Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    7. அரஹந்தவக்³கோ³

    7. Arahantavaggo

    90.

    90.

    க³தத்³தி⁴னோ விஸோகஸ்ஸ, விப்பமுத்தஸ்ஸ ஸப்³ப³தி⁴;

    Gataddhino visokassa, vippamuttassa sabbadhi;

    ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பஹீனஸ்ஸ, பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதி.

    Sabbaganthappahīnassa, pariḷāho na vijjati.

    91.

    91.

    உய்யுஞ்ஜந்தி ஸதீமந்தோ, ந நிகேதே ரமந்தி தே;

    Uyyuñjanti satīmanto, na nikete ramanti te;

    ஹங்ஸாவ பல்லலங் ஹித்வா, ஓகமோகங் ஜஹந்தி தே.

    Haṃsāva pallalaṃ hitvā, okamokaṃ jahanti te.

    92.

    92.

    யேஸங் ஸன்னிசயோ நத்தி², யே பரிஞ்ஞாதபோ⁴ஜனா;

    Yesaṃ sannicayo natthi, ye pariññātabhojanā;

    ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ ச, விமொக்கோ² யேஸங் கோ³சரோ;

    Suññato animitto ca, vimokkho yesaṃ gocaro;

    ஆகாஸே வ ஸகுந்தானங் 1, க³தி தேஸங் து³ரன்னயா.

    Ākāse va sakuntānaṃ 2, gati tesaṃ durannayā.

    93.

    93.

    யஸ்ஸாஸவா பரிக்கீ²ணா, ஆஹாரே ச அனிஸ்ஸிதோ;

    Yassāsavā parikkhīṇā, āhāre ca anissito;

    ஸுஞ்ஞதோ அனிமித்தோ ச, விமொக்கோ² யஸ்ஸ கோ³சரோ;

    Suññato animitto ca, vimokkho yassa gocaro;

    ஆகாஸே வ ஸகுந்தானங், பத³ங் தஸ்ஸ து³ரன்னயங்.

    Ākāse va sakuntānaṃ, padaṃ tassa durannayaṃ.

    94.

    94.

    யஸ்ஸிந்த்³ரியானி ஸமத²ங்க³தானி 3, அஸ்ஸா யதா² ஸாரதி²னா ஸுத³ந்தா;

    Yassindriyāni samathaṅgatāni 4, assā yathā sārathinā sudantā;

    பஹீனமானஸ்ஸ அனாஸவஸ்ஸ, தே³வாபி தஸ்ஸ பிஹயந்தி தாதி³னோ.

    Pahīnamānassa anāsavassa, devāpi tassa pihayanti tādino.

    95.

    95.

    பத²விஸமோ நோ விருஜ்ஜ²தி, இந்த³கி²லுபமோ 5 தாதி³ ஸுப்³ப³தோ;

    Pathavisamo no virujjhati, indakhilupamo 6 tādi subbato;

    ரஹதோ³வ அபேதகத்³த³மோ, ஸங்ஸாரா ந ப⁴வந்தி தாதி³னோ.

    Rahadova apetakaddamo, saṃsārā na bhavanti tādino.

    96.

    96.

    ஸந்தங் தஸ்ஸ மனங் ஹோதி, ஸந்தா வாசா ச கம்ம ச;

    Santaṃ tassa manaṃ hoti, santā vācā ca kamma ca;

    ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தஸ்ஸ, உபஸந்தஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Sammadaññā vimuttassa, upasantassa tādino.

    97.

    97.

    அஸ்ஸத்³தோ⁴ அகதஞ்ஞூ ச, ஸந்தி⁴ச்சே²தோ³ ச யோ நரோ;

    Assaddho akataññū ca, sandhicchedo ca yo naro;

    ஹதாவகாஸோ வந்தாஸோ, ஸ வே உத்தமபோரிஸோ.

    Hatāvakāso vantāso, sa ve uttamaporiso.

    98.

    98.

    கா³மே வா யதி³ வாரஞ்ஞே, நின்னே வா யதி³ வா த²லே;

    Gāme vā yadi vāraññe, ninne vā yadi vā thale;

    யத்த² அரஹந்தோ விஹரந்தி, தங் பூ⁴மிராமணெய்யகங்.

    Yattha arahanto viharanti, taṃ bhūmirāmaṇeyyakaṃ.

    99.

    99.

    ரமணீயானி அரஞ்ஞானி, யத்த² ந ரமதீ ஜனோ;

    Ramaṇīyāni araññāni, yattha na ramatī jano;

    வீதராகா³ ரமிஸ்ஸந்தி, ந தே காமக³வேஸினோ.

    Vītarāgā ramissanti, na te kāmagavesino.

    அரஹந்தவக்³கோ³ ஸத்தமோ நிட்டி²தோ.

    Arahantavaggo sattamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. ஸகுணானங் (க॰)
    2. sakuṇānaṃ (ka.)
    3. ஸமத²ங் க³தானி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. samathaṃ gatāni (sī. pī.)
    5. இந்த³கீ²லூபமோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    6. indakhīlūpamo (sī. syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 7. அரஹந்தவக்³கோ³ • 7. Arahantavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact