Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
૪. પવારણાક્ખન્ધકં
4. Pavāraṇākkhandhakaṃ
અફાસુકવિહારકથા
Aphāsukavihārakathā
૨૦૯. પવારણાક્ખન્ધકે – નેવ આલપેય્યામ ન સલ્લપેય્યામાતિ એત્થ આલાપો નામ પઠમવચનં; સલ્લાપો પચ્છિમવચનં. હત્થવિલઙ્ઘકેનાતિ હત્થુક્ખેપકેન. પસુસંવાસન્તિ પસૂનં વિય સંવાસં. પસવોપિ હિ અત્તનો ઉપ્પન્નં સુખદુક્ખં અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ ન આરોચેન્તિ, પટિસન્થારં ન કરોન્તિ, તથા એતેપિ ન અકંસુ; તસ્મા નેસં સંવાસો ‘‘પસુસંવાસો’’તિ વુચ્ચતિ. એસ નયો સબ્બત્થ. ન ભિક્ખવે મૂગબ્બતં તિત્થિયસમાદાનન્તિ ‘‘ઇમં તેમાસં ન કથેતબ્બ’’ન્તિ એવરૂપં વતસમાદાનં ન કાતબ્બં; અધમ્મકતિકા હેસા. અઞ્ઞમઞ્ઞાનુલોમતાતિ અઞ્ઞમઞ્ઞં વત્તું અનુલોમભાવો. ‘‘વદન્તુ મં આયસ્મન્તો’’તિ હિ વદન્તં સક્કા હોતિ કિઞ્ચિ વત્તું; ન ઇતરં. આપત્તિવુટ્ઠાનતા વિનયપુરેક્ખારતાતિ આપત્તીહિ વુટ્ઠાનભાવો વિનયં પુરતો કત્વા ચરણભાવો. ‘‘વદન્તુ મં આયસ્મન્તો’’તિ હિ એવં વદન્તો આપત્તીહિ વુટ્ઠહિસ્સતિ, વિનયઞ્ચ પુરક્ખત્વા વિહરિસ્સતીતિ વુચ્ચતિ.
209. Pavāraṇākkhandhake – neva ālapeyyāma na sallapeyyāmāti ettha ālāpo nāma paṭhamavacanaṃ; sallāpo pacchimavacanaṃ. Hatthavilaṅghakenāti hatthukkhepakena. Pasusaṃvāsanti pasūnaṃ viya saṃvāsaṃ. Pasavopi hi attano uppannaṃ sukhadukkhaṃ aññamaññassa na ārocenti, paṭisanthāraṃ na karonti, tathā etepi na akaṃsu; tasmā nesaṃ saṃvāso ‘‘pasusaṃvāso’’ti vuccati. Esa nayo sabbattha. Na bhikkhave mūgabbataṃ titthiyasamādānanti ‘‘imaṃ temāsaṃ na kathetabba’’nti evarūpaṃ vatasamādānaṃ na kātabbaṃ; adhammakatikā hesā. Aññamaññānulomatāti aññamaññaṃ vattuṃ anulomabhāvo. ‘‘Vadantu maṃ āyasmanto’’ti hi vadantaṃ sakkā hoti kiñci vattuṃ; na itaraṃ. Āpattivuṭṭhānatā vinayapurekkhāratāti āpattīhi vuṭṭhānabhāvo vinayaṃ purato katvā caraṇabhāvo. ‘‘Vadantu maṃ āyasmanto’’ti hi evaṃ vadanto āpattīhi vuṭṭhahissati, vinayañca purakkhatvā viharissatīti vuccati.
૨૧૦. સુણાતુ મે ભન્તે સઙ્ઘો અજ્જ પવારણા, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો પવારેય્યાતિ અયં સબ્બસઙ્ગાહિકા નામ ઞત્તિ; એવઞ્હિ વુત્તે તેવાચિકં દ્વેવાચિકં એકવાચિકઞ્ચ પવારેતું વટ્ટતિ. સમાનવસ્સિકં ન વટ્ટતિ. ‘‘તેવાચિકં પવારેય્યા’’તિ વુત્તે પન તેવાચિકમેવ વટ્ટતિ, અઞ્ઞં ન વટ્ટતિ. ‘‘દ્વેવાચિકં પવારેય્યા’’તિ વુત્તે દ્વેવાચિકઞ્ચ તેવાચિકઞ્ચ વટ્ટતિ, એકવાચિકઞ્ચ સમાનવસ્સિકઞ્ચ ન વટ્ટતિ. ‘‘એકવાચિકં પવારેય્યા’’તિ વુત્તે પન એકવાચિક-દ્વેવાચિક-તેવાચિકાનિ વટ્ટન્તિ, સમાનવસ્સિકમેવ ન વટ્ટતિ. ‘‘સમાનવસ્સિક’’ન્તિ વુત્તે સબ્બં વટ્ટતિ.
210.Suṇātu me bhante saṅgho ajja pavāraṇā, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyāti ayaṃ sabbasaṅgāhikā nāma ñatti; evañhi vutte tevācikaṃ dvevācikaṃ ekavācikañca pavāretuṃ vaṭṭati. Samānavassikaṃ na vaṭṭati. ‘‘Tevācikaṃ pavāreyyā’’ti vutte pana tevācikameva vaṭṭati, aññaṃ na vaṭṭati. ‘‘Dvevācikaṃ pavāreyyā’’ti vutte dvevācikañca tevācikañca vaṭṭati, ekavācikañca samānavassikañca na vaṭṭati. ‘‘Ekavācikaṃ pavāreyyā’’ti vutte pana ekavācika-dvevācika-tevācikāni vaṭṭanti, samānavassikameva na vaṭṭati. ‘‘Samānavassika’’nti vutte sabbaṃ vaṭṭati.
૨૧૧. અચ્છન્તીતિ નિસિન્નાવ હોન્તિ, ન ઉટ્ઠહન્તિ. તદમન્તરાતિ તદન્તરા; તાવતકં કાલન્તિ અત્થો.
211.Acchantīti nisinnāva honti, na uṭṭhahanti. Tadamantarāti tadantarā; tāvatakaṃ kālanti attho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૨૦. અફાસુકવિહારો • 120. Aphāsukavihāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અફાસુકવિહારકથાવણ્ણના • Aphāsukavihārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અફાસુકવિહારકથાવણ્ણના • Aphāsukavihārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૨૦. અફાસુકવિહારકથા • 120. Aphāsukavihārakathā