Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
અરૂપાવચરકુસલકથાવણ્ણના
Arūpāvacarakusalakathāvaṇṇanā
૨૬૫. રૂપનિમિત્તન્તિ રૂપહેતુ રૂપાધિકરણં. રૂપારૂપનિમિત્તેસૂતિ રૂપધમ્મેસુ ચ પથવીકસિણાદિનિમિત્તેસુ ચ. તદારમ્મણજ્ઝાનેસૂતિ એત્થ તં-સદ્દેન રૂપનિમિત્તં પચ્ચામસતિ રૂપમ્પિ વા રૂપધમ્મારમ્મણાનમ્પિ રૂપાવચરજ્ઝાનાનં સમ્ભવતો. રૂપાદીસૂતિ રૂપારૂપનિમિત્તતદારમ્મણજ્ઝાનેસુ રૂપપટિબદ્ધધમ્મેસુ ચ. અનાવજ્જિતુકામતાદિનાતિ આદિ-સદ્દેન અસમાપજ્જિતુકામતાદિં સઙ્ગણ્હાતિ.
265. Rūpanimittanti rūpahetu rūpādhikaraṇaṃ. Rūpārūpanimittesūti rūpadhammesu ca pathavīkasiṇādinimittesu ca. Tadārammaṇajjhānesūti ettha taṃ-saddena rūpanimittaṃ paccāmasati rūpampi vā rūpadhammārammaṇānampi rūpāvacarajjhānānaṃ sambhavato. Rūpādīsūti rūpārūpanimittatadārammaṇajjhānesu rūpapaṭibaddhadhammesu ca. Anāvajjitukāmatādināti ādi-saddena asamāpajjitukāmatādiṃ saṅgaṇhāti.
ચુતિતો ઉદ્ધં ઉપ્પત્તિરહાનં…પે॰… અનુપ્પત્તિધમ્મતાપાદનેન સમતિક્કમોતિ એતેન સમતિક્કમિતબ્બત્તેન રૂપાવચરકુસલાનં રૂપાવચરવિપાકકિરિયેહિ વિસેસાભાવં દસ્સેતિ અનધિગતભાવતો. યેસઞ્હિ રૂપસઞ્ઞાદીનં અરૂપભાવનાય સમતિક્કમાદિકો લબ્ભતિ, તે દસ્સેતું ‘‘અરૂપભાવનાય અભાવે ચુતિતો ઉદ્ધં ઉપ્પત્તિરહાન’’ન્તિ વુત્તન્તિ. યાતિ એકન્તરૂપનિસ્સિતા અવસિટ્ઠપરિત્તવિપાકસઞ્ઞાદયો.
Cutito uddhaṃ uppattirahānaṃ…pe… anuppattidhammatāpādanena samatikkamoti etena samatikkamitabbattena rūpāvacarakusalānaṃ rūpāvacaravipākakiriyehi visesābhāvaṃ dasseti anadhigatabhāvato. Yesañhi rūpasaññādīnaṃ arūpabhāvanāya samatikkamādiko labbhati, te dassetuṃ ‘‘arūpabhāvanāya abhāve cutito uddhaṃ uppattirahāna’’nti vuttanti. Yāti ekantarūpanissitā avasiṭṭhaparittavipākasaññādayo.
આનેઞ્જસન્તસમાપત્તિસુખાનુભવનભવવિસેસૂપપજ્જનાદયો આરુપ્પસમાપત્તીનં અત્થાતિ આહ ‘‘રૂપસઞ્ઞા…પે॰… ન અત્થો’’તિ.
Āneñjasantasamāpattisukhānubhavanabhavavisesūpapajjanādayo āruppasamāpattīnaṃ atthāti āha ‘‘rūpasaññā…pe… na attho’’ti.
ઇધ ઉગ્ઘાટિતકસિણવસેન પરિત્તાનન્તતા હોતિ નિપ્પરિયાયદેસનત્તાતિ અધિપ્પાયો. યદિ એવં પરિત્તકસિણુગ્ઘાટિતે કથમાકાસાનઞ્ચાયતનવચનન્તિ? તત્થાપિ અનન્તફરણસબ્ભાવતો. તેનેવાહ ‘‘અનન્તફરણતાસબ્ભાવે’’તિ. યદિ સબ્બત્થ અનન્તફરણતા અત્થિ, અથ કસ્મા ‘‘અનન્તો આકાસો’’તિ ન વુત્તન્તિ આહ ‘‘સમયવવત્થાપના’’તિઆદિ. તત્થ પટિપત્તીતિ ઝાનભાવનાકારમાહ.
Idha ugghāṭitakasiṇavasena parittānantatā hoti nippariyāyadesanattāti adhippāyo. Yadi evaṃ parittakasiṇugghāṭite kathamākāsānañcāyatanavacananti? Tatthāpi anantapharaṇasabbhāvato. Tenevāha ‘‘anantapharaṇatāsabbhāve’’ti. Yadi sabbattha anantapharaṇatā atthi, atha kasmā ‘‘ananto ākāso’’ti na vuttanti āha ‘‘samayavavatthāpanā’’tiādi. Tattha paṭipattīti jhānabhāvanākāramāha.
૨૬૬. ઉગ્ઘાટભાવો ઉગ્ઘાટિમં. યથા પાકિમં.
266. Ugghāṭabhāvo ugghāṭimaṃ. Yathā pākimaṃ.
૨૬૮. આકાસે પવત્તિતવિઞ્ઞાણાતિક્કમતો તતિયાતિ પદુદ્ધારં કત્વા યુત્તિતો આગમતો ચ તદત્થં વિભાવેતું ‘‘તદતિક્કમતો હી’’તિઆદિમાહ. આરુપ્પસમાપત્તીનં આરમ્મણાતિક્કમેન પત્તબ્બત્તા વિસેસતો આરમ્મણે દોસદસ્સનં તદેવ અતિક્કમિતબ્બન્તિ અયં યુત્તિ, આરમ્મણે પન અતિક્કન્તે તદારમ્મણં ઝાનમ્પિ અતિક્કન્તમેવ હોતિ. ભાવનાય આરમ્મણસ્સ વિગમનં અપનયનં વિભાવના. પાળિયન્તિ વિભઙ્ગે. નનુ ચ પાળિયં ‘‘તઞ્ઞેવ વિઞ્ઞાણ’’ન્તિ અવિસેસેન વુત્તં ‘‘ન આકાસાનઞ્ચાયતનવિઞ્ઞાણ’’ન્તિ. ‘‘ન તઞ્ઞેવવિઞ્ઞાણન્તિ વિસેસવચનેન અયમત્થો સિદ્ધો’’તિ દસ્સેન્તો ‘‘વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતન’’ન્તિઆદિમાહ.
268. Ākāse pavattitaviññāṇātikkamato tatiyāti paduddhāraṃ katvā yuttito āgamato ca tadatthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘tadatikkamato hī’’tiādimāha. Āruppasamāpattīnaṃ ārammaṇātikkamena pattabbattā visesato ārammaṇe dosadassanaṃ tadeva atikkamitabbanti ayaṃ yutti, ārammaṇe pana atikkante tadārammaṇaṃ jhānampi atikkantameva hoti. Bhāvanāya ārammaṇassa vigamanaṃ apanayanaṃ vibhāvanā. Pāḷiyanti vibhaṅge. Nanu ca pāḷiyaṃ ‘‘taññeva viññāṇa’’nti avisesena vuttaṃ ‘‘na ākāsānañcāyatanaviññāṇa’’nti. ‘‘Na taññevaviññāṇanti visesavacanena ayamattho siddho’’ti dassento ‘‘viññāṇañcāyatana’’ntiādimāha.
અરૂપાવચરકુસલકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Arūpāvacarakusalakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / અરૂપાવચરકુસલં • Arūpāvacarakusalaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā
આકાસાનઞ્ચાયતનં • Ākāsānañcāyatanaṃ
વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં • Viññāṇañcāyatanaṃ
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / અરૂપાવચરકુસલકથાવણ્ણના • Arūpāvacarakusalakathāvaṇṇanā