‘‘appanāppattāya hī’’tiādimāha. Vipākakathāyeva natthīti vipāke kathāyeva natthi, ayameva vā pāṭho. Gaṇanānupubbatāti gaṇanānupubbatāya. Paṭhamaṃ uppannantipi paṭhamaṃ, paṭhamaṃ samāpajjatīti idaṃ pana na ekantalakkhaṇaṃ. Ciṇṇavasībhāvo hi aṭṭhasamāpattilābhī ādito paṭṭhāya matthakaṃ pāpentopi samāpajjituṃ sakkoti, matthakato paṭṭhāya ādiṃ pāpentopi, antarantarā okkantopi samāpajjituṃ sakkoti eva. Pubbuppattiyaṭṭhena pana paṭhamaṃ nāma hoti. Vibhaṅgeti jhānavibhaṅge. Vipassanaṃ kayiramānaṃ lakkhaṇūpanijjhānakiccaṃ maggena sijjhati taggatasammohaviddhaṃsanato . Apica vipassanāya lakkhaṇūpanijjhānaṃ maggena uppannena sijjhati itarathā parivattanato, tasmā maggo lakkhaṇūpanijjhānaṃ, na aniccādilakkhaṇānaṃ ārammaṇakaraṇato. Yathā phalaṃ nibbānassa asaṅkhatalakkhaṇaṃ ārammaṇakaraṇavasena upanijjhāyati, evaṃ maggopi. Evampissa lakkhaṇūpanijjhānataṃ veditabbaṃ. Vattabbameva natthi arittajjhānatāya. Sesaṃ visesaṃ, arittajjhānā evāti attho.

    ૩૮૬-૩૮૭. હિતફરણન્તિ સત્તેસુ હિતાનુરૂપં ઝાનસ્સ ફરિત્વા પવત્તનં. ચેતોપટિપક્ખતો વિમુચ્ચતિ એતાયાતિ ચેતોવિમુત્તિ, અપ્પનાપ્પત્તા મેત્તા. તેનાહ – ‘‘ઇધા’’તિઆદિ. એસેવ નયોતિ ઇમિના કરુણાદીનમ્પિ અપ્પનાપ્પત્તતં અતિદિસતિ. વટ્ટં હોન્તિ કમ્મવટ્ટભાવતો. વટ્ટપાદા હોન્તીતિ વિપાકવટ્ટસ્સ કારણં હોન્તિ.

    386-387.Hitapharaṇanti sattesu hitānurūpaṃ jhānassa pharitvā pavattanaṃ. Cetopaṭipakkhato vimuccati etāyāti cetovimutti, appanāppattā mettā. Tenāha – ‘‘idhā’’tiādi. Eseva nayoti iminā karuṇādīnampi appanāppattataṃ atidisati. Vaṭṭaṃ honti kammavaṭṭabhāvato. Vaṭṭapādā hontīti vipākavaṭṭassa kāraṇaṃ honti.

    ૩૯૦. અજ્ઝત્તપરિકમ્મવસેનાતિ અત્તનો કેસાદીસુ પરિકમ્મકરણવસેન. અટ્ઠારસવિધેતિ અટ્ઠારસપ્પભેદે. કાયેતિ રૂપકાયે. રૂપકાયો હિ ઇધ અઙ્ગપચ્ચઙ્ગાનં કેસાદીનઞ્ચ ધમ્માનં સમૂહટ્ઠેન હત્થિકાયરથકાયાદયો વિય કાયોતિ અધિપ્પેતો. સમૂહવિસયતાય ચસ્સ કાયસદ્દસ્સ સમુદાયૂપાદનતાય ચ અસુભાકારસ્સ ‘‘કાયે’’તિ એકવચનં. તથા આરમ્મણાદિવિભાગેન અનેકભેદભિન્નમ્પિ ચિત્તં ચિત્તભાવસામઞ્ઞેન એકજ્ઝં ગહેત્વા ‘‘ચિત્તે’’તિ એકવચનં કતં. કાયાનુપસ્સીતિ ઇમસ્સ અત્થં દસ્સેતું – ‘‘તમેવ કાયં પઞ્ઞાય અનુપસ્સન્તો’’તિ આહ. તમેવ કાયન્તિ ચ અવધારણેન વેદનાદિઅનુપસ્સનં નિવત્તેતિ. તેન ચ પુન કાયગ્ગહણસ્સ પયોજનં સૂચિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. ‘‘કાયે’’તિ હિ વત્વાપિ પુન ‘‘કાયાનુપસ્સી’’તિ દુતિયં કાયગ્ગહણં અસમ્મિસ્સતો વવત્થાનઘનવિનિબ્ભોગાદિદસ્સનત્થં કતં. તેન વેદનાદયોપિ એત્થ સિતા, એત્થ પટિબદ્ધાતિ કાયવેદનાદિઅનુપસ્સનપ્પસઙ્ગેપિ આપન્ને ન કાયે વેદનાનુપસ્સી ચિત્તાનુપસ્સી ધમ્માનુપસ્સી વા. અથ ખો કાયાનુપસ્સીયેવાતિ કાયસઙ્ખાતવત્થુસ્મિં કાયાનુપસ્સનાકારસ્સેવ દસ્સનેન અસમ્મિસ્સતો વવત્થાનં દસ્સિતં હોતિ. તથા ન કાયે અઙ્ગપચ્ચઙ્ગવિનિમુત્તએકધમ્માનુપસ્સી, નાપિ કેસલોમાદિવિનિમુત્તઇત્થિપુરિસાનુપસ્સી. યોપિ ચેત્થ કેસલોમાદિકો ભૂતુપાદાયસમૂહસઙ્ખાતો કાયો, કત્થપિ ન ભૂતુપાદાયવિનિમુત્તએકધમ્માનુપસ્સી, અથ ખો રથસમ્ભારાનુપસ્સકો વિય અઙ્ગપચ્ચઙ્ગસમૂહાનુપસ્સી , નાગરાવયવાનુપસ્સકો વિય કેસલોમાદિસમૂહાનુપસ્સી, કદલિક્ખન્ધપત્તવટ્ટિવિનિબ્ભુજ્જકો રિત્તમુટ્ઠિવિનિવેઠકો વિય ચ ભૂતુપાદાયસમૂહાનુપસ્સીયેવાતિ નાનપ્પકારતો સમૂહવસેનેવ કાયસઙ્ખાતસ્સ વત્થુનો દસ્સનેન ઘનવિનિબ્ભોગો દસ્સિતો હોતિ. ન હેત્થ યથાવુત્તસમૂહવિનિમુત્તો કાયો વા ઇત્થી વા પુરિસો વા અઞ્ઞો વા કોચિ ધમ્મો દિસ્સતિ, યથાવુત્તધમ્મસમૂહમત્તેયેવ પન તથા તથા સત્તા મિચ્છાભિનિવેસં કરોન્તિ.

    390.Ajjhattaparikammavasenāti attano kesādīsu parikammakaraṇavasena. Aṭṭhārasavidheti aṭṭhārasappabhede. Kāyeti rūpakāye. Rūpakāyo hi idha aṅgapaccaṅgānaṃ kesādīnañca dhammānaṃ samūhaṭṭhena hatthikāyarathakāyādayo viya kāyoti adhippeto. Samūhavisayatāya cassa kāyasaddassa samudāyūpādanatāya ca asubhākārassa ‘‘kāye’’ti ekavacanaṃ. Tathā ārammaṇādivibhāgena anekabhedabhinnampi cittaṃ cittabhāvasāmaññena ekajjhaṃ gahetvā ‘‘citte’’ti ekavacanaṃ kataṃ. Kāyānupassīti imassa atthaṃ dassetuṃ – ‘‘tameva kāyaṃ paññāya anupassanto’’ti āha. Tameva kāyanti ca avadhāraṇena vedanādianupassanaṃ nivatteti. Tena ca puna kāyaggahaṇassa payojanaṃ sūcitanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Kāye’’ti hi vatvāpi puna ‘‘kāyānupassī’’ti dutiyaṃ kāyaggahaṇaṃ asammissato vavatthānaghanavinibbhogādidassanatthaṃ kataṃ. Tena vedanādayopi ettha sitā, ettha paṭibaddhāti kāyavedanādianupassanappasaṅgepi āpanne na kāye vedanānupassī cittānupassī dhammānupassī vā. Atha kho kāyānupassīyevāti kāyasaṅkhātavatthusmiṃ kāyānupassanākārasseva dassanena asammissato vavatthānaṃ dassitaṃ hoti. Tathā na kāye aṅgapaccaṅgavinimuttaekadhammānupassī, nāpi kesalomādivinimuttaitthipurisānupassī. Yopi cettha kesalomādiko bhūtupādāyasamūhasaṅkhāto kāyo, katthapi na bhūtupādāyavinimuttaekadhammānupassī, atha kho rathasambhārānupassako viya aṅgapaccaṅgasamūhānupassī , nāgarāvayavānupassako viya kesalomādisamūhānupassī, kadalikkhandhapattavaṭṭivinibbhujjako rittamuṭṭhiviniveṭhako viya ca bhūtupādāyasamūhānupassīyevāti nānappakārato samūhavaseneva kāyasaṅkhātassa vatthuno dassanena ghanavinibbhogo dassito hoti. Na hettha yathāvuttasamūhavinimutto kāyo vā itthī vā puriso vā añño vā koci dhammo dissati, yathāvuttadhammasamūhamatteyeva pana tathā tathā sattā micchābhinivesaṃ karonti.

    અટ્ઠારસવિધેનાતિ અટ્ઠારસવિધા. સતિપટ્ઠાનભાવકસ્સાતિ સતિપટ્ઠાનભાવં ભાવેન્તસ્સ. તીસુ ભવેસુ કિલેસે આતપેતીતિ આતાપો, વીરિયસ્સેતં નામં. યદિપિ હિ કિલેસાનં પહાનં આતાપનન્તિ, તં સમ્માદિટ્ઠિઆદીનમ્પિ અત્થેવ. આતપસદ્દો વિય પન આતાપસદ્દોપિ વીરિયેવ નિરુળ્હો. અથ વા પટિપક્ખપ્પહાને સમ્પયુત્તધમ્માનં અબ્ભુસ્સહનવસેન પવત્તમાનસ્સ વીરિયસ્સ સાતિસયં તદાતાપનન્તિ વીરિયમેવ તથા વુચ્ચતિ, ન અઞ્ઞધમ્મા, તસ્મા આતાપોતિ વીરિયસ્સ નામં, સો અસ્સ અત્થીતિ આતાપી. અયઞ્ચ ઈકારો પસંસાય અતિસયસ્સ વા દીપકોતિ આતાપિગ્ગહણેન સમ્મપ્પધાનસમઙ્ગિતં દસ્સેતિ. તેનેવાહ – ‘‘આતાપીતિ…પે॰… વીરિયેન વીરિયવા’’તિ. સમ્પજાનોતિ સમ્પજઞ્ઞસઙ્ખાતેન ઞાણેન સમન્નાગતો. તેનાહ – ‘‘અટ્ઠારસવિધેન…પે॰… સમ્મા પજાનન્તો’’તિ. અયં પનેત્થ વચનત્થો – સમ્મા સમન્તતો સામઞ્ચ પજાનન્તો સમ્પજાનો, અસમ્મિસ્સતો વવત્થાને અઞ્ઞધમ્માનુપસ્સિતાભાવેન સમ્મા અવિપરીતં સબ્બાકારપ્પજાનેન સમન્તતો ઉપરૂપરિવિસેસાવહભાવેન પવત્તિયા સમ્મા પજાનન્તોતિ અત્થો.

    Aṭṭhārasavidhenāti aṭṭhārasavidhā. Satipaṭṭhānabhāvakassāti satipaṭṭhānabhāvaṃ bhāventassa. Tīsu bhavesu kilese ātapetīti ātāpo, vīriyassetaṃ nāmaṃ. Yadipi hi kilesānaṃ pahānaṃ ātāpananti, taṃ sammādiṭṭhiādīnampi attheva. Ātapasaddo viya pana ātāpasaddopi vīriyeva niruḷho. Atha vā paṭipakkhappahāne sampayuttadhammānaṃ abbhussahanavasena pavattamānassa vīriyassa sātisayaṃ tadātāpananti vīriyameva tathā vuccati, na aññadhammā, tasmā ātāpoti vīriyassa nāmaṃ, so assa atthīti ātāpī. Ayañca īkāro pasaṃsāya atisayassa vā dīpakoti ātāpiggahaṇena sammappadhānasamaṅgitaṃ dasseti. Tenevāha – ‘‘ātāpīti…pe… vīriyena vīriyavā’’ti. Sampajānoti sampajaññasaṅkhātena ñāṇena samannāgato. Tenāha – ‘‘aṭṭhārasavidhena…pe… sammā pajānanto’’ti. Ayaṃ panettha vacanattho – sammā samantato sāmañca pajānanto sampajāno, asammissato vavatthāne aññadhammānupassitābhāvena sammā aviparītaṃ sabbākārappajānena samantato uparūparivisesāvahabhāvena pavattiyā sammā pajānantoti attho.

