Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    અસાધારણાદિવણ્ણના

    Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ૩૩૮. પુરિમ પઞ્હન્તિ ‘‘કતિ છેદનકાની’’તિઆદિપઞ્હાનં પુરે વુત્તં પઞ્હં. તત્થાતિ ‘‘વીસં દ્વે સતાની’’તિઆદિપાઠે. ‘‘દ્વેઅનિયતેહી’’તિ પદસ્સ અસમાહારદિગુવાક્યં દસ્સેન્તો આહ ‘‘દ્વીહિ અનિયતેહી’’તિ. ‘‘સદ્ધિ’’ન્તિ ઇમિના સહાદિયોગે કરણવચનન્તિ દસ્સેતિ.

    338.Purima pañhanti ‘‘kati chedanakānī’’tiādipañhānaṃ pure vuttaṃ pañhaṃ. Tatthāti ‘‘vīsaṃ dve satānī’’tiādipāṭhe. ‘‘Dveaniyatehī’’ti padassa asamāhāradiguvākyaṃ dassento āha ‘‘dvīhi aniyatehī’’ti. ‘‘Saddhi’’nti iminā sahādiyoge karaṇavacananti dasseti.

    ગાથાયં ‘‘ધોવનઞ્ચ સિક્ખાપદ’’ન્તિઆદિના યોજના કાતબ્બા. દ્વે લોમાતિ દ્વે એળકલોમસિક્ખાપદાનિ.

    Gāthāyaṃ ‘‘dhovanañca sikkhāpada’’ntiādinā yojanā kātabbā. Dve lomāti dve eḷakalomasikkhāpadāni.

    ‘‘સકલો’’તિઆદિકાય અડ્ઢતેય્યગાથાય યોજના સુવિઞ્ઞેય્યાવ.

    ‘‘Sakalo’’tiādikāya aḍḍhateyyagāthāya yojanā suviññeyyāva.

    સઙ્ઘમ્હા દસ નિસ્સરેતિ એત્થ ‘‘સઙ્ઘમ્હા નિસ્સારીયતી’’તિ (પાચિ॰ ૬૮૦, ૭૩૦) એવં વુત્તા દસાતિ યોજનાનયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સઙ્ઘમ્હા નિસ્સારીયતી’’તિઆદિ. તત્થાતિ ભિક્ખુનિવિભઙ્ગે. તથાતિ યથા ખુદ્દકા, તથાતિ અત્થો. ઇતીતિ એવં.

    Saṅghamhādasa nissareti ettha ‘‘saṅghamhā nissārīyatī’’ti (pāci. 680, 730) evaṃ vuttā dasāti yojanānayaṃ dassento āha ‘‘saṅghamhā nissārīyatī’’tiādi. Tatthāti bhikkhunivibhaṅge. Tathāti yathā khuddakā, tathāti attho. Itīti evaṃ.

    તેસન્તિ પારાજિકાનં. કણ્હસપ્પાદયો દુરાસદા વિય દુરાસદા હોન્તીતિ યોજના. ‘‘દુરૂપગમનાતિ ઇમિના સદધાતુયા ગત્યત્થં દસ્સેતિ. દુરાસજ્જનાતિ દુક્ખેન આસજ્જિતબ્બા, આસજ્જિતું ન સુકરાતિ અત્થો. સમૂપમાતિ સમઉપમા. સમૂપમાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યથા’’તિઆદિ.

    Tesanti pārājikānaṃ. Kaṇhasappādayo durāsadā viya durāsadā hontīti yojanā. ‘‘Durūpagamanāti iminā sadadhātuyā gatyatthaṃ dasseti. Durāsajjanāti dukkhena āsajjitabbā, āsajjituṃ na sukarāti attho. Samūpamāti samaupamā. Samūpamākāraṃ dassento āha ‘‘yathā’’tiādi.

    સાધારણન્તિ અટ્ઠહિ પારાજિકેહિ સાધારણં. એકેકસ્સ પારાજિકસ્સાતિ સમ્બન્ધો. અવિરૂળ્હી ભવન્તિ તેતિ એત્થ ઉપમાનોપમેય્યાનં પાકટભાવં કત્વા યોજનાનયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યથા એતે’’તિઆદિ. અવિરૂળ્હિધમ્માતિ અવિરૂળ્હીસભાવા. પકતિસીલભાવેનાતિ પકતિયા સીલવન્તભાવેન, ‘‘પકતિસીલાભાવેના’’તિપિ પાઠો, પકતિસીલસ્સ અભાવેન, અભાવહેતૂતિ અત્થો. એત્તાવતાતિ એત્તકેન ‘‘અટ્ઠેવ પારાજિકા’’તિઆદિવચનમત્તેન, દસ્સિતં હોતીતિ સમ્બન્ધો. વિભત્તિયોતિ પારાજિકાદિવસેન વિભજિતબ્બાતિ વિભત્તિયોતિ. તત્થાતિ ‘‘તેવીસતિ સઙ્ઘાદિસેસા’’તિઆદિપાઠે . સબ્બસઙ્ગાહિકવચનન્તિ સબ્બેસં તિણ્ણં સમથાનં, સબ્બાસં વા આપત્તીનં સમથાનં સઙ્ગાહિકવચનં. ‘‘દ્વીહિ સમથેહી’’તિ સમ્મુખાવિનયેન ચ પટિઞ્ઞાતકરણેન ચાતિ દ્વીહિ સમથેહિ.

