Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૧૯૮. અપવિલાયનનવકં
198. Apavilāyananavakaṃ
૩૨૧. ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ ચીવરપટિવીસં અપવિલાયમાનો 1. તમેનં દિસઙ્ગતં ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘કહં ત્વં, આવુસો, વસ્સંવુટ્ઠો, કત્થ ચ તે ચીવરપટિવીસો’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકસ્મિં આવાસે વસ્સંવુટ્ઠોમ્હિ. તત્થ ચ મે ચીવરપટિવીસો’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘ગચ્છાવુસો, તં ચીવરં આહર, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. સો તં આવાસં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ પુચ્છતિ – ‘‘કહં મે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ? તે એવં વદન્તિ – ‘‘અયં તે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો; કહં ગમિસ્સસી’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકં નામ 2 આવાસં ગમિસ્સામિ, તત્થ મે ભિક્ખૂ ચીવરં કરિસ્સન્તી’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘અલં, આવુસો, મા અગમાસિ. મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
321. Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati cīvarapaṭivīsaṃ apavilāyamāno 3. Tamenaṃ disaṅgataṃ bhikkhū pucchanti – ‘‘kahaṃ tvaṃ, āvuso, vassaṃvuṭṭho, kattha ca te cīvarapaṭivīso’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukasmiṃ āvāse vassaṃvuṭṭhomhi. Tattha ca me cīvarapaṭivīso’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘gacchāvuso, taṃ cīvaraṃ āhara, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. So taṃ āvāsaṃ gantvā bhikkhū pucchati – ‘‘kahaṃ me, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti? Te evaṃ vadanti – ‘‘ayaṃ te, āvuso, cīvarapaṭivīso; kahaṃ gamissasī’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukaṃ nāma 4 āvāsaṃ gamissāmi, tattha me bhikkhū cīvaraṃ karissantī’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘alaṃ, āvuso, mā agamāsi. Mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ…પે॰… ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati…pe… ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ…પે॰… ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati…pe… ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
૩૨૨. ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ ચીવરપટિવીસં અપવિલાયમાનો. તમેનં દિસંગતં ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘કહં ત્વં, આવુસો, વસ્સંવુટ્ઠો , કત્થ ચ તે ચીવરપટિવીસો’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકસ્મિં આવાસે વસ્સંવુટ્ઠોમ્હિ, તત્થ ચ મે ચીવરપટિવીસો’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘ગચ્છાવુસો, તં ચીવરં આહર, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. સો તં આવાસં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ પુચ્છતિ – ‘‘કહં મે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ? તે એવં વદન્તિ – ‘‘અયં તે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ. સો તં ચીવરં આદાય તં આવાસં ગચ્છતિ. તમેનં અન્તરામગ્ગે ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘આવુસો, કહં ગમિસ્સસી’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ, તત્થ મે ભિક્ખૂ ચીવરં કરિસ્સન્તી’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘અલં, આવુસો, મા અગમાસિ, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
322. Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati cīvarapaṭivīsaṃ apavilāyamāno. Tamenaṃ disaṃgataṃ bhikkhū pucchanti – ‘‘kahaṃ tvaṃ, āvuso, vassaṃvuṭṭho , kattha ca te cīvarapaṭivīso’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukasmiṃ āvāse vassaṃvuṭṭhomhi, tattha ca me cīvarapaṭivīso’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘gacchāvuso, taṃ cīvaraṃ āhara, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. So taṃ āvāsaṃ gantvā bhikkhū pucchati – ‘‘kahaṃ me, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti? Te evaṃ vadanti – ‘‘ayaṃ te, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti. So taṃ cīvaraṃ ādāya taṃ āvāsaṃ gacchati. Tamenaṃ antarāmagge bhikkhū pucchanti – ‘‘āvuso, kahaṃ gamissasī’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi, tattha me bhikkhū cīvaraṃ karissantī’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘alaṃ, āvuso, mā agamāsi, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ ચીવરપટિવીસં અપવિલાયમાનો. તમેનં દિસંગતં ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘કહં ત્વં, આવુસો, વસ્સંવુટ્ઠો, કત્થ ચ તે ચીવરપટિવીસો’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકસ્મિં આવાસે વસ્સંવુટ્ઠોમ્હિ, તત્થ ચ મે ચીવરપટિવીસો’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘ગચ્છાવુસો, તં ચીવરં આહર, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. સો તં આવાસં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ પુચ્છતિ – ‘‘કહં મે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ? તે એવં વદન્તિ – ‘‘અયં તે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ. સો તં ચીવરં આદાય તં આવાસં ગચ્છતિ. તમેનં અન્તરામગ્ગે ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘આવુસો, કહં ગમિસ્સસી’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકં નામ આવાસં ગમિસ્સામિ, તત્થ મે ભિક્ખૂ ચીવરં કરિસ્સન્તી’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘અલં, આવુસો, મા અગમાસિ, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. તસ્સ એવં હોતિ – ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati cīvarapaṭivīsaṃ apavilāyamāno. Tamenaṃ disaṃgataṃ bhikkhū pucchanti – ‘‘kahaṃ tvaṃ, āvuso, vassaṃvuṭṭho, kattha ca te cīvarapaṭivīso’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukasmiṃ āvāse vassaṃvuṭṭhomhi, tattha ca me cīvarapaṭivīso’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘gacchāvuso, taṃ cīvaraṃ āhara, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. So taṃ āvāsaṃ gantvā bhikkhū pucchati – ‘‘kahaṃ me, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti? Te evaṃ vadanti – ‘‘ayaṃ te, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti. So taṃ cīvaraṃ ādāya taṃ āvāsaṃ gacchati. Tamenaṃ antarāmagge bhikkhū pucchanti – ‘‘āvuso, kahaṃ gamissasī’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukaṃ nāma āvāsaṃ gamissāmi, tattha me bhikkhū cīvaraṃ karissantī’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘alaṃ, āvuso, mā agamāsi, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. Tassa evaṃ hoti – ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ…પે॰… ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ . સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati…pe… ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti . So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
૩૨૩. ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ ચીવરપટિવીસં અપવિલાયમાનો. તમેનં દિસંગતં ભિક્ખૂ પુચ્છન્તિ – ‘‘કહં ત્વં, આવુસો, વસ્સંવુટ્ઠો, કત્થ ચ તે ચીવરપટિવીસો’’તિ? સો એવં વદેતિ – ‘‘અમુકસ્મિં આવાસે વસ્સંવુટ્ઠોમ્હિ, તત્થ ચ મે ચીવરપટિવીસો’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘ગચ્છાવુસો, તં ચીવરં આહર, મયં તે ઇધ ચીવરં કરિસ્સામા’’તિ. સો તં આવાસં ગન્ત્વા ભિક્ખૂ પુચ્છતિ – ‘‘કહં મે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ? તે એવં વદન્તિ – ‘‘અયં તે, આવુસો, ચીવરપટિવીસો’’તિ. સો તં ચીવરં આદાય તં આવાસં ગચ્છતિ. તસ્સ તં આવાસં ગતસ્સ એવં હોતિ – ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
323. Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati cīvarapaṭivīsaṃ apavilāyamāno. Tamenaṃ disaṃgataṃ bhikkhū pucchanti – ‘‘kahaṃ tvaṃ, āvuso, vassaṃvuṭṭho, kattha ca te cīvarapaṭivīso’’ti? So evaṃ vadeti – ‘‘amukasmiṃ āvāse vassaṃvuṭṭhomhi, tattha ca me cīvarapaṭivīso’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘gacchāvuso, taṃ cīvaraṃ āhara, mayaṃ te idha cīvaraṃ karissāmā’’ti. So taṃ āvāsaṃ gantvā bhikkhū pucchati – ‘‘kahaṃ me, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti? Te evaṃ vadanti – ‘‘ayaṃ te, āvuso, cīvarapaṭivīso’’ti. So taṃ cīvaraṃ ādāya taṃ āvāsaṃ gacchati. Tassa taṃ āvāsaṃ gatassa evaṃ hoti – ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ…પે॰… ‘‘નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. તસ્સ ભિક્ખુનો સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati…pe… ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. Tassa bhikkhuno sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ભિક્ખુ અત્થતકથિનો દિસંગમિકો પક્કમતિ…પે॰… ‘‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ. સો તં ચીવરં કારેતિ. તસ્સ તં ચીવરં કયિરમાનં નસ્સતિ. તસ્સ ભિક્ખુનો નાસનન્તિકો કથિનુદ્ધારો.
Bhikkhu atthatakathino disaṃgamiko pakkamati…pe… ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’nti. So taṃ cīvaraṃ kāreti. Tassa taṃ cīvaraṃ kayiramānaṃ nassati. Tassa bhikkhuno nāsanantiko kathinuddhāro.
અપવિલાયનનવકં નિટ્ઠિતં.
Apavilāyananavakaṃ niṭṭhitaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આદાયસત્તકકથા • Ādāyasattakakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આદાયસત્તકાદિકથાવણ્ણના • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૮. આદાયસત્તકકથા • 188. Ādāyasattakakathā