    કાયો ચ ઇધ લુજ્જનપ્પલુજ્જનટ્ઠેન લોકોતિ અધિપ્પેતોતિ આહ – ‘‘તસ્મિંયેવ કાયસઙ્ખાતે લોકે’’તિ. પઞ્ચકામગુણિકતણ્હન્તિ રૂપાદીસુ પઞ્ચસુ કામગુણેસુ પવત્તમાનં તણ્હં . યસ્મા પનેત્થ અભિજ્ઝાગહણેન કામચ્છન્દો, દોમનસ્સગ્ગહણેન બ્યાપાદો સઙ્ગહં ગચ્છતિ, તસ્મા નીવરણપરિયાપન્નબલવધમ્મદ્વયદસ્સનેન નીવરણપ્પહાનં વુત્તં હોતીતિ વેદિતબ્બં. વિસેસેન ચેત્થ અભિજ્ઝાવિનયેન કાયસમ્પત્તિમૂલકસ્સ અનુરોધસ્સ, દોમનસ્સવિનયેન કાયવિપત્તિમૂલકસ્સ વિરોધસ્સ, અભિજ્ઝાવિનયેન ચ કાયે અભિરતિયા, દોમનસ્સવિનયેન કાયભાવનાય અનભિરતિયા, અભિજ્ઝાવિનયેન કાયે અભૂતાનં સુભસુખભાવાદીનં પક્ખેપસ્સ, દોમનસ્સવિનયેન કાયે ભૂતાનં અસુભાસુખભાવાદીનં અપનયનસ્સ ચ પહાનં વુત્તં. તેન યોગાવચરસ્સ યોગાનુભાવો યોગસમત્થતા ચ દીપિતા હોતિ. યોગાનુભાવો હિ એસ, યદિદં અનુરોધવિરોધવિપ્પમુત્તો અરતિરતિસહો અભૂતપક્ખેપભૂતાપનયનવિરહિતો ચ હોતિ. અનુરોધવિરોધવિપ્પમુત્તો ચેસ અરતિરતિસહો અભૂતં અપક્ખિપન્તો ભૂતઞ્ચ અનપનેન્તો યોગસમત્થો હોતીતિ. સુદ્ધરૂપસમ્મસનમેવ કથિતન્તિ કેવલં કાયાનુપસ્સનાભાવતો વુત્તં.

    Kāyo ca idha lujjanappalujjanaṭṭhena lokoti adhippetoti āha – ‘‘tasmiṃyeva kāyasaṅkhāte loke’’ti. Pañcakāmaguṇikataṇhanti rūpādīsu pañcasu kāmaguṇesu pavattamānaṃ taṇhaṃ . Yasmā panettha abhijjhāgahaṇena kāmacchando, domanassaggahaṇena byāpādo saṅgahaṃ gacchati, tasmā nīvaraṇapariyāpannabalavadhammadvayadassanena nīvaraṇappahānaṃ vuttaṃ hotīti veditabbaṃ. Visesena cettha abhijjhāvinayena kāyasampattimūlakassa anurodhassa, domanassavinayena kāyavipattimūlakassa virodhassa, abhijjhāvinayena ca kāye abhiratiyā, domanassavinayena kāyabhāvanāya anabhiratiyā, abhijjhāvinayena kāye abhūtānaṃ subhasukhabhāvādīnaṃ pakkhepassa, domanassavinayena kāye bhūtānaṃ asubhāsukhabhāvādīnaṃ apanayanassa ca pahānaṃ vuttaṃ. Tena yogāvacarassa yogānubhāvo yogasamatthatā ca dīpitā hoti. Yogānubhāvo hi esa, yadidaṃ anurodhavirodhavippamutto aratiratisaho abhūtapakkhepabhūtāpanayanavirahito ca hoti. Anurodhavirodhavippamutto cesa aratiratisaho abhūtaṃ apakkhipanto bhūtañca anapanento yogasamattho hotīti. Suddharūpasammasanameva kathitanti kevalaṃ kāyānupassanābhāvato vuttaṃ.

    સુખાદિભેદાસુ વેદનાસૂતિ સુખદુક્ખઅદુક્ખમસુખસામિસનિરામિસભેદાસુ વેદનાસુ. તત્થ સુખયતીતિ સુખા, સમ્પયુત્તધમ્મે કાયઞ્ચ લદ્ધસ્સાદે કરોતીતિ અત્થો. સુટ્ઠુ વા ખાદતિ, ખનતિ વા કાયિકં ચેતસિકઞ્ચ આબાધન્તિ સુખા, સુકરં ઓકાસદાનં એતિસ્સાતિ વા સુખા. દુક્ખયતીતિ દુક્ખા, સમ્પયુત્તધમ્મે કાયઞ્ચ પીળેતિ વિબાધતીતિ અત્થો. દુટ્ઠુ વા ખાદતિ, ખનતિ વા કાયિકં ચેતસિકઞ્ચ સાતન્તિ દુક્ખા, દુક્કરં ઓકાસદાનં એતિસ્સાતિ વા દુક્ખા. દુક્ખસુખપ્પટિક્ખેપેન અદુક્ખમસુખાતિ ઉપેક્ખા વુત્તા. વેદિયતિ આરમ્મણરસં અનુભવતીતિ વેદના. વેદિયમાનોતિ અનુભવમાનો. સુખં વેદનં વેદિયામીતિ પજાનાતીતિ કાયિકં વા ચેતસિકં વા સુખં વેદનં વેદિયમાનો ‘‘અહં સુખં વેદનં વેદિયામી’’તિ પજાનાતીતિ અત્થો. તત્થ કામં ઉત્તાનસેય્યકાપિ દારકા થઞ્ઞપિવનાદિકાલે સુખં વેદનં વેદિયમાના ‘‘સુખં વેદનં વેદિયામા’’તિ પજાનન્તિ, ન પનેતં એવરૂપં પજાનનં સન્ધાય વુત્તં. એવરૂપઞ્હિ જાનનં સત્તુપલદ્ધિં ન જહતિ, અત્તસઞ્ઞં ન ઉગ્ઘાટેતિ, કમ્મટ્ઠાનં વા સતિપટ્ઠાનભાવના વા ન હોતિ. ઇમસ્સ પન ભિક્ખુનો જાનનં સત્તુપલદ્ધિં જહતિ, અત્તસઞ્ઞં ઉગ્ઘાટેતિ, કમ્મટ્ઠાનઞ્ચેવ સતિપટ્ઠાનભાવના ચ હોતિ. ઇદઞ્હિ ‘‘કો વેદિયતિ, તસ્સ વેદના, કિં કારણા વેદના’’તિ એવં સમ્પજાનન્તસ્સ વેદિયનં સન્ધાય વુત્તં.

    Sukhādibhedāsu vedanāsūti sukhadukkhaadukkhamasukhasāmisanirāmisabhedāsu vedanāsu. Tattha sukhayatīti sukhā, sampayuttadhamme kāyañca laddhassāde karotīti attho. Suṭṭhu vā khādati, khanati vā kāyikaṃ cetasikañca ābādhanti sukhā, sukaraṃ okāsadānaṃ etissāti vā sukhā. Dukkhayatīti dukkhā, sampayuttadhamme kāyañca pīḷeti vibādhatīti attho. Duṭṭhu vā khādati, khanati vā kāyikaṃ cetasikañca sātanti dukkhā, dukkaraṃ okāsadānaṃ etissāti vā dukkhā. Dukkhasukhappaṭikkhepena adukkhamasukhāti upekkhā vuttā. Vediyati ārammaṇarasaṃ anubhavatīti vedanā. Vediyamānoti anubhavamāno. Sukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātīti kāyikaṃ vā cetasikaṃ vā sukhaṃ vedanaṃ vediyamāno ‘‘ahaṃ sukhaṃ vedanaṃ vediyāmī’’ti pajānātīti attho. Tattha kāmaṃ uttānaseyyakāpi dārakā thaññapivanādikāle sukhaṃ vedanaṃ vediyamānā ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vediyāmā’’ti pajānanti, na panetaṃ evarūpaṃ pajānanaṃ sandhāya vuttaṃ. Evarūpañhi jānanaṃ sattupaladdhiṃ na jahati, attasaññaṃ na ugghāṭeti, kammaṭṭhānaṃ vā satipaṭṭhānabhāvanā vā na hoti. Imassa pana bhikkhuno jānanaṃ sattupaladdhiṃ jahati, attasaññaṃ ugghāṭeti, kammaṭṭhānañceva satipaṭṭhānabhāvanā ca hoti. Idañhi ‘‘ko vediyati, tassa vedanā, kiṃ kāraṇā vedanā’’ti evaṃ sampajānantassa vediyanaṃ sandhāya vuttaṃ.

