Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૭. અરક્ખિતસુત્તં

    7. Arakkhitasuttaṃ

    ૧૧૦. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ – ‘‘ચિત્તે, ગહપતિ, અરક્ખિતે કાયકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ , મનોકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ. તસ્સ અરક્ખિતકાયકમ્મન્તસ્સ અરક્ખિતવચીકમ્મન્તસ્સ અરક્ખિતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ. તસ્સ અવસ્સુતકાયકમ્મન્તસ્સ અવસ્સુતવચીકમ્મન્તસ્સ અવસ્સુતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ. તસ્સ પૂતિકાયકમ્મન્તસ્સ પૂતિવચીકમ્મન્તસ્સ પૂતિમનોકમ્મન્તસ્સ ન ભદ્દકં મરણં હોતિ, ન ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા.

    110. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca – ‘‘citte, gahapati, arakkhite kāyakammampi arakkhitaṃ hoti, vacīkammampi arakkhitaṃ hoti , manokammampi arakkhitaṃ hoti. Tassa arakkhitakāyakammantassa arakkhitavacīkammantassa arakkhitamanokammantassa kāyakammampi avassutaṃ hoti, vacīkammampi avassutaṃ hoti, manokammampi avassutaṃ hoti. Tassa avassutakāyakammantassa avassutavacīkammantassa avassutamanokammantassa kāyakammampi pūtikaṃ hoti, vacīkammampi pūtikaṃ hoti, manokammampi pūtikaṃ hoti. Tassa pūtikāyakammantassa pūtivacīkammantassa pūtimanokammantassa na bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, na bhaddikā kālaṅkiriyā.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ગહપતિ, કૂટાગારે દુચ્છન્ને કૂટમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ અરક્ખિતા હોન્તિ, ભિત્તિપિ અરક્ખિતા હોતિ; કૂટમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ અવસ્સુતા હોન્તિ, ભિત્તિપિ અવસ્સુતા હોતિ; કૂટમ્પિ પૂતિકં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ પૂતિકા હોન્તિ, ભિત્તિપિ પૂતિકા હોતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, gahapati, kūṭāgāre ducchanne kūṭampi arakkhitaṃ hoti, gopānasiyopi arakkhitā honti, bhittipi arakkhitā hoti; kūṭampi avassutaṃ hoti, gopānasiyopi avassutā honti, bhittipi avassutā hoti; kūṭampi pūtikaṃ hoti, gopānasiyopi pūtikā honti, bhittipi pūtikā hoti.

    ‘‘એવમેવં ખો, ગહપતિ, ચિત્તે અરક્ખિતે કાયકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અરક્ખિતં હોતિ. તસ્સ અરક્ખિતકાયકમ્મન્તસ્સ અરક્ખિતવચીકમ્મન્તસ્સ અરક્ખિતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અવસ્સુતં હોતિ. તસ્સ અવસ્સુતકાયકમ્મન્તસ્સ અવસ્સુતવચીકમ્મન્તસ્સ અવસ્સુતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ પૂતિકં હોતિ. તસ્સ પૂતિકાયકમ્મન્તસ્સ પૂતિવચીકમ્મન્તસ્સ પૂતિમનોકમ્મન્તસ્સ ન ભદ્દકં મરણં હોતિ, ન ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા.

    ‘‘Evamevaṃ kho, gahapati, citte arakkhite kāyakammampi arakkhitaṃ hoti, vacīkammampi arakkhitaṃ hoti, manokammampi arakkhitaṃ hoti. Tassa arakkhitakāyakammantassa arakkhitavacīkammantassa arakkhitamanokammantassa kāyakammampi avassutaṃ hoti, vacīkammampi avassutaṃ hoti, manokammampi avassutaṃ hoti. Tassa avassutakāyakammantassa avassutavacīkammantassa avassutamanokammantassa kāyakammampi pūtikaṃ hoti, vacīkammampi pūtikaṃ hoti, manokammampi pūtikaṃ hoti. Tassa pūtikāyakammantassa pūtivacīkammantassa pūtimanokammantassa na bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, na bhaddikā kālaṅkiriyā.

    ‘‘ચિત્તે , ગહપતિ, રક્ખિતે કાયકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ. તસ્સ રક્ખિતકાયકમ્મન્તસ્સ રક્ખિતવચીકમ્મન્તસ્સ રક્ખિતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ. તસ્સ અનવસ્સુતકાયકમ્મન્તસ્સ અનવસ્સુતવચીકમ્મન્તસ્સ અનવસ્સુતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ. તસ્સ અપૂતિકાયકમ્મન્તસ્સ અપૂતિવચીકમ્મન્તસ્સ અપૂતિમનોકમ્મન્તસ્સ ભદ્દકં મરણં હોતિ, ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા.

    ‘‘Citte , gahapati, rakkhite kāyakammampi rakkhitaṃ hoti, vacīkammampi rakkhitaṃ hoti, manokammampi rakkhitaṃ hoti. Tassa rakkhitakāyakammantassa rakkhitavacīkammantassa rakkhitamanokammantassa kāyakammampi anavassutaṃ hoti, vacīkammampi anavassutaṃ hoti, manokammampi anavassutaṃ hoti. Tassa anavassutakāyakammantassa anavassutavacīkammantassa anavassutamanokammantassa kāyakammampi apūtikaṃ hoti, vacīkammampi apūtikaṃ hoti, manokammampi apūtikaṃ hoti. Tassa apūtikāyakammantassa apūtivacīkammantassa apūtimanokammantassa bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, bhaddikā kālaṅkiriyā.

    ‘‘સેય્યથાપિ, ગહપતિ , કૂટાગારે સુચ્છન્ને કૂટમ્પિ રક્ખિતં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ રક્ખિતા હોન્તિ, ભિત્તિપિ રક્ખિતા હોતિ; કૂટમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ અનવસ્સુતા હોન્તિ, ભિત્તિપિ અનવસ્સુતા હોતિ; કૂટમ્પિ અપૂતિકં હોતિ, ગોપાનસિયોપિ અપૂતિકા હોન્તિ, ભિત્તિપિ અપૂતિકા હોતિ.

    ‘‘Seyyathāpi, gahapati , kūṭāgāre succhanne kūṭampi rakkhitaṃ hoti, gopānasiyopi rakkhitā honti, bhittipi rakkhitā hoti; kūṭampi anavassutaṃ hoti, gopānasiyopi anavassutā honti, bhittipi anavassutā hoti; kūṭampi apūtikaṃ hoti, gopānasiyopi apūtikā honti, bhittipi apūtikā hoti.

    એવમેવં ખો, ગહપતિ, ચિત્તે રક્ખિતે કાયકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ રક્ખિતં હોતિ. તસ્સ રક્ખિતકાયકમ્મન્તસ્સ રક્ખિતવચીકમ્મન્તસ્સ રક્ખિતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અનવસ્સુતં હોતિ. તસ્સ અનવસ્સુતકાયકમ્મન્તસ્સ અનવસ્સુતવચીકમ્મન્તસ્સ અનવસ્સુતમનોકમ્મન્તસ્સ કાયકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ, વચીકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ, મનોકમ્મમ્પિ અપૂતિકં હોતિ. તસ્સ અપૂતિકાયકમ્મન્તસ્સ અપૂતિવચીકમ્મન્તસ્સ અપૂતિમનોકમ્મન્તસ્સ ભદ્દકં મરણં હોતિ, ભદ્દિકા કાલઙ્કિરિયા’’તિ. સત્તમં.

    Evamevaṃ kho, gahapati, citte rakkhite kāyakammampi rakkhitaṃ hoti, vacīkammampi rakkhitaṃ hoti, manokammampi rakkhitaṃ hoti. Tassa rakkhitakāyakammantassa rakkhitavacīkammantassa rakkhitamanokammantassa kāyakammampi anavassutaṃ hoti, vacīkammampi anavassutaṃ hoti, manokammampi anavassutaṃ hoti. Tassa anavassutakāyakammantassa anavassutavacīkammantassa anavassutamanokammantassa kāyakammampi apūtikaṃ hoti, vacīkammampi apūtikaṃ hoti, manokammampi apūtikaṃ hoti. Tassa apūtikāyakammantassa apūtivacīkammantassa apūtimanokammantassa bhaddakaṃ maraṇaṃ hoti, bhaddikā kālaṅkiriyā’’ti. Sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૭. અરક્ખિતસુત્તવણ્ણના • 7. Arakkhitasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૯. સમણબ્રાહ્મણસુત્તાદિવણ્ણના • 4-9. Samaṇabrāhmaṇasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact