Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૪૭૦. ‘‘અચિત્તકો આપજ્જતી’’તિઆદીસુ એવમત્થો વેદિતબ્બોતિ યોજના. અચિત્તકો આપજ્જતીતિ અચિત્તકો હુત્વા આપજ્જતિ. એસેવ નયો અચિત્તકો વુટ્ઠાતીતિ એત્થાપિ. યંકિઞ્ચિ આપત્તિન્તિ સમ્બન્ધો. ઇતરં આપત્તિન્તિ યોજના. ધમ્મદાનં કરોમીતિ ‘‘સબ્બદાનં ધમ્મદાનં જિનાતી’’તિ (ધ॰ પ॰ ૩૫૪) ચ ‘‘અમતંદદો ચ સો હોતિ, યો ધમ્મમનુસાસતી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૪૨) ચ ભગવતા વુત્તવચનં સુત્વા ધમ્મદાનં કરોમિ. દોમનસ્સિકોતિ દોમનસ્સેન યુત્તો, દોમનસ્સવન્તો વા. એત્થાતિ અબ્યાકતમૂલે.

    470. ‘‘Acittako āpajjatī’’tiādīsu evamattho veditabboti yojanā. Acittako āpajjatīti acittako hutvā āpajjati. Eseva nayo acittako vuṭṭhātīti etthāpi. Yaṃkiñci āpattinti sambandho. Itaraṃ āpattinti yojanā. Dhammadānaṃ karomīti ‘‘sabbadānaṃ dhammadānaṃ jinātī’’ti (dha. pa. 354) ca ‘‘amataṃdado ca so hoti, yo dhammamanusāsatī’’ti (saṃ. ni. 1.42) ca bhagavatā vuttavacanaṃ sutvā dhammadānaṃ karomi. Domanassikoti domanassena yutto, domanassavanto vā. Etthāti abyākatamūle.

    ૪૭૩. યસ્સ યસ્સાતિ સિક્ખાપદસ્સ. તં સબ્બન્તિ સબ્બં તંતંસમુટ્ઠાનસિક્ખાપદં.

    473.Yassa yassāti sikkhāpadassa. Taṃ sabbanti sabbaṃ taṃtaṃsamuṭṭhānasikkhāpadaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૧. પારાજિકં • 1. Pārājikaṃ
    ૩. પારાજિકાદિ • 3. Pārājikādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનવણ્ણના • Samuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આપત્તિસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Āpattisamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact