Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૧. અપ્પમાદસુત્તં

    11. Appamādasuttaṃ

    ૫૩. અથ ખો અઞ્ઞતરો બ્રાહ્મણો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિ. સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો સો બ્રાહ્મણો ભગવન્તં એતદવોચ –

    53. Atha kho aññataro brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca –

    ‘‘અત્થિ નુ ખો, ભો ગોતમ, એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો યો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો’’તિ? ‘‘અત્થિ ખો, બ્રાહ્મણ , એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો યો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો’’તિ.

    ‘‘Atthi nu kho, bho gotama, eko dhammo bhāvito bahulīkato yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko’’ti? ‘‘Atthi kho, brāhmaṇa , eko dhammo bhāvito bahulīkato yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko’’ti.

    ‘‘કતમો પન, ભો ગોતમ, એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો યો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો’’તિ? ‘‘અપ્પમાદો ખો, બ્રાહ્મણ, એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો’’.

    ‘‘Katamo pana, bho gotama, eko dhammo bhāvito bahulīkato yo ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko’’ti? ‘‘Appamādo kho, brāhmaṇa, eko dhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko’’.

    ‘‘સેય્યથાપિ, બ્રાહ્મણ, યાનિ કાનિચિ જઙ્ગલાનં 1 પાણાનં પદજાતાનિ, સબ્બાનિ તાનિ હત્થિપદે સમોધાનં ગચ્છન્તિ; હત્થિપદં તેસં અગ્ગમક્ખાયતિ, યદિદં મહન્તત્તેન. એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ, અપ્પમાદો એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો.

    ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, yāni kānici jaṅgalānaṃ 2 pāṇānaṃ padajātāni, sabbāni tāni hatthipade samodhānaṃ gacchanti; hatthipadaṃ tesaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ mahantattena. Evamevaṃ kho, brāhmaṇa, appamādo eko dhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko.

    ‘‘સેય્યથાપિ, બ્રાહ્મણ, કૂટાગારસ્સ યા કાચિ ગોપાનસિયો સબ્બા તા કૂટઙ્ગમા કૂટનિન્ના કૂટસમોસરણા, કૂટં તાસં અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ …પે॰….

    ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, kūṭāgārassa yā kāci gopānasiyo sabbā tā kūṭaṅgamā kūṭaninnā kūṭasamosaraṇā, kūṭaṃ tāsaṃ aggamakkhāyati; evamevaṃ kho, brāhmaṇa …pe….

    ‘‘સેય્યથાપિ, બ્રાહ્મણ, પબ્બજલાયકો પબ્બજં 3 લાયિત્વા અગ્ગે ગહેત્વા ઓધુનાતિ નિધુનાતિ નિચ્છાદેતિ; એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ…પે॰….

    ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, pabbajalāyako pabbajaṃ 4 lāyitvā agge gahetvā odhunāti nidhunāti nicchādeti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa…pe….

    ‘‘સેય્યથાપિ, બ્રાહ્મણ, અમ્બપિણ્ડિયા વણ્ટચ્છિન્નાય યાનિ કાનિચિ અમ્બાનિ વણ્ટૂપનિબન્ધનાનિ સબ્બાનિ તાનિ તદન્વયાનિ ભવન્તિ; એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ…પે॰….

    ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, ambapiṇḍiyā vaṇṭacchinnāya yāni kānici ambāni vaṇṭūpanibandhanāni sabbāni tāni tadanvayāni bhavanti; evamevaṃ kho, brāhmaṇa…pe….

    ‘‘સેય્યથાપિ, બ્રાહ્મણ, યે કેચિ ખુદ્દરાજાનો 5 સબ્બેતે રઞ્ઞો ચક્કવત્તિસ્સ અનુયન્તા 6 ભવન્તિ, રાજા તેસં ચક્કવત્તી અગ્ગમક્ખાયતિ; એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ…પે॰….

    ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, ye keci khuddarājāno 7 sabbete rañño cakkavattissa anuyantā 8 bhavanti, rājā tesaṃ cakkavattī aggamakkhāyati; evamevaṃ kho, brāhmaṇa…pe….

    ‘‘સેય્યથાપિ , બ્રાહ્મણ, યા કાચિ તારકરૂપાનં પભા સબ્બા તા ચન્દસ્સ પભાય કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં, ચન્દપ્પભા તાસં અગ્ગમક્ખાયતિ. એવમેવં ખો, બ્રાહ્મણ, અપ્પમાદો એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો.

    ‘‘Seyyathāpi , brāhmaṇa, yā kāci tārakarūpānaṃ pabhā sabbā tā candassa pabhāya kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ, candappabhā tāsaṃ aggamakkhāyati. Evamevaṃ kho, brāhmaṇa, appamādo eko dhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ yo ca attho samparāyiko.

    ‘‘અયં ખો, બ્રાહ્મણ, એકો ધમ્મો ભાવિતો બહુલીકતો ઉભો અત્થે સમધિગ્ગય્હ તિટ્ઠતિ – દિટ્ઠધમ્મિકઞ્ચેવ અત્થં, યો ચ અત્થો સમ્પરાયિકો’’તિ.

    ‘‘Ayaṃ kho, brāhmaṇa, eko dhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhiggayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ, yo ca attho samparāyiko’’ti.

    ‘‘અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ, અભિક્કન્તં, ભો ગોતમ…પે॰… ઉપાસકં મં ભવં ગોતમો ધારેતુ અજ્જતગ્ગે પાણુપેતં સરણં ગત’’ન્તિ. એકાદસમં.

    ‘‘Abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Ekādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. જઙ્ગમાનં (સી॰ પી॰) અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૫; મ॰ નિ॰ ૧.૩૦૦
    2. jaṅgamānaṃ (sī. pī.) a. ni. 10.15; ma. ni. 1.300
    3. બબ્બજલાયકો બબ્બજં (સી॰ પી॰)
    4. babbajalāyako babbajaṃ (sī. pī.)
    5. કુડ્ડરાજાનો (સી॰ સ્યા॰ અટ્ઠ॰), કુદ્દરાજાનો (પી॰) અ॰ નિ॰ ૧૦.૧૫
    6. અનુયુત્તા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    7. kuḍḍarājāno (sī. syā. aṭṭha.), kuddarājāno (pī.) a. ni. 10.15
    8. anuyuttā (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના • 11. Appamādasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૧. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના • 11. Appamādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact