Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૬. અપ્પસ્સુતસુત્તં

    6. Appassutasuttaṃ

    . ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? અપ્પસ્સુતો સુતેન અનુપપન્નો, અપ્પસ્સુતો સુતેન ઉપપન્નો, બહુસ્સુતો સુતેન અનુપપન્નો, બહુસ્સુતો સુતેન ઉપપન્નો. કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અપ્પસ્સુતો હોતિ સુતેન અનુપપન્નો ? ઇધ , ભિક્ખવે, એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ અપ્પકં સુતં હોતિ – સુત્તં ગેય્યં વેય્યાકરણં ગાથા ઉદાનં ઇતિવુત્તકં જાતકં અબ્ભુતધમ્મં વેદલ્લં. સો તસ્સ અપ્પકસ્સ સુતસ્સ ન અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય 1 ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અપ્પસ્સુતો હોતિ સુતેન અનુપપન્નો.

    6. ‘‘Cattārome, bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Appassuto sutena anupapanno, appassuto sutena upapanno, bahussuto sutena anupapanno, bahussuto sutena upapanno. Kathañca, bhikkhave, puggalo appassuto hoti sutena anupapanno ? Idha , bhikkhave, ekaccassa puggalassa appakaṃ sutaṃ hoti – suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. So tassa appakassa sutassa na atthamaññāya dhammamaññāya 2 dhammānudhammappaṭipanno hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo appassuto hoti sutena anupapanno.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અપ્પસ્સુતો હોતિ સુતેન ઉપપન્નો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ અપ્પકં સુતં હોતિ – સુત્તં ગેય્યં વેય્યાકરણં ગાથા ઉદાનં ઇતિવુત્તકં જાતકં અબ્ભુતધમ્મં વેદલ્લં. સો તસ્સ અપ્પકસ્સ સુતસ્સ અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અપ્પસ્સુતો હોતિ સુતેન ઉપપન્નો.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo appassuto hoti sutena upapanno? Idha, bhikkhave, ekaccassa puggalassa appakaṃ sutaṃ hoti – suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. So tassa appakassa sutassa atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammappaṭipanno hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo appassuto hoti sutena upapanno.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો બહુસ્સુતો હોતિ સુતેન અનુપપન્નો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ બહુકં સુતં હોતિ – સુત્તં ગેય્યં વેય્યાકરણં ગાથા ઉદાનં ઇતિવુત્તકં જાતકં અબ્ભુતધમ્મં વેદલ્લં. સો તસ્સ બહુકસ્સ સુતસ્સ ન અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય 3 ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો બહુસ્સુતો હોતિ સુતેન અનુપપન્નો.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo bahussuto hoti sutena anupapanno? Idha, bhikkhave, ekaccassa puggalassa bahukaṃ sutaṃ hoti – suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. So tassa bahukassa sutassa na atthamaññāya dhammamaññāya 4 dhammānudhammappaṭipanno hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo bahussuto hoti sutena anupapanno.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો બહુસ્સુતો હોતિ સુતેન ઉપપન્નો? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચસ્સ પુગ્ગલસ્સ બહુકં સુતં હોતિ – સુત્તં ગેય્યં વેય્યાકરણં ગાથા ઉદાનં ઇતિવુત્તકં જાતકં અબ્ભુતધમ્મં વેદલ્લં. સો તસ્સ બહુકસ્સ સુતસ્સ અત્થમઞ્ઞાય ધમ્મમઞ્ઞાય ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો હોતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો બહુસ્સુતો હોતિ સુતેન ઉપપન્નો. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo bahussuto hoti sutena upapanno? Idha, bhikkhave, ekaccassa puggalassa bahukaṃ sutaṃ hoti – suttaṃ geyyaṃ veyyākaraṇaṃ gāthā udānaṃ itivuttakaṃ jātakaṃ abbhutadhammaṃ vedallaṃ. So tassa bahukassa sutassa atthamaññāya dhammamaññāya dhammānudhammappaṭipanno hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo bahussuto hoti sutena upapanno. Ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti.

    ‘‘અપ્પસ્સુતોપિ ચે હોતિ, સીલેસુ અસમાહિતો;

    ‘‘Appassutopi ce hoti, sīlesu asamāhito;

    ઉભયેન નં ગરહન્તિ, સીલતો ચ સુતેન ચ.

    Ubhayena naṃ garahanti, sīlato ca sutena ca.

    ‘‘અપ્પસ્સુતોપિ ચે હોતિ, સીલેસુ સુસમાહિતો;

    ‘‘Appassutopi ce hoti, sīlesu susamāhito;

    સીલતો નં પસંસન્તિ, તસ્સ સમ્પજ્જતે સુતં.

    Sīlato naṃ pasaṃsanti, tassa sampajjate sutaṃ.

    ‘‘બહુસ્સુતોપિ ચે હોતિ, સીલેસુ અસમાહિતો;

    ‘‘Bahussutopi ce hoti, sīlesu asamāhito;

    સીલતો નં ગરહન્તિ, નાસ્સ સમ્પજ્જતે સુતં.

    Sīlato naṃ garahanti, nāssa sampajjate sutaṃ.

    ‘‘બહુસ્સુતોપિ ચે હોતિ, સીલેસુ સુસમાહિતો;

    ‘‘Bahussutopi ce hoti, sīlesu susamāhito;

    ઉભયેન નં પસંસન્તિ, સીલતો ચ સુતેન ચ.

    Ubhayena naṃ pasaṃsanti, sīlato ca sutena ca.

    ‘‘બહુસ્સુતં ધમ્મધરં, સપ્પઞ્ઞં બુદ્ધસાવકં;

    ‘‘Bahussutaṃ dhammadharaṃ, sappaññaṃ buddhasāvakaṃ;

    નેક્ખં જમ્બોનદસ્સેવ, કો તં નિન્દિતુમરહતિ;

    Nekkhaṃ jambonadasseva, ko taṃ ninditumarahati;

    દેવાપિ નં પસંસન્તિ, બ્રહ્મુનાપિ પસંસિતો’’તિ. છટ્ઠં;

    Devāpi naṃ pasaṃsanti, brahmunāpi pasaṃsito’’ti. chaṭṭhaṃ;







    Footnotes:
    1. ન ધમ્મમઞ્ઞાય (પી॰ ક॰)
    2. na dhammamaññāya (pī. ka.)
    3. ન ધમ્મમઞ્ઞાય (પી॰)
    4. na dhammamaññāya (pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. અપ્પસ્સુતસુત્તવણ્ણના • 6. Appassutasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. અપ્પસ્સુતસુત્તવણ્ણના • 6. Appassutasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact