Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૯. અપરન્તાનુદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના
9. Aparantānudiṭṭhiniddesavaṇṇanā
૧૪૨. સઞ્ઞિં વદન્તીતિ સઞ્ઞીવાદા. અસઞ્ઞિં વદન્તીતિ અસઞ્ઞીવાદા. નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞિં વદન્તીતિ નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞીવાદા. અથ વા સઞ્ઞીતિ પવત્તો વાદો સઞ્ઞીવાદો, સો યેસં અત્થીતિ તે સઞ્ઞીવાદા, તથા અસઞ્ઞીવાદા, નેવસઞ્ઞીનાસઞ્ઞીવાદા ચ. ઉચ્છેદં વદન્તીતિ ઉચ્છેદવાદા. દિટ્ઠધમ્મોતિ પચ્ચક્ખધમ્મો, તત્થ તત્થ પટિલદ્ધઅત્તભાવસ્સેતં અધિવચનં. દિટ્ઠધમ્મે નિબ્બાનં દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનં, ઇમસ્મિંયેવ અત્તભાવે દુક્ખવૂપસમોતિ અત્થો, તં વદન્તીતિ દિટ્ઠધમ્મનિબ્બાનવાદા. ઇમસ્મિં પનત્થે વિત્થારિયમાને સાટ્ઠકથં સકલં બ્રહ્મજાલસુત્તં વત્તબ્બં હોતિ. એવઞ્ચ સતિ અતિપપઞ્ચો હોતીતિ ન વિત્થારિતો. તદત્થિકેહિ તં અપેક્ખિત્વા ગહેતબ્બો.
142. Saññiṃ vadantīti saññīvādā. Asaññiṃ vadantīti asaññīvādā. Nevasaññīnāsaññiṃ vadantīti nevasaññīnāsaññīvādā. Atha vā saññīti pavatto vādo saññīvādo, so yesaṃ atthīti te saññīvādā, tathā asaññīvādā, nevasaññīnāsaññīvādā ca. Ucchedaṃ vadantīti ucchedavādā. Diṭṭhadhammoti paccakkhadhammo, tattha tattha paṭiladdhaattabhāvassetaṃ adhivacanaṃ. Diṭṭhadhamme nibbānaṃ diṭṭhadhammanibbānaṃ, imasmiṃyeva attabhāve dukkhavūpasamoti attho, taṃ vadantīti diṭṭhadhammanibbānavādā. Imasmiṃ panatthe vitthāriyamāne sāṭṭhakathaṃ sakalaṃ brahmajālasuttaṃ vattabbaṃ hoti. Evañca sati atipapañco hotīti na vitthārito. Tadatthikehi taṃ apekkhitvā gahetabbo.
અપરન્તાનુદિટ્ઠિનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Aparantānudiṭṭhiniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૯. અપરન્તાનુદિટ્ઠિનિદ્દેસો • 9. Aparantānudiṭṭhiniddeso