Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દ્વેમાતિકાપાળિ • Dvemātikāpāḷi |
૬. આરામવગ્ગો
6. Ārāmavaggo
૧. આરામપવિસનસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Ārāmapavisanasikkhāpadavaṇṇanā
આરામવગ્ગસ્સ પઠમે સભિક્ખુકં આરામન્તિ યત્થ ભિક્ખૂ રુક્ખમૂલેપિ વસન્તિ, તં પદેસં. અનાપુચ્છાતિ એત્થ ભિક્ખુસામણેરઆરામિકેસુ યંકિઞ્ચિ અનાપુચ્છા, પરિક્ખિત્તસ્સ આરામસ્સ પરિક્ખેપં અતિક્કમન્તિયા, અપરિક્ખિત્તસ્સ ઉપચારં ઓક્કમન્તિયા પઠમપાદે દુક્કટં, દુતિયપાદે પાચિત્તિયં.
Ārāmavaggassa paṭhame sabhikkhukaṃ ārāmanti yattha bhikkhū rukkhamūlepi vasanti, taṃ padesaṃ. Anāpucchāti ettha bhikkhusāmaṇeraārāmikesu yaṃkiñci anāpucchā, parikkhittassa ārāmassa parikkhepaṃ atikkamantiyā, aparikkhittassa upacāraṃ okkamantiyā paṭhamapāde dukkaṭaṃ, dutiyapāde pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ અનાપુચ્છા આરામં પવિસનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ‘‘સન્તં ભિક્ખું અનાપુચ્છા’’તિ ચ ‘‘જાનં સભિક્ખુક’’ન્તિ ચ ઇમાનેત્થ દ્વે અનુપઞ્ઞત્તિયો, સભિક્ખુકે વેમતિકાય, અભિક્ખુકે સભિક્ખુકસઞ્ઞાય ચેવ વેમતિકાય ચ દુક્કટં. તસ્મિં પન દુવિધેપિ અભિક્ખુકસઞ્ઞાય, સન્તં ભિક્ખું આપુચ્છા પવિસન્તિયા, પઠમપ્પવિટ્ઠાનં વા ભિક્ખુનીનં સીસંનુલોકિકાય, યત્થ વા ભિક્ખુનિયો સન્નિપતિતા, તત્થ ‘‘તાસં સન્તિકં ગચ્છામી’’તિ સઞ્ઞાય, આરામેન વા મગ્ગો હોતિ, તેન ગચ્છન્તિયા, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. સભિક્ખુકારામતા , સભિક્ખુકસઞ્ઞિતા, વુત્તપરિચ્છેદાતિક્કમો, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવોતિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ. સમનુભાસનસમઉટ્ઠાનં, કિરિયાકિરિયં, સઞ્ઞાવિમોક્ખં, સચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha anāpucchā ārāmaṃ pavisanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā’’ti ca ‘‘jānaṃ sabhikkhuka’’nti ca imānettha dve anupaññattiyo, sabhikkhuke vematikāya, abhikkhuke sabhikkhukasaññāya ceva vematikāya ca dukkaṭaṃ. Tasmiṃ pana duvidhepi abhikkhukasaññāya, santaṃ bhikkhuṃ āpucchā pavisantiyā, paṭhamappaviṭṭhānaṃ vā bhikkhunīnaṃ sīsaṃnulokikāya, yattha vā bhikkhuniyo sannipatitā, tattha ‘‘tāsaṃ santikaṃ gacchāmī’’ti saññāya, ārāmena vā maggo hoti, tena gacchantiyā, āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Sabhikkhukārāmatā , sabhikkhukasaññitā, vuttaparicchedātikkamo, anuññātakāraṇābhāvoti imānettha cattāri aṅgāni. Samanubhāsanasamauṭṭhānaṃ, kiriyākiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
આરામપવિસનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ārāmapavisanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૨. ભિક્ખુઅક્કોસનસિક્ખાપદવણ્ણના
2. Bhikkhuakkosanasikkhāpadavaṇṇanā
દુતિયે અક્કોસેય્યાતિ દસન્નં અક્કોસવત્થૂનં અઞ્ઞતરેન સમ્મુખા વા પરમ્મુખા વા અક્કોસેય્ય. પરિભાસેય્યાતિ ભયમસ્સ ઉપદંસેય્ય. પાચિત્તિયન્તિ તસ્સા એવં કરોન્તિયા પાચિત્તિયં.
Dutiye akkoseyyāti dasannaṃ akkosavatthūnaṃ aññatarena sammukhā vā parammukhā vā akkoseyya. Paribhāseyyāti bhayamassa upadaṃseyya. Pācittiyanti tassā evaṃ karontiyā pācittiyaṃ.
વેસાલિયં છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ આયસ્મન્તં ઉપાલિં અક્કોસનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તિકપાચિત્તિયં, અનુપસમ્પન્ને તિકદુક્કટં, અત્થધમ્મઅનુસાસનિપુરેક્ખારાય, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ઉપસમ્પન્નતા, અક્કોસનપરિભાસનં, અત્થપુરેક્ખારતાદીનં અભાવોતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનિ, ઇદં પન દુક્ખવેદનન્તિ.
Vesāliyaṃ chabbaggiyā bhikkhuniyo ārabbha āyasmantaṃ upāliṃ akkosanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampanne tikadukkaṭaṃ, atthadhammaanusāsanipurekkhārāya, ummattikādīnañca anāpatti. Upasampannatā, akkosanaparibhāsanaṃ, atthapurekkhāratādīnaṃ abhāvoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedananti.
ભિક્ખુઅક્કોસનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Bhikkhuakkosanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૩. ગણપરિભાસનસિક્ખાપદવણ્ણના
3. Gaṇaparibhāsanasikkhāpadavaṇṇanā
તતિયે ચણ્ડિકતાતિ કુદ્ધા. ગણન્તિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘં. પરિભાસેય્યાતિ એત્થ ‘‘બાલા એતા અબ્યત્તા એતા, નેતા જાનન્તિ કમ્મં વા કમ્મદોસં વા કમ્મસમ્પત્તિં વા કમ્મવિપત્તિં વા’’તિ એવં યત્થ કત્થચિ પરિભાસન્તિયા પાચિત્તિયં.
Tatiye caṇḍikatāti kuddhā. Gaṇanti bhikkhunisaṅghaṃ. Paribhāseyyāti ettha ‘‘bālā etā abyattā etā, netā jānanti kammaṃ vā kammadosaṃ vā kammasampattiṃ vā kammavipattiṃ vā’’ti evaṃ yattha katthaci paribhāsantiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ગણં પરિભાસનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સમ્બહુલા વા એકં વા અનુપસમ્પન્નં વા પરિભાસન્તિયા દુક્કટં. સેસં દુતિયસદિસમેવાતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha gaṇaṃ paribhāsanavatthusmiṃ paññattaṃ, sambahulā vā ekaṃ vā anupasampannaṃ vā paribhāsantiyā dukkaṭaṃ. Sesaṃ dutiyasadisamevāti.
ગણપરિભાસનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gaṇaparibhāsanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૪. પવારિતસિક્ખાપદવણ્ણના
4. Pavāritasikkhāpadavaṇṇanā
ચતુત્થે ગણભોજને વુત્તનયેન નિમન્તિતા, પવારણાસિક્ખાપદે વુત્તનયેન પવારિતા વેદિતબ્બા. પાચિત્તિયન્તિ તસ્સા પુરેભત્તં ઠપેત્વા યાગુઞ્ચેવ સેસાનિ ચ તીણિ કાલિકાનિ અઞ્ઞં યંકિઞ્ચિ આમિસં અજ્ઝોહરણત્થાય પટિગ્ગણ્હન્તિયા ગહણે દુક્કટં, અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારે પાચિત્તિયં.
Catutthe gaṇabhojane vuttanayena nimantitā, pavāraṇāsikkhāpade vuttanayena pavāritā veditabbā. Pācittiyanti tassā purebhattaṃ ṭhapetvā yāguñceva sesāni ca tīṇi kālikāni aññaṃ yaṃkiñci āmisaṃ ajjhoharaṇatthāya paṭiggaṇhantiyā gahaṇe dukkaṭaṃ, ajjhohāre ajjhohāre pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ અઞ્ઞત્ર ભુઞ્જનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તીણિ કાલિકાનિ આહારત્થાય પટિગ્ગણ્હન્તિયાપિ અજ્ઝોહરન્તિયાપિ દુક્કટં. યા પન નિમન્તિતા અપ્પવારિતા યાગું પિવતિ, સામિકે અપલોકેત્વા ભુઞ્જતિ, તીણિ કાલિકાનિ સતિ પચ્ચયે પરિભુઞ્જતિ, તસ્સા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. નિમન્તિતા વા પવારિતા વા તં ઉભયં વા, પુરેભત્તં વુત્તલક્ખણસ્સ આમિસસ્સ અજ્ઝોહારો, સામિકાનં અનાપુચ્છનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. અદ્ધાનસમુટ્ઠાનં, નિમન્તિતાય અનાપુચ્છા ભુઞ્જન્તિયા આપત્તિસમ્ભવતો સિયા કિરિયાકિરિયં, પવારિતાય કપ્પિયં કારેત્વાપિ અકારેત્વાપિ પરિભુઞ્જન્તિયા આપત્તિસમ્ભવતો સિયા કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં કાયકમ્મં, વચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha aññatra bhuñjanavatthusmiṃ paññattaṃ, tīṇi kālikāni āhāratthāya paṭiggaṇhantiyāpi ajjhoharantiyāpi dukkaṭaṃ. Yā pana nimantitā appavāritā yāguṃ pivati, sāmike apaloketvā bhuñjati, tīṇi kālikāni sati paccaye paribhuñjati, tassā, ummattikādīnañca anāpatti. Nimantitā vā pavāritā vā taṃ ubhayaṃ vā, purebhattaṃ vuttalakkhaṇassa āmisassa ajjhohāro, sāmikānaṃ anāpucchananti imānettha tīṇi aṅgāni. Addhānasamuṭṭhānaṃ, nimantitāya anāpucchā bhuñjantiyā āpattisambhavato siyā kiriyākiriyaṃ, pavāritāya kappiyaṃ kāretvāpi akāretvāpi paribhuñjantiyā āpattisambhavato siyā kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ kāyakammaṃ, vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
પવારિતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pavāritasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૫. કુલમચ્છરિનીસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Kulamaccharinīsikkhāpadavaṇṇanā
પઞ્ચમે કુલે મચ્છરો કુલમચ્છરો, કુલમચ્છરો એતિસ્સા અત્થિ, કુલં વા મચ્છરાયતીતિ કુલમચ્છરિની. અસ્સાતિ યા ઈદિસી ભવેય્ય. પાચિત્તિયન્તિ તસ્સા ‘‘યં કુલં ભિક્ખુનીનં પચ્ચયે દાતુકામં, કથં નામ તત્થ ભિક્ખુનિયો ન ગચ્છેય્યુ’’ન્તિ ભિક્ખુનીનં વા સન્તિકે કુલસ્સ, ‘‘કથં નામ ઇમે તાસં કિઞ્ચિ ન દજ્જેય્યુ’’ન્તિ કુલસ્સ વા સન્તિકે ભિક્ખુનીનં અવણ્ણં ભાસન્તિયા પાચિત્તિયં.
Pañcame kule maccharo kulamaccharo, kulamaccharo etissā atthi, kulaṃ vā maccharāyatīti kulamaccharinī. Assāti yā īdisī bhaveyya. Pācittiyanti tassā ‘‘yaṃ kulaṃ bhikkhunīnaṃ paccaye dātukāmaṃ, kathaṃ nāma tattha bhikkhuniyo na gaccheyyu’’nti bhikkhunīnaṃ vā santike kulassa, ‘‘kathaṃ nāma ime tāsaṃ kiñci na dajjeyyu’’nti kulassa vā santike bhikkhunīnaṃ avaṇṇaṃ bhāsantiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં અઞ્ઞતરં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ કુલમચ્છરાયનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં. અમચ્છરાયિત્વા સન્તંયેવ આદીનવં આચિક્ખન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ભિક્ખુનીનં અલાભકામતા, કુલસ્સ વા સન્તિકે ભિક્ખુનીનં ભિક્ખુનીનં વા સન્તિકે કુલસ્સ અવણ્ણભણનન્તિ ઇમાનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનિ, ઇદં પન દુક્ખવેદનન્તિ.
Sāvatthiyaṃ aññataraṃ bhikkhuniṃ ārabbha kulamaccharāyanavatthusmiṃ paññattaṃ. Amaccharāyitvā santaṃyeva ādīnavaṃ ācikkhantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Bhikkhunīnaṃ alābhakāmatā, kulassa vā santike bhikkhunīnaṃ bhikkhunīnaṃ vā santike kulassa avaṇṇabhaṇananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedananti.
કુલમચ્છરિનીસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kulamaccharinīsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૬. અભિક્ખુકાવાસસિક્ખાપદવણ્ણના
6. Abhikkhukāvāsasikkhāpadavaṇṇanā
છટ્ઠે સચે ભિક્ખુનુપસ્સયતો અદ્ધયોજનબ્ભન્તરે ઓવાદદાયકા ભિક્ખૂ ન વસન્તિ, મગ્ગો વા અખેમો હોતિ ન સક્કા અનન્તરાયેન ગન્તું , અયં અભિક્ખુકો નામ આવાસો. તત્થ ‘‘વસ્સં વસિસ્સામી’’તિ સેનાસનપઞ્ઞાપનપાનીયઉપટ્ઠાપનાદીનિ કરોન્તિયા દુક્કટં , સહ અરુણુગ્ગમના પાચિત્તિયં. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન સમન્તપાસાદિકાયં (પાચિ॰ અટ્ઠ॰ ૧૪૪ આદયો) વુત્તો.
Chaṭṭhe sace bhikkhunupassayato addhayojanabbhantare ovādadāyakā bhikkhū na vasanti, maggo vā akhemo hoti na sakkā anantarāyena gantuṃ , ayaṃ abhikkhuko nāma āvāso. Tattha ‘‘vassaṃ vasissāmī’’ti senāsanapaññāpanapānīyaupaṭṭhāpanādīni karontiyā dukkaṭaṃ , saha aruṇuggamanā pācittiyaṃ. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana samantapāsādikāyaṃ (pāci. aṭṭha. 144 ādayo) vutto.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ અભિક્ખુકે આવાસે વસ્સં વસનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, યત્થ પન વસ્સૂપગતા ભિક્ખૂ પક્કન્તા વા હોન્તિ વિબ્ભન્તા વા કાલઙ્કતા વા પક્ખસઙ્કન્તા વા તત્થ વસન્તિયા, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. અભિક્ખુકાવાસતા, વસ્સૂપગમનં, અરુણુગ્ગમનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ એળકલોમસદિસાનેવાતિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha abhikkhuke āvāse vassaṃ vasanavatthusmiṃ paññattaṃ, yattha pana vassūpagatā bhikkhū pakkantā vā honti vibbhantā vā kālaṅkatā vā pakkhasaṅkantā vā tattha vasantiyā, āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Abhikkhukāvāsatā, vassūpagamanaṃ, aruṇuggamananti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni eḷakalomasadisānevāti.
અભિક્ખુકાવાસસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Abhikkhukāvāsasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૭. અપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Apavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā
સત્તમે વસ્સંવુટ્ઠાતિ પુરિમં વા પચ્છિમં વા તેમાસં વુટ્ઠા. ઉભતોસઙ્ઘેતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘે ચેવ ભિક્ખુસઙ્ઘે ચ. અયં પનેત્થ વિનિચ્છયકથા – ભિક્ખુનીહિ ચાતુદ્દસેયેવ સન્નિપતિત્વા ‘‘સુણાતુ મે, અય્યે, સઙ્ઘો, અજ્જ પવારણા ચાતુદ્દસી, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ એવં સબ્બસઙ્ગાહિકઞત્તિં વા, ‘‘તેવાચિકં પવારેય્યા’’તિ એવં તેવાચિકઞત્તિં વા, સતિ અન્તરાયે ‘‘દ્વેવાચિકં, એકવાચિકં, સમાનવસ્સિકં પવારેય્યા’’તિ એવં દ્વેવાચિકાદિઞત્તિં વા ઠપેત્વા સબ્બસઙ્ગાહિકઞત્તિ ચે ઠપિતા, ‘‘સઙ્ઘં, અય્યે, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં અય્યાયો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તી પટિકરિસ્સામી’’તિ (ચૂળવ॰ ૪૨૭) એવં સકિં વા, ‘‘દુતિયમ્પિ, અય્યે, સઙ્ઘં…પે॰… તતિયમ્પિ, અય્યે, સઙ્ઘં…પે॰… પટિકરિસ્સામી’’તિ એવં દ્વત્તિક્ખત્તું વા વત્વા પટિપાટિયા પવારેતબ્બં. તેવાચિકાય ઞત્તિયા વચનં ન હાપેતબ્બં, દ્વેવાચિકાદીસુ વડ્ઢેતું વટ્ટતિ, હાપેતું ન વટ્ટતિ. એવં ભિક્ખુનિસઙ્ઘે પવારેત્વા તત્થેવ એકા ભિક્ખુની ભિક્ખુનિક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૪૨૭) વુત્તેન ઞત્તિદુતિયકમ્મેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સત્થાય ભિક્ખુસઙ્ઘં પવારેતું સમ્મન્નિતબ્બા. તાય સમ્મતાય ભિક્ખુનિયા પન્નરસે ભિક્ખુનિસઙ્ઘં આદાય ભિક્ખુસઙ્ઘં ઉપસઙ્કમિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા એવમસ્સ વચનીયો ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો અય્ય ભિક્ખુસઙ્ઘં પવારેતિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતાય્ય ભિક્ખુસઙ્ઘો ભિક્ખુનિસઙ્ઘં અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સતિ, દુતિયમ્પિ અય્ય…પે॰… તતિયમ્પિ અય્ય…પે॰… પસ્સન્તો પટિકરિસ્સતી’’તિ એવં પવારેતબ્બં.
Sattame vassaṃvuṭṭhāti purimaṃ vā pacchimaṃ vā temāsaṃ vuṭṭhā. Ubhatosaṅgheti bhikkhunisaṅghe ceva bhikkhusaṅghe ca. Ayaṃ panettha vinicchayakathā – bhikkhunīhi cātuddaseyeva sannipatitvā ‘‘suṇātu me, ayye, saṅgho, ajja pavāraṇā cātuddasī, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti evaṃ sabbasaṅgāhikañattiṃ vā, ‘‘tevācikaṃ pavāreyyā’’ti evaṃ tevācikañattiṃ vā, sati antarāye ‘‘dvevācikaṃ, ekavācikaṃ, samānavassikaṃ pavāreyyā’’ti evaṃ dvevācikādiñattiṃ vā ṭhapetvā sabbasaṅgāhikañatti ce ṭhapitā, ‘‘saṅghaṃ, ayye, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ ayyāyo anukampaṃ upādāya, passantī paṭikarissāmī’’ti (cūḷava. 427) evaṃ sakiṃ vā, ‘‘dutiyampi, ayye, saṅghaṃ…pe… tatiyampi, ayye, saṅghaṃ…pe… paṭikarissāmī’’ti evaṃ dvattikkhattuṃ vā vatvā paṭipāṭiyā pavāretabbaṃ. Tevācikāya ñattiyā vacanaṃ na hāpetabbaṃ, dvevācikādīsu vaḍḍhetuṃ vaṭṭati, hāpetuṃ na vaṭṭati. Evaṃ bhikkhunisaṅghe pavāretvā tattheva ekā bhikkhunī bhikkhunikkhandhake (cūḷava. 427) vuttena ñattidutiyakammena bhikkhunisaṅghassatthāya bhikkhusaṅghaṃ pavāretuṃ sammannitabbā. Tāya sammatāya bhikkhuniyā pannarase bhikkhunisaṅghaṃ ādāya bhikkhusaṅghaṃ upasaṅkamitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā añjaliṃ paggahetvā evamassa vacanīyo ‘‘bhikkhunisaṅgho ayya bhikkhusaṅghaṃ pavāreti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatāyya bhikkhusaṅgho bhikkhunisaṅghaṃ anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissati, dutiyampi ayya…pe… tatiyampi ayya…pe… passanto paṭikarissatī’’ti evaṃ pavāretabbaṃ.
સચે પઞ્ચવગ્ગો ભિક્ખુનિસઙ્ઘો ન પૂરતિ, ચતૂહિ વા તીહિ વા ગણઞત્તિં ઠપેત્વા, દ્વીહિ વિના ઞત્તિયા અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેતબ્બં. એકાય ‘‘અજ્જ મે પવારણા’’તિ અધિટ્ઠાતબ્બં.
Sace pañcavaggo bhikkhunisaṅgho na pūrati, catūhi vā tīhi vā gaṇañattiṃ ṭhapetvā, dvīhi vinā ñattiyā aññamaññaṃ pavāretabbaṃ. Ekāya ‘‘ajja me pavāraṇā’’ti adhiṭṭhātabbaṃ.
વિહારં પન ગન્ત્વા ‘‘ભિક્ખુનિયો, અય્ય, ભિક્ખુસઙ્ઘં પવારેન્તિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતાય્ય ભિક્ખુસઙ્ઘો ભિક્ખુનિયો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તિયો પટિકરિસ્સન્તી’’તિ ચ, ‘‘અહં, અય્ય, ભિક્ખુસઙ્ઘં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં, અય્ય, ભિક્ખુસઙ્ઘો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તી પટિકરિસ્સામી’’તિ ચ એવં તિક્ખત્તું વત્તબ્બં.
Vihāraṃ pana gantvā ‘‘bhikkhuniyo, ayya, bhikkhusaṅghaṃ pavārenti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatāyya bhikkhusaṅgho bhikkhuniyo anukampaṃ upādāya, passantiyo paṭikarissantī’’ti ca, ‘‘ahaṃ, ayya, bhikkhusaṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ, ayya, bhikkhusaṅgho anukampaṃ upādāya, passantī paṭikarissāmī’’ti ca evaṃ tikkhattuṃ vattabbaṃ.
સચે ભિક્ખુસઙ્ઘો ન પૂરતિ, ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો, અય્ય, અય્યે પવારેતિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ અય્યા ભિક્ખુનિસઙ્ઘં અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સતી’’તિ ચ, ‘‘ભિક્ખુનિસઙ્ઘો, અય્ય, અય્યં પવારેતિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતાય્યો ભિક્ખુનિસઙ્ઘં અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સતી’’તિ ચ એવં તિક્ખત્તું વત્તબ્બં.
Sace bhikkhusaṅgho na pūrati, ‘‘bhikkhunisaṅgho, ayya, ayye pavāreti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu ayyā bhikkhunisaṅghaṃ anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissatī’’ti ca, ‘‘bhikkhunisaṅgho, ayya, ayyaṃ pavāreti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatāyyo bhikkhunisaṅghaṃ anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissatī’’ti ca evaṃ tikkhattuṃ vattabbaṃ.
ઉભિન્નં અપરિપૂરિયા ‘‘ભિક્ખુનિયો, અય્યા, અય્યે પવારેન્તિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તાય્યા ભિક્ખુનિયો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તિયો પટિકરિસ્સન્તી’’તિ ચ, ‘‘ભિક્ખુનિયો, અય્ય, અય્યં પવારેન્તિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતાય્યો ભિક્ખુનિયો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તિયો પટિકરિસ્સન્તી’’તિ ચ, ‘‘અહં, અય્યા, અય્યે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા…પે॰… વદન્તુ મં, અય્યા, અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તી પટિકરિસ્સામી’’તિ ચ, ‘‘અહં, અય્ય, અય્યં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા…પે॰… વદતુ મં, અય્યો, અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તી પટિકરિસ્સામી’’તિ ચ એવં તિક્ખત્તું વત્તબ્બં. સબ્બાહેવ હિ ઇમિના નયેન ઉભતોસઙ્ઘે પવારિતા હોતિ, યા પન વસ્સંવુટ્ઠા ‘‘ઉભતોસઙ્ઘે એવં ન પવારેસ્સામી’’તિ ધુરં નિક્ખિપતિ, તસ્સા સહ ધુરનિક્ખેપેન પાચિત્તિયં.
Ubhinnaṃ aparipūriyā ‘‘bhikkhuniyo, ayyā, ayye pavārenti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantāyyā bhikkhuniyo anukampaṃ upādāya, passantiyo paṭikarissantī’’ti ca, ‘‘bhikkhuniyo, ayya, ayyaṃ pavārenti diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatāyyo bhikkhuniyo anukampaṃ upādāya, passantiyo paṭikarissantī’’ti ca, ‘‘ahaṃ, ayyā, ayye pavāremi diṭṭhena vā sutena vā…pe… vadantu maṃ, ayyā, anukampaṃ upādāya, passantī paṭikarissāmī’’ti ca, ‘‘ahaṃ, ayya, ayyaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā…pe… vadatu maṃ, ayyo, anukampaṃ upādāya, passantī paṭikarissāmī’’ti ca evaṃ tikkhattuṃ vattabbaṃ. Sabbāheva hi iminā nayena ubhatosaṅghe pavāritā hoti, yā pana vassaṃvuṭṭhā ‘‘ubhatosaṅghe evaṃ na pavāressāmī’’ti dhuraṃ nikkhipati, tassā saha dhuranikkhepena pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ વસ્સં વસિત્વા ન પવારણાવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં. અન્તરાયે પન સતિ, પરિયેસિત્વા ભિક્ખૂ અલભન્તિયા, ગિલાનાય, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. વસ્સંવુટ્ઠતા, ન ઉભતોસઙ્ઘે પવારણા, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવોતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ સમનુભાસનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha vassaṃ vasitvā na pavāraṇāvatthusmiṃ paññattaṃ. Antarāye pana sati, pariyesitvā bhikkhū alabhantiyā, gilānāya, āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Vassaṃvuṭṭhatā, na ubhatosaṅghe pavāraṇā, anuññātakāraṇābhāvoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni samanubhāsanasadisānīti.
અપવારણાસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Apavāraṇāsikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૮. ઓવાદસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Ovādasikkhāpadavaṇṇanā
અટ્ઠમે ઓવાદાયાતિ ગરુધમ્મસ્સવનત્થાય. સંવાસાયાતિ ઉપોસથપુચ્છનત્થાય ચેવ પવારણત્થાય ચ. પાચિત્તિયન્તિ ‘‘એતેસં અત્થાય ન ગચ્છામી’’તિ ધુરં નિક્ખિત્તમત્તે પાચિત્તિયં.
Aṭṭhame ovādāyāti garudhammassavanatthāya. Saṃvāsāyāti uposathapucchanatthāya ceva pavāraṇatthāya ca. Pācittiyanti ‘‘etesaṃ atthāya na gacchāmī’’ti dhuraṃ nikkhittamatte pācittiyaṃ.
સક્કેસુ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ ઓવાદાય અગમનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં. અન્તરાયે પન સતિ, પરિયેસિત્વા દુતિયિકં અલભન્તિયા, ગિલાનાય, આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ઓવાદસંવાસાનં અત્થાય અગમનં, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવોતિ ઇમાનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમપારાજિકસદિસાનિ, ઇદં પન અકિરિયં, દુક્ખવેદનન્તિ.
Sakkesu chabbaggiyā bhikkhuniyo ārabbha ovādāya agamanavatthusmiṃ paññattaṃ. Antarāye pana sati, pariyesitvā dutiyikaṃ alabhantiyā, gilānāya, āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Ovādasaṃvāsānaṃ atthāya agamanaṃ, anuññātakāraṇābhāvoti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisāni, idaṃ pana akiriyaṃ, dukkhavedananti.
ઓવાદસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ovādasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૯. ઓવાદૂપસઙ્કમનસિક્ખાપદવણ્ણના
9. Ovādūpasaṅkamanasikkhāpadavaṇṇanā
નવમે અન્વદ્ધમાસન્તિ અદ્ધમાસે અદ્ધમાસે. ઉપોસથપુચ્છકન્તિ ઉપોસથપુચ્છનં. ઓવાદૂપસઙ્કમનન્તિ ઓવાદત્થાય ઉપસઙ્કમનં. તં અતિક્કામેન્તિયાતિ એત્થ ભિક્ખુનીહિ તેરસે વા ચાતુદ્દસે વા આરામં ગન્ત્વા ‘‘અયં ઉપોસથો ચાતુદ્દસો પન્નરસો’’તિ પુચ્છિતબ્બં, ઉપોસથદિવસે નિદાનવણ્ણનાયં વુત્તનયેન ઓવાદૂપસઙ્કમનં યાચિતબ્બં. યા ભિક્ખુની વુત્તપ્પકારે કાલે તદુભયં ન કરોતિ, સા તં અતિક્કામેતિ નામ, તસ્સા ‘‘ઉપોસથમ્પિ ન પુચ્છિસ્સામિ, ઓવાદમ્પિ ન યાચિસ્સામી’’તિ ધુરં નિક્ખિત્તમત્તે પાચિત્તિયં.
Navame anvaddhamāsanti addhamāse addhamāse. Uposathapucchakanti uposathapucchanaṃ. Ovādūpasaṅkamananti ovādatthāya upasaṅkamanaṃ. Taṃ atikkāmentiyāti ettha bhikkhunīhi terase vā cātuddase vā ārāmaṃ gantvā ‘‘ayaṃ uposatho cātuddaso pannaraso’’ti pucchitabbaṃ, uposathadivase nidānavaṇṇanāyaṃ vuttanayena ovādūpasaṅkamanaṃ yācitabbaṃ. Yā bhikkhunī vuttappakāre kāle tadubhayaṃ na karoti, sā taṃ atikkāmeti nāma, tassā ‘‘uposathampi na pucchissāmi, ovādampi na yācissāmī’’ti dhuraṃ nikkhittamatte pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ ઉપોસથઓવાદાનં અપુચ્છનઅયાચનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં , અનાપત્તિ અટ્ઠમસદિસાયેવ. ઉપોસથોવાદાનં અપુચ્છનઅયાચનાયં ધુરનિક્ખેપો, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવોતિ ઇમાનેત્થ દ્વે અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ સમનુભાસનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha uposathaovādānaṃ apucchanaayācanavatthusmiṃ paññattaṃ , anāpatti aṭṭhamasadisāyeva. Uposathovādānaṃ apucchanaayācanāyaṃ dhuranikkhepo, anuññātakāraṇābhāvoti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni samanubhāsanasadisānīti.
ઓવાદૂપસઙ્કમનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ovādūpasaṅkamanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૦. પસાખેજાતસિક્ખાપદવણ્ણના
10. Pasākhejātasikkhāpadavaṇṇanā
દસમે પસાખેતિ નાભિયા હેટ્ઠા જાણુમણ્ડલાનં ઉપરિપદેસે. તતો હિ યસ્મા રુક્ખસ્સ સાખા વિય ઉભો ઊરૂ પભિજ્જિત્વા ગતા, તસ્મા સો ‘‘પસાખો’’તિ વુચ્ચતિ, તસ્મિં પસાખે. ગણ્ડન્તિ યંકિઞ્ચિ ગણ્ડં. રુધિતન્તિ વણં. ભેદાપેય્ય વાતિઆદીસુ સચે ‘‘ભિન્દ ફાલેહી’’તિ સબ્બાનિ આણાપેતિ, સો ચ તથેવ કરોતિ, છ દુક્કટાનિ છ ચ પાચિત્તિયાનિ. અથાપિ ‘‘યંકિઞ્ચિ એત્થ કત્તબ્બં, તં સબ્બં કરોહી’’તિ એવં આણાપેતિ, સો ચ સબ્બાનિપિ ભેદનાદીનિ કરોતિ, એકવાચાય છ દુક્કટાનિ છ ચ પાચિત્તિયાનિ. સચે પન ભેદનાદીસુ એકંયેવ ‘‘ઇદં નામ કરોહી’’તિ આણાપેતિ, સો ચ સબ્બાનિ કરોતિ. યં આણત્તં, તસ્સેવ કરણે પાચિત્તિયં.
Dasame pasākheti nābhiyā heṭṭhā jāṇumaṇḍalānaṃ uparipadese. Tato hi yasmā rukkhassa sākhā viya ubho ūrū pabhijjitvā gatā, tasmā so ‘‘pasākho’’ti vuccati, tasmiṃ pasākhe. Gaṇḍanti yaṃkiñci gaṇḍaṃ. Rudhitanti vaṇaṃ. Bhedāpeyya vātiādīsu sace ‘‘bhinda phālehī’’ti sabbāni āṇāpeti, so ca tatheva karoti, cha dukkaṭāni cha ca pācittiyāni. Athāpi ‘‘yaṃkiñci ettha kattabbaṃ, taṃ sabbaṃ karohī’’ti evaṃ āṇāpeti, so ca sabbānipi bhedanādīni karoti, ekavācāya cha dukkaṭāni cha ca pācittiyāni. Sace pana bhedanādīsu ekaṃyeva ‘‘idaṃ nāma karohī’’ti āṇāpeti, so ca sabbāni karoti. Yaṃ āṇattaṃ, tasseva karaṇe pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં અઞ્ઞતરં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ પસાખે જાતં ગણ્ડં પુરિસેન ભેદાપનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, અપલોકેત્વા વા વિઞ્ઞું વા યંકઞ્ચિ દુતિયિકં ગહેત્વા એવં કરોન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. પસાખે જાતતા, અનપલોકનં, દુતિયિકાભાવો, પુરિસેન ભેદાદીનં કારાપનન્તિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ કથિનસદિસાનિ, ઇદં પન કિરિયાકિરિયન્તિ.
Sāvatthiyaṃ aññataraṃ bhikkhuniṃ ārabbha pasākhe jātaṃ gaṇḍaṃ purisena bhedāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, apaloketvā vā viññuṃ vā yaṃkañci dutiyikaṃ gahetvā evaṃ karontiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Pasākhe jātatā, anapalokanaṃ, dutiyikābhāvo, purisena bhedādīnaṃ kārāpananti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni kathinasadisāni, idaṃ pana kiriyākiriyanti.
પસાખેજાતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pasākhejātasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
આરામવગ્ગો છટ્ઠો.
Ārāmavaggo chaṭṭho.