    Sādhāraṇanti aṭṭhahi pārājikehi sādhāraṇaṃ. Ekekassa pārājikassāti sambandho. Avirūḷhī bhavanti teti ettha upamānopameyyānaṃ pākaṭabhāvaṃ katvā yojanānayaṃ dassento āha ‘‘yathā ete’’tiādi. Avirūḷhidhammāti avirūḷhīsabhāvā. Pakatisīlabhāvenāti pakatiyā sīlavantabhāvena, ‘‘pakatisīlābhāvenā’’tipi pāṭho, pakatisīlassa abhāvena, abhāvahetūti attho. Ettāvatāti ettakena ‘‘aṭṭheva pārājikā’’tiādivacanamattena, dassitaṃ hotīti sambandho. Vibhattiyoti pārājikādivasena vibhajitabbāti vibhattiyoti. Tatthāti ‘‘tevīsati saṅghādisesā’’tiādipāṭhe . Sabbasaṅgāhikavacananti sabbesaṃ tiṇṇaṃ samathānaṃ, sabbāsaṃ vā āpattīnaṃ samathānaṃ saṅgāhikavacanaṃ. ‘‘Dvīhi samathehī’’ti sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena cāti dvīhi samathehi.

    એતન્તિ ‘‘દ્વે ઉપોસથા દ્વે પવારણા’’તિ વચનં. વિભજનાનીતિ વિભજિતબ્બાનં વિભજનકિરિયાય અવિનાભાવતો ભાવવસેન વુત્તં, તસ્મા વિભજિતબ્બાતિ વિભત્તિયોતિ વચનત્થો કાતબ્બો. અપરાપિ ઇમા વિભત્તિયો હોન્તીતિ યોજના. હેટ્ઠા વુત્તસ્સ ‘‘વિભત્તિમત્તદસ્સનેનેવ ચેતં વુત્તં, ન સમથેહિ વૂપસમનવસેના’’તિ વચનસ્સ અત્થનયતો અઞ્ઞં અત્થનયં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અથવા’’તિઆદિ, ‘‘ઇમાપિ વિભત્તિયો’’તિ પદં ‘‘નિસ્સાયા’’તિ પદે અવુત્તકમ્મં . નિસ્સાય આપજ્જન્તીતિ સમ્બન્ધો. તાતિ આપત્તિયો. વુત્તપ્પકારેહેવાતિ તીહિ સમથેહીતિ વુત્તપકારેહેવ. તંમૂલિકાનન્તિ તે એવ ઉપોસથાદયો મૂલમેતાસન્તિ તંમૂલિકા, તાસં. ઇમિના કારિયૂપચારેન વુત્તનયં દસ્સેતિ. તા વિભત્તિયોતિ ઉપોસથાદિવિભત્તિયો.

    Etanti ‘‘dve uposathā dve pavāraṇā’’ti vacanaṃ. Vibhajanānīti vibhajitabbānaṃ vibhajanakiriyāya avinābhāvato bhāvavasena vuttaṃ, tasmā vibhajitabbāti vibhattiyoti vacanattho kātabbo. Aparāpi imā vibhattiyo hontīti yojanā. Heṭṭhā vuttassa ‘‘vibhattimattadassaneneva cetaṃ vuttaṃ, na samathehi vūpasamanavasenā’’ti vacanassa atthanayato aññaṃ atthanayaṃ dassento āha ‘‘athavā’’tiādi, ‘‘imāpi vibhattiyo’’ti padaṃ ‘‘nissāyā’’ti pade avuttakammaṃ . Nissāya āpajjantīti sambandho. ti āpattiyo. Vuttappakārehevāti tīhi samathehīti vuttapakāreheva. Taṃmūlikānanti te eva uposathādayo mūlametāsanti taṃmūlikā, tāsaṃ. Iminā kāriyūpacārena vuttanayaṃ dasseti. Tā vibhattiyoti uposathādivibhattiyo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૪. અસાધારણાદિ • 4. Asādhāraṇādi

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact