Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૩૩. અરણવિહારઞાણનિદ્દેસવણ્ણના

    33. Araṇavihārañāṇaniddesavaṇṇanā

    ૮૨. અરણવિહારઞાણનિદ્દેસે અનિચ્ચાનુપસ્સનાદયો વુત્તત્થા. સુઞ્ઞતો વિહારોતિ અનત્તાનુપસ્સનાય વુટ્ઠિતસ્સ સુઞ્ઞતાકારેનેવ પવત્તા અરહત્તફલસમાપત્તિ. અનિમિત્તો વિહારોતિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાય વુટ્ઠિતસ્સ અનિમિત્તાકારેન પવત્તા અરહત્તફલસમાપત્તિ. અપ્પણિહિતો વિહારોતિ દુક્ખાનુપસ્સનાય વુટ્ઠિતસ્સ અપ્પણિહિતાકારેન પવત્તા અરહત્તફલસમાપત્તિ. સુઞ્ઞતે અધિમુત્તતાતિ સુઞ્ઞતે ફલસમાપત્તિયા પુબ્બભાગપઞ્ઞાવસેન અધિમુત્તતા. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. પઠમં ઝાનન્તિઆદીહિ અરહત્તફલસમાપત્તિં સમાપજ્જિતુકામસ્સ વિપસ્સનાય આરમ્મણભૂતા ઝાનસમાપત્તિયો વુત્તા. અરહતોયેવ હિ વિપસ્સનાફલસમાપત્તિપણીતાધિમુત્તિઝાનસમાપત્તિયો સબ્બકિલેસાનં પહીનત્તા ‘‘અરણવિહારો’’તિ વત્તું અરહન્તિ.

    82. Araṇavihārañāṇaniddese aniccānupassanādayo vuttatthā. Suññato vihāroti anattānupassanāya vuṭṭhitassa suññatākāreneva pavattā arahattaphalasamāpatti. Animitto vihāroti aniccānupassanāya vuṭṭhitassa animittākārena pavattā arahattaphalasamāpatti. Appaṇihitovihāroti dukkhānupassanāya vuṭṭhitassa appaṇihitākārena pavattā arahattaphalasamāpatti. Suññate adhimuttatāti suññate phalasamāpattiyā pubbabhāgapaññāvasena adhimuttatā. Sesadvayepi eseva nayo. Paṭhamaṃ jhānantiādīhi arahattaphalasamāpattiṃ samāpajjitukāmassa vipassanāya ārammaṇabhūtā jhānasamāpattiyo vuttā. Arahatoyeva hi vipassanāphalasamāpattipaṇītādhimuttijhānasamāpattiyo sabbakilesānaṃ pahīnattā ‘‘araṇavihāro’’ti vattuṃ arahanti.

    પઠમેન ઝાનેન નીવરણે હરતીતિ અરણવિહારોતિ પઠમજ્ઝાનસમઙ્ગી પઠમેન ઝાનેન નીવરણે હરતીતિ તં પઠમં ઝાનં અરણવિહારોતિ અત્થો. સેસેસુપિ એસેવ નયો. અરહતો નીવરણાભાવેપિ નીવરણવિપક્ખત્તા પઠમસ્સ ઝાનસ્સ નીવરણે હરતીતિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. વિપસ્સનાફલસમાપત્તિપણીતાધિમુત્તિવસેન તિધા અરણવિહારઞાણં ઉદ્દિસિત્વા કસ્મા ઝાનસમાપત્તિયોવ અરણવિહારોતિ નિદ્દિટ્ઠાતિ ચે? ઉદ્દેસવસેનેવ તાસં તિસ્સન્નં અરણવિહારતાય સિદ્ધત્તા. ફલસમાપત્તિવિપસ્સનાય પન ભૂમિભૂતાનં ઝાનસમાપત્તીનં અરણવિહારતા અવુત્તે ન સિજ્ઝતિ, તસ્મા અસિદ્ધમેવ સાધેતું ‘‘પઠમં ઝાનં અરણવિહારો’’તિઆદિ વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં. તાસઞ્હિ અરણવિહારતા ઉદ્દેસવસેન અસિદ્ધાપિ નિદ્દેસે વુત્તત્તા સિદ્ધાતિ. તેસં વા યોજિતનયેનેવ ‘‘અનિચ્ચાનુપસ્સના નિચ્ચસઞ્ઞં હરતીતિ અરણવિહારો, દુક્ખાનુપસ્સના સુખસઞ્ઞં હરતીતિ અરણવિહારો, અનત્તાનુપસ્સના અત્તસઞ્ઞં હરતીતિ અરણવિહારો, સુઞ્ઞતો વિહારો અસુઞ્ઞતં હરતીતિ અરણવિહારો, અનિમિત્તો વિહારો નિમિત્તં હરતીતિ અરણવિહારો, અપ્પણિહિતો વિહારો પણિધિં હરતીતિ અરણવિહારો, સુઞ્ઞતાધિમુત્તતા અસુઞ્ઞતાધિમુત્તિં હરતીતિ અરણવિહારો, અનિમિત્તાધિમુત્તતા નિમિત્તાધિમુત્તિં હરતીતિ અરણવિહારો, અપ્પણિહિતાધિમુત્તતા પણિહિતાધિમુત્તિં હરતીતિ અરણવિહારો’’તિ યોજેત્વા ગહેતબ્બં.

    Paṭhamena jhānena nīvaraṇe haratīti araṇavihāroti paṭhamajjhānasamaṅgī paṭhamena jhānena nīvaraṇe haratīti taṃ paṭhamaṃ jhānaṃ araṇavihāroti attho. Sesesupi eseva nayo. Arahato nīvaraṇābhāvepi nīvaraṇavipakkhattā paṭhamassa jhānassa nīvaraṇe haratīti vuttanti veditabbaṃ. Vipassanāphalasamāpattipaṇītādhimuttivasena tidhā araṇavihārañāṇaṃ uddisitvā kasmā jhānasamāpattiyova araṇavihāroti niddiṭṭhāti ce? Uddesavaseneva tāsaṃ tissannaṃ araṇavihāratāya siddhattā. Phalasamāpattivipassanāya pana bhūmibhūtānaṃ jhānasamāpattīnaṃ araṇavihāratā avutte na sijjhati, tasmā asiddhameva sādhetuṃ ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ araṇavihāro’’tiādi vuttanti veditabbaṃ. Tāsañhi araṇavihāratā uddesavasena asiddhāpi niddese vuttattā siddhāti. Tesaṃ vā yojitanayeneva ‘‘aniccānupassanā niccasaññaṃ haratīti araṇavihāro, dukkhānupassanā sukhasaññaṃ haratīti araṇavihāro, anattānupassanā attasaññaṃ haratīti araṇavihāro, suññato vihāro asuññataṃ haratīti araṇavihāro, animitto vihāro nimittaṃ haratīti araṇavihāro, appaṇihito vihāro paṇidhiṃ haratīti araṇavihāro, suññatādhimuttatā asuññatādhimuttiṃ haratīti araṇavihāro, animittādhimuttatā nimittādhimuttiṃ haratīti araṇavihāro, appaṇihitādhimuttatā paṇihitādhimuttiṃ haratīti araṇavihāro’’ti yojetvā gahetabbaṃ.

    અરણવિહારઞાણનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Araṇavihārañāṇaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૩૩. અરણવિહારઞાણનિદ્દેસો • 33. Araṇavihārañāṇaniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact