Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથા

    Āpattipaṭikammavidhikathā

    ૧૬૯. ભગવતા પઞ્ઞત્તં ‘‘ન સાપત્તિકેન ઉપોસથો કાતબ્બો’’તિ ઇદં ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તી’’તિઆદિવચનેનેવ પારિસુદ્ધિદાનપઞ્ઞાપનેન ચ પારિસુદ્ધિઉપોસથપઞ્ઞાપનેન ચ પઞ્ઞત્તં હોતીતિ વેદિતબ્બં. ઇત્થન્નામં આપત્તિન્તિ થુલ્લચ્ચયાદીસુ એકિસ્સા નામં ગહેત્વા ‘‘થુલ્લચ્ચયં આપત્તિં પાચિત્તિયં આપત્તિ’’ન્તિ એવં વત્તબ્બં. તં પટિદેસેમીતિ ઇદં ‘‘તં તુમ્હમૂલે, તં તુય્હમૂલે પટિદેસેમી’’તિ વુત્તેપિ સુવુત્તમેવ હોતિ. પસ્સસીતિ ઇદઞ્ચ ‘‘પસ્સસિ આવુસો તં આપત્તિં, પસ્સથ ભન્તે તં આપત્તિ’’ન્તિ એવં વત્તબ્બં. આમ પસ્સામીતિ ઇદં પન ‘‘આમ ભન્તે પસ્સામિ, આમ આવુસો પસ્સામી’’તિ એવં વુત્તમ્પિ સુવુત્તમેવ હોતિ. આયતિં સંવરેય્યાસીતિ એત્થ પન સચે વુડ્ઢતરો ‘‘આયતિં સંવરેય્યાથા’’તિ વત્તબ્બો. એવં વુત્તેન પન ‘‘સાધુ સુટ્ઠુ સંવરિસ્સામી’’તિ વત્તબ્બમેવ.

    169.Bhagavatā paññattaṃ ‘‘na sāpattikena uposatho kātabbo’’ti idaṃ ‘‘yassa siyā āpattī’’tiādivacaneneva pārisuddhidānapaññāpanena ca pārisuddhiuposathapaññāpanena ca paññattaṃ hotīti veditabbaṃ. Itthannāmaṃ āpattinti thullaccayādīsu ekissā nāmaṃ gahetvā ‘‘thullaccayaṃ āpattiṃ pācittiyaṃ āpatti’’nti evaṃ vattabbaṃ. Taṃ paṭidesemīti idaṃ ‘‘taṃ tumhamūle, taṃ tuyhamūle paṭidesemī’’ti vuttepi suvuttameva hoti. Passasīti idañca ‘‘passasi āvuso taṃ āpattiṃ, passatha bhante taṃ āpatti’’nti evaṃ vattabbaṃ. Āma passāmīti idaṃ pana ‘‘āma bhante passāmi, āma āvuso passāmī’’ti evaṃ vuttampi suvuttameva hoti. Āyatiṃ saṃvareyyāsīti ettha pana sace vuḍḍhataro ‘‘āyatiṃ saṃvareyyāthā’’ti vattabbo. Evaṃ vuttena pana ‘‘sādhu suṭṭhu saṃvarissāmī’’ti vattabbameva.

    યદા નિબ્બેમતિકોતિ એત્થ સચે પનેસ નિબ્બેમતિકો ન હોતિ, વત્થું કિત્તેત્વાવ દેસેતું વટ્ટતીતિ અન્ધકટ્ઠકથાયં વુત્તં. તત્રાયં દેસનાવિધિ – સચે મેઘચ્છન્ને સૂરિયે ‘‘કાલો નુ ખો નો’’તિ વેમતિકો ભુઞ્જતિ, તેન ભિક્ખુના ‘‘અહં ભન્તે વેમતિકો ભુઞ્જિં’’, સચે કાલો અત્થિ, ‘‘સમ્બહુલા દુક્કટા આપત્તિયો આપન્નોમ્હિ, નો ચે અત્થિ, ‘‘સમ્બહુલા પાચિત્તિયા આપન્નોમ્હી’’તિ એવં વત્થું કિત્તેત્વા ‘‘અહં ભન્તે યા તસ્મિં વત્થુસ્મિં સમ્બહુલા દુક્કટા વા પાચિત્તિયા વા આપત્તિયો આપન્નો, તા તુમ્હમૂલે પટિદેસેમી’’તિ વત્તબ્બં. એસ નયો સબ્બાપત્તીસુ.