    તત્થ કો વેદિયતીતિ? ન કોચિ સત્તો વા પુગ્ગલો વા વેદિયતિ. કસ્સ વેદનાતિ? ન કસ્સચિ સત્તસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા વેદના. કિં કારણા વેદનાતિ? વત્થુઆરમ્મણા ચ પનસ્સ વેદનાતિ. તસ્મા એસ એવં પજાનાતિ ‘‘તં તં સુખાદીનં વત્થુભૂતં રૂપાદિં આરમ્મણં કત્વા વેદનાવ વેદિયતિ, તં પન વેદનાપવત્તિં ઉપાદાય ‘અહં વેદિયામી’તિ વોહારમત્તં હોતી’’તિ. એવં ‘‘સુખાદીનં વત્થુભૂતં રૂપાદિં આરમ્મણં કત્વા વેદનાવ વેદિયતી’’તિ સલ્લક્ખેન્તો એસ ‘‘સુખં વેદનં વેદિયામી’’તિ પજાનાતીતિ વેદિતબ્બો.

    Tattha ko vediyatīti? Na koci satto vā puggalo vā vediyati. Kassa vedanāti? Na kassaci sattassa vā puggalassa vā vedanā. Kiṃ kāraṇā vedanāti? Vatthuārammaṇā ca panassa vedanāti. Tasmā esa evaṃ pajānāti ‘‘taṃ taṃ sukhādīnaṃ vatthubhūtaṃ rūpādiṃ ārammaṇaṃ katvā vedanāva vediyati, taṃ pana vedanāpavattiṃ upādāya ‘ahaṃ vediyāmī’ti vohāramattaṃ hotī’’ti. Evaṃ ‘‘sukhādīnaṃ vatthubhūtaṃ rūpādiṃ ārammaṇaṃ katvā vedanāva vediyatī’’ti sallakkhento esa ‘‘sukhaṃ vedanaṃ vediyāmī’’ti pajānātīti veditabbo.

    અથ વા સુખં વેદનં વેદિયામીતિ પજાનાતીતિ સુખવેદનાક્ખણે દુક્ખાય વેદનાય અભાવતો સુખં વેદનં વેદિયમાનો ‘‘સુખં વેદનંયેવ વેદિયામી’’તિ પજાનાતિ. તેન યા પુબ્બે ભૂતપુબ્બા દુક્ખા વેદના, તસ્સા ઇદાનિ અભાવતો ઇમિસ્સા ચ સુખાય વેદનાય ઇતો પરં પઠમં અભાવતો ‘‘વેદના નામ અનિચ્ચા અદ્ધુવા વિપરિણામધમ્મા’’તિ ઇતિહ તત્થ સમ્પજાનો હોતિ. દુક્ખં વેદનં વેદિયામીતિ પજાનાતીતિઆદીસુપિ એસેવ નયો.

    Atha vā sukhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātīti sukhavedanākkhaṇe dukkhāya vedanāya abhāvato sukhaṃ vedanaṃ vediyamāno ‘‘sukhaṃ vedanaṃyeva vediyāmī’’ti pajānāti. Tena yā pubbe bhūtapubbā dukkhā vedanā, tassā idāni abhāvato imissā ca sukhāya vedanāya ito paraṃ paṭhamaṃ abhāvato ‘‘vedanā nāma aniccā addhuvā vipariṇāmadhammā’’ti itiha tattha sampajāno hoti. Dukkhaṃ vedanaṃ vediyāmīti pajānātītiādīsupi eseva nayo.

    સામિસં વા સુખન્તિઆદીસુ યસ્મા કિલેસેહિ આમસિતબ્બતો આમિસા નામ પઞ્ચ કામગુણા. આરમ્મણકરણવસેન સહ આમિસેહીતિ સામિસા, તસ્મા સામિસા સુખા નામ પઞ્ચકામગુણામિસનિસ્સિતા છસુ દ્વારેસુ ઉપ્પન્ના છગેહસ્સિતા સોમનસ્સવેદના. સામિસા દુક્ખા નામ છગેહસ્સિતા દોમનસ્સવેદના. સા ચ છસુ દ્વારેસુ ‘‘ઇટ્ઠારમ્મણં નાનુભવિસ્સામિ નાનુભવામી’’તિ વિતક્કયતો ઉપ્પન્ના કામગુણનિસ્સિતા દોમનસ્સવેદના વેદિતબ્બા. નિરામિસા સુખા નામ છનેક્ખમ્મસ્સિતા સોમનસ્સવેદના. સા ચ છસુ દ્વારેસુ ઇટ્ઠારમ્મણે આપાથગતે અનિચ્ચાદિવસેન વિપસ્સનં પટ્ઠપેત્વા ઉસ્સુક્કાપેતું સક્કોન્તસ્સ ‘‘ઉસ્સક્કિતા મે વિપસ્સના’’તિ સોમનસ્સજાતસ્સ ઉપ્પન્ના સોમનસ્સવેદના દટ્ઠબ્બા.

    Sāmisaṃ vā sukhantiādīsu yasmā kilesehi āmasitabbato āmisā nāma pañca kāmaguṇā. Ārammaṇakaraṇavasena saha āmisehīti sāmisā, tasmā sāmisā sukhā nāma pañcakāmaguṇāmisanissitā chasu dvāresu uppannā chagehassitā somanassavedanā. Sāmisā dukkhā nāma chagehassitā domanassavedanā. Sā ca chasu dvāresu ‘‘iṭṭhārammaṇaṃ nānubhavissāmi nānubhavāmī’’ti vitakkayato uppannā kāmaguṇanissitā domanassavedanā veditabbā. Nirāmisā sukhā nāma chanekkhammassitā somanassavedanā. Sā ca chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate aniccādivasena vipassanaṃ paṭṭhapetvā ussukkāpetuṃ sakkontassa ‘‘ussakkitā me vipassanā’’ti somanassajātassa uppannā somanassavedanā daṭṭhabbā.

    નિરામિસા દુક્ખા નામ છનેક્ખમ્મસ્સિતા દોમનસ્સવેદના. સા પન છસુ દ્વારેસુ ઇટ્ઠારમ્મણે આપાથગતે અનુત્તરવિમોક્ખસઙ્ખાતઅરિયફલધમ્મેસુ પિહં પટ્ઠપેત્વા તદધિગમાય અનિચ્ચાદિવસેન વિપસ્સનં પટ્ઠપેત્વા ઉસ્સુક્કાપેતું અસક્કોન્તસ્સ ‘‘ઇમમ્પિ પક્ખં ઇમમ્પિ માસં ઇમમ્પિ સંવચ્છરં વિપસ્સનં ઉસ્સુક્કાપેત્વા અરિયભૂમિં પાપુણિતું નાસક્ખિ’’ન્તિ અનુસોચતો ઉપ્પન્ના દોમનસ્સવેદના.

    Nirāmisā dukkhā nāma chanekkhammassitā domanassavedanā. Sā pana chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate anuttaravimokkhasaṅkhātaariyaphaladhammesu pihaṃ paṭṭhapetvā tadadhigamāya aniccādivasena vipassanaṃ paṭṭhapetvā ussukkāpetuṃ asakkontassa ‘‘imampi pakkhaṃ imampi māsaṃ imampi saṃvaccharaṃ vipassanaṃ ussukkāpetvā ariyabhūmiṃ pāpuṇituṃ nāsakkhi’’nti anusocato uppannā domanassavedanā.

    સામિસા અદુક્ખમસુખા નામ છગેહસ્સિતા ઉપેક્ખાવેદના. સા ચ છસુ દ્વારેસુ ઇટ્ઠારમ્મણે આપાથગતે ગુળપિણ્ડકે નિલીનમક્ખિકા વિય રૂપાદીનિ અનુવત્તમાના તત્થેવ લગ્ગા લગ્ગિતા હુત્વા ઉપ્પન્ના કામગુણનિસ્સિતા ઉપેક્ખાવેદના. નિરામિસા અદુક્ખમસુખા નામ છનેક્ખમ્મસ્સિતા ઉપેક્ખાવેદના. સા પન છસુ દ્વારેસુ ઇટ્ઠાદિઆરમ્મણે આપાથગતે ઇટ્ઠે અરજ્જન્તસ્સ, અનિટ્ઠે અદુસ્સન્તસ્સ, અસમપેક્ખનેન અમુય્હન્તસ્સ ઉપ્પન્ના વિપસ્સનાઞાણસમ્પયુત્તા ઉપેક્ખાવેદના. એવં વુત્તન્તિ મહાસતિપટ્ઠાનસુત્તે વુત્તં. સાવ વેદના વેદિતબ્બાતિ લુજ્જનપ્પલુજ્જનટ્ઠેન સા વેદના ‘‘લોકો’’તિ વેદિતબ્બા.

    Sāmisā adukkhamasukhā nāma chagehassitā upekkhāvedanā. Sā ca chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate guḷapiṇḍake nilīnamakkhikā viya rūpādīni anuvattamānā tattheva laggā laggitā hutvā uppannā kāmaguṇanissitā upekkhāvedanā. Nirāmisā adukkhamasukhā nāma chanekkhammassitā upekkhāvedanā. Sā pana chasu dvāresu iṭṭhādiārammaṇe āpāthagate iṭṭhe arajjantassa, aniṭṭhe adussantassa, asamapekkhanena amuyhantassa uppannā vipassanāñāṇasampayuttā upekkhāvedanā. Evaṃ vuttanti mahāsatipaṭṭhānasutte vuttaṃ. Sāva vedanā veditabbāti lujjanappalujjanaṭṭhena sā vedanā ‘‘loko’’ti veditabbā.

    એવં વિત્થારિતેતિ ‘‘સરાગં વા ચિત્તં સરાગં ચિત્તન્તિ પજાનાતિ, વીતરાગં વા ચિત્તં…પે॰… સદોસં વા ચિત્તં, વીતદોસં વા ચિત્તં, સમોહં વા ચિત્તં, વીતમોહં વા ચિત્તં, સંખિત્તં વા ચિત્તં, વિક્ખિત્તં વા ચિત્તં, મહગ્ગતં વા ચિત્તં, અમહગ્ગતં વા ચિત્તં, સઉત્તરં વા ચિત્તં, અનુત્તરં વા ચિત્તં, સમાહિતં વા ચિત્તં, અસમાહિતં વા ચિત્તં, વિમુત્તં વા ચિત્તં, અવિમુત્તં વા ચિત્તન્તિ પજાનાતી’’તિ એવં સતિપટ્ઠાનસુત્તે (દી॰ નિ॰ ૨.૩૮૧; મ॰ નિ॰ ૧.૧૧૪) વિત્થારેત્વા દસ્સિતે સોળસવિધે ચિત્તે.

    Evaṃ vitthāriteti ‘‘sarāgaṃ vā cittaṃ sarāgaṃ cittanti pajānāti, vītarāgaṃ vā cittaṃ…pe… sadosaṃ vā cittaṃ, vītadosaṃ vā cittaṃ, samohaṃ vā cittaṃ, vītamohaṃ vā cittaṃ, saṃkhittaṃ vā cittaṃ, vikkhittaṃ vā cittaṃ, mahaggataṃ vā cittaṃ, amahaggataṃ vā cittaṃ, sauttaraṃ vā cittaṃ, anuttaraṃ vā cittaṃ, samāhitaṃ vā cittaṃ, asamāhitaṃ vā cittaṃ, vimuttaṃ vā cittaṃ, avimuttaṃ vā cittanti pajānātī’’ti evaṃ satipaṭṭhānasutte (dī. ni. 2.381; ma. ni. 1.114) vitthāretvā dassite soḷasavidhe citte.

    તત્થ સરાગન્તિ અટ્ઠવિધં લોભસહગતં. વીતરાગન્તિ લોકિયકુસલાબ્યાકતં. ઇદં પન યસ્મા સમ્મસનં ન ધમ્મસમોધાનં, તસ્મા ઇધ એકપદેપિ લોકુત્તરં ન લબ્ભતિ. સેસાનિ ચત્તારિ અકુસલચિત્તાનિ નેવ પુરિમપદં, ન પચ્છિમપદં ભજન્તિ. સદોસન્તિ દુવિધં દોમનસ્સસહગતં. વીતદોસન્તિ લોકિયકુસલાબ્યાકતં. સેસાનિ દસ અકુસલચિત્તાનિ નેવ પુરિમપદં, ન પચ્છિમપદં ભજન્તિ. સમોહન્તિ વિચિકિચ્છાસહગતઞ્ચેવ ઉદ્ધચ્ચસહગતઞ્ચાતિ દુવિધં. યસ્મા પન મોહો સબ્બાકુસલેસુ ઉપ્પજ્જતિ, તસ્મા સેસાનિપિ ઇધ વત્તન્તિયેવ. ઇમસ્મિઞ્ઞેવ હિ દુકે દ્વાદસાકુસલચિત્તાનિ પરિયાદિન્નાનીતિ. વીતમોહન્તિ લોકિયકુસલાબ્યાકતં.

    Tattha sarāganti aṭṭhavidhaṃ lobhasahagataṃ. Vītarāganti lokiyakusalābyākataṃ. Idaṃ pana yasmā sammasanaṃ na dhammasamodhānaṃ, tasmā idha ekapadepi lokuttaraṃ na labbhati. Sesāni cattāri akusalacittāni neva purimapadaṃ, na pacchimapadaṃ bhajanti. Sadosanti duvidhaṃ domanassasahagataṃ. Vītadosanti lokiyakusalābyākataṃ. Sesāni dasa akusalacittāni neva purimapadaṃ, na pacchimapadaṃ bhajanti. Samohanti vicikicchāsahagatañceva uddhaccasahagatañcāti duvidhaṃ. Yasmā pana moho sabbākusalesu uppajjati, tasmā sesānipi idha vattantiyeva. Imasmiññeva hi duke dvādasākusalacittāni pariyādinnānīti. Vītamohanti lokiyakusalābyākataṃ.

