Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi |
૧૧. આપાયિકસુત્તં
11. Āpāyikasuttaṃ
૪૮. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –
48. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘દ્વેમે, ભિક્ખવે, આપાયિકા નેરયિકા ઇદમપ્પહાય. કતમે દ્વે? યો ચ અબ્રહ્મચારી બ્રહ્મચારિપટિઞ્ઞો, યો ચ પરિપુણ્ણં પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં ચરન્તં અમૂલકેન અબ્રહ્મચરિયેન અનુદ્ધંસેતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, દ્વે આપાયિકા નેરયિકા ઇદમપ્પહાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –
‘‘Dveme, bhikkhave, āpāyikā nerayikā idamappahāya. Katame dve? Yo ca abrahmacārī brahmacāripaṭiñño, yo ca paripuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carantaṃ amūlakena abrahmacariyena anuddhaṃseti. Ime kho, bhikkhave, dve āpāyikā nerayikā idamappahāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘અભૂતવાદી નિરયં ઉપેતિ, યો વાપિ કત્વા ન કરોમિ ચાહ;
‘‘Abhūtavādī nirayaṃ upeti, yo vāpi katvā na karomi cāha;
ઉભોપિ તે પેચ્ચ સમા ભવન્તિ, નિહીનકમ્મા મનુજા પરત્થ.
Ubhopi te pecca samā bhavanti, nihīnakammā manujā parattha.
‘‘કાસાવકણ્ઠા બહવો, પાપધમ્મા અસઞ્ઞતા;
‘‘Kāsāvakaṇṭhā bahavo, pāpadhammā asaññatā;
પાપા પાપેહિ કમ્મેહિ, નિરયં તે ઉપપજ્જરે.
Pāpā pāpehi kammehi, nirayaṃ te upapajjare.
‘‘સેય્યો અયોગુળો ભુત્તો, તત્તો અગ્ગિસિખૂપમો;
‘‘Seyyo ayoguḷo bhutto, tatto aggisikhūpamo;
યઞ્ચે ભુઞ્જેય્ય દુસ્સીલો, રટ્ઠપિણ્ડમસઞ્ઞતો’’તિ.
Yañce bhuñjeyya dussīlo, raṭṭhapiṇḍamasaññato’’ti.
અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. એકાદસમં.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Ekādasamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧૧. આપાયિકસુત્તવણ્ણના • 11. Āpāyikasuttavaṇṇanā