Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
અસાધારણાદિવણ્ણના
Asādhāraṇādivaṇṇanā
૩૩૮. ‘‘ધોવનઞ્ચ પટિગ્ગહો’’તિ ગાથા અટ્ઠકથાચરિયાનં. તત્થ ધોવનઞ્ચ પટિગ્ગહોતિ અઞ્ઞાતિકાય ભિક્ખુનિયા ચીવરધોવાપનં ચીવરપટિગ્ગહણઞ્ચ. કોસેય્ય…પે॰… દ્વે લોમાતિ એળકલોમવગ્ગે આદિતો સત્ત સિક્ખાપદાનિ વુત્તાનિ. વસ્સિકાતિ વસ્સિકસાટિકસિક્ખાપદં. આરઞ્ઞકેન ચાતિ સાસઙ્કસિક્ખાપદં વુત્તં. પણીતન્તિ પણીતભોજનવિઞ્ઞત્તિ. ઊનન્તિ ઊનવીસતિવસ્સસિક્ખાપદં. નિસીદને ચ યા સિક્ખા, વસ્સિકા યા ચ સાટિકાતિ નિસીદનવસ્સિકસાટિકાનં પમાણાતિક્કમો.
338. ‘‘Dhovanañca paṭiggaho’’ti gāthā aṭṭhakathācariyānaṃ. Tattha dhovanañca paṭiggahoti aññātikāya bhikkhuniyā cīvaradhovāpanaṃ cīvarapaṭiggahaṇañca. Koseyya…pe… dve lomāti eḷakalomavagge ādito satta sikkhāpadāni vuttāni. Vassikāti vassikasāṭikasikkhāpadaṃ. Āraññakena cāti sāsaṅkasikkhāpadaṃ vuttaṃ. Paṇītanti paṇītabhojanaviññatti. Ūnanti ūnavīsativassasikkhāpadaṃ. Nisīdane ca yā sikkhā, vassikā yā ca sāṭikāti nisīdanavassikasāṭikānaṃ pamāṇātikkamo.
આપત્તિક્ખન્ધા ચેવ ઉપોસથાદીનિ ચ ‘‘પારાજિકસઙ્ઘાદિસેસા’’તિઆદિના વિભત્તત્તા ‘‘વિભત્તિયો’’તિ વુત્તાનિ. તેવીસતિ સઙ્ઘાદિસેસાતિ ભિક્ખુનીનં આગતાનિ દસ, ભિક્ખૂનં તેરસાતિ તેવીસતિ. દ્વેચત્તાલીસ નિસ્સગ્ગિયાતિઆદીસુપિ એસેવ નયો. દ્વીહિ…પે॰… કિચ્ચં એકેન સમ્મતીતિ દ્વીહિ વિવાદાધિકરણં, ચતૂહિ અનુવાદાધિકરણં, તીહિ આપત્તાધિકરણં, એકેન કિચ્ચાધિકરણં સમ્મતીતિ અત્થો.
Āpattikkhandhā ceva uposathādīni ca ‘‘pārājikasaṅghādisesā’’tiādinā vibhattattā ‘‘vibhattiyo’’ti vuttāni. Tevīsati saṅghādisesāti bhikkhunīnaṃ āgatāni dasa, bhikkhūnaṃ terasāti tevīsati. Dvecattālīsa nissaggiyātiādīsupi eseva nayo. Dvīhi…pe… kiccaṃ ekena sammatīti dvīhi vivādādhikaraṇaṃ, catūhi anuvādādhikaraṇaṃ, tīhi āpattādhikaraṇaṃ, ekena kiccādhikaraṇaṃ sammatīti attho.
૩૩૯. નિરઙ્કતોતિ સઙ્ઘમ્હા અપસારિતો.
339.Niraṅkatoti saṅghamhā apasārito.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૪. અસાધારણાદિ • 4. Asādhāraṇādi
૫. પારાજિકાદિઆપત્તિ • 5. Pārājikādiāpatti
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā
અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā
પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā
પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
સત્તનગરેસુ પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદવણ્ણના • Sattanagaresu paññattasikkhāpadavaṇṇanā
પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
અસાધારણાદિવણ્ણના • Asādhāraṇādivaṇṇanā
પારાજિકાદિઆપત્તિવણ્ણના • Pārājikādiāpattivaṇṇanā