Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
આપત્તિસમુટ્ઠાનકથાવણ્ણના
Āpattisamuṭṭhānakathāvaṇṇanā
૪૦૫. આદિનાતિ પઠમેન કાયસઙ્ખાતેન સમુટ્ઠાનેન.
405.Ādināti paṭhamena kāyasaṅkhātena samuṭṭhānena.
૪૦૬-૭. દુક્કટાદયોતિ આદિ-સદ્દેન થુલ્લચ્ચયસઙ્ઘાદિસેસા ગહિતા. યથાહ – ‘‘પયોગે દુક્કટં . એકં પિણ્ડં અનાગતે આપત્તિ થુલ્લચ્ચયસ્સ. તસ્મિં પિણ્ડે આગતે આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સા’’તિ (પરિ॰ ૨૭૭). વિકાલે પન પાચિત્તીતિ વિકાલભોજનપાચિત્તિ. અઞ્ઞાતિહત્થતોતિ અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા અન્તરઘરં પવિટ્ઠાય હત્થતો. ગહેત્વાતિ ખાદનીયં વા ભોજનીયં વા સહત્થા પટિગ્ગહેત્વા. ‘‘પઞ્ચ ઇમા આપત્તિયો’’તિ પદચ્છેદો.
406-7.Dukkaṭādayoti ādi-saddena thullaccayasaṅghādisesā gahitā. Yathāha – ‘‘payoge dukkaṭaṃ . Ekaṃ piṇḍaṃ anāgate āpatti thullaccayassa. Tasmiṃ piṇḍe āgate āpatti saṅghādisesassā’’ti (pari. 277). Vikāle pana pācittīti vikālabhojanapācitti. Aññātihatthatoti aññātikāya bhikkhuniyā antaragharaṃ paviṭṭhāya hatthato. Gahetvāti khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā sahatthā paṭiggahetvā. ‘‘Pañca imā āpattiyo’’ti padacchedo.
૪૦૮. દુતિયેનાતિ વાચાસઙ્ખાતેન સમુટ્ઠાનેન.
408.Dutiyenāti vācāsaṅkhātena samuṭṭhānena.
૪૦૯-૧૦. સમાદિસતિ કથેતિ ચે. સબ્બથા વિપન્નન્તિ અદેસિતવત્થુકતાદિના સબ્બપ્પકારેન વિપન્નપ્પદેસં. કુટિન્તિ સઞ્ઞાચિકાય કુટિં. યથાહ પરિવારે ‘‘તસ્સ કુટિં કરોન્તિ અદેસિતવત્થુકં પમાણાતિક્કન્તં સારમ્ભં અપરિક્કમન’’ન્તિ (પરિ॰ ૨૭૮). પદસોધમ્મં મૂલં સમુટ્ઠાનં યસ્સ પાચિત્તિયસ્સાતિ તથા વુત્તં, તેન પદસોધમ્મમૂલેન, સહત્થે ચેતં કરણવચનં.
409-10.Samādisati katheti ce. Sabbathā vipannanti adesitavatthukatādinā sabbappakārena vipannappadesaṃ. Kuṭinti saññācikāya kuṭiṃ. Yathāha parivāre ‘‘tassa kuṭiṃ karonti adesitavatthukaṃ pamāṇātikkantaṃ sārambhaṃ aparikkamana’’nti (pari. 278). Padasodhammaṃ mūlaṃ samuṭṭhānaṃ yassa pācittiyassāti tathā vuttaṃ, tena padasodhammamūlena, sahatthe cetaṃ karaṇavacanaṃ.
૪૧૧. તતિયેન સમુટ્ઠાનેનાતિ કાયવાચાસઙ્ખાતેન સમુટ્ઠાનેન.
411.Tatiyena samuṭṭhānenāti kāyavācāsaṅkhātena samuṭṭhānena.
૪૧૨. સંવિદહિત્વાનાતિ સદ્ધિં વિદહિત્વા, ‘‘કુટિં કરોમા’’તિ અઞ્ઞેહિ સદ્ધિં મન્તેત્વાતિ અત્થો.
412.Saṃvidahitvānāti saddhiṃ vidahitvā, ‘‘kuṭiṃ karomā’’ti aññehi saddhiṃ mantetvāti attho.
૪૧૩. વત્વાતિ અત્તનો અત્થાય વિઞ્ઞાપેત્વા. ભિક્ખુનિન્તિ ભિક્ખૂનં ભુઞ્જનટ્ઠાને ઠત્વા ‘‘ઇધ સૂપં દેથ, ઇધ ઓદનં દેથા’’તિ વોસાસમાનં ઉપાસકાનં વત્વા દાપેન્તિં ભિક્ખુનિં. ન નિવારેત્વાતિ ‘‘અપસક્ક તાવ, ભગિનિ, યાવ ભિક્ખૂ ભુઞ્જન્તી’’તિ અનપસાદેત્વા ભુઞ્જતોતિ યોજના.
413.Vatvāti attano atthāya viññāpetvā. Bhikkhuninti bhikkhūnaṃ bhuñjanaṭṭhāne ṭhatvā ‘‘idha sūpaṃ detha, idha odanaṃ dethā’’ti vosāsamānaṃ upāsakānaṃ vatvā dāpentiṃ bhikkhuniṃ. Na nivāretvāti ‘‘apasakka tāva, bhagini, yāva bhikkhū bhuñjantī’’ti anapasādetvā bhuñjatoti yojanā.
૪૧૪. ચતુત્થેન કાયચિત્તસમુટ્ઠાનેન કતિ આપત્તિયો સિયુન્તિ યોજના.
414. Catutthena kāyacittasamuṭṭhānena kati āpattiyo siyunti yojanā.
૪૧૭. પઞ્ચમેનાતિ વાચાચિત્તસમુટ્ઠાનેન. વદન્તિ વદન્તો સમુદાચરન્તો.
417.Pañcamenāti vācācittasamuṭṭhānena. Vadanti vadanto samudācaranto.
૪૧૮. કુટિન્તિ નિદસ્સનમત્તં, અદેસિતવત્થુકં પમાણાતિક્કન્તં સારમ્ભં અપરિક્કમનં સેનાસનમ્પિ ગહણં વેદિતબ્બં.
418.Kuṭinti nidassanamattaṃ, adesitavatthukaṃ pamāṇātikkantaṃ sārambhaṃ aparikkamanaṃ senāsanampi gahaṇaṃ veditabbaṃ.
૪૧૯. વાચેતિ પદસો ધમ્મન્તિ એત્થ ‘‘અનુપસમ્પન્ન’’ન્તિ સેસો. યથાહ – ‘‘ભિક્ખુ અકપ્પિયસઞ્ઞી અનુપસમ્પન્નં પદસો ધમ્મં વાચેતી’’તિ (પરિ॰ ૨૮૧). દવકમ્યતા વદન્તસ્સાતિ જાતિઆદીહિ અક્કોસવત્થૂહિ કીળાધિપ્પાયેન વદન્તસ્સ. દવકમ્યતાતિ ચ ‘‘પટિસઙ્ખા યોનિસો’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૨, ૨૪, ૪૨૨; અ॰ નિ॰ ૬.૫૮; ૮.૯; મહાનિ॰ ૧૯૯, ૨૦૬; ધ॰ સ॰ ૧૩૫૫; વિભ॰ ૫૧૮) વિય ય-કારલોપેન નિદ્દેસો.
419.Vāceti padaso dhammanti ettha ‘‘anupasampanna’’nti seso. Yathāha – ‘‘bhikkhu akappiyasaññī anupasampannaṃ padaso dhammaṃ vācetī’’ti (pari. 281). Davakamyatā vadantassāti jātiādīhi akkosavatthūhi kīḷādhippāyena vadantassa. Davakamyatāti ca ‘‘paṭisaṅkhā yoniso’’tiādīsu (ma. ni. 1.22, 24, 422; a. ni. 6.58; 8.9; mahāni. 199, 206; dha. sa. 1355; vibha. 518) viya ya-kāralopena niddeso.
૪૨૦. છટ્ઠેન કાયવાચાચિત્તસમુટ્ઠાનેન. સંવિદહિત્વાનાતિ સંવિધાય, ‘‘ત્વઞ્ચ અહઞ્ચ એકતો અવહરિસ્સામા’’તિ સમ્મન્તનં કત્વા. ભણ્ડં હરતીતિ ‘‘ભારિયં ત્વં એકં પસ્સં ગણ્હ, અહં ઇમ’’ન્તિ વત્વા તેન સહ ઠાના ચાવેતિ ચે.
420. Chaṭṭhena kāyavācācittasamuṭṭhānena. Saṃvidahitvānāti saṃvidhāya, ‘‘tvañca ahañca ekato avaharissāmā’’ti sammantanaṃ katvā. Bhaṇḍaṃ haratīti ‘‘bhāriyaṃ tvaṃ ekaṃ passaṃ gaṇha, ahaṃ ima’’nti vatvā tena saha ṭhānā cāveti ce.
૪૨૩. ઇધ ઇમસ્મિં સાસને. વિમતૂપરમં પરમન્તિ એત્થ ‘‘કપ્પિયં નુ ખો, અકપ્પિય’’ન્તિ વા ‘‘આપત્તિ નુ ખો, અનાપત્તી’’તિ વા ‘‘ધમ્મો નુ ખો, અધમ્મો’’તિ વા એવમાદિના નયેન વિવિધેનાકારેન પવત્તા વિમતિ વિચિકિચ્છા વિમતિ. વિમતિં ઉપરમેતિ વિનાસેતીતિ વિમતૂપરમં. પરમં ઉત્તમં. ઉત્તરન્તિ વિભઙ્ગખન્ધકાગતાનં નિદાનાદિવિનિચ્છયાનં પઞ્હઉત્તરભાવેન ઠિતત્તા ઉત્તરં. ઇમં ઉત્તરં નામ પકરણં યો ઉત્તરતિ પઞ્ઞાય ઓગાહેત્વા પરિયોસાપેતિ. ઇધ ‘‘ઉત્તરં ઉત્તર’’ન્તિ પદદ્વયે એકં ગુણનિદસ્સનં, એકં સત્થનિદસ્સનન્તિ ગહેતબ્બં. સુનયેન યુતો સો પુગ્ગલો વિનયં પિટકં ઉત્તરતીતિ સમ્બન્ધો. કિં વિસિટ્ઠન્તિ આહ ‘‘સુનય’’ન્તિઆદિ . સુટ્ઠુ ચારિત્તવારિત્તદળ્હીકરણસિથિલકરણભેદા પઞ્ઞત્તિઅનઉપઞ્ઞત્તાદિનયા એત્થાતિ સુનયો, તં. સુટ્ઠુ નીયતિ વિનિચ્છયો એતેનાતિ સુનયો, ઉત્તરવિનિચ્છયો, તેન. વિનિચ્છયાવબોધેન સંયુત્તો સમન્નાગતો. દુક્ખેન ઉત્તરીયતીતિ દુત્તરં. પાતિમોક્ખસંવરસીલદીપકત્તેન સમાધિપઞ્ઞાનિબ્બાનસઙ્ખાતઉત્તરપ્પત્તિયા પતિટ્ઠાભાવતો ઉત્તરં ઉત્તરતિ ઓગાહેત્વા પરિયોસાનં પાપુણાતીતિ અત્થો.
423.Idha imasmiṃ sāsane. Vimatūparamaṃ paramanti ettha ‘‘kappiyaṃ nu kho, akappiya’’nti vā ‘‘āpatti nu kho, anāpattī’’ti vā ‘‘dhammo nu kho, adhammo’’ti vā evamādinā nayena vividhenākārena pavattā vimati vicikicchā vimati. Vimatiṃ uparameti vināsetīti vimatūparamaṃ. Paramaṃ uttamaṃ. Uttaranti vibhaṅgakhandhakāgatānaṃ nidānādivinicchayānaṃ pañhauttarabhāvena ṭhitattā uttaraṃ. Imaṃ uttaraṃ nāma pakaraṇaṃ yo uttarati paññāya ogāhetvā pariyosāpeti. Idha ‘‘uttaraṃ uttara’’nti padadvaye ekaṃ guṇanidassanaṃ, ekaṃ satthanidassananti gahetabbaṃ. Sunayena yuto so puggalo vinayaṃ piṭakaṃ uttaratīti sambandho. Kiṃ visiṭṭhanti āha ‘‘sunaya’’ntiādi . Suṭṭhu cārittavārittadaḷhīkaraṇasithilakaraṇabhedā paññattianaupaññattādinayā etthāti sunayo, taṃ. Suṭṭhu nīyati vinicchayo etenāti sunayo, uttaravinicchayo, tena. Vinicchayāvabodhena saṃyutto samannāgato. Dukkhena uttarīyatīti duttaraṃ. Pātimokkhasaṃvarasīladīpakattena samādhipaññānibbānasaṅkhātauttarappattiyā patiṭṭhābhāvato uttaraṃ uttarati ogāhetvā pariyosānaṃ pāpuṇātīti attho.
ઇધ યો વિમતૂપરમં પરમં ઉત્તરં ઉત્તરં નામ પકરણં ઉત્તરતિ, સુનયેન યુતો સો પુગ્ગલો સુનયં દુત્તરં ઉત્તરં વિનયં ઉત્તરતીતિ યોજના. ચ-સદ્દેન સત્થન્તરસમુચ્ચયત્થેન ઇમમત્થં દીપેતિ. સેય્યથિદં, ઇધ યો સુનયં દુત્તરં ઉત્તરં વિનયં ઉત્તરતિ, સુનયેન યુતો સો પુગ્ગલો વિમતૂપરમં પરમં ઉત્તરં ઉત્તરં નામ પકરણં ઉત્તરતીતિ. ઇમિના યો ઉત્તરં જાનાતિ, સો વિનયં જાનાતિ. યો વિનયં જાનાતિ, સો ઉત્તરં જાનાતીતિ ઉત્તરપકરણસ્સ વિનયપિટકજાનને અચ્ચન્તૂપકારિતા વિભાવિતાતિ દટ્ઠબ્બં.
Idha yo vimatūparamaṃ paramaṃ uttaraṃ uttaraṃ nāma pakaraṇaṃ uttarati, sunayena yuto so puggalo sunayaṃ duttaraṃ uttaraṃ vinayaṃ uttaratīti yojanā. Ca-saddena satthantarasamuccayatthena imamatthaṃ dīpeti. Seyyathidaṃ, idha yo sunayaṃ duttaraṃ uttaraṃ vinayaṃ uttarati, sunayena yuto so puggalo vimatūparamaṃ paramaṃ uttaraṃ uttaraṃ nāma pakaraṇaṃ uttaratīti. Iminā yo uttaraṃ jānāti, so vinayaṃ jānāti. Yo vinayaṃ jānāti, so uttaraṃ jānātīti uttarapakaraṇassa vinayapiṭakajānane accantūpakāritā vibhāvitāti daṭṭhabbaṃ.
ઇતિ ઉત્તરે લીનત્થપકાસનિયા
Iti uttare līnatthapakāsaniyā
આપત્તિસમુટ્ઠાનકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Āpattisamuṭṭhānakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.