Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૯૨. આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથા
92. Āpattipaṭikammavidhikathā
૧૬૯. ભગવતા…પે॰… કાતબ્બોતિ ઇદં વેદિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘યસ્સ સિયા આપત્તીતિઆદિવચનેનેવ ચા’’તિઆદિહેતુત્તયેન ‘‘ન સાપત્તિકેન ઉપોસથો કાતબ્બો’’તિ યથારુતં અપઞ્ઞત્તમ્પિ અત્થતો સિદ્ધમેવાતિ દસ્સેતિ. હેતુત્તયં ‘‘વેદિતબ્બ’’ન્તિ પદેન યોજેતબ્બં. થુલ્લચ્ચયાદીસૂતિ આદિસદ્દેન પાચિત્તિયપાટિદેસનીયદુક્કટદુબ્ભાસિતાપત્તિયો સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘તં પટિદેસેમી’’તિ ઇદં સુવુત્તમેવ હોતીતિ સમ્બન્ધો. તન્તિ આપત્તિં. તુમ્હમૂલેતિ તુમ્હં સન્તિકે. નિગ્ગહિતલોપઞ્હિ વાક્યમેવ, ન સમાસો. ‘‘તુમ્હ’’ ઇતિ ચ ‘‘તુય્હ’’ ઇતિ ચ નવકત્થેરાનં વત્તબ્બાકારદસ્સનમત્તમેવ, ન ઇચ્છિતત્થવિપત્તિદસ્સનં. વુત્તમ્પીતિ પિસદ્દેન ન કેવલં પાળિનયેનેવ સુવુત્તં, ઇમિના નયેનપિ સુવુત્તન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘પસ્સસી’’તિ ઇદઞ્ચ વત્તબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. વત્તબ્બાકારં પન સુવિઞ્ઞેય્યં. ‘‘આમ પસ્સામી’’તિ ઇદં પન સુવુત્તમેવ હોતીતિ સમ્બન્ધો. વુત્તમ્પીતિ પિસદ્દો પાળિનયં સમ્પિણ્ડેતિ. આયતિં સંવરેય્યાસીતિ એત્થ પન વત્તબ્બોતિ સમ્બન્ધો. ગરૂસુ બહુવચનસ્સ કત્તબ્બત્તા વુત્તં ‘‘સંવરેય્યાથા’’તિ. એવં વુત્તેન આપત્તિદેસકેનાતિ સમ્બન્ધો.
169. Bhagavatā…pe… kātabboti idaṃ veditabbanti sambandho. ‘‘Yassa siyā āpattītiādivacaneneva cā’’tiādihetuttayena ‘‘na sāpattikena uposatho kātabbo’’ti yathārutaṃ apaññattampi atthato siddhamevāti dasseti. Hetuttayaṃ ‘‘veditabba’’nti padena yojetabbaṃ. Thullaccayādīsūti ādisaddena pācittiyapāṭidesanīyadukkaṭadubbhāsitāpattiyo saṅgaṇhāti. ‘‘Taṃ paṭidesemī’’ti idaṃ suvuttameva hotīti sambandho. Tanti āpattiṃ. Tumhamūleti tumhaṃ santike. Niggahitalopañhi vākyameva, na samāso. ‘‘Tumha’’ iti ca ‘‘tuyha’’ iti ca navakattherānaṃ vattabbākāradassanamattameva, na icchitatthavipattidassanaṃ. Vuttampīti pisaddena na kevalaṃ pāḷinayeneva suvuttaṃ, iminā nayenapi suvuttanti dasseti. ‘‘Passasī’’ti idañca vattabbanti sambandho. Vattabbākāraṃ pana suviññeyyaṃ. ‘‘Āma passāmī’’ti idaṃ pana suvuttameva hotīti sambandho. Vuttampīti pisaddo pāḷinayaṃ sampiṇḍeti. Āyatiṃ saṃvareyyāsīti ettha pana vattabboti sambandho. Garūsu bahuvacanassa kattabbattā vuttaṃ ‘‘saṃvareyyāthā’’ti. Evaṃ vuttena āpattidesakenāti sambandho.
તત્રાતિ ‘‘યદા નિબ્બેમતિકો’’તિ પાઠે. સૂરિયે મેઘચ્છન્ને સતીતિ યોજના. તેન ભિક્ખુના વત્તબ્બન્તિ સમ્બન્ધો, વત્થું કિત્તેત્વાતિ ભોજનસઙ્ખાતં વત્થું કિત્તેત્વા. તાતિ આપત્તિયો.
Tatrāti ‘‘yadā nibbematiko’’ti pāṭhe. Sūriye meghacchanne satīti yojanā. Tena bhikkhunā vattabbanti sambandho, vatthuṃ kittetvāti bhojanasaṅkhātaṃ vatthuṃ kittetvā. Tāti āpattiyo.
સભાગા આપત્તીતિ એત્થ દ્વીસુ વત્થુસભાગઆપત્તિસભાગાસુ વત્થુસભાગાવ અધિપ્પેતાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘યં દ્વેપિ જના’’તિઆદિ. યં આપત્તિન્તિ સમ્બન્ધો. સમાનો ભાગો એતાસન્તિ સભાગા. દેસેતું વટ્ટતીતિ આપત્તિસભાગાપિ વત્થુવિસભાગત્તા દેસેતું વટ્ટતિ. સુદેસિતાવાતિ આપત્તિતો ભિક્ખુ વુટ્ઠાતિયેવાતિ અધિપ્પાયો. અઞ્ઞં દુક્કટન્તિ સમ્બન્ધો. પનસદ્દો ગરહત્થજોતકો સુદેસિતાય ગરહાકારેન પવત્તત્તા. કિઞ્ચાપિ સુદેસિતાવ, પન તથાપીતિ યોજના. તન્તિ દુક્કટં. નાનાવત્થુકન્તિ દેસનાપટિગ્ગહણવસેન નાનાવત્થુકં.
Sabhāgā āpattīti ettha dvīsu vatthusabhāgaāpattisabhāgāsu vatthusabhāgāva adhippetāti dassento āha ‘‘yaṃ dvepi janā’’tiādi. Yaṃ āpattinti sambandho. Samāno bhāgo etāsanti sabhāgā. Desetuṃ vaṭṭatīti āpattisabhāgāpi vatthuvisabhāgattā desetuṃ vaṭṭati. Sudesitāvāti āpattito bhikkhu vuṭṭhātiyevāti adhippāyo. Aññaṃ dukkaṭanti sambandho. Panasaddo garahatthajotako sudesitāya garahākārena pavattattā. Kiñcāpi sudesitāva, pana tathāpīti yojanā. Tanti dukkaṭaṃ. Nānāvatthukanti desanāpaṭiggahaṇavasena nānāvatthukaṃ.
૧૭૦. સભાગોયેવ વત્તબ્બો, ન વિસભાગો. હીતિ સચ્ચં, યસ્મા વા. તસ્સાતિ વિસભાગસ્સ. ઇતોતિ સઙ્ઘસન્નિપાતતો.
170. Sabhāgoyeva vattabbo, na visabhāgo. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Tassāti visabhāgassa. Itoti saṅghasannipātato.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૯૨. આપત્તિપટિકમ્મવિધિ • 92. Āpattipaṭikammavidhi
૯૩. આપત્તિઆવિકરણવિધિ • 93. Āpattiāvikaraṇavidhi
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથા • Āpattipaṭikammavidhikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથાવણ્ણના • Āpattipaṭikammavidhikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આપત્તિપટિકમ્મવિધિકથાદિવણ્ણના • Āpattipaṭikammavidhikathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / છન્દદાનકથાદિવણ્ણના • Chandadānakathādivaṇṇanā