    સંખિત્તન્તિ થિનમિદ્ધાનુપતિતં. એતઞ્હિ સઙ્કુચિતચિત્તં નામ આરમ્મણે સઙ્કોચવસેન પવત્તનતો. વિક્ખિત્તન્તિ ઉદ્ધચ્ચસહગતં. એતઞ્હિ પસટચિત્તં નામ આરમ્મણે સવિસેસં વિક્ખેપવસેન વિસટભાવેન પવત્તનતો. મહગ્ગતન્તિ રૂપાવચરં અરૂપાવચરઞ્ચ. અમહગ્ગતન્તિ કામાવચરં. સઉત્તરન્તિ કામાવચરં. અનુત્તરન્તિ રૂપાવચરં અરૂપાવચરઞ્ચ. તત્રાપિ સઉત્તરં રૂપાવચરં, અનુત્તરં અરૂપાવચરમેવ. સમાહિતન્તિ યસ્સ અપ્પનાસમાધિ વા ઉપચારસમાધિ વા અત્થિ. અસમાહિતન્તિ ઉભયસમાધિવિરહિતં. વિમુત્તન્તિ તદઙ્ગવિક્ખમ્ભનવિમુત્તીહિ વિમુત્તં. અવિમુત્તન્તિ ઉભયવિમુત્તિરહિતં. સમુચ્છેદપ્પટિપ્પસ્સદ્ધિનિસ્સરણવિમુત્તીનં પન ઇધ ઓકાસોવ નત્થિ, ઓકાસાભાવો ચ સમ્મસનચારસ્સ અધિપ્પેતત્તા વેદિતબ્બો.

    Saṃkhittanti thinamiddhānupatitaṃ. Etañhi saṅkucitacittaṃ nāma ārammaṇe saṅkocavasena pavattanato. Vikkhittanti uddhaccasahagataṃ. Etañhi pasaṭacittaṃ nāma ārammaṇe savisesaṃ vikkhepavasena visaṭabhāvena pavattanato. Mahaggatanti rūpāvacaraṃ arūpāvacarañca. Amahaggatanti kāmāvacaraṃ. Sauttaranti kāmāvacaraṃ. Anuttaranti rūpāvacaraṃ arūpāvacarañca. Tatrāpi sauttaraṃ rūpāvacaraṃ, anuttaraṃ arūpāvacarameva. Samāhitanti yassa appanāsamādhi vā upacārasamādhi vā atthi. Asamāhitanti ubhayasamādhivirahitaṃ. Vimuttanti tadaṅgavikkhambhanavimuttīhi vimuttaṃ. Avimuttanti ubhayavimuttirahitaṃ. Samucchedappaṭippassaddhinissaraṇavimuttīnaṃ pana idha okāsova natthi, okāsābhāvo ca sammasanacārassa adhippetattā veditabbo.

    ઉપાદાનસ્સ ખન્ધા ઉપાદાનક્ખન્ધા, ઉપાદાનસ્સ પચ્ચયભૂતા ધમ્મપુઞ્જા ધમ્મરાસયોતિ અત્થો. ઉપાદાનેહિ આરમ્મણકરણાદિવસેન ઉપાદાતબ્બા વા ખન્ધા ઉપાદાનક્ખન્ધા. છ અજ્ઝત્તિકબાહિરાયતનાનીતિ ચક્ખુ સોતં ઘાનં જિવ્હા કાયો મનોતિ ઇમાનિ છ અજ્ઝત્તિકાયતનાનિ ચેવ, રૂપં સદ્દો ગન્ધો રસો ફોટ્ઠબ્બો ધમ્માતિ ઇમાનિ છ બાહિરાયતનાનિ ચ. એત્થ પન લોકુત્તરધમ્મા ન ગહેતબ્બા સમ્મસનચારસ્સ અધિપ્પેતત્તા. સત્ત સમ્બોજ્ઝઙ્ગાતિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગાદયો સત્ત સમ્બોજ્ઝઙ્ગા. સતિઆદયો હિ સમ્બોધિસ્સ, સમ્બોધિયા વા અઙ્ગાતિ સમ્બોજ્ઝઙ્ગા. તથા હિ સમ્બુજ્ઝતિ આરદ્ધવિપસ્સકતો પટ્ઠાય યોગાવચરોતિ સમ્બોધિ, યાય વા સો સતિઆદિકાય સત્તધમ્મસામગ્ગિયા સમ્બુજ્ઝતિ, કિલેસનિદ્દાતો ઉટ્ઠાતિ, સચ્ચાનિ વા પટિવિજ્ઝતિ, સા ધમ્મસામગ્ગી સમ્બોધિ, તસ્સ સમ્બોધિસ્સ, તસ્સા વા સમ્બોધિયા અઙ્ગાતિ સમ્બોજ્ઝઙ્ગા.

    Upādānassa khandhā upādānakkhandhā, upādānassa paccayabhūtā dhammapuñjā dhammarāsayoti attho. Upādānehi ārammaṇakaraṇādivasena upādātabbā vā khandhā upādānakkhandhā. Cha ajjhattikabāhirāyatanānīti cakkhu sotaṃ ghānaṃ jivhā kāyo manoti imāni cha ajjhattikāyatanāni ceva, rūpaṃ saddo gandho raso phoṭṭhabbo dhammāti imāni cha bāhirāyatanāni ca. Ettha pana lokuttaradhammā na gahetabbā sammasanacārassa adhippetattā. Satta sambojjhaṅgāti satisambojjhaṅgādayo satta sambojjhaṅgā. Satiādayo hi sambodhissa, sambodhiyā vā aṅgāti sambojjhaṅgā. Tathā hi sambujjhati āraddhavipassakato paṭṭhāya yogāvacaroti sambodhi, yāya vā so satiādikāya sattadhammasāmaggiyā sambujjhati, kilesaniddāto uṭṭhāti, saccāni vā paṭivijjhati, sā dhammasāmaggī sambodhi, tassa sambodhissa, tassā vā sambodhiyā aṅgāti sambojjhaṅgā.

    ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનીતિ ‘‘દુક્ખં દુક્ખસમુદયો દુક્ખનિરોધો દુક્ખનિરોધગામિનિપટિપદા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૭૧-૧૦૭૨) એવં વુત્તાનિ ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ. તત્થ પુરિમાનિ દ્વે સચ્ચાનિ વટ્ટં પવત્તિહેતુભાવતો. પચ્છિમાનિ વિવટ્ટં નિવટ્ટતદધિગમૂપાયભાવતો. તેસુ ભિક્ખુનો વટ્ટે કમ્મટ્ઠાનાભિનિવેસો હોતિ સરૂપતો પરિગ્ગહસમ્ભવતો. વિવટ્ટે નત્થિ અભિનિવેસો અવિસયત્તા અવિસયત્તે ચ પયોજનાભાવતો. પઞ્ચધા વુત્તેસૂતિ સતિપટ્ઠાનસુત્તે વુત્તેસુ. સુદ્ધઅરૂપસમ્મસનમેવાતિ રૂપેન અમિસ્સિતત્તા કેવલં અરૂપસમ્મસનમેવ. ખન્ધાયતનસચ્ચકોટ્ઠાસાનં પઞ્ચક્ખન્ધસઙ્ગહતો ‘‘રૂપારૂપસમ્મસન’’ન્તિ વુત્તં. પુબ્બભાગિયાનમ્પિ સતિપટ્ઠાનાનં સઙ્ગહિતત્તા ‘‘લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકાનેવ કથિતાની’’તિ આહ.

    Cattāri ariyasaccānīti ‘‘dukkhaṃ dukkhasamudayo dukkhanirodho dukkhanirodhagāminipaṭipadā’’ti (saṃ. ni. 5.1071-1072) evaṃ vuttāni cattāri ariyasaccāni. Tattha purimāni dve saccāni vaṭṭaṃ pavattihetubhāvato. Pacchimāni vivaṭṭaṃ nivaṭṭatadadhigamūpāyabhāvato. Tesu bhikkhuno vaṭṭe kammaṭṭhānābhiniveso hoti sarūpato pariggahasambhavato. Vivaṭṭe natthi abhiniveso avisayattā avisayatte ca payojanābhāvato. Pañcadhā vuttesūti satipaṭṭhānasutte vuttesu. Suddhaarūpasammasanamevāti rūpena amissitattā kevalaṃ arūpasammasanameva. Khandhāyatanasaccakoṭṭhāsānaṃ pañcakkhandhasaṅgahato ‘‘rūpārūpasammasana’’nti vuttaṃ. Pubbabhāgiyānampi satipaṭṭhānānaṃ saṅgahitattā ‘‘lokiyalokuttaramissakāneva kathitānī’’ti āha.

    ૩૯૪. અનિબ્બત્તાનન્તિ અજાતાનં. પયોગં પરક્કમન્તિ એત્થ ભુસં યોગો પયોગો, પયોગોવ પરક્કમો, પયોગસઙ્ખાતં પરક્કમન્તિ અત્થો. ચિત્તં ઉક્ખિપતીતિ કોસજ્જપક્ખે પતિતું અપદાનવસેન ઉક્ખિપતિ. પધાનવીરિયન્તિ સમ્મપ્પધાનલક્ખણપ્પત્તવીરિયં. લોકિયાતિ લોકિયસમ્મપ્પધાનકથા. સબ્બપુબ્બભાગેતિ સબ્બમગ્ગાનં પુબ્બભાગે. કસ્સપસંયુત્તપરિયાયેનાતિ કસ્સપસંયુત્તે આગતસુત્તેન ‘‘ઉપ્પન્ના મે પાપકા અકુસલા ધમ્મા અપ્પહીયમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુ’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૧૪૫) આગતત્તા. સા લોકિયાતિ વેદિતબ્બા.

    394.Anibbattānanti ajātānaṃ. Payogaṃ parakkamanti ettha bhusaṃ yogo payogo, payogova parakkamo, payogasaṅkhātaṃ parakkamanti attho. Cittaṃ ukkhipatīti kosajjapakkhe patituṃ apadānavasena ukkhipati. Padhānavīriyanti sammappadhānalakkhaṇappattavīriyaṃ. Lokiyāti lokiyasammappadhānakathā. Sabbapubbabhāgeti sabbamaggānaṃ pubbabhāge. Kassapasaṃyuttapariyāyenāti kassapasaṃyutte āgatasuttena ‘‘uppannā me pāpakā akusalā dhammā appahīyamānā anatthāya saṃvatteyyu’’nti (saṃ. ni. 2.145) āgatattā. Sā lokiyāti veditabbā.

    સમથવિપસ્સનાવાતિ અવધારણેન મગ્ગં નિવત્તેત્વા તસ્સ નિવત્તને કારણં દસ્સેન્તો, ‘‘મગ્ગો પના’’તિઆદિમાહ. સકિં ઉપ્પજ્જિત્વાતિ ઇદં ભૂતકથનમત્તં. નિરુદ્ધસ્સ પુન અનુપ્પજ્જનતો ‘‘ન કોચિ ગુણો’’તિ આસઙ્કેય્યાતિ આહ – ‘‘સો હી’’તિઆદિ. અનન્તરમેવ યથા ફલં ઉપ્પજ્જતિ, તથા પવત્તિયેવસ્સ પચ્ચયદાનં. પુરિમસ્મિમ્પીતિ ‘‘અનુપ્પન્ના મે કુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જમાના અનત્થાય સંવત્તેય્યુ’’ન્તિ એત્થપિ. વુત્તન્તિ પોરાણટ્ઠકથાયં. તં પન તથાવુત્તવચનં ન યુત્તં દુતિયસ્મિં વિય પુરિમસ્મિં મગ્ગસ્સ અગ્ગહણે કારણાભાવતો. પુરિમસ્મિં અગ્ગહિતે મગ્ગે અનુપ્પજ્જમાનો મગ્ગો અનત્થાય સંવત્તેય્યાતિ આપજ્જેય્ય, ન ચેતં યુત્તં આપજ્જમાને તસ્મિં પધાનત્થસમ્ભવતો. ચતુકિચ્ચસાધનવસેનાતિ અનુપ્પન્નાકુસલાનુપ્પાદનાદિચતુકિચ્ચસાધનવસેન.

    Samathavipassanāvāti avadhāraṇena maggaṃ nivattetvā tassa nivattane kāraṇaṃ dassento, ‘‘maggo panā’’tiādimāha. Sakiṃ uppajjitvāti idaṃ bhūtakathanamattaṃ. Niruddhassa puna anuppajjanato ‘‘na koci guṇo’’ti āsaṅkeyyāti āha – ‘‘so hī’’tiādi. Anantarameva yathā phalaṃ uppajjati, tathā pavattiyevassa paccayadānaṃ. Purimasmimpīti ‘‘anuppannā me kusalā dhammā uppajjamānā anatthāya saṃvatteyyu’’nti etthapi. Vuttanti porāṇaṭṭhakathāyaṃ. Taṃ pana tathāvuttavacanaṃ na yuttaṃ dutiyasmiṃ viya purimasmiṃ maggassa aggahaṇe kāraṇābhāvato. Purimasmiṃ aggahite magge anuppajjamāno maggo anatthāya saṃvatteyyāti āpajjeyya, na cetaṃ yuttaṃ āpajjamāne tasmiṃ padhānatthasambhavato. Catukiccasādhanavasenāti anuppannākusalānuppādanādicatukiccasādhanavasena.

    વુત્તનયેનાતિ ‘‘અસમુદાચારવસેન વા અનનુભૂતારમ્મણવસેન વા’’તિઆદિના વુત્તનયેન. વિજ્જમાનાતિ ધરમાનસભાવા. ખણત્તયપરિયાપન્નત્તા ઉપ્પાદાદિસમઙ્ગિનો વત્તમાનભાવેન ઉપ્પન્નં વત્તમાનુપ્પન્નં. તઞ્હિ ઉપ્પાદતો પટ્ઠાય યાવ ભઙ્ગા ઉદ્ધં પન્નં પત્તન્તિ નિપ્પરિયાયતો ‘‘ઉપ્પન્ન’’ન્તિ વુચ્ચતિ. અનુભવિત્વા ભવિત્વા ચ વિગતં ભુત્વાવિગતં. અનુભવનભવનાનિ હિ ભવનસામઞ્ઞેન ભુત્વા-સદ્દેન વુત્તાનિ. સામઞ્ઞમેવ હિ ઉપસગ્ગેન વિસેસીયતિ. ઇધ વિપાકાનુભવનવસેન તદારમ્મણં અવિપક્કવિપાકસ્સ સબ્બથા અવિગતત્તા ભવિત્વાવિગતમત્તવસેન કમ્મઞ્ચ ‘‘ભુત્વાવિગતુપ્પન્ન’’ન્તિ વુત્તં. ન અટ્ઠસાલિનિયં વિય રજ્જનાદિવસેન અનુભૂતાપગતં જવનં ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુદ્ધતાવસેન ભૂતાપગતઞ્ચ સઙ્ખતં ભૂતાપગતુપ્પન્નન્તિ. તસ્મા ઇધ ઓકાસકતુપ્પન્નં વિપાકમેવ વદતિ, ન તત્થ વિય કમ્મમ્પિ. અટ્ઠસાલિનિયઞ્હિ ભૂતાવિગતુપ્પન્નં ઓકાસકતુપ્પન્નઞ્ચ અઞ્ઞથા દસ્સિતં. વુત્તઞ્હિ તત્થ (ધ॰ સ॰ અટ્ઠ॰ ૧ કામાવચરકુસલપદભાજનીય) –

    Vuttanayenāti ‘‘asamudācāravasena vā ananubhūtārammaṇavasena vā’’tiādinā vuttanayena. Vijjamānāti dharamānasabhāvā. Khaṇattayapariyāpannattā uppādādisamaṅgino vattamānabhāvena uppannaṃ vattamānuppannaṃ. Tañhi uppādato paṭṭhāya yāva bhaṅgā uddhaṃ pannaṃ pattanti nippariyāyato ‘‘uppanna’’nti vuccati. Anubhavitvā bhavitvā ca vigataṃ bhutvāvigataṃ. Anubhavanabhavanāni hi bhavanasāmaññena bhutvā-saddena vuttāni. Sāmaññameva hi upasaggena visesīyati. Idha vipākānubhavanavasena tadārammaṇaṃ avipakkavipākassa sabbathā avigatattā bhavitvāvigatamattavasena kammañca ‘‘bhutvāvigatuppanna’’nti vuttaṃ. Na aṭṭhasāliniyaṃ viya rajjanādivasena anubhūtāpagataṃ javanaṃ uppajjitvā niruddhatāvasena bhūtāpagatañca saṅkhataṃ bhūtāpagatuppannanti. Tasmā idha okāsakatuppannaṃ vipākameva vadati, na tattha viya kammampi. Aṭṭhasāliniyañhi bhūtāvigatuppannaṃ okāsakatuppannañca aññathā dassitaṃ. Vuttañhi tattha (dha. sa. aṭṭha. 1 kāmāvacarakusalapadabhājanīya) –

    ‘‘આરમ્મણરસં અનુભવિત્વા નિરુદ્ધં અનુભૂતાપગતસઙ્ખાતં કુસલાકુસલં, ઉપાદાદિત્તયં અનુપ્પત્વા નિરુદ્ધં ભૂતાપગતસઙ્ખાતં સેસસઙ્ખતઞ્ચ ભૂતાપગતુપ્પન્નં નામ. ‘યાનિસ્સ તાનિ પુબ્બે કતાનિ કમ્માની’તિ એવમાદિના નયેન વુત્તં કમ્મં અતીતમ્પિ સમાનં અઞ્ઞં વિપાકં પટિબાહિત્વા અત્તનો વિપાકસ્સોકાસં કત્વા ઠિતત્તા, તથાકતોકાસઞ્ચ વિપાકં અનુપ્પન્નમ્પિ સમાનં એવં કતે ઓકાસે એકન્તેન ઉપ્પજ્જનતો ઓકાસકતુપ્પન્નં નામા’’તિ.

    ‘‘Ārammaṇarasaṃ anubhavitvā niruddhaṃ anubhūtāpagatasaṅkhātaṃ kusalākusalaṃ, upādādittayaṃ anuppatvā niruddhaṃ bhūtāpagatasaṅkhātaṃ sesasaṅkhatañca bhūtāpagatuppannaṃ nāma. ‘Yānissa tāni pubbe katāni kammānī’ti evamādinā nayena vuttaṃ kammaṃ atītampi samānaṃ aññaṃ vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassokāsaṃ katvā ṭhitattā, tathākatokāsañca vipākaṃ anuppannampi samānaṃ evaṃ kate okāse ekantena uppajjanato okāsakatuppannaṃ nāmā’’ti.

    ઇધ પન સમ્મોહવિનોદનિયં વુત્તનયેનેવ ભુત્વાવિગતુપ્પન્નં ઓકાસકતુપ્પન્નઞ્ચ દસ્સિતં. વુત્તઞ્હિ, સમ્મોહવિનોદનિયં (વિભ॰ અટ્ઠ॰ ૪૦૬) –

    Idha pana sammohavinodaniyaṃ vuttanayeneva bhutvāvigatuppannaṃ okāsakatuppannañca dassitaṃ. Vuttañhi, sammohavinodaniyaṃ (vibha. aṭṭha. 406) –

    ‘‘કમ્મે પન જહિતે આરમ્મણરસં અનુભવિત્વા નિરુદ્ધો વિપાકો ભુત્વાવિગતં નામ. કમ્મં ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુદ્ધં ભુત્વાવિગતં નામ. તદુભયમ્પિ ભુત્વાવિગતુપ્પન્નન્તિ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. કુસલાકુસલં કમ્મં અઞ્ઞકમ્મસ્સ વિપાકં પટિબાહિત્વા અત્તનો વિપાકસ્સ ઓકાસં કરોતિ. એવં કતે ઓકાસે વિપાકો ઉપ્પજ્જમાનો ઓકાસકરણતો પટ્ઠાય ઉપ્પન્નોતિ વુચ્ચતિ. ઇદં ઓકાસકતુપ્પન્નં નામા’’તિ.

    ‘‘Kamme pana jahite ārammaṇarasaṃ anubhavitvā niruddho vipāko bhutvāvigataṃ nāma. Kammaṃ uppajjitvā niruddhaṃ bhutvāvigataṃ nāma. Tadubhayampi bhutvāvigatuppannanti saṅkhyaṃ gacchati. Kusalākusalaṃ kammaṃ aññakammassa vipākaṃ paṭibāhitvā attano vipākassa okāsaṃ karoti. Evaṃ kate okāse vipāko uppajjamāno okāsakaraṇato paṭṭhāya uppannoti vuccati. Idaṃ okāsakatuppannaṃ nāmā’’ti.