    Yadā nibbematikoti ettha sace panesa nibbematiko na hoti, vatthuṃ kittetvāva desetuṃ vaṭṭatīti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Tatrāyaṃ desanāvidhi – sace meghacchanne sūriye ‘‘kālo nu kho no’’ti vematiko bhuñjati, tena bhikkhunā ‘‘ahaṃ bhante vematiko bhuñjiṃ’’, sace kālo atthi, ‘‘sambahulā dukkaṭā āpattiyo āpannomhi, no ce atthi, ‘‘sambahulā pācittiyā āpannomhī’’ti evaṃ vatthuṃ kittetvā ‘‘ahaṃ bhante yā tasmiṃ vatthusmiṃ sambahulā dukkaṭā vā pācittiyā vā āpattiyo āpanno, tā tumhamūle paṭidesemī’’ti vattabbaṃ. Esa nayo sabbāpattīsu.

    ન ભિક્ખવે સભાગા આપત્તીતિ એત્થ યં દ્વેપિ જના વિકાલભોજનાદિના સભાગવત્થુના આપત્તિં આપજ્જન્તિ, એવરૂપા વત્થુસભાગા ‘‘સભાગા’’તિ વુચ્ચતિ. વિકાલભોજનપ્પચ્ચયા આપન્નં પન અનતિરિત્તભોજનપચ્ચયા આપન્નસ્સ સન્તિકે દેસેતું વટ્ટતિ. યાપિ ચાયં વત્થુસભાગા, સાપિ દેસિતા સુદેસિતાવ. અઞ્ઞં પન દેસનપચ્ચયા દેસકો, પટિગ્ગહણપ્પચ્ચયા પટિગ્ગહકો ચાતિ ઉભોપિ દુક્કટં આપજ્જન્તિ, તં નાનાવત્થુકં હોતિ, તસ્મા અઞ્ઞમઞ્ઞં દેસેતું વટ્ટતિ.

    Na bhikkhave sabhāgā āpattīti ettha yaṃ dvepi janā vikālabhojanādinā sabhāgavatthunā āpattiṃ āpajjanti, evarūpā vatthusabhāgā ‘‘sabhāgā’’ti vuccati. Vikālabhojanappaccayā āpannaṃ pana anatirittabhojanapaccayā āpannassa santike desetuṃ vaṭṭati. Yāpi cāyaṃ vatthusabhāgā, sāpi desitā sudesitāva. Aññaṃ pana desanapaccayā desako, paṭiggahaṇappaccayā paṭiggahako cāti ubhopi dukkaṭaṃ āpajjanti, taṃ nānāvatthukaṃ hoti, tasmā aññamaññaṃ desetuṃ vaṭṭati.

    ૧૭૦. સામન્તો ભિક્ખુ એવમસ્સ વચનીયોતિ એત્થ સભાગોયેવ વત્તબ્બો. વિસભાગસ્સ હિ વુચ્ચમાને ભણ્ડનકલહસઙ્ઘભેદાદીનિપિ હોન્તિ, તસ્મા તસ્સ અવત્વા ‘‘ઇતો વુટ્ઠહિત્વા પટિકરિસ્સામી’’તિ આભોગં કત્વા ઉપોસથો કાતબ્બોતિ અન્ધકટ્ઠકથાયં વુત્તં.

    170.Sāmanto bhikkhu evamassa vacanīyoti ettha sabhāgoyeva vattabbo. Visabhāgassa hi vuccamāne bhaṇḍanakalahasaṅghabhedādīnipi honti, tasmā tassa avatvā ‘‘ito vuṭṭhahitvā paṭikarissāmī’’ti ābhogaṃ katvā uposatho kātabboti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
    ૯૨. આપત્તિપટિકમ્મવિધિ • 92. Āpattipaṭikammavidhi
    ૯૩. આપત્તિઆવિકરણવિધિ • 93. Āpattiāvikaraṇavidhi

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથાવણ્ણના • Āpattipaṭikammavidhikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથાદિવણ્ણના • Āpattipaṭikammavidhikathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાદિવણ્ણના • Chandadānakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૯૨. આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથા • 92. Āpattipaṭikammavidhikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact