Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૧૧. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના
11. Appamādasuttavaṇṇanā
૫૩. એકાદસમે જઙ્ગલાનન્તિ એત્થ યો નિપિચ્છલો ન અનૂપો નિરુદકતાય થદ્ધલૂખો ભૂમિપ્પદેસો, સો ‘‘જઙ્ગલો’’તિ વુચ્ચતિ. તબ્બહુલતાય પન ઇધ સબ્બો ભૂમિપ્પદેસો જઙ્ગલો. તસ્મિં જઙ્ગલે જાતા ભવાતિ વા જઙ્ગલા, તેસં જઙ્ગલાનં. એવઞ્હિ નદિચરાનમ્પિ હત્થીનં સઙ્ગહો કતો હોતિ સમોધાતબ્બાનં વિય સમોધાયકાનમ્પિ ઇધ જઙ્ગલગ્ગહણેન ગહેતબ્બતો. પથવીતલચારીનન્તિ ઇમિના જલચારિનો ચ નિવત્તેતિ અદિસ્સમાનપાદત્તા. ‘‘પાણાન’’ન્તિ સાધારણવચનમ્પિ ‘‘પદજાતાની’’તિ સદ્દન્તરસન્નિધાનેન વિસેસનિવિટ્ઠમેવ હોતીતિ આહ ‘‘સપાદકપાણાન’’ન્તિ. ‘‘મુત્તગત’’ન્તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૧૯; અ॰ નિ॰ ૯.૧૧) ગત-સદ્દો વિય ઇધ જાત-સદ્દો અનત્થન્તરોતિ આહ ‘‘પદજાતાનીતિ પદાની’’તિ. સમોધાનન્તિ સમવરોધં, અન્તોગધં વા. તેનાહ ‘‘ઓધાનં ઉપનિક્ખેપં ગચ્છન્તી’’તિ. કૂટઙ્ગમાતિ પારિમન્તેન કૂટં ઉપગચ્છન્તિ. કૂટનિન્નાતિ કૂટચ્છિદ્દમગ્ગે પવિસનવસેન કૂટે નિન્ના. કૂટસમોસરણાતિ છિદ્દે અનુપવિસનવસેન ચ આહચ્ચ અવત્થાનેન ચ કૂટે સમોદહિત્વા ઠિતા. વણ્ટે પતમાને સબ્બાનિ ભૂમિયં પતન્તીતિ આહ ‘‘વણ્ટાનુવત્તકાનિ ભવન્તી’’તિ.
53. Ekādasame jaṅgalānanti ettha yo nipicchalo na anūpo nirudakatāya thaddhalūkho bhūmippadeso, so ‘‘jaṅgalo’’ti vuccati. Tabbahulatāya pana idha sabbo bhūmippadeso jaṅgalo. Tasmiṃ jaṅgale jātā bhavāti vā jaṅgalā, tesaṃ jaṅgalānaṃ. Evañhi nadicarānampi hatthīnaṃ saṅgaho kato hoti samodhātabbānaṃ viya samodhāyakānampi idha jaṅgalaggahaṇena gahetabbato. Pathavītalacārīnanti iminā jalacārino ca nivatteti adissamānapādattā. ‘‘Pāṇāna’’nti sādhāraṇavacanampi ‘‘padajātānī’’ti saddantarasannidhānena visesaniviṭṭhameva hotīti āha ‘‘sapādakapāṇāna’’nti. ‘‘Muttagata’’ntiādīsu (ma. ni. 2.119; a. ni. 9.11) gata-saddo viya idha jāta-saddo anatthantaroti āha ‘‘padajātānīti padānī’’ti. Samodhānanti samavarodhaṃ, antogadhaṃ vā. Tenāha ‘‘odhānaṃ upanikkhepaṃ gacchantī’’ti. Kūṭaṅgamāti pārimantena kūṭaṃ upagacchanti. Kūṭaninnāti kūṭacchiddamagge pavisanavasena kūṭe ninnā. Kūṭasamosaraṇāti chidde anupavisanavasena ca āhacca avatthānena ca kūṭe samodahitvā ṭhitā. Vaṇṭe patamāne sabbāni bhūmiyaṃ patantīti āha ‘‘vaṇṭānuvattakāni bhavantī’’ti.
અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Appamādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૧. અપ્પમાદસુત્તં • 11. Appamādasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૧. અપ્પમાદસુત્તવણ્ણના • 11. Appamādasuttavaṇṇanā